A aparut in Monitorul Oficial Legea 246/2022 care prevede modalitatile de constituire si de limitare a zonelor metropolitane, de organizare si functionare, de competente si de finantare ale acestora.
Potrivit noului act normativ publicat in Monitorul Oficial nr 745 din 25 iulie 2022, cel putin un membru al comisiei de cenzori este contabil autorizat sau expert contabil.
Comisia de cenzori este alcatuita dintr-un numar impar de membri si este aleasa sau revocata de adunarea generala a zonei metropolitane, pe criterii de profesionalism, integritate si independenta fata de membrii asociatiei. Membrii consiliului director nu pot fi cenzori.
Cel putin un membru al comisiei de cenzori este contabil autorizat sau expert contabil, in conditiile legii.
In realizarea competentei sale, comisia de cenzori:
a) verifica, cel putin o data pe an, modul in care este administrat patrimoniul asociatiei;
b) intocmeste rapoarte si le prezinta adunarii generale;
c) poate participa la sedintele consiliului director, fara drept de vot;
d) indeplineste orice alte atributii prevazute in statut sau stabilite de adunarea generala.
Membrii comisiei de cenzori pot fi retribuiti conform hotararii adunarii generale a zonei metropolitane.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Mecanismul de desemnare a membrilor consiliului director este unul specific caracteristicilor zonelor metropolitane si are in vedere asigurarea reprezentantivitatii geografice a teritoriului zonei, desemnarea fiind realizata prin votul majoritatii absolute a membrilor adunarii generale. Reprezentantul capitalei sau al municipiului in jurul caruia se formeaza zona metropolitana este membru de drept in consiliul director. Mandatul presedintelui consiliului director este de 1 an, cu posibilitate de prelungire, prin votul majoritatii calificate a membrilor Consiliului Director, consecutiv pentru inca 1 an.