email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

SALARII SI DIFERENTE DE SALARII AFERENTE UNOR PERIOADE ANTERIOARE

Impozitul pe salarii aferent veniturilor din salarii sau diferentelor de salarii stabilite pentru perioade diferite:Β 

 • se calculeaza si se retine la data efectuarii platii, potrivit prevederilor art. 55 alin. (2) retinerea si lit. b) in vigoare la data platii; chiar daca vizeaza venituri realizate la functia de virarea baza, metodologia aplicabila este cea in afara locului unde se afla functia de baza;
 • se vireaza pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-au platit.

Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.

Venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna, brut conform art. 55 alin. (1)-(3) din Codul fiscal, de o persoana fizica, pe fiecare loc de lunar realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

2. VENITURI DIN ACTIVITATI DESFASURATE IN BAZA CONTRACTELOR/CONVENTIILOR CIVILE INCHEIATE POTRIVIT
CODULUI CIVIL

Potrivit art. 101 alin. (1) si (3) din Codul muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003, pentru persoanele fizice care desfasoara activitati zilnice pe durate de cel putin 2 ore, dar pentru care saptamana de lucru trebuie sa nu fie mai mica de 10 ore, se incheie contracte individuale de munca.

In situatia in care persoanele fizice desfasoara activitati ocazionale ori in situatiile in care timpul necesar desfasurarii unor prestatii nu necesita cel putin 2 ore pe zi, respectiv 10 ore pe saptamana, se pot incheia contracte civile.

Aceasta este o forma de acoperire a golului lasat de intrarea in vigoare a Codului muncii in situatiile unor activitati ocazionale sau care nu indeplinesc conditiile pentru a se incheia un contract individual de munca. Cu toate acestea trebuie precizat faptul ca nu trebuie sa existe o repetabilitate a prestatiei respective, caz in care se considera ca veniturile sunt comerciale, prin urmare realizate din fapte de comert.

Exercitarea unei activitati economice in mod independent presupune desfasurarea acesteia in mod obisnuit, pe cont propriu si urmarind un scop lucrativ. Printre criteriile care definesc preponderent existenta unei activitati independente sunt: libera alegere a desfasurarii activitatii, a programului de lucru si a locului de desfasurare a activitatii; riscul pe care si-l asuma intreprinzatorul; activitatea se desfasoara pentru mai multi clienti; activitatea se poate desfasura nu numai direct, ci si cu personalul angajat de intreprinzator in conditiile legii.

Important:

Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comert de catre persoane fizice sau asocieri fara personalitate juridica, din prestari de servicii, altele decat cele realizate din profesii libere, precum si cele obtinute din practicarea unei meserii.

Principalele activitati care constituie fapte de comert sunt:

 1. – activitati de productie;
 2. – activitati de cumparare efectuate in scopul revanzarii;
  – organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive si altele asemenea;
 3. – activitati al caror scop este facilitarea incheierii de tranzactii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare si alte asemenea contracte incheiate in conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost incheiat contractul;
 4. – vanzarea in regim de consignatie a bunurilor cumparate in scopul revanzarii sau produse pentru a fi comercializate;
 5. – activitati de editare, imprimerie, multiplicare, indiferent de tehnica folosita, si altele asemenea;
 6. – transport de bunuri si de persoane;
 7. – alte fapte de comert definite in Codul comercial.

CALCULUL IMPOZITULUI

Codul fiscal distinge intre doua metodologii de calcul a impozitului:

2. Veniturile realizate de persoane fizice ca urmare conventiilor/contractelor civile incheiate, in conditiile art. 942 si urmatoarele din Codul civil se incadreaza, in vederea impozitarii, in categoria veniturilor din activitati independente potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.

Important:

Prin urmare, consideram improprie denumirea platitorilor de astfel de venituri angajatori intrucat veniturile respective nu indeplinesc caracteristicile salariului si nici venituri asimilate acestora in vederea impunerii nu sunt.

In ceea ce priveste obligatiile platitorului de venituri, precizam faputl ca platitorul de astfel de venituri are obligatia sa calculeze si sa retina impozitul determinat aplicand cota de 10 % asupra venitului brut si sa-l vireze la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul. Intrucat acest venit este cuprins in categoria veniturilor din activitati independente, aceasta suma reprezinta plata anticipata in contul impozitului pe venitul net anual impozabil datorat de de persoanele fizice.

