Guvernul a luat decizia de a abroga de la 1 ianuarie 2023, prevederile Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati (Horeca), conform OG 16/2022 care modifica substantial Codul fiscal.
Documentul vechi prevedea abrogarea impozitului Horeca de la 1 august 2022, insa, la cererea mediului de afaceri, coalitia de guvernare a revenit asupra prevederii. Asadar, firmele care datoreaza impozit specific vor trece la alt regim de impozitare, fie de 1%, fie de 16%.
Persoanele care au datorat impozit specific unor activitati vor fi obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, indiferent de indeplinirea conditiilor de aplicare a acestui sistem de impunere si/sau a impozitului pe profit pentru veniturile realizate din alte activitati decat cele corespunzatoare codurilor CAEN specifice.
In prezent, impozitul specific unor activitati este reglementat de Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare. Este datorat de persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", Manualul Contabilului Incepator - stick USB Cartea verde a Contabilitatii varianta online Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",
5590 - "Alte servicii de cazare",
5610 - "Restaurante",
5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.
Impozitul specific datorat este stabilit in functie de indicatori cantitativi privind suprafata aferenta locatiei, numarul unitatilor de cazare, sezonalitate, rangul localitatii etc. si nu in functie de veniturile realizate de societatile care opereaza in domeniul HoReCa.
Tot de la 1 ianuarie 2023 va creste TVA-ul de la 5% la 9% pentru industria Horeca (serviciile de restaurant si de catering, precum si activitatile de cazare hoteliera).