email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facilitati fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara: clarificari aduse de Ministerul de Finante

Facilitati fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara: clarificari aduse de Ministerul de Finante
facilitati fiscale agriculturafacilitati fiscale industria alimentaramodificare plafon

Printr-un proiect initiat recent, Ministerul de Finante aduce mai multe clarificari privind aplicarea facilitatilor fiscale in domeniul agroalimentar. Prevederile proiectului de ordin au in vedere urmatoarele aspecte:

- se aduc clarificari referitor la notiunea de angajator, in sensul in care aceasta include si orice entitate fara personalitate juridica, care desfasoara activitati definite de cel putin unul dintre codurile CAEN prevazute la art.60 pct.7, lit.a) din Codul fiscal si indeplineste cumulativ conditiile de acordare a facilitatilor fiscale si, potrivit legii, poate sa incheie contracte individuale de munca.

Cu titlu exemplificativ, mentionam statiunile didactice din structura institutiilor de invatamant superior agricol, care in conformitate cu prevederile art. 3 din Hotararea Guvernului nr.123/1993 privind organizarea si functionarea statiunilor didactice din structura institutiilor de invatamant superior agricol astfel cum a fost modificata si completata prin Hotararea Guvernului nr.47/1999 „functioneaza ca subunitati fara personalitate juridica in structura institutiilor de invatamant superior agricol, fiind finantate din venituri proprii, donatii si sponsorizari, precum si din alte surse dobandite potrivit legii”. 

- totodata, se aduc clarificari referitoare la sintagma „productia realizata si nefacturata”.

- de asemenea, se clarifica reglementarile privind modalitatea de calcul a cifrei de afaceri in vederea aplicarii facilitatilor fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara. Astfel, se precizeaza faptul ca la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea in sectorul agricol si in industria alimentara, se iau in calcul veniturile realizate din vanzarea produselor, inclusiv prin unitatile proprii de desfacere.

- totodata, se reglementeaza faptul ca veniturile din comercializarea produselor achizitionate de la membrii proprii, in scopul revanzarii, de grupurile si organizatiile de producatori din sectorul agricol, organizatiile de producatori si alte forme asociative din sectorul fructe-legume, recunoscute de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, potrivit legislatiei comunitare si a legislatiei nationale specifice in vigoare, precum si de cooperativele agricole organizate in conformitate cu Legea cooperatiei agricole nr.566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, se iau in calcul la determinarea cifrei de afaceri realizate efectiv de catre aceste entitati. Reglementarea a avut in vedere cadrul legal prin care se instituie obligatia pentru anumite forme de organizare de tipul organizatiilor de producatori sa achizitioneze produsele membrilor proprii si sa le comercializeze. 

Referitor la OUG nr. 16/2022, se au in vedere urmatoarele:

1. acordarea facilitatilor fiscale numai persoanelor fizice care obtin venituri din salarii si asimilate salariilor realizate in baza contractelor individuale de munca incheiate cu angajatori care se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal, prevedere care se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023; 

2. modificarea plafonului reprezentand veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor pana la care se acorda facilitatile fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale. 


Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
facilitati fiscale agriculturafacilitati fiscale industria alimentaramodificare plafon


Data aparitiei: 29 Iunie 2023
Ultima actualizare: 30 Iunie 2023

Votati articolul "Facilitati fiscale in sectorul agricol si in industria alimentara: clarificari aduse de Ministerul de Finante":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X