Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Contractul de comodat: ce este, tipuri, acte necesare si modele actualizate 2023

Data aparitiei: 09 Ianuarie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Contractul de comodat: ce este, tipuri, acte necesare si modele actualizate 2023
contract de comodatbunuri mobilebunuri imobilecontract de comodat auto

Contractul de comodat, denumit si imprumut de folosinta, este un termen des folosit atunci cand se vorbeste despre folosinta temporara si gratuita a unui bun (apartament, masina, loc de parcare, etc).

Prezentam in randurile urmatoare ce este, mai exact, un contract de comodat, de cate tipuri este, ce informatii trebuie sa contina, care sunt actele necesare pentru incheiere si multe alte informatii utile. Bonus, ti-am pregatit si cateva modele de contracte de comodat actualizate 2023: bunuri mobile, bunuri imobile si auto. 

Citeste si: Decontare cheltuieli autoturism cu contract de comodat. Studiu de caz

Ce este un contract de comodat? 

Contractul de comodat este reglementat de art. 2146 din Noul Cod Civil ca fiind un tip de contract de imprumut, cunoscut sub denumirea de imprumut de folosinta. Conform legislatiei, contractul de comodat reprezinta o forma de imprumut, cu titlu gratuit, prin care partea numita comodant transfera spre folosinta un bun altei parti, numite comodatar.

Este important de precizat ca prin contractul de comodat nu se transfera proprietatea asupra bunului, ci doar folosinta lui. 

Tipuri si obiectul contractului de comodat 

Un model de contract de comodat se poate folosi in situatii distincte si va include, de fiecare data, modificarile si completarile necesare. 

Se pot da spre folosinta altei parti bunuri imobile, bunuri mobile sau autoturisme.


Asadar, in functie de bunul respectiv, un contract de comodat poate fi de trei tipuri:

- contract de comodat pentru bunuri mobile
- contracte de comodat pentru bunuri imobile
- contracte de comodat pentru autoturisme

In ce priveste bunurile, acestea trebuie sa fie nefungibile (bunuri determinate prin caractere individuale, care nu sunt susceptibile de a fi inlocuite cu alte bunuri in executarea unei obligatii) si neconsumptibile (bunuri care pot face ca obiectul unor acte de folosinta repetate, fara a-si pierde fiinta - chiar daca intre timp s-ar uza - sau fara a trebui sa treaca in alt patrimoniu).

Bunurile care fac obiectul contractului de comodat pot fi mobile (bunuri care nu au o asezare fixa si pot fi miscate dintr-un loc in altul, prin forta propie sau cu concursul unei energii straine, fara sa-si piarda valoarea economica) sau imobile (bunuri care au o asezare fixa, stabila, si care nu pot fi mutate dintr-un loc in altul, fara sa-si piarda destinatia initiala sau identitatea), in masura in care imprumutul acestora nu este interzis prin norme speciale sau permis numai in anumite conditii.

In acelasi timp, mai pot face obiectul contractului de comodat si bunurile publice (bunuri de interes public - cele care, desi nu pot fi folosite de orice persoana, sunt destinate a fi utilizate in activitati care intereseaza pe toti membrii societatii. 

Ce trebuie sa contina un contract de comodat? 

Un contract de comodat trebuie sa contina urmatoarele informatii: 

- partile contractante: se completeaza datele comodantului si ale comodatarului (nume si prenume, data nasterii, serie si numar de buletin, adresa);
- obiectul contractului: se ofera informatii despre bunul care se da in folosinta;
- termenul contractului: perioada pentru care se incheie contractul de comodat (poate fi si pe perioada nedeterminata);
- obligatiile comodatarului si ale comodantului: se completeaza cu indatoririle fiecarei parti in parte. 
- incetarea contractului: se pot trece informatii despre cazurile in care inceteaza contractul (la data expirarii, la solicitarea uneia dintre parti cu un preaviz de 30 de zile, in caz de o eventuala urgenta etc).

Ce conditii trebuie sa indeplineasca un contract de comodat?

Un contract de comodat se considera a fi valid doar daca intruneste cateva conditii importante. Iata mai jos care sunt acestea: 

    • bunul care face obiectul contractului este predat spre folosinta comodatarului;
    • comodantul si comodatarul au capacitatea de a intocmi acte de administrare atunci cand incheie contractul de comodat;
    • partile implicate trebuie sa cada de comun acord asupra termenilor si conditiilor prevazute in contractul incheiat.

Acte necesare pentru incheierea unui contract de comodat 

In functie de bunul care este dat spre folosinta, pentru incheierea unui contract de comodat sunt necesare urmatoarele acte: 

Bunuri mobile sau imobile:

- actul de identitate al partilor implicate
- actul de proprietate
- actele de functionare, pentru persoanele juridica

Autoturisme:
- actul de identitate al partilor implicate
- talonul si cartea de identitate a masinii
- certificat fiscal eliberat de DITL
- pentru persoane juridice, act constitutiv, hotarare AGA

OBSERVATIE: In cazul in care comodantul detine o masina prin contract de leasing, este necesar si acordul firmei de leasing cu privire la incheierea contractului de comodat.

Obligatii pentru partile implicate (comodant si comodatar)

Din contractul de comodat nu trebuie sa lipseasca obligatiile fiecarei parti implicate. 

