email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Vrei sa devii consultant fiscal? Iata in ce perioada te poti inscrie la examen si ce trebuie sa contina dosarul in 2022

Vrei sa devii consultant fiscal? Iata in ce perioada te poti inscrie la examen si ce trebuie sa contina dosarul in 2022
consultant fiscalexamen fiscalgrile examen

Camera Consultantilor Fiscali organizeaza examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal sau de consultant fiscal asistent in sistem online in data de 5 noiembrie 2022.

Examenul online poate fi sustinut de catre candidati de acasa sau din orice alta locatie in care sunt asigurate conexiunea la internet si celelalte conditii tehnice pentru sustinerea examenului.

Procedura tehnica privind conectarea pe platforma online si desfasurarea examenului se va publica pe site-ul CCF, cu cel putin 15 zile inainte de sustinerea acestuia.

Lucrarea Examenul de consultant fiscal 2022 vine in intampinarea dumneavoastra si va ajuta sa va pregatiti de la A la Z pentru urmatoarea sesiune. Profita acum de REDUCEREA de 20% valabila doar ASTAZI.

Examenul de consultant fiscal 2022: cand se face inscrierea? 

Inscrierea la examen se face in perioada 26 septembrie 2022 – 14 octombrie 2022, pe site-ul www.ccfiscali.ro – sectiunea EXAMEN, prin crearea unui cont in aplicatia de gestionare a dosarelor candidatilor la examen, folosind o adresa de e-mail valida.

 

Nota! Camera Consultantilot fiscali recomanda folosirea unei adrese de e-mail personale (ex. gmail, yahoo) pentru a preintampina eventualele probleme de comunicare intre parti (receptionarea e-mail-urilor transmise de catre Camera Consultantilor Fiscali).

Ulterior crearii contului, trebuie sa introduceti toate datele din documentele dumneavoastra ce compun dosarul de examen in vederea validarii acestora, precum si a generarii si transmiterii cererii de inscriere la examen, mai recomanda CCF.

Cine se poate inscrie la examenul de consultant fiscal in 2022? 

Candidatii la examenul de atribuire a calitatii de consultant fiscal trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

 

a) sa fie licentiati ai unei facultati cu profil economic;

b) sa aiba o experienta profesionala de minimum 5 ani, dintre care minimum 3 ani in una sau mai multe dintre urmatoarele activitati:

(i) elaborarea, avizarea, aprobarea sau aplicarea legislatiei fiscale;

(ii) administrare fiscala;

(iii) elaborarea sau aplicarea reglementarilor contabile;

(iv) activitate financiar-contabila;

(v) activitate didactica universitara in domeniul finantelor publice, fiscalitate, politici fiscale si bugetare, contabilitate financiara, finantele institutiilor publice;

(vi) activitate de consultant fiscal asistent;

c) sa nu aiba antecedente penale pentru savarsirea unor infractiuni sanctionate de legile fiscale, financiar-contabile, vamale, cele care privesc disciplina financiara, precum si alte infractiuni in legatura cu exercitarea activitatilor prevazute la lit. b)

d) sa aiba capacitate deplina de exercitiu;

e) sa fie apti din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei.

Reusiti sa depistati imediat intrebarile-capcana? Lucrarea Examenul de consultant fiscal 2022 va permite sa treceti plin de siguranta peste asemenea intrebari.


Examenul de consultant fiscal: ce trebuie sa contina dosarul de inscriere

Dosarul de inscriere va contine urmatoarele documente:

a) cererea de inscriere la examen;

b) declaratia de informare si de acceptare a operatiunilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal de catre Camera Consultantilor Fiscali;

c) curriculum vitae;

d) diploma de licenta, in copie, precum si copii ale actelor doveditoare, in cazul schimbarii numelui;

e) carnetul de munca, in copie, adeverinta eliberata de angajator, adrese eliberate de asociatiile profesionale din care fac parte, in cazul profesiilor liberale;

f) actul de identitate, in copie;

g) certificatul de cazier judiciar;

h) certificatul de cazier fiscal;

i) adeverinta medicala eliberata de medicul de familie care sa ateste ca sunt clinic sanatosi;

i1) declaratie pe propria raspundere privind capacitatea deplina de exercitiu, modelul declaratiei poate fi descarcat de pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali;

j) documentul de plata a taxei de inscriere la examen, (500 lei - conform Hotararii Consiliului superior al Camerei Consultantilor Fiscali 1/2022). Plata taxei se poate face in contul Camerei Consultantilor Fiscali (CUI 18677087) deschis la Banca Transilvania, Sucursala Lipscani - IBAN RO36BTRL04101202D58602XX;

k) doua fotografii 2/3 cm.

