Aproximativ 250 angajati ai Fiscului din Arad au declansat, marti dimineata, un protest spontan, avand ca motiv nemultumirile aduse de legea salarizarii unice. Activitatea ANAF in sediile respective a fost oprita timp de circa o ora.
Angajatii care au intrat in greva spontana au explicat ca sunt nemultumiti de prevederile incluse in proiectul legii salarizarii unice, conform carora angajatii din teritoriu ar beneficia de coeficienti de indexare a salariilor mai mici decat colegii lor de la centru, informeaza Mediafax.
Conform aceleiasi surse, angajatii din cadrul Administratiei Judeteana a Finantelor Publice Arad au mers marti dimineata la serviciu, dar, la inceperea programului, intre orele 8.30-9.30, au oprit lucrul, iesind in curtea unitatii si pe coridoarele cladirii si cerand totodata sa nu fie neglijati de legea salarizarii unice.
"La aflarea coeficientului din legea unica a salarizarii, colegii au hotarat intreruperea spontana a activitatii timp de o ora. Suntem foarte nemultumiti. Aceasta lege prevede coeficienti cuprinsi de la 1 la 12, iar noi suntem sub doi, ceea ce ne nemultumeste. Consideram ca activitatea noastra nu este cea mai putin importanta dintre toti bugetarii. Iar aparatul propriu din ANAF, aparatul central au coeficientii mult mai mari decat noi, ajungandu-se la sume 30-40 la suta mai mari decat cei din teritoriu, ceea ce iar ne nemultumeste pe toti", a precizat, pentru Mediafax, liderul de sindicat din cadrul Administratiei Finantelor Publice Arad, Ioan Trifa.
De asemenea, pe poartea institiei a fost a amplasat un afis cu mesajul "Greva spontana". Conform unor informatii oficiale, conducerile sindicatului si a directiilor regionale ale fiscului merg, miercuri, la negocieri cu conducerea centrala a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) de la Bucuresti. Protestele vor continua, au spus sindicalistii, in cazul in care cerintele lor nu vor fi luate in seama.
Va reamintim ca la data de 24 aprilie 2017 la Senatul Romaniei a fost depusa in vederea dezbaterii si adoptarii propunerea legislativa lege-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Aceasta initiativa legislativa a fost depusa fara procedura de urgenta, urmand sa fie supusa dezbaterii si analizei comisiilor parlamentare de specialitate.
Printre aspectele propuse de aceasta lege-cadru se numara si urmatoarele:
- Eliminarea disfunctionalitatilor salariale existente in sistemul public de salarizare;
- Cresterea substantiala a salariilor de baza pentru personalul medical, incepand cu anul 2018, 3 (medici si asistente medicale) astfel incat medicul UPU sa beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe luna, iar medicul rezident UPU sa beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/luna;
- Cresterea substantiala a salariilor de baza pentru personalul din educatie, aceasta crestere fiind cuprinsa intre 90% - 150%, pentru invatamantul preuniversitar si intre 33% - 125% pentru invatamantul universitar;
- Cresterea substantiala, de peste 100%, a salariilor de baza pentru personalul artistic din familia ocupationala "Cultura";
- Cresterea substantiala, de peste 100%, a salariilor de baza, soldelor de functie/salariilor de functie pentru personalul din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, in special pentru functiile cu nivel mai mic de salarizare
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Vezi aici Legea Salarizarii Unitare - Legea nr. 153/2017 >>>