email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

20. IAS 11 Contracte de constructii

Acest standard se aplica pentru determinarea veniturilor, a cheltuielilor si a productiei in curs de executie la contractorii de lucrari de constructii, constructii civile, constructii de nave si aeronave etc.

Obiectivul IAS 11 este sa clarifice ce anume trebuie inclus in situatiile financiare ca venit si respectiv cheltuiala pentru proiecte aflate in diferite stadii de executie.

Cheltuielile efectuate de constructor se acumuleaza ca productie in curs de executie pana cand o parte a proiectului poate fi recunoscuta ca venit si i se pot atribui cheltuielile aferente.

Constructorul implicat intr-un proiect cu o durata de 2 ani si sase luni, care pe parcursul acestei perioade primeste de la clientul sau mai multe plati partiale pe stadii de lucrari, trebuie sa decida care sunt veniturile si respectiv cheltuielile sale in fiecare dintre cele trei perioade contabile implicate. Va imaginati care ar fi consecintele daca fiecare intreprindere ar lua aceasta decizie dupa criterii proprii!

Standardul asigura o baza transparenta si credibila pentru aceasta alocare.

IAS 11 defineste un contract de constructii ca fiind un contract negociat cu scopul constructiei unui activ sau unui ansamblu de active legate intre ele prin design, tehnologie, functie sau destinatie finala si folosinta.

Conform standardului, trebuie facuta distinctia intre doua mari tipuri de contracte:

 • contracte cu pret fix � sunt acele contracte pentru care constructorul a agreat sa primeasca un pret fix pe unitatea construita sau pe obiectiv;
 • contracte �cost plus� � sunt contractele in cadrul carora constructorului i se ramburseaza cheltuielile definite in contract ca acceptabile plus o cota procentuala de profit aplicata acestor cheltuieli sau un onorariu fix. Aceste contracte pot fi considerate mai curand contracte de prestare a unui serviciu de constructie.

De asemenea, contractele pot fi combinate sau segmentate:

 • Segmentarea contractelor (�spargerea� unui contract de constructie in mai multe contracte ce pot fi evaluate independent) poate avea loc daca pentru o serie de active s-au facut oferte separate pentru fiecare activ si aceste oferte au fost negociate separat, iar cheltuielile si veniturile aferente fiecarui activ pot fi identificate separat.
 • Combinarea contractelor are loc atunci cand contractele sunt negociate ca un pachet unitar si se deruleaza concomitent.

Venitul in cadrul contractelor de constructii va fi evaluat ca fiind valoarea justa a contractului, care poate varia in functie de: cantitatea de lucrari, bonusurile de performanta castigate de constructor, penalizarile suferite de acesta.

Valoarea justa este reprezentata de valoarea justa contravalorii primite de constructor pentru lucrarile sale.

Daca s-a convenit ca, in cadrul unui imobil construit, constructorul va primi o suprafata pentru a o folosi ca birouri proprii, valoarea justa a acesteia se va stabili ca fiind pretul de vanzare obisnuit pe piata pentru o suprafata de birouri echivalenta.

Daca s-a stabilit ca va primi instrumente financiare, valoarea va fi data de cotatia acestor instrumente pe piata sau, cu alte cuvinte, de valoarea pe care ar plati-o o terta parte intr-o tranzactie independenta pentru titluri de valoare similare etc.

Bonusurile de performanta se refera la acele plati suplimentare la care constructorul este indreptatit pentru realizarea mai devreme decat termenul planificat a anumitor stadii ale lucrarii, de regula cele apropiate de darea propriu-zisa in folosinta.

Recunoasterea acestor venituri suplimentare se va face numai atunci cand stadiul lucrarilor este suficient de avansat ca sa se poata determina ca bonusul este probabil si pentru ca acesta sa poata fi masurat in mod credibil.

Penalizarile, prin opozitie, pot fi incluse in contract pentru cazul in care lucrarile au intarzieri ori necesita refaceri sau reparatii ca urmare a prestatiei necorespunzatoare a constructorului sau a subcontractantilor acestuia.

Costurile ce pot fi recunoscute ca fiind aferente contractelor de constructii (si care in prima instanta reprezinta productia in curs de executie in cadrul acestor contracte) sunt cheltuielile direct atribuibile contractelor respective:

 • manopera directa pe santier, inclusiv pentru coordonarea santierului;
 • materialele directe;
 • amortizarea utilajelor utilizate, cheltuielile de transport al acestora, chiria aferenta acestora;
 • reparatii, garantarea lucrarilor, probele de verificare si validare a lucrarilor si materialelor, pretentii ale tertilor.

