email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

- Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1649/2006

ORDIN nr. 1.649 din 6 octombrie 2006 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, modificat si completat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 556/2006

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE;
PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL nr. 920 din 13 noiembrie 2006; In temeiul prevederilor art. 11 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 208/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice si a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, in baza prevederilor art. 4 din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

ART. I

Normele metodologice privind organizarea si conducerea contabilitatii institutiilor publice, Planul de conturi pentru institutiile publice si instructiunile de aplicare a acestuia, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.917/2005, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.186 si 1.186 bis din 29 decembrie 2005, modificat si completat prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 556/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 439 din 22 mai 2006, se modifica si se completeaza conform anexei care face parte integranta din prezentul ordin.

ART. II

Directia generala a contabilitatii publice si a sistemului de decontari in sectorul public va lua masuri pentru ducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

ART. III

Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul finantelor publice,

Sebastian Teodor Gheorghe Vladescu

Bucuresti, 6 octombrie 2006.

Nr. 1.649.

ANEXA

I. CAPITOLUL IV: PREVEDERI REFERITOARE LA ELEMENTELE DIN CONTUL DE REZULTAT PATRIMONIAL se modifica astfel:

1. La pct. 1 Cheltuieli, pct. 1.4 Structura conturilor de cheltuieli, se elimina cifra 8 "subalineatul (paragraful)".

2. La pct. 1 Cheltuieli, pct. 1.5 Alte prevederi, din cuprinsul paragrafului al treilea se elimina sintagma "cu avizul Ministerului Finantelor Publice."

II. CAPITOLUL VI: PLANUL DE CONTURI GENERAL PENTRU INSTITUTII PUBLICE se completeaza si se modifica astfel:

1. La Clasa 1 CONTURI DE CAPITALURI, grupa 13 FONDURI CU DESTINATIE SPECIALA, dupa contul sintetic de gradul II 1391 "Fond de dezvoltare a spitalului" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 1399 "Alte fonduri".

2*. La clasa 4 CONTURI DE TERTI:

- grupa 43 ASIGURARI SOCIALE, PROTECTIA SOCIALA SI CONTURI ASIMILATE, la contul 437 "Asigurari pentru somaj" dupa contul sintetic de gradul II 4372 "Contributiile asiguratilor pentru asigurari de somaj" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 4373 "Contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale".

- grupa 45 DECONTARI CU COMUNITATEA EUROPEANA PRIVIND FONDURILE NERAMBURSABILE (PHARE, SAPARD, ISPA etc.) dupa contul sintetic de gradul I 458* "Sume de primit de la Agentii/Autoritati de Implementare (la beneficiari finali) se introduce un

- nou cont sintetic de gradul I, contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene".

3*. La clasa 6 CONTURI DE CHELTUIELI:

- grupa 64 CHELTUIELI CU PERSONALUL, dupa contul sintetic de gradul II 6455 "Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 6456 "Contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale".

- grupa 67 ALTE CHELTUIELI FINANTATE DIN BUGET, dupa contul sintetic de gradul I 674 "Transferuri in strainatate" se introduce un nou cont sintetic de gradul I, contul 675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene".

4*. La clasa 7 CONTURI DE VENITURI SI FINANTARI, grupa 73 VENITURI FISCALE, contul sintetic de gradul I 736 "Impozit pe comertul exterior si tranzactiile internationale" si contul sintetic de gradul II 7361 "Taxe vamale si alte taxe pe tranzactiile internationale" isi modifica denumirea in "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene".

5. La clasa 8 "CONTURI SPECIALE", grupa 80 "CONTURI IN AFARA BILANTULUI" dupa contul 8069 "Angajamente de plata" se introduce contul 8070 "Garantii de returnare a avansului acordat".

