email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

2. Cadrul general de reglementare a contabilitatii pe plan international

Cuvinte cheie:

 • necesitatea standardelor internationale
 • comitetul pentru Standarde Internationale
 • standardizare contabila
 • standardele europeene
 • reguli contabile aplicate in SUA
 • concepte de baza similare
 • obiective similare
 • motivele adoptarii IAS in Romania

Necesitatea standardizarii contabilitatii pe un plan superior celui national decurge direct din internationalizarea fluxurilor de capital: investitorii dintr-o tara investesc in alte tari.

Pentru a investi in afara, intreprinzatorii trebuie sa aiba la dispozitie informatii privind situatia si performanta financiara a intreprinderilor din alte tari. Aceste informatii trebuie sa fie similare celor pe care le au la dispozitie in propria tara trebuie sa fie relevante, corecte si unitare.

Cum au aparut Standardele Internationale de Contabilitate

Istoricul elaborarii standardelor internationale de contabilitate incepe cu formarea, in 1973, a Comitetului pentru Standardele Internationale de Contabilitate. Acest comitet a fost creat printr-o intelegere survenita intre organisme profesionale ale contabililor din mai multe tari dezvoltate din punct de vedere economic.

Incepand cu anul 1983, din acest comitet fac parte reprezentanti ai tuturor organismelor profesionale nationale care adera la Federatia Internationala a Expertilor Contabili (IFAC).

In anul 2000, conducerea IASC Comitetul Standardelor Internationale de Contabilitate a adoptat un nou act constitutiv a carui consecinta a fost formarea Fundatiei Comitetului Standardelor Internationale de Contabilitate in anul 2001. Membrii Consiliului Standardelor Internationale de Contabilitate (IASB) au inceput sa fie numiti de Fundatie, influenta directa a Federatiei Internationale a Expertilor Contabili disparand. Cuvantul Comitee (comitet) din denumirea organismului de dezvoltare a Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) a fost inlocuit cu Board (consiliu) cu o semnificatie cu nuanta mai executiva si mai putin consultativa decat anterior.

Fundatia are ca membri marile firme private de contabilitate, institutii financiare, banci centrale si de dezvoltare, alte organizatii profesionale contabile si organizatii internationale. Fundatia are ca scop dezvoltarea in interes public a unui set unic international de Standarde de Raportare Financiara cu aplicabilitate globala si promovarea cat mai larga a adoptarii acestuia. Modul de selectie si numire a conducerii Fundatiei urmareste asigurarea unei baze cat mai largi de abilitati profesionale, perspective, experiente si apartenente regionale pentru a facilita acceptarea universala a Standardelor.

Astazi, Standardele Internationale de Contabilitate adoptate de consiliu sunt utilizate si de tari care nu sunt membre IFAC.

Preocuparea pentru standardizarea contabila este o activitate continua, standardele fiind promovate, adoptate, apoi amendate si in final inlocuite cu altele noi, dupa cum o cere dezvoltarea vietii economice mondiale.

Este important deci pentru dvs., ca profesionisti contabili, sa urmariti evolutia corpului de standarde in dezvoltarea sa si sa va puneti permanent la curent cu aceasta.

Puteti face acest lucru consultand publicatiile Comitetului International pentru Standarde de Contabilitate, conform informatiilor din Internet la www.iasb.org.uk, sau in traducerile publicate in Romania prima a avut loc in anul 2000.

Cum se dezvolta un nou standard de contabilitate

Initierea dezvoltarii unui nou standard de contabilitate are loc astfel:

Partile interesate sugereaza noi subiecte care necesita standardizare.

Este numit un Comitet de directie care are sarcina de a analiza subiectul respectiv din punctul de vedere al problemelor contabile implicate si al practicilor contabile nationale deja existente; comitetul intocmeste o Declaratie initiala de principii contabile, precum si un Proiect de expunere.

Pe baza acestor documente este initiata discutarea publica a proiectului noului standard, Comitetul de directie primind toate comentariile din partea celor interesati. Comentariile sunt incluse in revizuirile proiectului initial si astfel, in final, este elaborat noul standard.

Standardul este supus votului Consiliului de indrumare, organism superior de conducere a Comitetului International pentru Standarde de Contabilitate. Votul minim necesar pentru promovarea unui nou standard este de trei patrimi (75%) din consiliu.

Principalele categorii de standarde de contabilitate

Pe plan international exista mai multe categorii de standarde de contabilitate, cele mai folosite fiind IAS si GAAP. Iata, pe scurt, care sunt asemanarile si deosebirile dintre ele:

IAS la noi cunoscute ca Standardele Internationale de Contabilitate, sunt cele reglementate de Directiva a IV-a a Comunitatilor Economice Europene si de Comitetul pentru Standarde Internationale de Contabilitate.