Documentele in copie mentionate mai sus vor fi certificate de titular pentru conformitate cu originalul, folosind sintagma “conform cu originalul”, numele si prenumele, semnatura si data.

Dosarul care contine toate documentele, inclusiv cererea de inscriere la examen printata si semnata, se transmite, in aceeasi perioada, prin servicii postale cu confirmare de primire, servicii de curierat sau se depune direct la sediul Camerei Consultantilor Fiscali, la adresa: str. Alexandru Constantinescu nr. 61, sectorul 1, municipiul Bucuresti, cod postal 011472.

 Pentru a evita deplasarea la sediul, Camera Consultantilor Fiscali recomanda transmiterea dosarului de examen prin posta sau prin serviciile de curierat, astfel incat ultima zi a expedierii sa fie cel tarziu data de 14 octombrie 2022, dovedita prin documentul de expediere sau stampila postei.

Nota! In cazul in care, transmiterea dosarului in format fizic, depaseste termenul de transmitere/depunere mentionat mai sus, acesta urmeaza sa fie respins.

Dupa primirea si verificarea dosarului se vor transmite prin e-mail, fiecarui candidat, informatiile din dosar preluate in baza de date a Camerei Consultantilor Fiscali, precum si numarul de inregistrare si rezultatul verificarii dosarului.

Candidatii la examen au obligatia de a verifica exactitatea datelor primite pe e-mail si de a sesiza la adresa de e-mail: examen@ccfiscali.ro, eventualele neconcordante intre datele preluate in baza noastra de date si documentele depuse la inscriere.   

Nota! In situatia in care exista neconcordante intre datele introduse electronic si cele din dosarul transmis fizic, Camera Consultantilor Fiscali va solicita candidatilor, prin e-mail sau telefonic, lamuriri in acest sens.

Situatia dosarelor, respectiv aprobate, respinse sau retrase, se va publica pe site-ul Camerei Consultantilor Fiscali.
 

Consultant fiscal 2022: tematica si bibliografia

In Monitorul Oficial nr. 910 din 15 septembrie 2022 a fost publicata Hotararea CCF 9/2022 pentru sustinerea examenului de consultant fiscal. Actul normativ contine si domeniile de examinare, tematica si bibliografia. 

1. Domeniul - Taxa pe valoarea adaugata.

 

TEMATICA:

- sfera de aplicare;

- persoane impozabile;

- operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata (TVA);

- locul operatiunilor cuprinse in sfera de aplicare a TVA;

- faptul generator si exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata;

- baza de impozitare;

- cote de TVA;

- operatiuni scutite;

- regimul deducerilor;

- persoanele obligate la plata TVA;

- inregistrarea in scopuri de TVA si anularea inregistrarii in scopuri de TVA;

- facturarea;

- alte obligatii in materie de TVA;

- regimuri speciale pentru: intreprinderi mici, agentii de turism, bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati; aurul de investitii;

- regimul special pentru servicii prestate de persoane impozabile nestabilite in Uniunea Europeana;

- regimul special pentru vanzarile intracomunitare de bunuri la distanta, pentru livrarile de bunuri interne efectuate de interfetele electronice care faciliteaza aceste livrari si pentru serviciile prestate de persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana, dar nu in statul membru de consum;

- regimul special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte;

- mecanismul special pentru declararea si plata TVA la import;

- ajustarea taxei deductibile;

- taxarea inversa;

- decontul de TVA si alte declaratii.

