email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Introducerea contului defalcat de TVA loveste in contribuabilii corecti. Calculele actualului guvern sunt gresite

plata defalcata tvacont defalcat tvaamenzi split tva 2017cont separat tvaplata tva 1 octombrie 2017

 Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, considera ca introducerea sistemului de plata defalcata a TVA (split TVA) va lovi contribuabilii corecti si va aduce o scadere a gradului de conformare la declararea TVA, in timp ce cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului se va deteriora drastic si pe termen lung.

"Contribuabilii corecti vor fi primii loviti - pierderea de productivitate si blocajul financiar ii va termina pe micii producatori si vanzatori. Pe marii evazionisti de TVA ii doare la basca! Ei lucreaza in coniventa cu butoanele oficiale si in paralel cu economia oficiala. Marile tunuri de evaziune la TVA sunt date de cei protejati politic sau de servicii din "interes national". Pana nu se rup aceste legaturi ale economiei paralele va fi mereu la fel", a explicat Andreea Paul intr-un comunicat remis Agerpres.

Click aici pentru informatii Split TVA!

De asemenea, aceasta atrage atentia asupra faptului ca gradul de conformare la declararea TVA va scadea, iar calculele din birou vor fi surprinse de realitatea economica. Nu s-au prezentat analize ample si nici simulari reale, nici pe domenii restranse de activitate sau zonale. Va fi bulversata toata economia in bloc. in scurt timp se va renunta la experimentul aberant al contului defalcat de TVA. La fel ca in cazul renumitului esec al impozitului pe bacsis. "Atunci a durat vreo trei luni nebunia guvernamentala", sustine Andreea Paul.

De asemenea, presedintele INACO este de parere ca prin introducerea contului defalcat/split TVA se va pastra "haosul aferent in fiscalitate si in economie", declarand totodata:

"Este incredibil ca la ora actuala, niciun manager sau antreprenor nu stie cum va fi fiscalizat peste o luna sau doua, caci iata apare o noua ordonanta "de urgenta". in aceste conditii cum sa avem economie, afaceri, dezvoltare, cercetare sau transfer de inventii in economia reala?".

Mai mult, Andreea Paul considera ca se va deteriora drastic si pe termen lung cooperarea dintre mediul de afaceri si reprezentantii statului, iar suspiciunile vor guverna relatiile dintre mediul de afaceri si guverne, indiferent de culoarea lor politica.

Andreea Paul, presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitate, mentioneaza ca nicaieri in Europa nu se aplica acest mecanism de colectare a TVA asupra intregii economii. Ea da exemplul vecinilor bulgari, care au TVA mai mic decat in Romania si colecteaza TVA cu peste 8 procente mai mult din PIB, fara sa aiba "un sistem atat de complicat, de birocrat si de haotic, precum il propune guvernul actual".

"Pe scurt, split TVA nu functioneaza bine nici macar acolo unde autoritatea fiscala e digitalizata si eficienta, necorupta si inalt profesionalizata. Problema structurala pe TVA la noi vine si din faptul ca o buna parte a populatiei care traieste in mediul rural consuma marfa nefiscalizata, prin autoconsum. Nu s-a rezolvat problema marilor dosare de preturi de transfer, desi am creat la ANAF un departament dedicat opririi exportului ilegal de profit inca din 2010. Azi lucreaza efectiv vreo sase oameni. E ridicol! Nu se discuta cu bulgarii cum reusesc ei sa colecteze mai bine TVA decat noi. Nu e joaca! Ceea ce credeam a fi doar un show de incompetenta, se transforma acum in legislatie. Azi am primit cel mai puternic semnal ca acest guvern uraste economia privata si libera initiativa, afacerile mici si mijlocii romanesti. Sub presiunea deficitului care risca sa sara de 3% si a programelor populiste, absolut fantasmagorice, puterea actuala dezechilibreaza profund Romania pe termen scurt, mediu si lung. Socotelile actualului guvern sunt gresite!", a declarat presedinte al INACO - Initiativa pentru Competitivitatea, citat de Agerpres.

Aceeasi sursa reaminteste ca ministrul Finantelor, Ionut Misa, a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, ca pentru plata defalcata a TVA s-a stabilit ca termen obligatoriu de implementare 1 ianuarie 2018, fiind si un termen optional - 1 octombrie.

"Plata defalcata a TVA este un mecanism care este introdus pentru a creste gradul de colectare a TVA la buget, pentru a crea un echilibru in piata intre agentii economici, pentru ca astazi exista o diferenta mare intre cei care nu platesc TVA si-l folosesc in alte scopuri si cei care sunt de buna credinta si fac aceste plati. Pentru acest mecanism s-a stabilit un termen de 1 ianuarie 2018, termen obligatoriu de implementare, cu un termen optional de 1 octombrie", a declarat Misa. 

Mai mult, acesta a anuntat ca firmele care opteaza pentru data de 1 octombrie vor beneficia de facilitati fiscale.

"Cei care opteaza incepand cu data de 1 octombrie vor avea niste facilitati fiscale, pentru ca am avut mai multe discutii cu mediul de afaceri si cu reprezentanti ai partenerilor sociali care au ridicat problemele legate de termen si acesta este motivul pentru care am inteles si am extins termenul, astfel incat sa fie o perioada suficienta pentru a implementa aceasta metoda. De asemenea, au fost ridicate probleme legate de costuri si de aceea vom oferi facilitati fiscale pentru cei care opteaza pentru acest sistem de split pana la data 1 ianuarie 2018, vor beneficia de o reducere a impozitului pe profit cu 5 procente pentru a-si acoperi cheltuielile necesare cu modificarea. Pentru cei care nu au obligatiile fiscale la zi, daca achita obligatiile fiscale reprezentand TVA declarat la zi, beneficiaza de scutirea de penalitati", a explicat Ionut Misa.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata defalcata tvacont defalcat tvaamenzi split tva 2017cont separat tvaplata tva 1 octombrie 2017


Data aparitiei: 31 August 2017

Votati articolul "Introducerea contului defalcat de TVA loveste in contribuabilii corecti. Calculele actualului guvern sunt gresite":
Rating:

Nota: 3.32 din 5 din 11 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X