email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Destinatia profitului contabil

Intrebare:

1. In cazul in care in rezultatul reportat am pierdere contabila si anul asta am inregistrat profit contabil care este destinatia prioritara a acestuia: acoperirea pierderii din anii precedenti sau marirea rezervei legale, avand in vedere ca ea nu este la nivelul cerut de lege? Sunt obligata sa imi constitui rezerva legala inainte sa acopar pierderea din anii precedenti?

Raspuns:

In situatia prezentata de dumneavoastra ne-ati spus ca in rezultatul reportat aveti inregistrata o pierdere contabila, iar in acest an ati obtinut un profit contabil.
Sigur, ca prioritate, consideram ca trebuie mai intai sa va constituiti rezerva legala prin aplicarea cotei de 5% asupra profitului brut obtinut, pana cand rezerva legala sa atinga nivelul de 20% din capitalul social subscris si varsat.
Pentru solutionarea problemei dumneavoastra va ofer continutul articolului 26 din Codul fiscal actualizat.

Art. 26. - (1) Pierderea anuala, stabilita prin declaratia de impozit pe profit, se recupereaza din profiturile impozabile obtinute in urmatorii 5 ani consecutivi. Recuperarea pierderilor se va efectua in ordinea inregistrarii acestora, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit, potrivit prevederilor legale in vigoare din anul inregistrarii acestora.
(2) Pierderea fiscala inregistrata de contribuabilii care isi inceteaza existenta prin divizare sau fuziune nu se recupereaza de catre contribuabilii nou-infiintati sau de catre cei care preiau patrimoniul societatii absorbite, dupa caz.
(3) In cazul persoanelor juridice straine, prevederile alin. (1) se aplica luandu-se in considerare numai veniturile si cheltuielile atribuibile sediului permanent in Romania.

(4) Contribuabilii care au fost platitori de impozit pe venit si care anterior au realizat pierdere fiscala intra sub incidenta prevederilor alin. (1) de la data la care au revenit la sistemul de impozitare reglementat de prezentul titlu. Aceasta pierdere se recupereaza pe perioada cuprinsa intre data inregistrarii pierderii fiscale si limita celor 5 ani.*)
__________


*) Alineatul (4) a fost modificat prin art. I pct. 21 din O.G. nr. 83/2004.

Potrivit acestui articol, dumneavoastra trebuie sa dezvoltati contul 117 „Rezultatul reportat” la nievel analitic pe fiecare exercitiu financiar. Perderea despre care se vorbeste in continutul articolului este perderea fiscala. Recuperarea pierderii fiscale se va efectua in ordinea exercitiilor financiare an care aceasta a fost inregistrata, cate 20% in fiecare dintre urmatoarele exercitii financiare.
Daca este vorba numai de pierdere contabila, aceasta se acopera din profitul net in proportia pe care dumneavoastra o doriti.


Intrebare:

2. In cazul in care o firma are colaboratori persoane fizice pe care le plateste in baza unui contract de drepturi de autor , cheltuielile care se inregistreaza in contul 621 -colaboratori, unde se reflecta in bilant - in formularul 20
- la randul 16 unde spune ca se preia si rulajul debitor al contului 621 reprezentand drepturile colaboratorilor
- sau la randul 26 cheltuieli privind prestatiile externe?

Raspuns:

Cheltuielile cu colaboratorii persoane fizice, sunt prezentate in Contul de profit si pierdere, formularul 20, la randul 16 „ a) Salarii si indemnizatii”.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 09 Mai 2007

Votati articolul "Destinatia profitului contabil":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X