email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Livrare de bunuri cu titlu gratuit

Intrebare:

1. Ce documente sunt necesare pentru a inregistra in Contabilitate o livrare de bunuri (materiale, mijloace fixe) cu titlu gratuit in cazul:
  • importurilor de bunuri sau
  • exporturilor de bunuri.

Care este tratamentul fiscal in aceste cazuri?

2. Se pot inregistra in Contabilitate compensarile internationale in sensul in care imi diminuez datoria (Rolem) conform contractului de imprumut cu o companie straina (A) dar si creanta la o alta companie straina (B) intrucat si A are datorii la B?

Este permisa inregistrarea la Rolem 1661=411 in conditiile in care nu se efectueaza transferul bancar de fonduri?

Raspuns (dat in ianuarie 2007):

1. Pentru a inregistra in contabilitate o livrare de bunuri (materiale, imobilizari corporale) cu titlu gratuit in cazul importurilor sau exporturilor de bunuri sunt necesare Factura si Avizul de insotire a marfii.

Tratamentul fiscal este diferentiat in functie de natura tranzactiei (import, export) si in functie de natura bunului care face obiectul livrarii (materiale, imobilizari corporale). Importurile de bunuri presupun primirea bunurilor cu titlu gratuit. Primirea bunurilor de natura materialelor cu titlu gratuit reprezinta un venit care dupa recunoasterea lui se inregistreaza in contul 7582 „Venituri din donatii si subventii primite”. Primirea bunurilor de natura imobilizarilor corporale cu titlu gratuit reprezinta de asemenea un venit care va fi recunoscut numai dupa calculul si inregistrarea amortizarii imobilizarii corporale. Astfel, primirea bunurilor de natura imobilizarilor corporale cu titlu gratuit se inregistreaza in contul 131 „Subventii pentru investitii” iar venitul este recunoscut dupa calculul si inregistrarea amortizarii imobilizarii corporale si se inregistreaza in contul 7584 „Venituri din subventii pentru investitii”. Marimea venitului recunoscut este identica cu marimea amortizarii calculata si inregistrata pentru imobilizarea corporala.

Exporturile de bunuri presupun cedarea bunurilor cu titlu gratuit. Cedarea bunurilor de natura materialelor cu titlu gratuit reprezinta o cheltuiala care dupa recunoasterea ei se inregistreaza in contul 6582 „Donatii si subventii acordate”. Cedarea bunurilor de natura imobilizarilor corporale cu titlu gratuit reprezinta de asemenea o cheltuiala care va fi recunoscuta si inregistrata in contul 6582 „Donatii si subventii acordate”. Marimea cheltuielii recunoscute este identica cu marimea valorii neamortizate aferenta imobilizarii corporale. Veniturile inregistrate in contabilitate sunt impozabile. Cheltuielile inregistrate in contabilitate sunt partial deductibile potrivit reglementarilor existente in Codul fiscal, articolul 21, alineatul (4) litera p) care are urmatorul continut: „cheltuielile de sponsorizare si / sau mecenat si cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectueaza sponsorizari si / sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

- sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;

- nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.

In limitele respective se incadreaza si cheltuielile de sponsorizare a bibliotecilor de drept public, in scopul constructiei de localuri, a dotarilor, achizitiilor de tehnologie a informatiei si de documente specifice, finantarii programelor de formare continua a bibliotecarilor, schimburilor de specialisti, a burselor de specializare, a participarii la congrese internationale”.

2. Compensarile internationale pot fi inregistrate in contabilitate atunci cand exista documente care atesta efectuarea lor. In cazul prezentat de catre dumneavoastra, trebuie sa existe un document de compensare care sa faca referire atat la datoria fata de compania straina A, cat si la creanta asupra companiei straine B. Daca documentul de compensare exista si contine elementele prezentate mai sus, atunci inregistrarea contabila la care v-ati referit poate fi efectuata: 1661 „Datorii fata de entitatile afiliate” – 4111 „Clienti”.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 13 Aprilie 2007

Votati articolul "Livrare de bunuri cu titlu gratuit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X