 

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

2. Domeniul - Impozitarea companiilor in Romania.

TEMATICA:

2.1. Impozitul pe profit:

- contribuabili si sfera de cuprindere a impozitului;

- definitie persoane afiliate;

- reguli speciale de impozitare;

- calculul rezultatului fiscal (reguli generale, venituri neimpozabile, cheltuieli efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, cheltuieli deductibile limitat, cheltuieli nedeductibile);

- reguli privind anul fiscal;

- cote de impozitare;

- provizioane/ajustari pentru depreciere si rezerve;

- regimul fiscal al cheltuielilor cu dobanzile si alte costuri echivalente dobanzii din punct de vedere economic;

- amortizarea fiscala;

- termene de plata si de declarare a impozitului;

- pierderi fiscale;

- facilitati fiscale;

- aspecte fiscale privind preturile de transfer (definitie persoane afiliate, principiul valorii de piata, metode de determinare a preturilor de transfer);

- reguli fiscale privind reorganizarile juridice (fuziuni, divizari, divizari partiale, schimburi de titluri de participare) intre persoane juridice romane si intre societati din Romania si societati din alte state membre ale Uniunii Europene;

- reguli fiscale aplicabile dividendelor distribuite de filiale din state membre ale Uniunii Europene persoanelor juridice romane, societati-mama, respectiv sediilor permanente din Romania ale persoanelor juridice rezidente in state membre ale Uniunii Europene (societati-mama);

- conditii de calcul al scutirii profitului reinvestit;

- aspecte fiscale internationale (sediul permanent; impunerea persoanelor juridice straine care realizeaza venituri din sau in legatura cu proprietati imobiliare situate in Romania ori din vanzarea/cesionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana; creditul fiscal, pierderi fiscale externe);

- reguli fiscale pentru contribuabilii care aplica reglementarile contabile conforme cu Standardele internationale de raportare financiara;

- reguli privind consolidarea fiscala in domeniul impozitului pe profit;

- norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.

2.2. Impozitul pe veniturile microintreprinderilor:

- definitia microintreprinderii;

- reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii;

- baza impozabila;

- plata impozitului si depunerea declaratiilor fiscale.

2.3. Impozitul specific unor activitati:

- contribuabili;

- anul fiscal/perioada impozabila;

- reguli generale de aplicare a impozitului specific unor activitati;

- reguli privind declararea si plata impozitului specific unor activitati;

- reguli privind calculul, declararea si plata impozitului specific datorat pentru alte activitati;

- termenele de declarare a mentiunilor;

- prevederi fiscale referitoare la amortizare, impozitul pe dividende si registrul de evidenta fiscala.

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati, cu completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Codul de conduita privind documentatia preturilor de transfer, publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 176 din 28 iulie 2006;
Liniile directoare privind preturile de transfer emise de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative;
Ordinul ministrului turismului si al ministrului finantelor publice nr. 264/464/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati;
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 162/2022 privind indicele preturilor de consum utilizat pentru actualizarea platilor anticipate in contul impozitului pe profit anual;
Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 442/2016 privind cuantumul tranzactiilor, termenele pentru intocmire, continutul si conditiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer si procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.
 

3. Domeniul - Procedura fiscala.

TEMATICA:

3.1. Administrarea fiscala in Romania:

- principii generale de conduita in administrarea creantelor fiscale;

- dispozitii procedurale generale;

- inregistrarea fiscala a platitorilor de impozite, taxe si contributii;

- stabilirea creantelor fiscale;

- procedura de colectare a creantelor fiscale;

- solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscale;

- controlul fiscal;

- stabilirea pretului de piata al tranzactiilor intre persoane afiliate;

- acordul de pret in avans si solutia fiscala individuala anticipata;

- stabilirea conditiilor si declararea contribuabililor inactivi;

- raportul juridic fiscal;

- actele emise de organele fiscale;

- administrarea si aprecierea probelor in cadrul procedurilor fiscale;

- opozabilitatea si nulitatea actelor administrative fiscale;

- cazierul fiscal, continutul si regulile de inscriere si eliminare a faptelor.

