email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imprumutarea unei societati comerciale

Intrebare:

Imprumutarea societatii comerciale X de catre societatea comerciala Y cu dobanda 0 este posibila? Mentionez ca societatile comerciale sunt SRL.

Daca se poate va rog frumos sa-mi indicati si temeiul legal.

Raspuns:

Nevoia crescanda de solutii exceptionale de depasire a unor momente speciale din existenta unei societati la nivelul unor costuri practic inexistente raportat la cele bancare impun tratarea acestui subiect. Imprumutarea societatii de catre asociat tine chiar de constituirea societatii comerciale care isi procura fondurile necesare activitatii prin aporturile asociatilor. Este, de asemenea, o premisa fireasca aceea ca disponibilul societatii la un anumit moment in caz exceptional sa nu fie suficient pentru desfasurarea activitatii si sa apara necesitatea finantarii. Acest lucru se realizeaza extrabancar in special prin imprumuturile asociatilor sau prin creditul comercial. In cazul in care in mod constant sunt necesare disponibilitati banesti sporite atunci poate fi necesara majorarea capitalului social sau contractarea unui credit bancar.

Imprumutul in afara creditului bancar are ca temei prevederile art. 100 din Titlul VI Regimul juridic al garantiilor reale mobiliare din Legea nr. 99/1999. Astfel, orice persoana poate vinde pe credit sau poate acorda imprumuturi daca nu primeste depozite. Aceasta prevedere extinde aria posibililor creditori ai unei societati si la alte persoane decat a asociatului.

Avand in vedere ca societatea care acorda imprumutul sau asociatul nu constituie depozite cu scopul acordarii de imprumuturi operatiunea este admisa implicit si de legea bancara. Aceasta de altfel nu instituie restrictii exprese in acest sens ci interzice activitatea de atragere de depozite.

Imprumutarea societatii de catre o alta societate comerciala sau asociat fie ca este persoana juridica sau fizica este posibila din perspectiva argumentelor prezentate mai sus si in contextul recentelor reglementari privind activitatea institutiilor financiare nebancare. Astfel, finantarea activitatii societatii nu pot fi incadrata in categoria restrictiilor impuse de prevederile Titlului I Dispozitii privind activitatea de creditare desfasurata de institutii financiare nebancare cuprins in Ordonanta Guvernului nr. 28/2006.

Un alt argument in sensul posibilitatii efectuarii de imprumuturi intre societati este chiar modul in care potrivit intrebarii dvs. se acorda. Caracterul intamplator (acordarea de imprumuturi nefiind o activitate curenta a imprumutatorului) si acordarea fara obtinerea vreunui venit din aceasta operatiune subliniaza lipsa oricarei obligatii de a avea in obiectul de activitate acest domeniu. In aceste circumstante se va putea doar pune problema oportunitatii acordarii unui imprumut daca acesta nu genereaza un profit cu exceptia cazului in care beneficiile sunt obtinute in urma unor operatiuni colaterale sau partile sunt componente ale unui grup.

Acordarea de imprumuturi unui comerciant (societate comerciala) este reglementata implicit si de Ordonanta nr. 9/2000 privind nivelul dobanzii legale pentru obligatii banesti aprobata prin Legea nr. 356/2002. In temeiul art. 3 din acest act normativ dobanda legala se stabileste, in materie comerciala, la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. Nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in functie de care se stabileste dobanda legala, este cel din prima zi lucratoare a anului, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul I al anului in curs, si cel din prima zi lucratoare a lunii iulie, pentru dobanda legala cuvenita pe semestrul II al anului in curs.

In aceste conditii spre exemplu, pentru anul 2006 va fi utilizata dobanda de referinta valabila pentru luna ianuarie 2006 pentru calculul dobanzii pentru primul semestru si nivelul dobanzii legale aferente lunii iulie pentru cel de-al doilea semestru al anului. Nivelul dobanzii de referinta se stabileste lunar de catre Banca Nationala a Romaniei si se publica in Monitorul oficial. Dobanda de referinta a fost instituita prin Circulara BNR nr. 3/2002 si a inlocuit taxa oficiala a scontului incepand cu februarie 2002.

In ceea ce priveste dobanda legala trebuie sa face urmatoarele doua remarci. Mai intai ca in cadrul contractului de imprumut partile pot sa stabileasca orice nivel al dobanzii, cu singura limitare aplicabila in materia raporturilor civile prevazuta de art. 5 alin. (1) din Ordonanta nr. 9/2000, daca nivelul dobanzii este stabilit in scris (in raporturile civile dobanda nu poate depasi dobanda legala cu mai mult de 50% pe an). Cea de a doua observatie are in vedere limitarea deductibilitatii fiscale stabilite de art. 23 din Codul fiscal - Legea nr. 571/2003 cu modificarile ulterioare. In cadrul acestei prevederi subliniem dispozitiile alin. 5) care limiteaza suplimentar deductibilitatea dobanzilor la nivelul dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei. Aceasta limitare vizeaza tocmai tipurile de imprumuturi analizate acordate de catre asociati sau actionari, altele decat cele furnizate de alte societati care acorda credite: banci, cooperativele de credit, societatile de leasing pentru operatiuni de leasing, societatile de credit ipotecar). Asadar in cazul unei dobanzi de referinta mai mici in luna martie nu toata dobanda legala este si deductibila socotind indeplinita conditia privind gradul de indatorare a societatii mentionata la alin. 1 al art. 23 din Codul fiscal.

In cazul in care sunt necesare imprumuturi mai frecvente recomandam incheierea unui contract scris generic in care sa fie inclusa clauza de acordare a imprumutului ori de cate ori este necesar. In cuprinsul contractului va fi mentionata si dobanda sau se poate stabili nivelul zero al acesteia. Subliniem ca o data cu plata dobanzii de catre societate aceasta trebuie sa calculeze si sa retina impozitul pe veniturile din dobanzi de 16% la data platii venitului catre asociatul persoana fizica.

Din punct de vedere al obligatiilor declarative pentru contractele de imprumut incheiate pe o durata mai mare de un an cu persoane fizice sau juridice straine exista obligatia suplimentara de notificare a operatiunii la Banca Nationala a Romaniei conform Normei nr. 17/2002. Prin intermediul acestei notificari se efectueaza inregistrarea operatiunii in Registrul datoriei private externe. Astfel vor fi completate urmatoarele formulare ce vor fi apoi transmise prin posta la Banca Nationala a Romaniei - Directia statistica, str. Lipscani nr. 25, sectorul 3, Bucuresti.

Completarea si transmiterea a forumarului se vor efectua in termen de 30 de zile de la data incheierii contractului, precum si in termen de 15 zile de la data schimbarii sediului social, a rezilierii contractului si a oricaror alte modificari fata de notificarea initiala, privind creditorul, debitorul si alte date privind contractul extern.

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 11 Mai 2007

Votati articolul "Imprumutarea unei societati comerciale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X