email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Sfaturi practice si recomandari pentru firmele de transport si logistica

Contabilitatea firmelor de transport si logistica

 Sa tii contabilitatea unei firme de transport si logistica nu a fost nicicand floare la ureche. Nu este mai usor in prezent, insa greselile inerente acestui domeniu pot fi evitate daca avem cunostintele necesare de partea noastra.

Iata cateva sfaturi valoroase pentru a tine contabilitatea in firmele de transport si logistica:
 • Lipsa experientei in activitatea de transport
 
Pentru desfasurarea activitatii de transport este necesar ca obiectul de activitate sa cuprinda si codul CAEN Transporturi rutiere de marfuri  4941.
 
Transportul rutier contra cost de marfuri si de persoane se efectueaza de catre operatorii de transport rutier in baza licentei comunitare numai cu autovehicule la bordul carora exista, pe toata durata transportului, o copie conforma a licentei comunitare, documentul de transport, precum si celelalte documente specifice tipului de transport efectuat, stabilite prin reglementarile in vigoare.
 
Pentru autorizarea activitatii de transport marfa sunt necesare:
 
 • Licenta de transport emisa de Autoritatea Rutiera Romana
 
Licenta de transport se obtine pe baza urmatoarelor acte
 • cerere solicitare  Licenta insotita de:
  • documentul doveditor privind detinerea sediului unde intreprinderea isi pastreaza documentele si in care aceasta desfasoara activitatea administrativa si operativa in legatura cu transportul rutier;
  • documentul privind asigurarea intretinerii tehnice a vehiculelor rutiere utilizate;
  • cazierul judiciar al managerului de transport si declaratie pe propria raspundere a acestuia, din care sa reiasa ca nu a fost sanctionat pentru incalcarile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a) si b) din Regulamentul (CE) nr. 1071/2009
  • cazierul judiciar al intreprinderii si declaratie pe propria raspundere a acesteia, prevazuta in anexa nr. 7 la prezentele norme metodologice, din care sa reiasa ca intreprinderea nu a fost sanctionata pentru incalcarile prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a) si b) din Regulamentul (CE) nr. 1071/2009;
  • documentul privind indeplinirea conditiei de capacitate financiara
  • certificatul de competenta profesionala al managerului de transport
  • cartea de identitate a vehiculului si certificatul de inmatriculare, in copie; in cazul efectuarii transportului rutier national contra cost de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate, cartea de identitate a vehiculului trebuie sa contina inscrisuri specifice din care sa reiasa ca vehiculul respectiv poate fi utilizat la efectuarea transportului rutier de vehicule rutiere defecte sau care sunt avariate.
           
Exemplarul original al licentei de transport de elibereaza pe o perioada de 10 ani.
 
 • Copie conforma (ARR)
 
Copiile conforme ale licentei comunitare se elibereaza de Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R. cu o valabilitate de minim 1 an si fara a depasi perioada de valabilitate a licentei comunitare, dupa prezentarea documentului de plata a tarifului de eliberare, acestea pastrandu-se la bordul autovehiculelor pentru care au fost emise.
Licenta comunitara si copiile conforme ale acesteia sunt documente nominale ale operatorului de transport rutier, nefiind transmisibile.
 
 • Sa desemneze o persoana fizica ca manager de transport, titular al certificatului de competenta profesionala care indeplineste cerinta de buna reputatie si care:
    a) conduce permanent si efectiv activitatile de transport ale intreprinderii;
    b) este angajat, director, proprietar sau actionar al intreprinderii ori administreaza intreprinderea sau, in cazul intreprinderii autorizate ca persoana fizica, este insasi persoana respectiva;
    c) este rezident in Uniunea Europeana.
 
O persoana fizica poate avea calitatea de manager de transport la o singura intreprindere.
In vederea efectuarii transportului rutier de marfuri periculoase, operatorul de transport rutier va depune sau va transmite prin posta, cu confirmare de primire, la Autoritatea Rutiera Romana - A.R.R., urmatoarele documente:
 • dovada angajarii, decizia de numire si certificatul de atestare profesionala a consilierului de siguranta;
 • certificatul de agreare eliberat de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman", pentru vehiculele pentru care este necesar a se elibera respectivul certificat;
 • certificatul de atestare profesionala al conducatorului auto, specific marfurilor periculoase care vor fi transportate;
 • autorizatia eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, pentru vehiculele care transporta marfuri periculoase din clasa 7;
 • certificatul de inspectie tehnica, in cazul suprastructurilor specializate pentru transportul recipientelor cu gaze lichefiate sau cu alte marfuri periculoase.

Acest articol reprezinta un extras din ghidul " Contabilitatea firmelor de transport si logistica"


NOUTATI din Legislatia Contabila

NOU! Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu!


 Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsurile exacte va sunt oferite de reputatul consultant fiscal Ionut Jinga. Acesta va explica in detaliu procedurile de urmat si toate subtilitatile utilizarii celor 2 instrumente intr-o lucrare “fierbinte” in contextul actual - e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni.

In lucrarea e-FACTURA. e-TRANSPORT 2024. Noutati, Obligatii, sanctiuni sunt prezentate cele mai delicate intrebari ale contribuabililor privind sistemele e-Factura si e-Transport, inclusiv intrebari din sectiunea specializata de pe site-ul ANAF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contabilitatea firmelor de transport si logistica


Data aparitiei: 17 Noiembrie 2014

Votati articolul "Sfaturi practice si recomandari pentru firmele de transport si logistica":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 10 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X