email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Imbunatatiri e-Factura: Nu mai pot fi introduse facturi duplicat

Imbunatatiri e-Factura: Nu mai pot fi introduse facturi duplicat
e-facturafacturi duplicatimbunatatiri e-factura

Asa cum MF a precizat in cursul saptamanii trecute, pentru identificarea unor posibile imbunatatiri care sa asigure sinergia platformelor de facturare furnizate de companiile care ofera servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, expertii institutiei au invitat reprezentantii acestor companii sa colaboreze pentru a optimiza solutiile tehnice, astfel incat adaptarea la sistem sa fie cat mai fluida si eficienta.

In acest sens, in cursul acestei saptamani au fost organizare doua intalniri in format online, la care au participat aproximativ 175 persoane. In cadrul discutiilor s-a pus accentul pe monitorizarea evenimentelor care au loc in aplicatii, a eventualelor erori punctuale intampinate, si pe solutionarea sesizarilor primite de catre echipa de asistenta. Intalnirile in acest format vor fi organizate zilnic in urmatoarea perioada, pentru a evalua orice posibile imbunatatiri care pot sa sprijine cresterea eficientei operationale a e-Factura.

Un alt demers pentru a eficientiza interactiunea cu utilizatorii finali este organizarea, in zilele 23 si 25 ianuarie, unor webinarii in care acestia pot adresa orice nelamuriri si primi raspunsuri din partea expertilor Agentia Nationala de Administrare Fiscala/Centrul National pentru Informatii Financiare.

Modificarile aduse sistemului e-Factura

Precizam ca, de la 1 ianuarie 2024 si pana in prezent, s-au efectuat o serie de corectii la aplicatia de completare oferita gratuit de MF/ANAF, pe baza feedback-ului primit de la utilizatori.

O alta modificare importanta este ca din 16 ianuarie sistemul nu mai permite introducerea facturilor duplicat.

In continuare, un nou pas la care se lucreaza este posibilitatea de a trimite facturi in numele furnizorului (autofacturarea).

„Putini credeau ca vom fi a patra tara din Uniunea Europeana care reuseste sa implementeze acest sistem, despre care am spus de la bun inceput ca este vital pentru lupta noastra cu evaziunea. Iata ca pana acum nu au fost intervale de timp in care sistemul sa nu functioneze. Echipa CNIF/ANAF a inceput sa lucreze de aproape cu firmele care ofera servicii de contabilitate cu sistemul e-Factura, pentru ca orice imbunatatiri care pot sa faca mai usoara viata contribuabililor sa fie implementate. Nu excludem ca pot sa apara dificultati si ca pot fi identificate aspecte care necesita imbunatatiri, tocmai de aceea abordarea este una cat se poate de constructiva; suntem langa contribuabili si nu se aplica niciun fel de sanctiuni pana in aprilie. Ne-am angajat sa fim flexibili si receptivi la feedback, cred ca asta este cel mai important. In final, cu siguranta vom depasi toate dificultatile si ne vom asigura ca sistemul e-Factura este o solutie robusta si adaptabila la nevoile in continua schimbare ale mediului de afaceri”, a transmis ministrul Marcel Bolos.

In contextul implementarii cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 in relatia business-to-business (B2B), pana in prezent, peste 10 milioane de facturi au fost inregistrate cu succes in sistemul e-Factura, in valoare totala de 45 miliarde de lei.

Statusul facturilor expediate este actualizat la fiecare 30 de minute AICI.

Implementarea e-Factura

Reamintim ca, in situatia in care sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu este functional timp de minimum 24 de ore, obligatia de transmitere prevazuta la art.10 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.120/2021 se suspenda pana la repunerea in functiune a sistemului.

Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii la art.319 alin.(16) din Codul fiscal.

In perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturafacturi duplicatimbunatatiri e-factura


Data aparitiei: 19 Ianuarie 2024

Votati articolul "Imbunatatiri e-Factura: Nu mai pot fi introduse facturi duplicat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X