email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Refacturarea platilor efectuate in numele clientului

O societate comerciala platitoare de TVA a inchiriat o cladire unei alte societati, careia prin contract trebuie sa ii refactureze impozitul pe teren, impozitul pe cladire si asigurarea. Factura va fi purtatoare de TVA sau nu?

In aceste situatii este foarte important sa cunoastem ce prevede contractul in baza caruia se factureaza aceste cheltuieli.

Situatia in care, conform contractului, furnizorul efectueaza plati in numele clientului (adica plateste facturi emise de diversi prestatori de servicii pe numele clientului)

In acest scenariu:

 • furnizorul primeste o polita de asigurare emisa de asigurator pe numele clientului in valoare de 500 RON. Furnizorul efectueaza plata.

461 ĄDebitori diversiď = 5121 ĄBanca in leiď 500 RON

 • furnizorul primeste o informare de la Administratia Financiara prin care clientul trebuie sa plateasca un impozit pe teren si pe cladire de 1.000 RON. Furnizorul efectueaza plata.

461 ĄDebitori diversiď = 5121 ĄBanca in leiď 1.000 RON

Ė furnizorul primeste o factura emisa de un prestator de servicii de Xerox pe numele clientului, prin care clientul trebuie sa plateasca suma de 119 RON (aceasta factura desi contine TVA deductibila de 19 RON, TVA nu se deduce de catre furnizor). Furnizorul efectueaza plata.

461 ĄDebitori diversiď =¬†¬† 401 ĄFurnizoriď 119 RON

401 ĄFurnizorist¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† = 5121 ĄBanca in leiď 119 RON

Pentru a-si recupera sumele platite, furnizorul va deconta clientului aceste sume prin emiterea de facturi in conformitate cu art. 137 din Codul fiscal.

In facturile fiscale emise, furnizorul va inscrie mentiunea Ąfactura de decontare Ė pentru plati in numele clientuluiĒ. De asemenea, in facturile emise se evidentiaza fac-turile fiscale sau alte documente legal aprobate care au fost achitate, baza de impozitare si TVA aferenta. Facturilor de decontare li se vor atasa copii de pe facturile achitate in numele clientului.

In concluzie, furnizorul va emite o factura de decontare catre client care va contine 3 pozitii:

 • asigurarea cladirii (valoarea fara TVA 500 RON) Ė nu se va trece TVA pe factura fiscala;
 • impozitul pe teren si pe cladire (valoarea fara TVA 1.000 RON) Ė nu se va trece TVA pe factura fiscala;
 • prestarea de servicii Xerox (valoarea fara TVA 100 RON si TVA 19 RON) Ė se va trece TVA pe factura fiscala, dar nu se va inregistra in contabilitate ca TVA colectata 4111 ĄClientiď = 461 ĄDebitori diversiď 1.619 RON

Chiar daca factura emisa are suma de 19 RON inscrisa pe coloana ĄValoare TVAď, nu se colecteaza acest TVA pentru ca este o factura de decontare si nu s-a dedus nici TVA la inregistrarea facturii primite de la prestatorul de servicii de Xerox.

Art. 137 din Codul fiscal precizeaza ca furnizorul nu exercita dreptul de deducere pentru sumele achitate in numele clientului si nu colecteaza taxa pe valoarea adaugata din factura fiscala de decontare. De asemenea, nu inregistreaza aceste sume in conturile de cheltuieli sau de venituri, sumele respective contabilizandu-se prin contul 461 ĄDebitori diversiĒ, inclusiv taxa pe valoarea adaugata. Clientul are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata inscrise in factura fiscala de decontare, insotita de copiile de pe documentele fiscale in baza carora a fost intocmita.

Situatia in care, conform contractului, furnizorul a inchiriat o cladire clientului, iar clientul suporta si cheltuielile aditionale de genul asigurarea cladirii, impozitul pe teren si pe cladire (adica furnizorul are unele cheltuieli care sunt generate de bunurile inchiriate, iar aceste cheltuieli le poate recupera de la client).

In acest scenariu:

-furnizorul primeste polita de asigurare emisa de asigurator pe numele furni-zorului in valoare de 500 RON. Furnizorul efectueaza plata. 613 ĄCheltuieli cu primele = 5121 ĄBanca in leiď 500 RON de asigurareď

-furnizorul primeste o informare de la Administratia Financiara prin care datoreaza un impozit pe teren si pe cladire de 1.000 RON. Furnizorul efectueaza plata. 635 ĄCheltuieli cu alte = 5121 ĄBanca in leiď 1.000 RON impozite si taxeď

Ė furnizorul primeste o factura emisa de un prestator de servicii de Xerox pe numele furnizorului, in valoare de 119 RON. Furnizorul efectueaza plata.

% = 401 ĄFurnizorist¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 119 RON

628 ĄCheltuieli cu alte servicii¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 100 RON

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†prestate de tertiď

4426 ĄTVA deductibilast¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 19 RON

Pentru a-si recupera cheltuielile facute, furnizorul va emite clientului o factura.

Aceasta recuperare a cheltuielilor este tratata ca o prestare de serviciu, careia i se aplica TVA. Factura emisa catre client va contine TVA pentru toate elementele facturate.

