email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Relatii contractuale de import-export

Intrebare:

Daca o firma româneasca are cu o firma straina relatii contractuale de import-export se pot face compensari intre sumele avute de incasat si de plata, iar varsaminte prin banca sa se faca numai pentru diferente?

Raspuns: (dat in februarie 2005)

Conform O.G.nr.18/21.01.1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici, punctul 2, persoanele juridice si fizice erau obligate sa incaseze sumele in valuta aferente exporturilor de marfuri, executarilor de lucrari si prestarilor de servicii in strainatate, precum si din orice alte operatiunii si tranzactii externe, prin conturile deschise in România la banci autorizate.

Punctul 5, din Instructiunile nr.1/15.086/20.10.1995 de aplicare a prevederilor O.G.nr.18/1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici, prevedea in cazul operatiunilor legate de export-import, incheiate pe baza licentelor eliberate in prealabil de Ministerul Comertului, agentii economici exportatori aveau obligatia ca in contractele externe sa prevada clauza obligativitatii platii in valuta convertibila a exporturilor, astfel incât sa se asigure incasarea acestora, in cazul in care importul nu se realizeaza, in maximum 90 de zile calendaristice de la efectuarea exportului.

In cazurile in care, din diverse motive justificate cu documente, operatiunile de export prevazute in D.I.V. a fi incasate in valuta, necesita a fi compensate cu import de marfuri, agentii economici trebuiau sa se adreseze Ministerului Comertului in vederea obtinerii licentelor in conditiile incadrarii operatiunilor respective in prevederile H. G. nr. 276/1995, astfel incât importul sa fie realizat in maximum 90 de zile calendaristice de la data efectuarii exportului.

In cazurile in care agentii economici justificau incasarea exporturilor prin compensari cu importuri de marfuri fara a fi obtinut licente de la Ministerul Comertului, organele de control ale Ministerului Finantelor urmau sa incheie un proces-verbal de constatare a contraventiei, aplicând amenda prevazuta in O. G.nr. 18/1994.

Toate prevederile sus mentionate si anume O.G.nr. 18/1994 privind masuri pentru intarirea disciplinei financiare a agentilor economici, cu toate modificarile ulterioare, s-a abrogat din 1 februarie 2003 prin O.G. nr.34/30.01.2003 privind masuri in domeniul disciplinei financiar-valutare a agentilor economici.

O.U.G. nr.77 / 01.06.1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata la art. 2 prevede ca persoanele juridice, vor intocmi situatia sumelor restante mai vechi de 30 de zile catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in România.

In aceste conditii consider ca nu mai exista cadru legal care sa impiedice efectuarea compensarilor in cazul operatiunilor legate de export-import intre sumele avute de incasat si cele de plata , procedându-se numai la incasarea sau plata diferentelor existente.

Contabilizarea compensarii creantelor si angajamentelor externe se face la valoarea in lei cea mai mica (la cursul cel mai mic), diferenta evidentiidu-se ca cheltuiala sau venit financiar, dupa caz.

Efectuarea compensarilor intre sumele avute de incasat si cele de plata se va realiza pe baza intocmirii unor situatii si a unor procese verbale de compensare/ ordine interne, care vor contine:

Numarul si data ordinului de compensare

Agentii economici implicati in operatiunea de compensare

Numarul si data facturilor emise, respectiv primite

Valoarea facturata atat in devize cat si in lei

Cursul valutar din data facturarilor si din data compensarilor

Valoarea compensata atat in devize cat si in lei

Diferente ramase de plata sau de incasat

Semnaturile si stampilele autorizate

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

IMPORTANT: E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!


1. Ce inseamna exact tranzactii B2G?

2. Tranzactiile cu societati la care statul este actionar majoritar sunt tranzactii B2G?

3. Odata inregistrati in registrul RO e-Factura, avem obligatia ca toate facturile emise de noi sa fie electronice sau doar cele in relatia B2G?

4. Facturile catre institutii publice, dar care nu implica produse cu risc fiscal, trebuie emise electronic?

5. Parohiile sunt considerate autoritati contractante? Exista pentru ele obligativitatea trimiterii facturilor electronice?

Raspunsurile sunt disponibile in lucrarea E-Factura in 50 de intrebari si raspunsuri!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Martie 2006


Votati articolul "Relatii contractuale de import-export":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X