3.2. Aspecte procedurale internationale:

- solutionarea litigiilor fiscale generate de interpretarea si aplicarea acordurilor de evitare a dublei impuneri;

- domeniul de aplicare si conditiile schimbului automat obligatoriu de informatii cu privire la ”Raportul pentru fiecare tara in parte”;

- domeniul de aplicare si conditiile schimbului automat obligatoriu de informatii cu privire la aranjamentele transfrontaliere care fac obiectul raportarii (DAC 6).

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordonanta Guvernului nr. 39/2015 privind cazierul fiscal, aprobata cu modificari prin Legea nr. 327/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

4. Domeniul - Impozitarea veniturilor persoanelor fizice si Contributii sociale.

TEMATICA:

4.1. Impozitul pe venit:

- contribuabili si sfera de cuprindere a impozitului;

- categorii de venituri supuse impozitului pe venit;

- venituri neimpozabile;

- cote de impozitare;

- determinarea bazei de calcul al impozitului pe categorii de venit;

- obligatiile platitorilor de venituri si ale contribuabililor;

- venitul net anual impozabil;

- venituri supuse impozitului final cu retinere la sursa;

- termene de plata;

- aspecte fiscale internationale;

- reguli privind asociatiile fara personalitate juridica.

4.2. Contributii sociale obligatorii:

- contribuabilii/platitorii de venit care datoreaza contributii sociale obligatorii la sistemele de asigurari sociale;

- categorii de venituri pentru care se datoreaza contributii sociale obligatorii;

- cotele contributiilor sociale obligatorii;

- bazele de calcul ale contributiilor sociale obligatorii;

- exceptii generale - venituri care nu se cuprind in bazele de calcul ale contributiilor sociale obligatorii;

- exceptii specifice - veniturile pentru care nu se datoreaza contributii sociale obligatorii grupate in functie de categoriile din care fac parte persoanele care realizeaza veniturile;

- calculul, retinerea la sursa si plata contributiilor sociale obligatorii;

- declararea contributiilor sociale obligatorii;

- contributii sociale datorate de catre persoanele fizice prin optiune: persoane fizice care pot exercita optiunea, baze de calcul, stabilire, plata si declarare.  

 

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul ministrului economiei si finantelor si al presedintelui Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare nr. 3.483/144/2008 pentru aprobarea Normelor privind determinarea, retinerea si virarea impozitului pe castigul de capital rezultat din transferul titlurilor de valoare, obtinut de persoanele fizice, cu modificarile ulterioare.
 

5. Domeniul – Accize.

TEMATICA:

5.1. Regimul accizelor armonizate:

- sfera de aplicare, fapt generator, exigibilitate, eliberare pentru consum, platitori de accize,  calculul accizelor, responsabilitatile platitorilor de accize, plata accizelor la bugetul de stat, depunerea declaratiilor de accize, documente fiscale, garantii;

- regimul de antrepozitare fiscala;

- destinatar inregistrat;

-  expeditor inregistrat;

- importator autorizat;

- scutiri de la plata accizelor;

- exceptii de la regimul de accizare pentru produse energetice si energie electrica;

- restituiri de accize;

- deplasarea si primirea produselor accizabile aflate in regim suspensiv de accize;

- deplasarea intracomunitara si impozitarea produselor accizabile dupa eliberarea pentru consum;

- deplasarea produselor accizabile in regim de exceptare sau scutire directa;

- marcarea produselor alcoolice si a tutunului prelucrat;

- marcarea si colorarea pacurii si a produselor asimilate acesteia;

- marcarea si colorarea motorinei;

- alte obligatii pentru operatorii economici cu produse accizabile.

5.2. Regimul accizelor nearmonizate:

- sfera de aplicare, fapt generator, exigibilitate, nivelul si calculul accizelor, scutiri, platitorii de accize, obligatiile platitorilor de accize, declaratiile de accize, plata accizelor la bugetul de stat.

