Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile
mail
TVA Contabilul.ro | Stiri

Legea privind plata defalcata a TVA, adoptata de Senat

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
split tvaplata defalcata tvacont de tvainsolventarestante

Legea de aprobare a Ordonantei nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA a fost adoptata, marti, de Senat.

Textul legislativ, in forma modificata si adoptata de Senat, ca prima Camera sesizata, prevede ca "au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal, pentru incasarea si plata TVA, si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal pentru incasarea TVA, care (…) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA", sau care incepand cu 1 ianuarie 2018 inregistreaza obligatii fiscale restante reprezentand TVA mai vechi de 30 de zile de scadenta, cu exceptia celor pentru care s-a obtinut esalonarea la plata.

Exceptie fac persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA si institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA ale caror obligatii fiscale restante reprezentand TVA sunt in cuantum mai mic de 1.500 de lei in cazul contribuabililor mari, 1.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 500 de lei in cazul contribuabililor mici si 100 de lei in cazul contribuabililor persoane fizice.

Obligatia de a deschide si utiliza cel putin un cont de TVA le revine si persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA si institutiilor publice inregistrate in scopuri de TVA care se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.

Totodata, actul normativ permite extinderea posibilitatii de a opta pentru aplicarea mecanismului platii defalcate a TVA si pentru alte categorii de persoane decat cele care vor avea obligatia sa il aplice. Astfel, persoanele care opteaza pentru aplicarea platii defalcate a TVA trebuie sa notifice organul fiscal competent in acest sens si pot renunta la aplicarea mecanismului la sfarsitul anului fiscal, dar nu mai devreme de un an de la data inscrierii in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.

Actul normativ in forma aprobata de Senat poate fi consultat aici.

Accesati raportul suplimentar al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital la proiectul de lege pentru aprobarea OG nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA.


Senatul este prima Camera sesizata, urmand ca forul decizional sa fie Camera Deputatilor.

Sursa: CECCAR
 






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"


X