OPANAF nr. 146/2025, publicat in Monitorul Oficial nr. 114 din 7 februarie 2025, oficializeaza ordinea de stingere a datoriilor fiscale. Potrivit consultantului fiscal, Ionut Jinga, "conform noilor prevederi, sumele individualizate in deciziile de recuperare a ajutoarelor de stat si/sau de minimis vor fi stinse cu prioritate, chiar daca acestea nu respecta regula generala a ordinii de vechime a obligatiilor fiscale. Aceasta actualizare este o consecinta directa a modificarilor aduse Codului de Procedura Fiscala, care prevede ca sumele platite de contribuabili in contul unic, precum si dobanzile aferente, vor fi recuperate cu prioritate."
Metodologia de distribuire din contul unic - Principalele modificari
Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.613/2018, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 545 din 29 iunie 2018, cu modificarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
Sumele platite de catre contribuabili in contul unic sting cu prioritate sumele reprezentand ajutoare de stat si/sau de minimis si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale.
Dupa efectuarea stingerilor, sumele existente in contul unic se distribuie de catre organul fiscal central competent, denumit in continuare organ fiscal competent, distinct pe fiecare buget sau fond, dupa caz, proportional cu sumele datorate.
Distribuirea se efectueaza proportional cu ponderea veniturilor prevazute in legile bugetare anuale pentru bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate platite in contul unic in totalul veniturilor bugetare care se platesc in contul unic prevazute in legile bugetare anuale. Ponderea se stabileste de catre Ministerul Finantelor pe baza informatiilor privind veniturile furnizate de Directia generala de macroeconomie si venituri si se comunica de catre aceasta directie, anual, catre Centrul National pentru Informatii Financiare, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a legilor bugetare anuale.
Sumele platite in alte conturi decat contul unic sting cu prioritate sumele reprezentand ajutor de stat si/sau de minimis si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale.
Prevederile se aplica dupa stingerea cu prioritate a sumelor reprezentand ajutor de stat si/sau de minimis si a dobanzilor aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata.
Sumele reprezentand obligatii fiscale platite de contribuabilii aflati sub incidenta legislatiei privind insolventa se distribuie de catre organul fiscal competent potrivit urmatoarei ordini de stingere:
a) obligatii fiscale, altele decat cele inscrise la masa credala, in ordinea vechimii;
b) obligatii fiscale cu termene de plata stabilite in planul de reorganizare judiciara aprobat si confirmat, in conditiile legii, precum
si obligatiile fiscale accesorii datorate pe perioada reorganizarii, daca in plan s-au prevazut calcularea si plata acestora;

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
c) obligatii fiscale admise la masa credala, potrivit legii, in ordinea vechimii, pana la stingerea integrala a acestora, in situatia contribuabililor aflati in stare de faliment;
d) alte obligatii fiscale in afara celor prevazute la lit. a)-c).
Pentru debitorii care se afla sub incidenta legislatiei privind insolventa si care depun un decont cu suma negativa de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare dupa data deschiderii procedurii insolventei, suma aprobata la rambursare se compenseaza cu obligatiile fiscale inregistrate de catre acestia, altele decat cele inscrise la masa credala.
Suma negativa de taxa pe valoarea adaugata inscrisa in decontul de taxa pe valoarea adaugata aferenta perioadei fiscale anterioare datei deschiderii procedurii insolventei se compenseaza cu obligatiile fiscale ale debitorului inscrise la masa credala.
Important! Pentru debitorii care beneficiaza de inlesniri la plata aflate in derulare la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, se sting cu prioritate sumele reprezentand ajutor de stat si/sau de minimis si dobanzile aferente datorate de la data platii ajutorului pana la data recuperarii sau a rambursarii sale integrale, de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirii la plata, respectiv sumele reprezentand ajutor de stat si/sau de minimis si dobanzile aferente cuprinse in ratele cu termene de plata implinite sau viitoare care cuprind aceste sume, iar ulterior se aplica prevederile capitolului II din Metodologia de distribuire a sumelor platite de contribuabili in contul unic si de stingere a obligatiilor fiscale, aprobata prin Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1.613/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin prezentul ordin, pentru celelalte obligatii fiscale de a caror plata depinde mentinerea valabilitatii inlesnirilor.