*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

III. CAPITOLUL VII: INSTRUCTIUNILE DE UTILIZARE A CONTURILOR se completeaza astfel:

1*. La clasa 4 CONTURI DE TERTI, grupa 43 Asigurari sociale, protectia sociala si conturi asimilate, contul 437 "Asigurari pentru somaj", se completeaza astfel:

- preambulul contului, dupa sintagma "contributiile angajatorilor si ale asiguratilor pentru somaj" se completeaza cu "respectiv contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale";

- la detalierea pe conturi sintetice de gradul II, dupa contul 4372 "Contributiile asiguratilor pentru asigurari de somaj" se introduce contul sintetic de gradul II 4373 "Contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale";

- la creditarea contului 437 "Asigurari pentru somaj" prin debitul contului 645 "Cheltuieli privind asigurarile sociale", dupa prima liniuta se introduce o noua liniuta cu urmatorul cuprins:

- cu contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale;

- la debitarea contului 437 "Asigurari pentru somaj" prin creditarea conturilor 512 "Conturi la banci", 513 "Disponibil din imprumuturi interne si externe contractate de stat", 514 "Disponibil din imprumuturi interne si externe garantate de stat", 551 "Disponibil din alocatii bugetare cu destinatie speciala", 560 "Disponibil al institutiilor publice finantate integral din venituri proprii", 561 "Disponibil al institutiilor publice finantate din venituri proprii si subventii", 562 "Disponibil al activitatilor finantate din venituri proprii", 770 "Finantarea de la buget", se introduce o noua liniuta cu urmatorul continut:

- cu sumele virate reprezentand contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

2*. La clasa 6 CONTURI DE CHELTUIELI, grupa 64 Cheltuieli cu personalul, contul 645 "Cheltuieli privind asigurarile sociale" se completeaza astfel:

*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

- la detalierea pe conturi sintetice de gradul II, dupa contul sintetic de gradul II 6455 "Contributiile angajatorilor pentru concedii si indemnizatii" se introduce un nou cont sintetic de gradul II, contul 6456 "Contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale";

- la debitarea contului 645 "Cheltuieli privind asigurarile sociale" prin creditul contului 437 "Asigurari pentru somaj" dupa prima liniuta se introduce o noua liniuta cu urmatorul cuprins:

- cu contributiile angajatorilor la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale.

3*. La clasa 7 "CONTURI DE VENITURI SI FINANTARI", grupa 77 "Finantari, subventii, transferuri, alocatii bugetare cu destinatie speciala si fonduri cu destinatie speciala" la contul 770 "Finantarea de la buget" se completeaza astfel:

- la creditarea contului 770 "Finantarea de la buget", dupa contul 448 "Alte datorii si creante cu bugetul" se introduce contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" cu urmatorul cuprins: "-cu sumele achitate din bugetul de stat reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene".

4*. La clasa 8 "CONTURI SPECIALE", grupa 80 "CONTURI IN AFARA BILANTULUI", dupa contul 8069 "Angajamente de plata" se introduce contul 8070 "Garantii de returnare a avansului acordat", cu urmatorul continut:

"Contul 8070 "Garantii de returnare a avansului acordat"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta garantiilor solicitate beneficiarilor de catre ordonatorii de credite pentru recuperarea avansului acordat cat si pentru repararea prejudiciilor ce ar putea fi aduse prin imobilizarea fondurilor publice, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a obligatiilor contractuale ce deriva din acordarea avansului.

*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

In debitul contului se inregistreaza garantiile constituite, iar in credit, garantiile restituite in cazul indeplinirii contractului.

Soldul contului reprezinta garantiile legal constituite pentru returnarea avansului acordat."

IV. CAPITOLUL IX: TRANSPUNEREA soldurilor conturilor din balanta de verificare la 31 decembrie 2005 in noul plan de conturi general se completeaza astfel:

La clasa 5 CONTURI LA TREZORERIA STATULUI SI BANCI COMERCIALE:

- La grupa 55 DISPONIBIL DIN FONDURI CU DESTINATIE SPECIALA:

- dupa contul nou 557 cu denumirea "Disponibil din valorificarea bunurilor intrate in proprietatea privata a statului" se introduce contul nou cu simbolul 558 si denumirea "Disponibil din cofinantarea de la buget aferenta programelor/proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile". In coloana cont vechi se inscrie contul cu simbolul 119 si denumirea "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala".