 

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
   

6. Domeniul – Contabilitate.

TEMATICA:

6.1. Reglementari contabile aplicabile operatorilor economici:

6.1.1. Aria de aplicabilitate, definitii si categorii de entitati raportoare;

6.1.2. Dispozitii si principii generale;

6.1.3. Caracteristicile calitative ale informatiilor financiare;

6.1.4. Politici contabile, corectarea erorilor contabile, estimari si evenimente ulterioare datei bilantului;

6.1.5. Reguli generale de evaluare.

6.2. Evaluarea si recunoasterea elementelor structurale ale situatiilor financiare potrivit reglementarilor contabile aplicabile:

6.2.1. Dispozitii generale privind situatiile financiare;

6.2.2. Contabilitatea activelor, datoriilor, provizioanelor, subventiilor si capitalurilor proprii;

6.2.3. Contabilitatea elementelor extrabilantiere;

6.2.4. Contabilitatea operatiunilor realizate in cadrul contractelor de asociere in participatie;

6.2.5. Contabilitatea veniturilor si cheltuielilor si a rezultatului exercitiului financiar.

6.3. Reguli de intocmire si de prezentare a situatiilor financiare anuale in functie de reglementarea contabila aplicabila:

6.3.1. Prezentarea si formatarea pozitiei financiare si a performantei pozitiei financiare;

6.3.2. Situatia fluxurilor de trezorerie;

6.3.3. Situatia modificarilor capitalului propriu;

6.3.4. Note explicative la situatiile financiare.

6.4. Reguli privind controlul intern, raportul administratorilor si raportarea platilor efectuate catre guverne.

6.5. Reguli privind aprobarea, semnarea, auditarea si publicarea situatiilor financiare.

6.6. Obligatiile ce revin, potrivit legii, persoanelor juridice, pe linia organizarii si conducerii contabilitatii.

6.7. Inventarierea activelor, datoriilor si capitalurilor proprii.

6.8. Normele generale de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile.

6.9. Aspecte privind aplicarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS):

6.9.1. Cadrul general conceptual de raportare financiara elaborat de IASB (Consiliul pentru Standarde Internationale de Contabilitate);

6.9.2. Prezentarea situatiilor financiare. Componentele situatiilor financiare (IAS 1);

6.9.3. Politici contabile, modificari ale estimarilor contabile si erori (IAS 8);

6.9.4. Recunoasterea/derecunoasterea, evaluarea si prezentarea in situatiile financiare a informatiilor privind activele (IAS 2, IAS 16, IFRS 16, IAS 36, IAS 38, IAS 40);

6.9.5. Contabilitatea si prezentarea subventiilor (IAS 20).

BIBLIOGRAFIA:

Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 1802/2014, pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 963 din 30 decembrie 2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 910 din 9 decembrie 2015;
Ordinul Ministrului Finantelor Publice nr. 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 704 din 20 octombrie 2009;
Ordinul ministrului finantelor publice, nr. 2844/2016 pentru aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiara, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1020 si 1020 bis din data de 19 decembrie 2016, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 984 din data de 12 decembrie 2017, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 170/2015 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind contabilitatea in partida simpla, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 139 din 24 februarie 2015, cu modificarile ulterioare;
Regulamentul (CE) nr.1126/2008 al Comisiei din 3 noiembrie 2008 de adoptare a anumitor standarde internationale de contabilitate in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1606/2002 al Parlamentului European si al Consiliului, cu modificarile si completarile ulterioare, pana la data publicarii bibliografiei.
 

7. Domeniul – Drept.

TEMATICA:

7.1. Notiuni de drept civil si drept societar:

- constituirea si functionarea societatilor;

- reorganizari, fuziuni, divizari si lichidari;

- profesionisti;

- exploatarea intreprinderii.

7.2. Contraventii si infractiuni in domeniul financiar-fiscal:

- evaziunea fiscala;

- disciplina financiara;

- sanctionarea contraventiilor la legislatia financiar-fiscala.

