Pentru infiintarea unui PFA trebuie sa incepi cu procedurile de realizare a dosarului. ONRC (Oficiul National al Registrului Comertului) este institutia care se ocupa de aceasta procedura si ar trebui sa te informezi in privinta celei aflate in orasul tau.
Este necesar sa iti faci din timp o lista completa cu documentele necesare pentru inregistrarea in registrul comertului, inregistrarea fiscala si autorizarea functionarii a persoanei fizice autorizate, apoi sa le iei pe rand si sa le bifezi pe masura ce avansezi cu pasii de infiintare PFA.
Primul pas pentru infiintare PFA: operatiuni prealabile
Cererea de verificare disponibilitate si/sau rezervare firma (original), completata cu 3 denumiri, in ordinea preferintelor - descarca formularul.
• Firma unui profesionist, persoana fizica autorizata, se compune din numele acestuia scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia, la care se adauga sintagma persoana fizica,autorizata sau PFA;
• Firma unui profesionist, titular al unei intreprinderi individuale, se compune din numele acestuia scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia, la care se adauga sintagma „Intreprindere individuala”;
• Firma unui profesionist, intreprindere familiala, se compune din numele familiei sau a reprezentantului acesteia, la care se adauga sintagma „Intreprindere familiala”:
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Firmele vor fi scrise cu caractere latine, in primul rand in limba romana (art. 30 alin. (3) din Legea nr. 26/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). Firmele vor cuprinde, dupa caz, mentiunile prevazute de art. 31-37 din Legea nr. 26/1990, republicata sau de legile speciale.
• Firmele radiate din registrul comertului nu sunt disponibile pentru o perioada de 2 ani de la data radierii, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 41 din Legea nr. 26/1990, republicata.
• In cazul decesului titularului II, activitatea poate fi continuata sub aceeasi firma, cu obligatia de mentionare in cuprinsul acesteia a calitatii de mostenitor (art. 27 alin. (4) din OUG nr. 44/2008).
• In vederea rezervarii, firma este supusa operatiunii de verificare a indeplinirii cumulative a conditiilor generale si speciale de legalitate, de disponibilitate si de distinctivitate fata de firmele inregistrate in registrul comertului sau rezervate in vederea inregistrarii (art. 29 alin. (1) din Normele metodologice privind modul de tinere a registrelor comertului, de efectuare a inregistrarilor si de eliberare a informatiilor).
• Verificarea si rezervarea firmei se realizeaza la nivel national inainte de depunerea cererii de inregistrare.
• Rezervarea firmei este valabila pentru o perioada de cel mult 3 luni de la data inregistrarii cererii.
• Verificarea disponibilitatii firmei, efectuata de oficiul registrului comertului prin personalul sau, are caracter administrativ si prealabil. In final, asupra legalitatii se va pronunta directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnate cu ocazia solutionarii cererii de inregistrare in registrul comertului.
• Documentele se depun la ORC in raza caruia firma isi stabileste sediul social, la ghiseu, prin corespondenta sau in forma electronica, situatie in care va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica extinsa.
• Formularele se distribuie la sediul ORC.
Pasul 2: Inregistrare PFA
1. Cererea de inregistrare, original - formular;
2. Anexa 1 privind inregistrarea fiscala - formular;
3. Declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste ca nu desfasoara activitate la sediul profesional, sedii secundare sau in afara acestora (model 1) sau care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare prevazute de legislatia speciala din domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protectiei mediului si protectiei muncii (model 2);
4. Cartea de identitate sau pasaportull titularului PFA (fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul);
5. Declaratie pe propia raspundere privind indeplinirea conditiilor legale pentru desfasurarea activitatilor ca persoana fizica autorizata (forma olografa, original).
6. Inscrisul care atesta dreptul de folosinta asupra sediului profesional/punctului de lucru - orice act juridic care confera dreptul de folosinta si/sau atesta afectatiunea speciala a spatiului, in fotocopie certificata olograf de catre titular privind conformitatea cu originalul;
7. Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate (original). Specimenul de semnatura al persoanei fizice autorizate/titularului intreprinderii individuale/reprezentantului intreprinderii familiale se depune la oficiul registrului comertului odata cu cererea de inregistrare si poate fi dat in fata notarului public, in forma legalizata, ori in fata directorului ORC sau a inlocuitorului acestuia, care va certifica semnatura.
8. Daca este cazul:
◦ avizul asociatiei de proprietari/locatari privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta, prevazut de Legea nr. 196/2018 (completat pe formular-tip - original); daca la sediul profesional, imobil cu destinatie de locuinta, nu se desfasoara nicio activitate economica, persoana fizica titulara a PFA, titularul intreprinderii individuale sau membrul intreprinderii familiale care are dreptul de folosinta asupra imobilului depune o declaratie pe propria raspundere (detalii), sub semnatura privata, prin care atesta faptul ca la sediul profesional nu desfasoara activitate economica, in acest caz nefiind necesare formalitatile prevazute de art. 40 alin. (1) din Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, cu modificarile si completarile ulterioare.
◦ declaratia privind desfasurarea activitatii de catre sot/sotie - formular;
◦ documentele doveditoare pentru patrimoniul de afectatiune (declaratie pe proprie raspundere);
◦ documentele care atesta pregatirea profesionala (fotocopii certificate olograf) si/sau
◦ fotocopii certificate olograf de pe documentele care atesta experienta profesionala, daca aceasta este ceruta, potrivit unor prevederi legale speciale - detalii.
DE RETINUT!
Copiile de pe actele doveditoare vor fi certificate olograf pentru conformitate cu originalele de catre persoana fizica autorizata.
• In cazul persoanelor fizice nerezidente, se depun copii certificate si traducerea realizata de un traducator autorizat a carui semnatura sa fie legalizata de un notar public. Daca doreste inregistrarea o persoana fizica, care desfasoara activitate economica autorizata si recunoscuta intr-un alt stat membru al UE sau al Spatiului Economic European, va depune documentatia care atesta functionarea legala, obtinuta in celalalt stat (fotocopie si traducere in limba romana certificata olograf).
• Solutionarea cererii revine in competenta directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal care poate dispune prin rezolutie motivata administrarea si a altor acte.
• Redactarea actelor, acordarea de indrumari pentru completarea corecta a cererii de inregistrare, efectuarea formalitatilor de depunere a documentelor si de reprezentare a persoanei fizice la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal pot fi efectuate prin birourile de asistenta si reprezentare care functioneaza in cadrul primariilor.
• Documentele se depun la ORC in raza caruia persoana fizica autorizata isi stabileste sediul profesional, la ghiseu, prin corespondenta sau prin biroul de asistenta si reprezentare din cadrul primariilor.
• Obtinerea certificatului de cazier fiscal pentru persoanele fizice autorizate se efectueaza de catre oficiul registrului comertului de pe langa tribunal.
Sursa: onrc.ro