In concluzie, furnizorul va emite o factura catre client care va contine 3 pozitii:

 • asigurarea cladirii (valoarea fara TVA 500 RON + TVA 95 RON)
 • impozitul pe teren si pe cladire (valoarea fara TVA 1 .000 RON + TVA 190 RON)(prestarea de servicii Xerox (valoarea fara TVA 100 RON si TVA 19 RON)

4.111 ĄClientiď = %¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 1. 904 RON

708 ĄVenituri din activitati diversest¬† 500 RON

708 ĄVenituri din activitati diverseď 1.000 RON

708 ĄVenituri din activitati diverseď 100 RON

4.427 ĄTVA colectatast¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†304 RON

Inchiderea unui contract de leasing ca urmare a aparitiei evenimentului de dauna totala a bunului care face obiectul contractului de leasing.

Va rog sa imi prezentati monografia contabila pentru inchiderea unui contract de leasing financiar nefinalizat pentru un autoturism care a suferit o dauna totala.

Pe perioada derularii unui contract de leasing, bunul care facea obiectul respectivului contract a fost avariat in proportie mai mare de 80%, fiind incadrat in categoria ĄDauna TotalaĒ. In momentul respectiv, soldurile din contabilitate erau urmatoarele:

 • Capital nefacturat Ė 167 ĄAlte imprumuturi si datorii asimilateĒ 10.000 RON
 • Dobanda nefacturata 4.000 RON
 1. Ė 1687 ĄDobanzi aferente altor imprumuturi si datorii asimilateĒ
 2. Ė 471 ĄCheltuieli inregistrate in avansĒ
 • Valoare achizitie Ė 2133 ĄMijloace de transportĒ 20.000 RON
 • Amortizare Ė 2813 ĄAmortizarea instalatiilor, mijloacelor de 8.000 RON transport, animalelor si plantatiilorĒ
 • Valoare neamortizata 12.000 RON

Societatea de leasing (Locatorul) trebuie sa factureze si sa incaseze capitalul ramas, 10.000 Ron, dar si un comision de inchidere anticipata Ė care este mai mic decat dobanda care ar fi fost platita daca contractul decurgea normal. Sa presupunem ca va factura un comision de inchidere anticipata de 500 RON.

In practica exista doua moduri de lucru:

 • societatea de leasing incaseaza despagubirea de la asigurator, opreste contravaloarea facturilor pe care le-a emis catre utilizator si nu le-a incasat si ramburseaza utilizatorului diferenta ramasa. Aceasta varianta este mai des intalnita, deoarece o mare parte a utilizatorilor nu au banii necesari achitarii tuturor datoriilor catre societatea de leasing;
 • societatea de leasing cere utilizatorului sa plateasca toate facturile emise Ė inclusiv factura de 10.000 RON capital + 500 RON comision de inchidere anticipata. Dupa ce a incasat facturile emise transmite Asiguratorului acordul de a efectua plata despagubirii in contul utilizatorului.

Exemplul nostru va tine cont de prima varianta.

Societatea de leasing trebuie sa incaseze suma de 10.500 RON fara TVA Ė reprezen-tand capital 10.000 RON si comision de inchidere anticipata 500 Ron.

De asemenea, despagubirea incasata de catre Locator de la Asigurator este 19.000 RON.

Inregistrari contabile:

Inregistrarea facturii de valoare finala pe care o factureaza Locatorul pentru ter-minarea anticipata a contractului de leasing

%= 404 ĄFurnizori de imobilizariĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 12.495 Ron

167ĄAlte imprumuturi si datorii asimilateď 10.000 Ron

666 ĄCheltuieli privind dobanzile 500 RON

4426 ĄTVA deductibilaĒ 1.995 RON

Concomitent, se reverseaza dobanda ramasa in sold si care nu se va mai plati :

1.687 ĄDobanzi aferente altor= 471 ĄCheltuieli inregistrate 4.000 RON

imprumuturi si datorii asimilateĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† ¬†in avansĒ

¬†Scoaterea din gestiune a mijlocului fix Ė preluarea epavei de catre Asigurator.

%¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† = 2133 ĄMijloace de transportĒ¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬† 20.000 RON

2813 ĄAmortizarea instalatiilor, mijloacelor de¬†¬†¬† 8.000 RON

transport, animalelor si plantatiilorĒ

6583 ĄCheltuieli privind activele¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†12.000 RON

cedate si alte operatiuni de capitalĒ

 • Incasarea despagubirii primite de la Locator, dupa ce a efectuat compensarea (stingerea) facturilor pe care le-a emis si nu le-a incasat in valoare de 19.000 RON

Incasarea despagubirii in contul de la banca. Se incaseaza suma de 18.000 Ė 12.495 = 6.505 RON

5121 ĄConturi la banci in leiĒ = 7581 ĄVenituri din despagubiri, 6.505 RON

¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†¬†amenzi si penalitatiĒ

Stingerea debitului catre Locator, deoarece acesta a retinut contravaloarea facturilor neachitate.

404 ĄFurnizori de imobilizariĒ = 7581 ĄVenituri din despagubiri, 12.495 RONamenzi si penalitatiĒ

Cheltuiala cu valoarea neamortizata inregistrata in contul 6583 ĄCheltuieli privind activele cedate si alte operatiuni de capitalĒ este deductibila doar pana la nivelul venitului realizat din despagubire. In cazul nostru este deductibila in totalitate, deoarece venitul a fost de 19.000 RON, iar cheltuiala a fost de 12.000 RON.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 15 Februarie 2007


Votati articolul "Refacturarea platilor efectuate in numele clientului":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 15 Februarie 2007 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X