V. CAPITOLUL X: CONTABILITATEA OPERATIUNILOR SPECIFICE BUGETULUI DE STAT, se modifica si se completeaza astfel*:

*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

- La pct. 1 Instructiuni de utilizare a conturilor contabile:

- inainte de contul 463 "Creante ale bugetului de stat" se introduce contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene", cu urmatorul text:

"Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finantelor Publice tine evidenta sumelor reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene. Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" este un cont de pasiv.

In creditul contului se inregistreaza sumele reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, iar in debit, sumele achitate de la bugetul de stat reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" se crediteaza prin debitul contului:

675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene"

- cu sumele reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Contul 459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene" se debiteaza prin creditul contului:

7701 "Finantarea de la bugetul de stat"

- cu sumele achitate din bugetul de stat reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene".

- dupa contul 529 "Disponibil din sumele colectate pentru unele bugete" se introduce contul 675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene", cu urmatorul text:

"Contul 675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene"

Cu ajutorul acestui cont Ministerul Finantelor Publice tine evidenta cheltuielilor reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Contul 675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene" este un cont de activ. In debitul contului se inregistreaza cheltuielile reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene, iar in credit, la finele perioadei repartizarea cheltuielilor asupra contului de rezultat patrimonial.

Soldul contului, inaintea operatiunilor de inchidere, reprezinta totalul cheltuielilor reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene efectuate in cursul perioadei.

Contul 675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene" se debiteaza prin creditul contului:

459 "Sume datorate bugetului Uniunii Europene"

- cu sumele reprezentand contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Contul 675 "Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene" se crediteaza prin debitul contului:

121.01 "Rezultatul patrimonial-institutii publice finantate integral din bugetul de stat"

- la sfarsitul perioadei, cu soldul debitor al contului in vederea inchiderii acestuia si stabilirii rezultatului patrimonial".

- contul 736 "Impozit pe comertul exterior si tranzactiile internationale" isi modifica denumirea in "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene". In preambulul contului, sintagma "impozit pe comertul exterior si tranzactiile internationale" se modifica in "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene";

- la creditarea contului 736 "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene" prin debitul contului 520 "Disponibil al bugetului de stat la trezoreria statului" sintagma "impozit pe comertul exterior si tranzactiile internationale" se modifica in "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene".

- La pct. 2 Monografia privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor specifice, dupa pct. VI Inchiderea conturilor, se introduce pct. VII Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene"*:

*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

| Nr. | Explicatia operatiunii | Simbol | Simbol |

| crt.| | Cont | Cont |

| | | debitor | creditor |

|-----|--------------------------------------|-----------|------------|

| |Inregistrarea sumelor | 675 | 459 |

| |reprezentand contributia Romaniei | | |

| |la bugetul Uniunii Europene. | | |

|-----|--------------------------------------|-----------|------------|

| |Inregistrarea sumelor platite | 459 | 7701 |

| |din bugetul de stat | | |

| |reprezentand contributia | | |

| |Romaniei la bugetul Uniunii | | |

| |Europene. | | |

|-----|--------------------------------------|-----------|------------|

| |Inchiderea contului de | 121.01 | 675 |

| |cheltuieli reprezentand | | |

| |contributia Romaniei la | | |

| |bugetul Uniunii Europene | | |

|-----|--------------------------------------|-----------|------------|

| |Inchiderea contului de | 7701 | 121.01 |

| |finantare reprezentand plata | | |

| |contributiei Romaniei la | | |

| |bugetul Uniunii Europene. | | |

VI. CAPITOLUL XI: CONTABILITATEA OPERATIUNILOR SPECIFICE BUGETELOR LOCALE, se completeaza astfel:

- La pct. 1 Instructiuni de utilizare a conturilor contabile, dupa contul 137 "Taxe speciale" se introduce contul 1399 "Alte fonduri", cu urmatorul text:

"Contul 1399 "Alte fonduri"

Cu ajutorul acestui cont unitatile administrativ-teritoriale tin evidenta altor fonduri constituite in afara bugetului local potrivit legii.