 

BIBLIOGRAFIA:

Legea societatilor nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 359/2004 privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in registrul comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, inregistrarea fiscala a acestora, precum si la autorizarea functionarii persoanelor juridice, cu modificarile si completarile ulterioare;
Cap. I Dispozitii generale din Titlul preliminar – Despre legea civila si Titlul IV – Persoana juridica din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare;
Legea nr. 70/2015 pentru intarirea disciplinei financiare privind operatiunile de incasari si plati in numerar si pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare;
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 182/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
 

8. Domeniul - Fiscalitate internationala.

TEMATICA:  

Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania:

- contribuabili;

- sfera de cuprindere a impozitului;

- venituri impozabile obtinute din Romania;

- scutiri;

- coroborarea prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, cu cele ale conventiilor de evitare a dublei impuneri si ale legislatiei Uniunii Europene;

- impozitul pe reprezentante (cuantum, termen de plata si depunerea declaratiei fiscale);

- impunerea veniturilor din dobanzi si redevente platite intre societati asociate din state membre diferite: sfera de aplicare, definitia dobanzilor si redeventelor, definitia intreprinderilor asociate;

- tratamentul fiscal al veniturilor din dobanzi obtinute din Romania de persoane juridice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European;

- tratamentul fiscal al categoriilor de venituri din activitati independente impozabile in Romania obtinute de persoane fizice rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European;

- retinerea impozitului din veniturile obtinute din Romania de persoane rezidente intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-un stat cu care Romania are incheiata o conventie de evitare a dublei impuneri din activitati desfasurate de artisti si sportivi;

- asocieri/entitati care desfasoara activitate/obtin venituri in/din Romania.

 

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Codul de conduita pentru punerea in aplicare a Conventiei privind eliminarea dublei impuneri in legatura cu ajustarea profiturilor intreprinderilor asociate (2006/C 176/02);
Conventia-model – emisa de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
 

9. Domeniul - Taxele vamale.

TEMATICA:

9.1. Drepturile si obligatiile persoanelor in ceea ce priveste legislatia vamala:

- reprezentarea in vama;

- decizii privind aplicarea legislatiei vamale;

- valabilitatea deciziilor la nivelul Uniunii;

- operatorul economic autorizat.

9.2.Tariful vamal comun si clasificarea tarifara a marfurilor:

            - originea marfurilor (originea nepreferentiala si originea preferentiala);

            - plasarea marfurilor sub un regim vamal;

            - valoarea in vama a marfurilor.

9.3. Datorie vamala si garantii:

- datoria vamala la import (declararea marfurilor si punerea in libera circulatie);

- datoria vamala la export;

- garantia pentru o datorie vamala existenta sau potentiala.

9.4. Regimuri speciale:

- tranzit: intern si extern;

- depozitare: antrepozitare vamala si zone libere;

- utilizare specifica: admitere temporara si destinatie finala;

- prelucrare: perfectionare activa si perfectionare pasiva.

9.5. Marfuri scoase de pe teritoriul vamal al Uniunii:

- export si reexport;

- declaratia sumara de iesire.

 

BIBLIOGRAFIA:

Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 9 octombrie 2013 de stabilire a Codului Vamal al Uniunii;
Regulamentul delegat (UE) 2016/341 al Comisiei din 17 decembrie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele tranzitorii pentru anumite dispozitii din Codul Vamal al Uniunii, in cazul in care sistemele electronice relevante nu sunt inca operationale, si de modificare a Regulamentului delegat (UE) 2015/2.446 al Comisiei;
Regulamentul delegat al Comisiei (UE) 2015/2.446 din 28 iulie 2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste normele detaliate ale anumitor dispozitii ale Codului Vamal al Uniunii;
Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2015/2.447 al Comisiei din 24 noiembrie 2015 de stabilire a unor norme pentru punerea in aplicare a anumitor dispozitii din Regulamentul (UE) nr. 952/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de stabilire a Codului Vamal al Uniunii.
 

10. Domeniul - Impozite si taxe locale.

TEMATICA:

10.1. Impozitul/taxa pe cladiri:

- reguli generale privind categoriile de contribuabili care datoreaza impozitul/taxa pe cladiri;

- clasificarea  si calculul impozitului/taxei pe cladiri in functie de destinatia cladirii;

- scutiri legale pentru care nu se datoreaza impozitul/taxa pe cladiri, precum si scutiri sau    reducerea impozitului/taxei pe cladiri, acordate de catre consiliile locale; 

- cote de impozitare:

- declararea, dobandirea, instrainarea si modificarea cladirilor;

- plata impozitului/taxei pe cladiri.

