email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Buletin informativ CECCAR cu noutati legislative din luna mai 2016

certificate atestare fiscalabuletin informativacordarea statutului de operator economic

In randurile de mai jos, un nou buletin informativ cu privire la cele mai importante acte cu incidenta fiscala se refera la  Legea nr. 72/2016, Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului afacerilor interne nr. 148/61/2016,  Ordinul ministrului finantelor publice nr. 570/2016 pentru aprobarea Procedurii privind solicitarea certificatelor de atestare fiscala si Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1486/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind acordarea statutului de operator economic autorizat.

    Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor (M. Of. nr. 342 din 5 mai 2016)

– avocatul inscris in barou, cu drept de exercitare a profesiei, este obligat sa contribuie lunar la constituirea fondurilor sistemului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale avocatilor, din momentul primirii acestuia in profesie;

– baza de calcul al contributiilor individuale obligatorii la fondurile sistemului o constituie venitul brut lunar realizat din profesie;

– avocatii care continua activitatea in profesia de avocat, dupa indeplinirea conditiilor de pensionare pentru limita de vârsta in sistemul C.A.A., contribuie in mod obligatoriu la fondurile sistemului de asigurari.

 

    Ordinul comun al ministrului finantelor publice si al ministrului afacerilor interne nr. 148/61/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 1.501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor (M. Of. nr. 343 din 5 mai 2016)

√ daca persoana care a realizat o achizitie intracomunitara a unui mijloc de transport si solicita inmatricularea acestuia nu este inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta trebuie sa depuna, dupa caz:

    a) formularul «Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport», prevazut de Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularelor «Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport» si «Certificat», precum si a procedurii de eliberare a acestora; sau
    b) formularul «Certificat», prevazut de ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala pentru aprobarea modelului si continutului formularelor «Certificat privind atestarea platii taxei pe valoarea adaugata, in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport» si «Certificat», precum si a procedurii de eliberare a acestora.

 

    Ordinul ministrului finantelor publice nr. 570/2016 pentru aprobarea Procedurii privind solicitarea certificatelor de atestare fiscala de catre secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate si de catre structurile care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (M. Of. nr. 350 din 6 mai 2016)

√ procedura stabileste etapele si regulile pentru solicitarea si primirea de catre directia de specialitate care asigura secretariatul Comisiei pentru autorizarea operatorilor de produse supuse accizelor armonizate din cadrul MFP si de structurile de specialitate care asigura secretariatul comisiilor de autorizare a operatorilor de produse supuse accizelor armonizate constituite la nivelul structurilor teritoriale ale A.N.A.F. a certificatului de atestare fiscala in format electronic, emis de organele fiscale competente din cadrul A.N.A.F.

 

    Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 1486/2016 pentru aprobarea Normelor tehnice privind acordarea statutului de operator economic autorizat (M. Of. nr. 337 din 3 mai 2016)

√ statutul de operator economic autorizat este acordat la solicitarea operatorilor economici prin eliberarea de catre Directia Generala a Vamilor a unei autorizatii AEO, in baza evaluarii rezultatelor obtinute in urma unui proces de auditare al solicitantului;

√ echipa de auditare verifica, cel putin o data la 3 ani, respectarea de catre operatorul economic autorizat a conditiilor si criteriilor aplicabile, conform riscurilor identificate in procesul de auditare.

Sursa: CECCAR Bihor


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificate atestare fiscalabuletin informativacordarea statutului de operator economic


Data aparitiei: 10 Mai 2016

Votati articolul "Buletin informativ CECCAR cu noutati legislative din luna mai 2016":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X