email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PFA vs. SRL in 2024: ce optiune este mai potrivita daca esti freelancer

PFA vs. SRL in 2024: ce optiune este mai potrivita daca esti freelancer
pfa 2024PFA vs. SRL in 2024impozit pe profittaxe PFA 2024taxe srl 2024

In contextul modificarilor legislative care vor influenta taxele datorate de firme si PFA in 2024, este deosebit de important ca freelancerii sa abordeze cu atentie alegerea acestei forme juridice, luand in considerare specificul activitatii lor.

In aceasta privinta, analizam cazul unui freelancer care doreste sa ofere servicii de copywriting si sa scrie documentatie tehnica. Studiul de caz prezentat mai jos isi propune sa evalueze si sa ofere orientare cu privire la alegerea optima intre PFA si SRL.

Inainte de a lua o astfel de decizie, freelancerii trebuie sa fie foarte bine informati cu privire la avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni, in special in ceea ce priveste implicatiile fiscale. Decizia privind forma juridica potrivita poate avea un impact semnificativ asupra obligatiilor fiscale, raspunderii legale si posibilitatilor de dezvoltare a afacerii.

PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii: veti gasi in lucrare explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata, care acopera absolut toate aspectele functionarii unei PFA sau unei Intreprinderi individuale ori familiale: venituri, cheltuieli, impozite, contributii, plafoane aiuritare dar si depunerea Declaratiei unice si gestionarea relatiei cu organele de control. 

PFA sau SRL in 2024? Ce trebuie sa stii daca esti freelancer

Studiu de caz: Un freelancer intentioneaza sa presteaza servicii de copywriting, dar si scriere documentatie tehnica. Ce forma juridica ar fi cel mai recomandat sa adopte? SRL sau PFA? Mentionam ca are deja discutate 2 colaborari cu abonament lunar dupa deschiderea firmei. Ar trebui sa opteze pentru "platitor de TVA" sau "neplatitor de TVA"?

Raspuns: Astfel, avand in vedere proiectul privind modificarile legislative, de anul viitor taxele datorate de firme vor fi:

1. pentru microintreprinderi:
- 1% impozit pana la o valoare a veniturilor de 60.000 euro si 3% impozit pe venit pentru o valoare totala venituri ce depaseste 60000 euro.
- 8% impozit pe dividende


- Taxele salariale ale angajatului
- Contributia la sanatate (CASS 10%) aferenta dividendelor distribuite se va calcula in functie de cele 3 plafoane stabilite prin lege:
a. 0 lei, daca venitul din dividende va fi sub 6 salarii minime

b. nivelul a 6 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate se situeaza intre 6 si 12 salarii minime brute pe tara

c. nivelul de 12 salarii minime brute pe tara, daca veniturile realizate se situeaza intre 12 si 24 salarii minime brute pe tara

d. nivelul de 24 salarii minime brute pe tara, daca veniturile pe care le realizezi in 2023 depasesc 24 salarii minime brute pe tara.

2. impozit pe profit

- 16% impozit pe profit
- 8% impozit pe dividende
- Nu este obligatoriu ca persoana fizica sa se angajeze dar in caz ca se angajeaza se vor plati si taxe salariale.
- Contributia la sanatate (CASS 10%) aferenta dividendelor distribuite

In ceea ce priveste PFA-urile la norma de venit si cele in sistem real, acestea vor plati urmatoarele contributii sociale:

- in cazul veniturilor realizate cuprinse intre 12 si 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul al CAS o reprezinta nivelul de cel putin 12 salarii minime brute pe tara;
- in cazul veniturilor realizate de peste 24 de salarii minime brute pe tara, baza de calcul al CAS o reprezinta nivelul de cel putin 24 de salarii minime brute pe tara;
- CASS se va plati la nivelul venitului net, dar nu mai mult de 10% dintr-un plafon maxim de 60 salarii minime pe economie. De asemenea in cazul in care venitul net este sub 6 salarii minime pe economie, CASS se va plati la 6 salarii minime pe economie
- impozit pe venit 10% din venitul net.
- In schimb, conform proiectului de lege, CASS devine cheltuiala deductibila la calculul impozitului pe venit.

Atentie! Freelancerul va opta pentru SRL sau PFA in functie de nivelul veniturilor si profitului pe care se asteapta sa le obtina din realizarea activitatii.

Astfel, daca obiectul de activitate aferent copywritingului si documentatie tehnice permit inregistrarea la norma de venit si veniturile estimate anual sunt sub 25000 euro, in opinia mea, este avantajaos sa se inregistreze ca PFA la norma de venit deoarece se platesc practic impozitele si contributiile sociale la norma de venit care este de obicei putin peste salariul minim pe economie.

In ceea ce priveste PFA-ul in sistem real, in cazul unei marje ridicate de profit, nu recomand aceasta forma de organizare deoarece incepand cu 2024 CASS se va calcula la venitul net al PFA-ului iar daca acesta este sub 6 salarii minime pe economie, CASS se va plati la nivelul a 6 salarii minime. Plafonul maxim pentru baza de calcul a CASS este de 60 salarii minime.

In plus se vor plati impozit pe venit si CAS conform prevederilor legale mentionate mai sus.

Poate fi avantajos un impozit pe profit daca nu doreste sa se angajeze in propria microintreprindere sau daca marja de profit este foarte mica.

Se va plati doar 16 % din profitul net si 8% impozit pe dividende.

In cazul microintreprinderilor, o marja de profit sub 18% va face o microintreprindere sa nu fie avantajoasa, mai ales in cazul plafonului de 3% care urmeaza sa intre in vigoare de la anul.

Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Citeste si: Contabilitate PFA. Poti sa tii singur contabilitatea pentru PFA-ul tau sau ai nevoie de contabil?


Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pfa 2024PFA vs. SRL in 2024impozit pe profittaxe PFA 2024taxe srl 2024


Data aparitiei: 20 Octombrie 2023
Ultima actualizare: 28 Decembrie 2023

Votati articolul "PFA vs. SRL in 2024: ce optiune este mai potrivita daca esti freelancer":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 4 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X