10.2. Impozitul/taxa pe teren:

- reguli generale privind categoriile de contribuabili care datoreaza impozitul/taxa pe teren;

- scutiri legale pentru care nu se datoreaza impozitul/taxa pe teren, precum si scutiri sau reducerea impozitului/taxei pe teren, acordate de catre consiliile locale;

- calculul impozitului/taxei pe teren in functie de amplasarea acestuia (intravilan sau extravilan);

- declararea  impozitului/ taxei pe teren;

- plata impozitului/taxei pe teren.

10.3. Impozitul pe mijloacele de transport:

 - reguli generale;

- scutiri legale pentru care nu se datoreaza impozitul pe mijloacele de transport, precum si scutiri sau reducerea impozitului pe mijloacele de transport, acordate de catre consiliile locale;

- calculul impozitului;

- declararea impozitului pe mijloacele de transport;

- plata impozitului pe mijloacele de transport.

 

BIBLIOGRAFIA:

Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
Hotararea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

MODIFICARILE pentru PFA in 2022


Stii sa aplici corect legislatia intrate in vigoare?

Iti doresti sa ai:
-> claritate si coerenta in cunoasterea legii
-> pasii concreti de aplicare a legii in vigoare pentru situatii specifice
-> solutii pentru probleme din viata de zi cu zi

Iti prezentam Cartea Verde a PFA. Contabilitatea si obligatiile fiscale - ghidul care te ajuta sa iesi din impas!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
consultant fiscalexamen fiscalgrile examen

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 16 Septembrie 2022


Votati articolul "Vrei sa devii consultant fiscal? Iata in ce perioada te poti inscrie la examen si ce trebuie sa contina dosarul in 2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • 25 de intrebari si raspunsuri ANAF despre e-Factura. Situatii intalnite in practica

  • ANAF a publicat recent o colectie de intrebari si raspunsuri oferite de reprezentantii institutiei despre e-Factura, care cuprinde mai multe situatii intalnite in practica de contribuabili.  e-Factura este unul dintre instrumentele implementate de Fisc pentru eliminarea evaziunii fiscale. Legea este inca proaspata, iar contabilii si antreprenorii intampina numeroase obstacole in respectarea regimului legislativ.  ...» citeste mai departe aici

 • Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

  • Tinand cont de modificarile recente aduse Codului fiscal, trecerea optionala la impozitul pe profit are conditii noi.  Asadar, in cazul unei microintreprinderi, in ce conditii se poate opta ca de la inceputul anului 2023 sa devina platititoare de impozit pe profit Trecerea optionala la impozitul pe profit: raspunsul specialistului In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigo...» citeste mai departe aici

 • Guvernul plafoneaza pretul pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub

  • Guvernul impune plafonarea pretului pentru lemnele de foc la 400 lei pe metrul cub, la 1.500 de lei pe tona pentru brichetele de lemn si la 2.000 de lei pentru peleti, potrivit OUG 143/2022 (M.O. 970 din 5 octombrie 2022).  Decizia a fost luata in contextul crizei energetice pe care o traverseaza Europa, precum si al perspectivelor pe termen scurt si mediu. Se constata o serie de cresteri artificiale ale preturilor la lemnul de foc si la produsele der...» citeste mai departe aici

 • Ultimele precizari ANAF facute pentru stabilirea rezidentei fiscale

  • Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile ca, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, au obligatia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania sau, dupa caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania. Chestion...» citeste mai departe aici

 • Ce s-a schimbat in legislatia privind concediile. Ghid practic

  • Au fost introduse noi prevederi in legislatia privind concediile carora trebuie sa le acorzi atentie. Noutatile vizeaza concediul paternal (Legea nr. 117/2022), cuantumul indemnizatiei de concediu de crestere a copilului (Legea nr. 225/2021) si concediul medical pentru ingrijirea pacientilor cu afectiuni oncologice (Legea nr. 24/2022).  Orice modificare legislativa genereaza intotdeauna o sumedenie de neclaritati si favorizeaza, in consecinta, controalele de la...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X