Comodatarul are obligatia sa ingrijeasca bunul respectiv, sa il returneze la data scadenta si sa il repare in caz ca l-a avariat. Totodata, mai are obligatia sa utilizeze bunul imprumutat in conformitate cu destinatia acestuia. Mai este important de mentionat ca comodatarul are obligatia de a suporta cheltuielile pe care trebuie sa le foloseasca pentru folosirea bunului (cum ar fi benzina in cazul masinii si intretinerea si facturile in cazul unei locuinte), cu atat mai mult daca acestea au fost prevazute in momentul incheierii contractului. Pentru a fi evitate neintelegerile, toate aceste detalii trebuie discutate de la inceput si mentionat in contract. Niciuna dintre parti nu ar trebui sa se bazeze doar pe promisiunile verbale. 

La randul lui, comodantul are obligatia sa restituie suma aferenta eventualelor lucrarilor efectuate asupra bunului, sa plateasca despagubiri comodatarului in situatia in care nu i-a adus la cunostinta acestuia vicii ascunse ale bunului dat spre folosinta, in momentul incheierii contractului.

Impozitare contract de comodat 

Multe persoane care incheie un contract de comodat se intreaba daca legislatia impune o impozitare a acestuia. Ei bine, comodatul este un contract de folosinta cu titlu gratuit, asa ca niciuna dintre parintile contractuale nu trebuie sa plateasca nimic catre stat. 

Atentie, insa, la faptul ca celelalte impozite (impozitul auto, asigurarea, intretinerea si alt tip de cheluieli) trebuie achitate in continuare. In principiu, acestea sunt obligatia proprietarului, insa daca este stipulat de la inceput in contract, cheltuielile pot fi preluate de beneficiar. 

 Diferenta intre contractul de comodat si cel de inchiriere 

Acestea sunt principalele trei diferente dintre un contract de comodat si un contract de inchiriere:

Cea mai importanta diferenta intre contractul de comodat si cel de inchiriere consta in faptul ca primul are titlul gratuit, in timp ce al doilea presupune plata unei sume lunare – chiria. 

Cel care da in chirie bunul (locatorul) nu poate cere restituirea acestuia inainte de termenul stabilit prin contract. Contractul de comodat este mai flexibil in acest caz, mai ales daca este vorba despre o urgenta.

In cazul contractului de inchiriere, costurile pentru reparatii trebuie suportate de proprietar. In timp ce, in cazul in care se incheie un contract de comodat, beneficiarul va suporta cheltuielile. Bineinteles, depinde si de tipul reparatiilor si de cum s-au inteles partile implicate de la inceput. 

Contractul de comodat - cand inceteaza? 

Exista mai multe situatii in care un contract de comodat poate sa inceteze, dupa cum urmeaza:

- Atunci cand expira termenul trecut in contract;
- Atunci cand se restituie bunul imprumutat din diverse motive (nu mai este necesar, a intervenit ceva neprevazut);
- Inainte de termen, la solicitarea comodantului;
- Daca se constata ca nu au fost indeplinite obligatiile prevazute in contract;
- In cazul decesului comodatarului.

Modele contract comodat – 2023 

Iti prezentam in continuare trei modele de contracte de comodat actualizate 2022: bunuri mobile, bunuri imobile, auto

Model contract de comodat bunuri mobile
 

Model contract de comodat bunuri imobile
 

Model contract de comodat auto

Contract de comodat intre doua societati comerciale

Se poate incheia un contract de comodat intre doua societati comerciale in vederea declararii sediului social si desfasurarea activitatii economice a uneia dintre societati. In contractul de comodat trebuie sa se precizeze in mod expres posibilitatea efectuarii unor lucrari de amenajare a spatiului luat in comodat.

Amenajarile spatiului destinat birourilor comodatarului reprezinta cheltuieli cu investitiile la o imobilizare corporala si sunt considerate mijloace fixe amortizabile, conform art. 28 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, unde se stipuleaza: sunt, de asemenea, considerate mijloace fixe amortizabile investitiile efectuate la mijloacele fixe care fac obiectul unor contracte de inchiriere, concesiune, locatie de gestiune, asociere in participatiune si altele asemenea. In cazul acestora, amortizarea fiscala se calculeaza, potrivit art. 28 alin. (12) lit. c) din acelasi act normativ, pentru cheltuielile cu investitiile efectuate la mijloacele fixe concesionate, inchiriate sau luate in locatie de gestiune, de cel care a efectuat investitia, pe perioada contractului sau pe durata normala de utilizare, dupa caz.

Astfel, societatea care a realizat investitiile la spatiul detinut in baza contractului de comodat (comodatarul) isi poate deduce cheltuielile cu investitiile prin amortizarea lor pe durata contractului, acestea neputand fi deduse integral la momentul efectuarii lor.

In cazul proprietarului spatiului (comodantul), valoarea investitiilor realizate de comodatar ce ii vor fi predate acestuia la finalul contractului reprezinta venit brut obtinut din cedarea folosintei bunurilor. El va declara valoarea investitiilor in vederea suplimentarii bazei de impunere.
 

In concluzie, prin incheierea unui contract de comodat, beneficiarul poate utiliza bunul respectiv in mod gratuit, insa nu trebuie sa uite de obligatiile prevazute in act. Cele mai importante dintre acestea sunt ca nu trebuie sa deterioreze bunurile folosite si sa le restituie la termenul scadent.






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X