email
MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noile modificari din Legea Contabilitatii

Legea 259/2007Legea contabilitatiicontabilitate

Noile modificari din Legea contabilitatii

Legea 259/2007 pentru modificarea si completare la Legea contabilitatii nr. 82/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial nr.506 din 27 iulie 2007.

Ne vom referi in continuare la modificarile aduse de noua lege dispozitiilor referitoare la contabilitatea subunitatilor fara personalitate juridica, la normele si reglementarile contabile pentru societatile de pe piata de capital, la evaluarea elementelor de patrimoniu, la conducerea contabilitatii, la pierderea contabila reportata, la registrele de contabilitate, la situatiile financiare anuale individuale si consolidate de grup, precum si la noi contraventii si infractiuni.

 1. Dispozitii generale

Una din modificarile importante aduse de legea 259/2007 cu privire la dispozitiile generale din Legea contabilitatii se refera la subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin societatilor comerciale, societatilor/companiilor nationale, regiilor autonome, institutiilor nationale de cercetare-dezvoltare, societatilor cooperatiste, institutiilor publice, asociatiilor sau altor persoane juridice cu si fara scop lucrative, cu sediul sau domiciliu in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridical din Romania, care apartin unor persoane juridice cu sediul sau domiciliu in strainatate. Astfel, aceste persoane au obligatia sa organizeze si conduca contabilitate proprie.

De asemenea, noul text de lege, aduce prin articolul 4, alineatul (3), o clarificare a notiunii de ďunitati care opereaza pe piata de capitalĒ.

Astfel, se incadreaza in categoria unitatilor care opereaza pe piata de capital: institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, societatile de asigurare si reasigurare autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii, precum si entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

O noutate se refera la evaluarea elementelor monetare in valuta si a celor exprimate in lei, a caror decontare se face in functie de cursul unei valute, si se efectueaza conform reglementarilor contabile si aplicabile pe teritoriul Romaniei. Acesta mentiune nu era stipulata, in mod expres, in varianta anterioara din Legea contabilitatii nr. 82/1991.

 1. Contabilitate - Organizare si conducere

Cu privire la organizarea si conducerea contabilitatii, aceasta poate fi condusa intern, prin departamente distincte, cu personal licentiat (studii economice superioare ), sau pe baza de contracte de prestari servicii in contabilitate, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate conform legii (membre CECCAR).

Raspunderea pentru activitatea contabila revine directorului economic, contabilului sef, sau altei persoane imputernicite, impreuna cu personalul din subordine.

In cazul prestarilor de servicii, responsabilitatea revine persoanelor in cauza, conform legii si prevederilor contractuale.

Conform noilor reglementari, administratorul nu mai are dreptul de raspundere pentru tinerea contabilitatii, asa cum era prevazut in varianta anterioara din Legea contabilitatii nr. 82/1991, la art. 10 alin (4).

Prin urmare, o societate este obligata sa aiba contabilitate, fie interna ( cu departament de contabilitate ), fie externa (printr-un contract de prestari servicii contabile).

O alta noutate importanta o reprezinta acoperirea pierderii contabile reportate. Astfel, pierderea contabila reportata se acopera din profitul exercitiului financiar si cel reportat, din rezerve, prime de capital si capital social, potrivit hotararii AGA.

In varianta anterioara din Legea contabilitatii nr. 82, la art.19 alin (4), nu se preciza faptul ca se pot utiliza si primele de capital in vederea acoperii pierderii.

 1. Registrele de contabilitate

Registrele de contabilitate obligatorii si documentele justificative care stau la baza inregistrarilor contabile se pastreaza in arhiva timp de zece ani, cu incepere de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite. Statele de salarii, fac exceptie de la regula de mai sus, avand obligativitatea de a se pastra timp de 50 de ani.

Noua varianta a Legea contabilitatii 82/1991, expune si posibilitatea ca prin ordin al Ministerului Economiei si Finantelor, registrele de contabilitate si documentele justificative sa se pastreze timp de 5 ani, in mod justificat.

      4. Situatiile financiare

Situatiile financiare anuale, denumite anterior "Raport anual", vor fi insotite de raportul administratorilor, raportul comisiei de cenzori, sau raportul de audit dupa caz, si de propunerea de distribuire a profitului sau de acoperire a pierderii.

