Conform OUG 138/2024, livrarile de bunuri si prestarile de servicii realizate catre persoane fizice sunt supuse unor reguli specifice in functie de modalitatea in care beneficiarul se identifica in relatia cu furnizorul.
Daca persoana fizica nu utilizeaza niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice doar prin codul numeric personal (CNP), aceste tranzactii sunt considerate a face parte din categoria B2C (business-to-consumer), adica relatia dintre un furnizor si un consumator final.
In cazul in care beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica printr-un cod fiscal, facturile vor fi emise cu un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala al beneficiarului.
De asemenea, sa nu uitam ca furnizorii din relatia B2C sunt obligati sa transmita facturile emise catre destinatari conform art 319 din Codul fiscal.
NOU! Ghid complet si actualizat privind e-Factura si e-Transport in 2025!
Contine explicatii clare si profesioniste privind toate modificarile legislative introduse recent, plus modele de documente necesare si numeroase studii de caz!
Baza legala:
Art. I pct. 3 din OUG 138/2024
“(3) Livrarile de bunuri/Prestarile de servicii efectuate catre o persoana fizica care nu se identifica in relatia cu furnizorul/ prestatorul prin niciun cod de identificare fiscala sau opteaza sa se identifice prin codul numeric personal se considera efectuate in relatia B2C.
Daca beneficiarul, persoana fizica, nu se identifica prin niciun cod de identificare fiscala, facturile se emit utilizand un cod format din 13 cifre de zero in locul codului de identificare fiscala a beneficiarului.”
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Foto: pixabay.com