email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF raspunde: ce trebuie sa stiti despre restituirea taxei auto

ANAF raspunde: ce trebuie sa stiti despre restituirea taxei auto
anafrestituire taxa autotaxa poluareautoturisme

ANAF (Agentia Nationala de Administrare Fiscala) a sustinut o sesiune de asistenta online pe tema “Procedura privind restituirea sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule".  

Cititi in randurile urmatoare care sunt cele mai mari dileme ale contribuabililor in ceea ce priveste restituirea taxei auto si ce raspunsuri au oferit specialistii ANAF.


Restituirea taxei auto, explicata de ANAF
 

Aflati tot ce trebuie sa stiti despre restituirea taxei auto in 2018!


1. Intrebare: Care sunt pasii de urmat pentru restituirea taxei auto platite in 2008?
 

Raspuns ANAF

Pentru restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, dvs. veti depune cererea de restituire. In cererea de restituire veti inscrie, in mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare ale platitorului si datele de identificare ale autovehiculului pentru care se solicita restituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.


2. Intrebare: Cand incep restituirile?
 

Raspuns ANAF

Va facem cunoscute termenele de restituire:

a) Restituirea efectiva a sumelor se efectueaza de catre unitatea Trezoreriei Statului la care este arondat organul fiscal central competent, astfel:

- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, in perioada 1 ianuarie 2018 - 31 decembrie 2018;
- timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019.
b) Sumele stabilite de instanta judecatoreasca prin hotarare definitiva se restituie de catre organele competente astfel:
- taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
- timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.
c) Sumele ramase de restituit reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a norme metodologice (O 1488/3198/2017).
d) Sumele ramase de restituit reprezentand timbrul de mediu, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de maximum un an de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
e) In cazul cererilor depuse de contribuabili potrivit prevederilor art. 12 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru care nu au fost emise decizii de solutionare, sumele se restituie, din oficiu, de organul fiscal central competent, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice.

 

3. Intrebare: Pentru cei care au decizii definitive in instanta si au primit 1/2 transe din 5 nu mai sunt obligati sa depuna cerere, corect? Termenul de plata este de120 de zile de la publicarea normelor (29 decembrie 2017), nu?
 

Raspuns ANAF

Restituirea se poate face fie ca urmare a depunerii cererii, fie din oficiu de catre organul fiscal, in functie de situatia dvs. Modelul de cerere privind restituirea sumelor se va aproba prin ordin comun. Modelul cererii va fi publicat pe site-ul nostru www.anaf.ro, in sectiunea ,,Formulare fiscale si ghid de completare”.

 

4. Intrebare: Am hotarare definitiva in instanta pentru restituirea sumei. In 2015 si 2016 am primit 2 transe. In 2017 nu s-a mai platit nimic. Cand se reiau platile?
 

Raspuns ANAF

Intrucat nu ati precizat daca suma de restituit reprezinta taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, sau timbrul de mediu precizam ca:

1. Sumele ramase de restituit reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 52/2017 se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de 120 de zile de la data intrarii in vigoare a normelor metodologice de aplicare a OUG nr. 52/2017.

2. Sumele ramase de restituit reprezentand timbrul de mediu, pentru care au fost emise decizii de solutionare a cererii de restituire pana la data intrarii in vigoare a OUG nr. 52/2017, se restituie, din oficiu, de organele emitente ale acestora, in termen de maximum un an de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.


5. Intrebare: Exista vreo procedura de restituire pentru masinile cumparate pe firma, in leasing (in 2010) ? Avand in vedere faptul ca taxa a fost platita prin societatea de leasing, si nu direct?
 

Raspuns ANAF

In situatia achitarii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule de catre societatile de leasing, solicitarea privind restituirea acestora se face de catre proprietarii care au achizitionat autovehiculele prin sistemul de leasing financiar.


6. Intrebare: Daca am vandut autoturismul si nu mai am nici un act al masinii (certificatul de inmatriculare), cum procedez?
 

Raspuns ANAF

Veti depune doar cererea de restituire in care veti, in mod obligatoriu, elementele referitoare la datele de identificare personale si datele de identificare ale autovehiculului pentru care solicita restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule, nemaifiind necesar sa se anexeze copii ale documentelor care atesta proprietatea autovehiculului.

Mentionam ca, prin OUG 25/2018 s-a simplificat procedura administrativa de restituire a taxei, astfel incat in prezent este necesara doar cererea. Modelul de cerere privind restituirea sumelor se va aproba prin ordin comun, acesta urmand a fi publicat pe site-ul nostru www.anaf.ro, in sectiunea ,,Formulare fiscale si ghid de completare”.

 

7. Intrebare:  Am castigat prin hotarare judecatoreasca, dar nu au fost virati banii pana acum. Cum procedez?
 

Raspuns ANAF

Pentru restituirea sumelor stabilite prin hotarari definitive ale instantei judecatoresti competente, contribuabilul depune la organul competent o cerere la care anexeaza hotararea judecatoreasca definitiva, in copie.

Pentru sumele de restituit stabilite de catre instanta judecatoreasca, organul competent este organul fiscal central competent sau Administratia Fondului pentru Mediu, dupa caz, astfel cum este stabilit prin hotararea judecatoreasca definitiva.
Sumele stabilite de instanta judecatoreasca prin hotarare definitiva se restituie de catre organele competente astfel:

a) taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;
b) timbrul de mediu pentru autovehicule se restituie in termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018.


8. Intrebare: Dupa ce se depune cererea pentru restituirea taxei auto, se mai primeste decizie de aprobare/respingere? Daca da, in ce termen?


Raspuns ANAF

Potrivit prevederilor legale, cererea de restituire a taxei, se solutioneaza prin decizie emisa de catre organul fiscal competent, in termen de 45 de zile de la inregistrarea cererii, cu posibilitate de prelungire, in functie de situatie.

 

Sursa: Facebook.com


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
anafrestituire taxa autotaxa poluareautoturisme


Data aparitiei: 12 Aprilie 2018
Ultima actualizare: 08 Mai 2018

Votati articolul "ANAF raspunde: ce trebuie sa stiti despre restituirea taxei auto":
Rating:

Nota: 3.93 din 5 din 185 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X