Sunt excluse: costurile generale de administratie ale firmei de constructii, cheltuielile de vanzare, cercetarea si dezvoltarea daca aceasta nu este prevazuta in contracte ca fiind rambursabila, amortizarea utilajelor temporar nefolosite.

Metoda prevazuta de standard pentru recunoasterea veniturilor si cheltuielilor este metoda procentuala (procentul de finalizare a contractului intr-o anumita perioada).

Daca exista depasiri ale cheltuielilor bugetate, care sunt estimate a deveni pierderi in cadrul contractului de constructie, acestea trebuie recunoscute imediat ca si cheltuieli ale perioadei contabile in care ele apar ca probabile.

Veniturile in cadrul unui contract de constructie nu sunt reprezentate de sumele incasate in contul proiectului respectiv, ci de proportia din valoarea totala a contractului corespunzatoare stadiului procentual de realizare in perioada de raportare.

Pentru contractele cu pret fix, veniturile se recunosc proportional cu stadiul lucrarii indata ce se indeplinesc urmatoarele conditii:

 • este probabil sa fie realizate beneficii economice de catre intreprindere in cadrul contractului;
 • venitul total in cadrul contractului este masurabil in mod credibil;
 • costurile in cadrul contractului sunt identificabile si masurabile in mod credibil.

Pentru contractele �cost plus�, veniturile se recunosc atunci cand beneficii econo-mice apar ca probabil sa fie realizate (de exemplu, decontul de cheltuieli a fost acceptat de client, cheltuielile fiind recunoscute ca indreptatite si rambursabile constructorului), iar costurile in cadrul contractului sunt identificabile si masurabile in mod credibil.

Veniturile perioadei sunt venituri din lucrarile efectuate in perioada respectiva; cheltuielile perioadei sunt cheltuielile legate de lucrarile efectuate in perioada respectiva.

Excesul de cheltuieli se recunoaste ca si cheltuiala imediat ce a fost identificat.

Productia in curs este constituita din cheltuielile efectuate pentru lucrari ce se vor finaliza in perioade urmatoare.

Veniturile recunoscute, dar a caror incasare este incerta vor constitui cheltuieli (cu provizioane de neincasare), iar nu diminuari (stornari) de venituri.

Credibilitatea estimarilor este dependenta de trasaturile contractului acceptat de constructor, si anume: drepturile si obligatiile partilor; forma si valoarea remuneratiei (sume de bani, instrumente financiare, in natura); termenii si modalitatile de stingere a obligatiilor asumate de parti.

Stadiul lucrarilor poate fi estimat fie ca procent executat din totalul bugetului de cheltuieli al proiectului, fie prin examinarea lucrarilor pe teren (de regula, de catre un expert independent), fie ca proportie fizica a lucrarilor.

Atunci cand rezultatul contractului nu poate fi determinat in mod credibil (situatie frecventa in stadiile incipiente ale proiectelor), tratamentul contabil al acestor elemente este diferit, si anume:

 • veniturile sunt determinate de volumul cheltuielilor recuperabile de la client;
 • costurile sunt acele cheltuieli efectuate in perioada de raportare;
 • cheltuielile nerecuperabile se recunosc imediat ca pierderi in perioada in care au survenit.

Prezentarea informatiilor asupra contractelor de constructie in situatiile financiare anuale va cuprinde:

 • veniturile contractuale in perioada de raportare;
 • metodele utilizate pentru determinarea veniturilor;
 • metoda utilizata pentru determinarea stadiului de realizare;
 • costurile recunoscute;
 • avansurile incasate;
 • sumele retinute;
 • suma bruta datorata de clienti;
 • suma bruta datorata subcontractorilor.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU: Sistemul de raportare fiscal-contabila SAF-T


Raportarea corecta in SAF-T este esentiala!

Depuneti D406 corect si la timp, cu avantaje clare:
 
1) Scapati de amenzi
2) Evitati sanctiunile de orice fel
3) Va recuperati rapid sumele din TVA
4) Nu intrati in categoria de risc fiscal ridicat, deci nu va veti confrunta cu inspectii ANAF amanuntite la sediul dvs.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Februarie 2006


Votati articolul "20. IAS 11 Contracte de constructii":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Februarie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X