email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.1. Intrarea in patrimoniu

Cuvinte cheie:

 • valoarea de utilitate
 • costul de achizitie
 • costul de productie
 • elementele patrimoniale monetare

Intrarea in patrimoniu

La momentul intrarii in patrimoniu, activele se inregistreaza la valoarea de intrare, denumita si valoare contabila, astfel:

 • Bunurile reprezentand aport la capitalul social sau cu titlu gratuit se inregistreaza la valoarea de utilitate.

Aceasta valoare este reprezentata de totalitatea fluxurilor financiare viitoare pe care bunul respectiv le va aduce intreprinderii, contribuind la productia acesteia de bunuri si/sau servicii, inclusiv prin cedare catre terti la incheierea perioadei sale de utilitate in intreprindere.

Din insasi definitia sa, rezulta ca aceasta valoare include un grad ridicat de aproximare. Pentru a-i da concretete si a o apropia cat mai mult de realitate, va stau la dispozitie cateva cai, si anume:

 • expertizarea de catre un expert independent atat fata de partea donatoare (sau cea care efectueaza aportul), cat si fata de intreprinderea primitoare;
 • compararea cu valoarea de piata (valoarea la care se tranzactioneaza pe piata alte bunuri similare);
 • aprecierea starii bunurilor, a gradului de uzura, a amplasarii etc.

Bunurile procurate prin schimb cu alte bunuri vor fi evaluate la valoarea de piata a bunurilor cedate la schimb.

Bunurile achizitionate vor fi evaluate la costul de achizitie.

Costul de achizitie este compus din valoarea facturata de furnizor, fara T.V.A., la care se adauga toate cheltuielile efectuate suplimentar pentru a aduce bunul la locul si in starea necesare pentru a putea fi folosit.

De exemplu, in costul de achizitie se includ: cheltuielile de pregatire a amplasamentului – in cazul instalatiilor industriale sau utilajelor, cheltuielile cu analiza de calitate pentru determinarea caracteristicilor – in cazul unor materii prime, cheltuielile cu taxele vamale si comisionul vamal – in cazul bunurilor importate, cheltuieli de demontare, mutare, remontare – in cazul utilajelor rulate achizitionate.

 • Bunurile produse de intreprindere – inclusiv stocurile de productie finita – se evalueaza la costul de productie.

Costul de productie include:

 • costul de achizitie al materiilor prime si al celorlalte consumabile utilizate;
 • cheltuielile directe de productie de natura cheltuielilor cu forta de munca;
 • cheltuielile indirecte de productie care pot fi legate in mod rational de productia bunului respectiv (cota-parte din cheltuielile cu intretinerea si functionarea utilajelor, cota-parte din cheltuielile activitatilor auxiliare productiei etc.).

Costul de productie nu va include cheltuieli generale de administratie, cheltuieli de desfacere sau cheltuieli financiare.

Includerea cheltuielilor de finantare a achizitiei sau productiei unui bun in costul acelui activ reprezinta un tratament alternativ, acceptabil numai in anumite conditii (prevazute de IAS 23 si interpretarea SIC-2).

Inventarierea anuala – in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale

La momentul inventarierii anuale se verifica de fapt daca valorile contabile ale elementelor patrimoniale mai corespund realitatii economice.

IMPORTANT:

Verificati daca premisele avute in vedere la stabilirea valorii de utilitate a bunului au ramas valabile si daca sunt confirmate de preturile pietei. Orice indicatie de depreciere de orice natura a bunurilor sau de apreciere a datoriilor trebuie investigata, cuantificata si acoperita cu un provizion.Provizioanele vor reprezenta astfel corectii ale valorii contabile a elementelor patrimoniale, fara a afecta inregistrarea initiala a acesteia.

Valoarea de inventar a activelor fixe nu se va modifica, in schimb se inregistreaza amortismente sau provizioane de depreciere.

Un alt exemplu este schimbarea premiselor care au stat la baza inregistrarii valorii contabile initiale in cazul elementelor patrimoniale monetare exprimate in valuta. Premisa modificata este cursul valutar, care la inregistrare este diferit de cursul valutar de la inchiderea situatiilor financiare anuale. Aceste elemente patrimoniale vor fi raportate utilizandu-se cursul de inchidere.

EXEMPLU:

Elementele patrimoniale monetare sunt: clientii, efectele de primit, disponibilitatile elemente banesti, imprumuturile pe termen scurt, mediu si lung, furnizorii, efectele de plata, alte patrimoniale pasive de trezorerie. monetare

Atentie si la corectia valorii activelor circulante pana la valoarea lor realizabila neta, respectiv valoarea la care ele sunt vandabile pe piata, din care se scad cheltuielile auxiliare necesare pentru valorificare. Diminuarea de valoare constatata intre valoarea contabila si valoarea realizabila neta se reflecta, de asemenea, prin constituirea unui provizion.

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

e-Factura si e-Transport. Atentie la NOUTATILE de la 1 iulie!


ANAF are la dispozitie 2 noi instrumente de control si urmarire, destinate sa stopeze evaziunea fiscala si sa creasca gradul de colectare a TVA: e-Factura si e-Transport!

 • Stiti exact ce obligatii noi aveti?
 • Care sunt erorile pe care le puteti comite?
 • Ce aveti de facut pentru a respecta legea?

Raspunsuri exacte gasiti in  e-Factura. e-Transport. Restart pentru sistemul fiscal din Romania!

...Vezi AICI detalii complete <<

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 01 Martie 2006


Votati articolul "2.1. Intrarea in patrimoniu":
Rating:

Nota: 3.9 din 5 din 10 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 01 Martie 2006 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X