Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Impozitul pe constructiile speciale se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade doar valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozitul local pe cladiri.
Conform art. 497, constructiile ce intra sub incidenta acestui impozit sunt cele din Grupa 1 a Catalogului privind clasificarea si duratele normale de functionare a mijloacelor fixe.
Conform art. 498:
“(1) Impozitul pe constructii se calculeaza prin aplicarea unei cote de 1% asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, din care se scade valoarea cladirilor pentru care se datoreaza impozit pe cladiri potrivit prevederilor titlului IX. Intra sub incidenta acestor prevederi si valoarea cladirilor din parcurile industriale, stiintifice si tehnologice care, potrivit legii, nu beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe cladiri. In situatia constructiilor de natura domeniului public/privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, impozitul este datorat de contribuabilii care le au in administrare/concesiune/folosinta cu titlu gratuit/inchiriere.
(2) In situatia in care, in cursul anului curent, se inregistreaza operatiuni de majorare sau diminuare a valorii constructiilor mentionate la art. 497, impozitul pe constructii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculeaza. Aceste modificari sunt luate in considerare pentru determinarea impozitului pe constructii datorat pentru anul urmator.
(3) Cheltuiala cu impozitul calculat potrivit alin. (1) este cheltuiala deductibila la stabilirea rezultatului fiscal reglementat de titlul II.
(4) Pentru contribuabilii care intra sub incidenta art. 16 alin. (5), prevederile prezentului titlu se aplica cu anul fiscal modificat care incepe in anul 2025.”
SECTIUNEA a 2-a - Cota de impozitare si baza impozabila:
2. (1) In aplicarea prevederilor art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, prin valoarea constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior se intelege valoarea evidentiata contabil in soldul conturilor corespunzatoare constructiilor, fara a lua in considerare constructiile inregistrate in conturi in afara bilantului, conform reglementarilor contabile aplicabile.
(2) Pentru determinarea bazei impozabile stabilite prin prevederile art. 498 alin. (1) din Codul fiscal, corelat cu reglementarile in vigoare pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, in cazul in care valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor este diferita de valoarea care a reprezentat baza pentru determinarea impozitului pe cladiri, potrivit prevederilor titlului IX din Codul fiscal, valoarea care se scade este valoarea evidentiata contabil in soldul debitor al conturilor corespunzatoare constructiilor.”
Exista o lista exemplificativa ANAF, mai veche, de care ne putem folosi in prezent cu privire la a aprecia pentru ce anume se datoreaza impozit pe constructii speciale:
Examen Consultant Fiscal 2025
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
De asemenea, la art. 456 din Codul fiscal sunt prevazute constructiile care sunt scutite de impozit.
Sa presupunem ca o companie detine la 31 decembrie 2024 urmatoarele active:
Constructii supuse impozitului: valoare totala de 2.000.000 lei
Cladiri pentru care se datoreaza impozit pe cladiri: valoare totala de 500.000 lei
Calculul impozitului pe constructiile speciale pentru anul 2025 se va realiza astfel: 1% x (2.000.000 minus 500.000).
Astfel, compania va datora un impozit pe constructiile speciale de 15.000 lei pentru anul 2025.
Conform Ordinului ANAF 252/2025, care a fost publicat in Monitorul Oficial si este in vigoare din 3 martie 2025, a fost completat vectorul fiscal cu o noua obligatie fiscala de declarare - impozitul pe constructii speciale. Concret, contribuabilii obligati la plata acestuia isi modifica vectorul fiscal prin depunerea declaratiilor 700, 010 si 013 (pentru nerezidenti), dupa caz. Cele trei declaratii si instructiunile lor de completare au fost modificate pentru a reflecta aceasta noutate.
In cazul in care obligatia fiscala impozitul pe constructii devine parte din vectorul dvs. fiscal, atunci trebuie sa depuneti D700 inainte de prima raportare D100.
Impozitul pe constructii speciale se declara prin D100, conform art. 499 alin. (2) din Codul fiscal si a Ordinul nr. 193/2025 pozitia 112 in nomenclatorul obligatiilor fiscale.
Conform art. 499, impozitul se declara pana la 25 mai a anului pentru care este datorat.
Se plateste in doua rate egale:
- 30 iunie inclusiv
- 31 octombrie inclusiv
Mijloace fixe. Manual actualizat. Legislatie explicata. Studii de caz
Descoperiti acum:
rezolvari profesioniste pentru toate problemele specifice domeniului mijlocelelor fixe!
cum sa aveti inregistrari fiscale si contabile perfecte
cum sa evitati erori de inregistrare
cum sa fiti ferit de amenzi devastoase, dobanzi pentru intarzieri sau penalizari!
Acum aveti tot sprijinul necesar! Acum aveti Manualul mijloacelor fixe!
Articole similare
Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicatImpozitul pe constructii speciale: 6 modificari anuntate de MFPImpozitul pe constructii speciale: Cine este obligat sa-l plateasca si cand?Impozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025Impozit pe constructii datorat la buget din perspectiva Noului Cod Fiscal. Cand se datoreaza impozit?Ultimele articole
Studiu de caz privind impozitul pe constructii specialeGhidul impozitelor din Romania in 2014Caietul Conferintei Nationale: Modificari in Codul Fiscal 2014Aspecte privind impozitul pe cladiri speciale. Cum declaram impozitul pe constructii speciale?Cine va fi afectat de noile impozite?Articole similare
Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicatImpozitul pe constructiile speciale - Ce este important sa cunoasteti in 2025Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, 4 martie 2025: Noutati fiscale si legislatie explicata de specialisti de topTOP 12 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!Sistemul actual de calcul al impozitului pe cladiri si teren se va mentine pana in 2026Ultimele articole
Examenul de acces la stagiu CECCAR: 100 de teste cu explicatii, temeiuri legale si atentionariLege promulgata: Donatorii de sange vor beneficia de reduceri la plata impozitelor pentru cladiri si terenuriLegea 252/2022 aduce modificari fiscale privind impozitul pe cladirile nerezidentialeIncepand cu 1 ianuarie 2021, scutirea de la plata impozitului pe profit a anumitor cooperative agricole se acorda dupa noi reguliAu fost oficializate facilitatile la plata impozitului anual pe cladiriArticole similare
Impozitul pe constructii speciale: Metoda de calcul si exemplu aplicatImpozitul pe dividendele distribuite dupa 1 ianuarie 2025: Precizari importante si doua studii de cazDividende distribuite dupa 1 ianuarie 2025: Analiza detaliata a specialistului si temeiul legalImpozitul pe dividendele distribuite din 2025 a crescut de la 8% la 10%Examen Consultant Fiscal 2025: 140 de teste-grila rezolvate pentru reusita la examen!Ultimele articole
Venituri din chirii: Aspecte esentiale si doua exemple utile pentru calculul impozituluiTrecerea la regimul de impozitare micro in 2024: ce conditii trebuie indepliniteImpozitul special pe bunurile imobile si mobile de valoare mare: cine are aceasta obligatie, cota de impozitare si termenul pentru plata impozituluiCota de impozitare microintreprinderi in 2023 vs. 2024: exemplu practicCiolacu: 'Suntem abia la inceputul unei reforme mai ample'. Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament pe masurile fiscale