Platile lunare efectuate de societatea comerciala (platitorul venitului) catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea prestatiilor, se vor efectua pe baza Borderoului de plati din data de ............ (cod 14-4-20), care va cuprinde in mod obligatoriu si urmatoarele informatii:

 • numele si prenumele beneficiarului de venit;
 • codul numeric personal/numarul de identificare fiscala;
 • venitul brut la care se aplica cota de impozit de 10%;
 • impozitul pe venit retinut prin retinere la sursa;
 • suma achitata;
 • semnatura beneficiarului de venit.

De asemenea, va trebui, in calitate de platitor cu retinere la sursa, sa completati si sa depuneti declaratia „205 – Declaratie informativa privind impozitul retinut pe veni-turile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit“, cod 14.13.01.13/I pana in ultima zi a lunii februarie a anului curent pentru veniturile platite in anul expirat. Intrucat acest venit nu este un venit cuprins in categoria veniturilor din salarii, platitorul nu va avea obligatia completarii de fise fiscale.

Important:

Din punctul de vedere ai inregistrarii si depunerii acestor contracte la organul fiscal, platitorul de venituri nu are nici o obligatie.

In ceea ce priveste beneficiarul veniturilor, intrucat veniturile acestuia din punctul de vedere al Codului fiscal sunt tratate drept venituri din activitati independente, avea obligatia inregistrarii fiscale a contractului civil. Intrucat caracterul intamplator sau ocazional al acestor activitati trebuie sa fie elementul predominant, din punctul nostru de vedere nu se pune problema autorizarii lor pentru desfasurarea de activitati economice in mod independent.

Cu toate acestea, Codul fiscal nu scuteste de la obligatia conducerii unei evidente contabile in partida simpla aceasta categorie de persoane fizice, cum o face in mod expres pentru persoanele care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectu-ala, ramanand la indemana persoanelor fizice care desfasoara activitati economice pentru care sunt autorizate.

2. In paralel cu aceasta metodologie, incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pe baza optiunii formulate la momentul incheierii conventiei civile, este introdus impozitul in cota de 16% aplicat la venitul brut, pe care platitorul de astfel de venituri are obligatia sa il retina la sursa.

Important:
Situatia existenta pana la data de 1 ianuarie 2007 este corectata prin introducerea acestor venituri si in cuprinsul veniturilor care fac obiectul unei retineri la sursa de 16 %. Modificarea se regaseste in cuprinsul articolului 78 din Codul fiscal. Asadar, veniturile primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/ conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate in cadrul categoriei veniturilor din activitati independente si conform optiunii exercitate de catre persoana fizica sunt incluse in categoria veniturilor din alte surse.

Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract. In aceasta situatie, nu se mai pune sub semnul indoielii necesitatea autorizarii persoanei fizice si nici obligatia conducerii contabilitatii in partida simpla.

Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, au dreptul sa opteze, pentru impunerea venitului brut cu cota de 16%, impozitul fiind final, potrivit art. 78 din Codul fiscal.

Incepand cu data de 1 ianuarie 2007, vor fi aplicate ambele sisteme de impozitare, ramanand la latitudinea persoanelor fizice sa aleaga modalitatea de impozitare.

In ceea ce priveste obligatiile platitorului de venituri, precizam faptul ca platitorul de astfel de venituri are obligatia sa calculeze si sa retina impozitul determinat aplicand cota de 16% asupra venitului brut si sa-l vireze la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

De asemenea, va trebui, in calitate de platitor cu retinere la sursa, sa completati si sa depuneti declaratia „205 – Declaratia informativa privind impozitul retinut pe veni-turile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiarii de venit“, cod 14.13.01.13/I pana la data de 30 iunie a anului fiscal 2008 pentru anul 2007.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Contabilitate 2022


Va amintiti de prima Carte Verde a Contabilitatii, editata in urma cu peste 25 de ani de Ministerul Finantelor?

Ei bine, Cartea Verde a Contabilitatii 2022 este acum din nou prezenta, in varianta actualizata la zi, oferindu-va solutii impecabile pentru momentele de criza – cum este si acesta – cu modificari legislative majore.

Avantajul esential pe care vi-l ofera Cartea Verde a Contabilitatii 2022: ZERO erori in inregistrarile contabile!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 18 Aprilie 2007


Votati articolul "SALARII SI DIFERENTE DE SALARII AFERENTE UNOR PERIOADE ANTERIOARE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X