email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Deductibilitate combustibil

Deductibilitate combustibil

 

de Expert Adriana Simion, valabil la 26-Oct-2009

Intrebare: Cheltuielile cu combustibilul efectuate cu ocazia deplasarilor in interes de serviciu, in afara localitatii de catre administrator, director general sau jurist al unitatii pot fi considerate ca fiind deductibile fiscal? Aceste cheltuieli pot fi incadrate ca fiind facute in baza HG 518/1995 si deduse integral la calculul IP?

Raspuns: Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare ale persoanei juridice, au ramas, in continuare deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii. Insa, pentru aceste categorii de persoane, a fost exclusa deductibilitatea cheltuielilor privind combustibilul potrivit prevederilor art. 21 alin. (3) lit. n) din Codul fiscal astfel cum a fost modificat de OUG 34/2009.

Regula:
In perioada 1 mai 2009 – 31 decembrie 2010, nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile privind combustibilul pentru vehiculele rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane.

Exceptii:
Exista cateva exceptii de la aceasta regula, in sensul ca sunt acceptate la deductibilitate cheltuielile cu combustibilul efectuate cu urmatoarele vehicule:
•Â Â Â  vehicule rutiere motorizate cu o greutate maxima autorizata care sa depaseasca 3.500 kg si care au mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului, aflate in proprietatea sau in folosinta contribuabilului;
•Â Â Â  vehicule utilizate exclusiv pentru: interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, precum si vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca;
•Â Â Â  vehicule utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi;


•Â Â Â  vehicule utilizate pentru inchirierea catre alte persoane, inclusiv pentru desfasurarea activitatii de instruire in cadrul scolilor de soferi.

Cheltuiala cu combustibilul si TVA aferenta acesteia sunt deductibile doar pentru autovehiculele folosite cu anumite destinatii, cele pe care le-am enumerat mai sus.
In concluzie, cheltuielile cu combustibilul efectuate pentru deplasari in interes de serviciu in tara si in strainatate de catre administratorul, directorul general sau juristul unitatii nu sunt deductibile la calculul profitului impozabil.

Acest articol este preluat din portalul Portal Contabilitate.ro, locul unde toate intrebarile isi gasesc raspuns.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Deductibilitate combustibil


Data aparitiei: 21 Ianuarie 2010

Votati articolul "Deductibilitate combustibil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X