Consultantul fiscal Ionut Jinga ne prezinta in randurile de mai jos principalele modificari in procedura de acordare a scutirii de impozit pe venit pentru programatori.
Prin Ordinul Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii nr. 20.463/3.964/967/1.415/2023 privind incadrarea in activitatea de creare de programe pentru calculator, care a intrat in vigoare la 1 iunie 2023, in primul rand a fost extinsa sfera salariatilor din domeniul IT care pot beneficia de scutire.
Astfel, si angajatii din institutiile publice locale, pentru perioada in care desfasoara activitati de creare de programe pentru calculator, potrivit competentelor si atributiilor specifice prevazute in fisa postului sau in orice alt act juridic care stabileste atributiile de serviciu ale angajatilor, beneficiaza de scutirea de impozit pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute in ordin.
Ionut Jinga reaminteste ca beneficiaza de scutire de impozit pe venit, potrivit art.60 pct.2 din Codul fiscal, persoanele fizice, pentru veniturile realizatedin salarii si asimilate salariilor, ca urmare a desfasurarii activitatii de creare de programe pentru calculator, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului comunicatiilor si societatii informationale, al ministrului muncii si justitiei sociale, al ministrului educatiei nationale si al ministrului finantelor publice.
In ceea ce priveste domeniul privat, se mentin (cu cateva modificari) conditiile de indeplinit pentru aplicarea scutirii de impozit.
Astfel, angajatii operatorilor economici care isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei in conformitate cu legislatia in vigoare, al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (codul CAEN 5821, 5829, 6201,6202, 6209), beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, daca sunt indeplinite conditiile pe care deja le cunoastem.
De asemenea, acesta mai precizeaza ca noutatea adusa de prezentul act normativ consta in faptul ca se specifica in mod expres obiectul de activitate al postului ocupat de salariat, evidentiat in organigrama angajatorului, astfel incat acesta sa beneficieze de facilitatea fiscala, si anume: tehnologia informatiei si a comunicatiilor, inteligenta artificiala si tehnologii digitale emergente, administrare fiscala in format electronic, baze de date, servicii de e-guvernare si transformare digitala.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Foto: pixabay.com