email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF si acordarea asistentei fiscale: ce trebuie sa stie contribuabilii

ANAF si acordarea asistentei fiscale: ce trebuie sa stie contribuabilii
consultanta ANAFconsultanta fiscaladeclaratii fiscale anaf

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Vrancea aduce la cunostinta persoanelor interesate ca indrumarea si asistenta contribuabililor/platitorilor constau in furnizarea de informatii cu caracter general in legatura cu modul in care acestia trebuie sa procedeze pentru a beneficia de un drept fiscal sau pentru a se conforma unei obligatii declarative/de plata si/sau fiscale/contabile.

Cum acorda ANAF asistenta fiscala contribuabililor 

In cadrul domeniului fiscal, sfera activitatii de indrumare si asistenta a contribuabililor/platitorilor cuprinde doar impozitele, taxele, contributiile sociale si alte creante fiscale aflate in administrarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala .

Atentie! Indrumarea si asistenta oferite contribuabililor/platitorilor nu includ furnizarea de: informatii prin care se sugereaza sau se prezinta modalitati de optimizare a sarcinii fiscale; informatii care contravin secretului fiscal; informatii solicitate in perioada in care contribuabilul este supus controlului fiscal si in legatura cu impozitele, taxele, contributiile si alte venituri ale bugetului general consolidat care fac obiectul controlului fiscal; informatii in legatura cu solutionarea unor problematici care fac obiectul unor contestatii formulate impotriva actelor administrative fiscale; informatii in legatura cu solutionarea unor problematici care fac obiectul litigiilor aflate pe rolul instantelor judecatoresti sau asupra carora se efectueaza cercetari penale sau disciplinare; elaborarea de monografii contabile solicitate de operatorii economici; informatii care nu intra in sfera de competenta a MF si/sau ANAF;

Cererile formulate de catre contribuabili/ platitori in vederea acordarii indrumarii si asistentei includ in mod obligatoriu datele de identificare prevazute la art. 1 pct. 40 din Codul de procedura fiscala, respectiv numele si prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice/ entitatii fara personalitate juridica, dupa caz, domiciliul fiscal, precum si codul de identificare fiscala. In cazul nerezidentilor, cererile contin si numarul de identificare fiscala alocat in statul de rezidenta, adresa din statul de rezidenta si datele de identificare ale reprezentantului fiscal, daca exista un asemenea reprezentant. Datele cu caracter personal sunt prelucrate de MF/ANAF in scopul furnizarii si comunicarii de informatii potrivit procedurii.

In scopul acordarii de catre organul fiscal de indrumare si asistenta, contribuabilii/ platitorii prezinta in mod corect si complet situatia pentru care solicita indrumare si asistenta, raspunsul la solicitarile acestora producand efecte in limita si in conditiile stabilite de art.6 din Codul de procedura fiscala (exercitarea dreptului de apreciere a organului fiscal). Dispozitiile art.12 din Codul de procedura fiscala se aplica in mod corespunzator (buna credinta).
Opinia emisa de organul fiscal competent se bazeaza exclusiv pe situatia de fapt descrisa de contribuabil/ platitor, este aplicabila operatiunii descrise doar in masura in care aceasta este afectata realizarii unui scop licit si moral si poate produce efecte numai in cazul in care sunt respectate principiile generale de conduita in administrarea creantelor fiscale si de aplicare a prevederilor legislatiei fiscale.

Important! Indrumarea si asistenta contribuabililor/ platitorilor in domeniul tehnologiei informatiei se realizeaza de catre Centrul National pentru Informatii Financiare prin serviciul helpdesk si calitatea serviciilor TIC –Formular de contact prin alegerea categoriei “Asistenta tehnica servicii informatice. Reiteram totodata ca, in conformitate cu prevederile Codului de Procedura Fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, declaratia fiscala este actul intocmit de contribuabil/ platitor, in conditiile si situatiile prevazute de lege, reprezentand declaratia de impunere si/sau declaratia informativa, iar organul fiscal nu completeaza astfel de documente pentru si in numele contribuabilului/ platitorului.

Baza legala: Ordinul Ministerului Finantelor nr. 1.233/2021 pentru aprobarea Procedurii de indrumare si asistenta a contribuabililor/ platitorilor, acordate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, si de coordonare metodologica a activitatii de aplicare unitara a legislatiei fiscale si procedural fiscale desfasurate de structurile de asistenta contribuabili, precum si in domeniul tehnologiei informatiei publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea I nr. 998/19.10.2021.

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consultanta ANAFconsultanta fiscaladeclaratii fiscale anaf


Data aparitiei: 26 Ianuarie 2024

Votati articolul "ANAF si acordarea asistentei fiscale: ce trebuie sa stie contribuabilii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X