Conform noilor modificari din Legea contabilitatii, apare obligativitatea ca o societate-mama sa intocmeasca atat situatii financiare anuale individuale, pentru propria activitate, cat si situatii financiare anuale consolidate, in conditiile prevazute de OMFP nr. 1752/2005 privind reglementarile contabile conforme cu directivele europene, in speta Directiva a VII-a.

Situatiile financiare consolidate se intocmesc in termen de 8 luni de la incheierea exercitiului financiar al societatii mama. Art. 32 alin. (2) prevedea ca situatiile financiare consolidate ale unui grup de societati vor fi facute publice impreuna cu situatiile financiare anuale individuale ale societatii-mama.

Se precizeaza in mod expres noul termen de pastrare a situatiilor financiare anuale. Astfel, acesta a fost micsorat, de la 50 de ani la 10 ani.

 1. Contraventii si infractiuni

La capitolul contraventii, Legea contabilitatii nr. 82/1991 face referire la aceleasi sume, cu precizarea ca sunt exprimate in lei noi.

O noutate importanta este faptul ca apar incriminate ca infractiuni trei noi fapte:

a) nerespectarea prevederilor referitoare la intocmirea declaratiilor de la situatiile financiare anuale individuale si consolidate (se sanctioneaza cu amenda intre 400 si 5.000 lei)

b) nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de conducere, administratie si suprraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale individuale (se sanctioneaza cu amenda intre amenda 400 si 5.000 lei)

c) nerespectarea prevederilor referitoare la obligatia membrilor organelor de conducere, administratie si supraveghere de a intocmi si publica situatiile financiare anuale consolidate (se sanctioneaza cu amenda intre amenda 10.000 si 30.000 lei).

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

NOU in Contabilitate: modificarile pentru 2022


Uitati de neclaritati, ambiguitati, greseli si amenzi!

Ghidul practic al contabilitatii va arata intotdeauna, cu promptitudine, cum trebuie abordata si rezolvata fiecare sarcina din activitatea dvs. profesionala.

- Legislatie explicata
- Exemple detaliate
- Monografii contabile complete

...Vezi AICI lista completa <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Legea 259/2007Legea contabilitatiicontabilitate

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 31 Iulie 2007


Votati articolul "Noile modificari din Legea Contabilitatii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 31 Iulie 2007 ARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • SAF-T 2022. Ghid de raportare corecta - scapa de amenzi si controale neprevazute!

  • SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare prin care a trecut sistemul fiscal din Romania pana acum. Firma dvs. va fi ca o carte deschisa pentru ANAF! Nu va mai fi nevoie de inspectii fiscale la sediul dvs. si de controale inopinate. Inspectorii vor sta in birourile lor si, din cateva clicuri, vor verifica tot ce e de verificat: TVA, impozit pe profit, contributii salariale etc. Si, desigur, daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni &n...» citeste mai departe aici

 • Cum a modificat Ordinul 237/2022 Declaratia 100: tabel comparativ

  • Prin Ordinul nr. 237/2022 a fost modificata Declaratia 100 astfel incat sa fie evidentiate reducerile de impozit prevazute in OUG 153/2020.  ANAF a publicat noua Declaratie 100 pentru 2022. Termenul legal de depunere pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor - trim.IV 2021 si impozitul specific - sem.II 2021 este ...» citeste mai departe aici

 • Vanzare prin automate de cafea. Care este monografia contabila?

  • Prezentam in continuare care este monografia contabila in cazul vanzarii prin automate de cafea.  Intr-o activitate de vanzare cafea/ceai prin intermediul automatelor de tip vending se alimenteaza aparatele cu diverse tipuri/marci de cafea, achizitionate de la diversi furnizori. Produsele finale au acelasi pret, indiferent de optiunea cumparatorului: cafea espresso, cafea lunga, cappucino etc. Care este monografia contabila pentru activitate...» citeste mai departe aici

 • Evidenta marfii in comertul online. Ce trebuie sa stie firmele

  • Specialistul nostru ne prezinta in continuare ce trebuie sa stie firmele despre evidenta marfii in comertul online. Drept exemplu, luam cazul unui magazin online care are cod CAEN 4791 "Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet".  1. Conform legii este obligatoriu sau este doar o recomandare ca stocul de marfa sa se tina la pret de vanzare cu amanuntul? 2. Daca programul informatic ne permite sa avem st...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2022 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT Raportul Special
"MONOGRAFIILE CONTABILE 2022: Noutati legislative + TOP 6 Cazuri Practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X