Ele sunt asa-numitele standarde europene (desi sunt aplicate si in multe tari din afara zonei europene) si au fost adoptate si in tara noastra, prin Ordinul nr. 94/2001.

GAAP (The Generally Accepted Accounting Principles) desi se numesc principii, reprezinta de fapt colectia tuturor regulilor contabile aplicate in Statele Unite ale Americii. Sunt adoptate de Federatia Contabililor Certificati (echivalentul american al expertilor contabili) impreuna cu organismele americane de supraveghere a burselor de valori, asigurarilor, bancilor etc.

Sunt concretizate in reguli de contabilitate foarte complexe, detaliate si specifice fiecarei ramuri economice.

IMPORTANT:
Dat fiind acest continut, cand cineva soune ca are cunostinte in domeniul GAAP fara a preciza in ce industrii, afirmatia este greu de acceptat ca fiin serioasa. Asadar, fiti atenti la CV-urilr pe care le primiti si la felul in care va intocmiti propriul curriculum vitae!

Asemanari intre cele doua seturi de standarde

-IAS si GAAP au concepte de baza similare:

 

 • contabilitatea de angajament, respectiv conventia de a reflecta tranzactiile economice la momentul aparitiei lor, si nu in momentul decontarii (generarii de fluxuri financiare);
 • continutul economic primeaza asupra formei juridice a tranzactiilor;
 • prezumtia continuitatii activitatii respectiv inregistrarea tuturor bunurilor, obligatiilor si tranzactiilor ca si cum intreprinderea isi va continua in mod normal activitatea in viitorul previzibil.

-Ambele seturi de standarde informeaza investitorii asupra situatiei si performantelor financiare ale intreprinderii, pe baza unui cadru reglementat care asigura:

 • posibilitatea compararii indicatorilor in timp si in plan orizontal intre industrii; posibilitatea de anticipare a capacitatii de generare a fluxurilor de numerar si a necesitatilor de finantare ale intreprinderii.

-IAS si GAAP sunt instrumente ale pietei de capital, prin a caror aplicare se urmareste valorizarea corecta a instrumentelor de credit si capital emise de intreprinderi (actiuni si obligatiuni). Scopul este ca, in final, sa fie posibila producerea unei cotatii (bursiere sau nu) pentru fiecare titlu financiar emis de intreprinderi.

Diferente majore intre cele doua seturi de standarde

IAS este un set de principii si linii directoare de abordare a contabilitatii, cu scopul declarat de a oferi o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantelor intreprinderii. Aceasta imagine urmeaza sa fie utila unui grup larg de utilizatori in luarea deciziilor lor economice.

GAAP este un set de reguli procedurale de urmat pentru inregistrarile contabile. Scopul redarii imaginii fidele nu este expres declarat. De aici pot decurge probleme a caror amploare s-a manifestat deja in lumea economica americana (vezi Enron, WorldCom), probleme care au zguduit increderea investitorilor, ajungandu-se in pragul declansarii unei recesiuni ample a intregii economii.

In general, se considera ca sfera de aplicare a IAS este mai larga decat a GAAP.

Va veti intreba care au fost motivele pentru ca in tara noastra sa se prefere adoptarea IAS, desi SUA era si este cea mai puternica economie a lumii. Iata cateva dintre acestea:

 • mediul economic romanesc este mai apropiat de Europa, nu numai ca pozitie geografica, ci si ca structura;
 • investitorii europeni sunt preponderenti: Italia, Franta, Germania, Grecia etc.;
 • obiectivul politic general este cel de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana si de aici necesitatea armonizarii cu normele acesteia, inclusiv in domeniul contabilitatii.

de Contabilul.ro

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 01 Martie 2006


Votati articolul "2. Cadrul general de reglementare a contabilitatii pe plan international":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Procesul verbal al comisiei de inventariere

Intrebare: Bună seara !

Exista cateva probleme privind comisia de inventariere.
Comisia de inventariere anuala a inaintat Procesul verbal conducerii institutiei noastre spre aprobare.

Vă rog mult să îmi spuneti :
1. - Care este ordinea in care ar trebui sa fie inaintat Procesul verbal intocmit de catre comisia de inventariere?
- la contabilul sef, la jurist si apoi directorului ?

2. - Procesul verbal al comisiei de inventariere se înaintează juristului pentru a fi avizat.
Ce trebuie să facă juristul ?
Ce trebuie să verifice ?
Ce nelegalitati trebuie să sesizeze ?
În ce cazuri trebuie să întoarcă la comisie Procesul verbal ?
..... pentru ce motive și ce ar trebui să facă comisia ?

Raspuns: Baza legala pentru inventariere, respectarea procedurilor, forma documentelor, a raportului,etc... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 01 Martie 2006 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 1 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X