email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitionarea unei masini second-hand

Intrebare:

Sunt o societate care se ocupa cu comert autovehicule second-hand. Daca achizitionez din Germania o masina cu 5.000 euro ( pret fara TVA ),iar factura germana este pe aceasta valoare, cum inregistrez aceasta factura in contabilitate. Daca factura externa era de 5000 euro + 950 euro TVA, acest TVA era deductibil in Romania ?

Raspuns:

Spre deosebire de mijloacele de transport noi, mijloacele de transport vechi (second-hand) au un regim special de taxare. Astfel, achizitia autovehiculului din Germania in regim second-hand nu este operatiune impozabila in Romania daca vanzatorul este o persoana impozabila revanzatoare si livrarea autovehiculului a fost taxata in Germania prin aplicarea regimului special reglementat prin Directiva a 6-a, art. 26 (a). Persoana impozabila revanzatoare este firma care are ca obiect de activitate achizitia sau importul de bunuri second-hand. Pe factura emisa, furnizorul trebuie sa mentioneze daca a aplicat regimul special, in sensul ca taxarea a avut ca baza de impozitare doar marja profitului sau calculata ca diferenta dintre pretul de vanzare facturat firmei dvs. si pretul de cumparare al autovehiculului. Pentru autovehiculele achizitionate de la firme revanzatoare, inregistrarea contabila este 371=401 (inclusiv T.V.A. aplicat de furnizor la marja profitului) fara a exercita dreptul de deducere a T.V.A. achitata furnizorului.

Deoarece ati precizat ca obiectul de activitate al firmei dvs. este comertul cu autovehicule second-hand, aveti obligatia ca la livrarea unor astfel de bunuri (indiferent de locul beneficiarilor: in Romania, in state membre sau in state terte) sa aplicati si dvs. regimul special de taxare. Pe facturile emise nu inscrieti taxa aferenta livrarilor ci doar mentiunea "TVA inclusa si nedeductibila".

Daca autovehiculul este achizitionat de la o firma care nu are calitatea de revanzator al bunurilor second-hand, deci nu aplica regimul special de taxare, pentru achizitia intracomunitara respectiva datorati T.V.A., inregistrarile contabile fiind: 371 = 401 si concomitent 4426=4427.

Daca factura externa cuprinde si T.V.A., suma aferenta nu este deductibila in Romania si reintregeste costul de achizitie al autovehiculului pe care il veti recupera prin pretul de vanzare de la clientul dvs.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 04 Mai 2007

Votati articolul "Achizitionarea unei masini second-hand":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X