Contul 1399 "Alte fonduri" este un cont de pasiv. In creditul contului se inregistreaza alte fonduri constituite in afara bugetului local, potrivit legii, iar in debit, la sfarsitul perioadei, totalul cheltuielilor efectuate, pentru inchiderea conturilor de cheltuieli.

Soldul creditor al contului reprezinta alte fonduri constituite in afara bugetului local.

Contabilitatea analitica se organizeaza distinct pe fonduri constituite in afara bugetului local.

Contul 1399 "Alte fonduri" se crediteza prin debitul conturilor:

461 "Debitori"

- cu sumele de incasat in vederea constituirii altor fonduri in afara bugetului local.

550 "Disponibil din fonduri cu destinatie speciala"

- cu sumele incasate in vederea constituirii altor fonduri in afara bugetului local.

Contul 1399 "Alte fonduri" se debiteaza prin creditul conturilor:

6xx "Cheltuieli....."

- la sfarsitul perioadei, cu totalul cheltuielilor efectuate in cursul perioadei, pentru inchiderea conturilor de cheltuieli".

VII. CAPITOLUL XIII: CONTABILITATEA OPERATIUNILOR SPECIFICE BUGETULUI ASIGURARILOR DE SOMAJ se modifica astfel:

1. La pct. 2 Monografia privind inregistrarea in contabilitate a operatiunilor specifice, la Acordarea de imprumuturi peste un an din bugetul asigurarilor pentru somaj, primele doua operatiuni se inregistreaza astfel:

| |Acordarea de imprumuturi peste un an | 2675 |5741 |

|--|------------------------------------------|--------|------|

| |Inregistrarea dobanzii conform contract | 2676 |766 |

VIII. Alte modificari:

La Anexa nr. 1: TABEL DE TRANSPUNERE CLASIFICATIA INDICATORILOR PRIVIND BUGETUL DE STAT - VENITURI se modifica astfel*:

*) Se aplica de la 1 ianuarie 2007.

- Contul 7361 "Taxe vamale si alte taxe pe tranzactiile internationale" corespunzator codului de clasificatie bugetara 17.01 "Taxe vamale si alte taxe pe tranzactiile internationale" isi modifica denumirea in "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene" corespunzator codului de clasificatie bugetara 17.01 "Venituri incadrate in resursele proprii ale bugetului Uniunii Europene".

La Anexa nr. 11: TABEL DE CONCORDANTA INTRE CONTURILE DE VENITURI SI CLASIFICATIA BUGETARA se modifica si se completeaza astfel:

Din coloana Cont contabil se elimina grupa 75 si contul 7514 cu denumirea "Diverse venituri" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11 "Diverse venituri" si se introduc urmatoarele conturi contabile:

- in coloana cont contabil se inscrie contul cu simbolul 137 cu denumirea "Taxe speciale" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11.06 "Taxe speciale";

- in coloana cont contabil se inscrie contul cu simbolul 134 cu denumirea "Fondul de amortizare aferent activelor fixe detinute de serviciile publice de interes local" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11.07 "Amortizare mijloace fixe";

- in coloana cont contabil se inscrie contul cu simbolul 136 cu denumirea "Fondul depozitelor speciale pentru constructii de locuinte" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11.08 "Depozite speciale pentru constructii de locuinte";

- in coloana cont contabil se inscrie contul cu simbolul 135 cu denumirea "Fondul de risc" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11.09 "Fondul de risc";

- in coloana cont contabil se inscrie contul cu simbolul 131 cu denumirea "Fondul de rulment" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11.10 "Fond de rulment";

- in coloana cont contabil se inscrie contul cu simbolul 1399 cu denumirea "Alte fonduri" corespunzator codului de clasificatie bugetara 36.11.50 "Alte venituri".

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 14 Noiembrie 2006

Votati articolul "- Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1649/2006":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X