email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023

Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023
titluri de statpreschimbare titluri de statOrdinul 1.228/2023

In Monitorul Oficial nr. 251 din 27 martie 2023 a fost publicat Ordinul 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023. In randurile de mai jos redam Ordinul mentionat si prospectul.

Ministrul finantelor emite urmatorul ordin:

Art. 1. — In vederea administrarii riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, se aproba prospectul operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat in luna martie 2023, in valoare nominala totala de 200 milioane lei, prevazut in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. — Directia generala de trezorerie si datorie publica va aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Prospectul operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat

Art. 1. — In vederea administrarii riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale in luna martie 2023, Ministerul Finantelor organizeaza operatiuni de preschimbare a titlurilor de stat dupa cum urmeaza:
a) Elementele de identificare a seriilor de titluri de stat in circulatie oferite spre preschimbare (etapa de rascumparare):

Art. 2. — Valoarea nominala individuala a unei obligatiuni de stat de tip benchmark emise inainte de data de 1 octombrie 2013 este de 10.000 lei, iar ulterior acestei date valoarea nominala individuala a noilor obligatiuni de stat de tip benchmark este de 5.000 lei

Art. 3. — Metoda de adjudecare este licitatia, care va avea loc la data mentionata in tabelul de mai sus, iar adjudecarea se va face dupa metoda cu pret multiplu. Cotatia de pret va fi exprimata sub forma procentuala, cu patru zecimale.

Art. 4. — Costul brut total aferent titlurilor nouemise/redeschise solicitate de catre fiecare participant sau client al acestuia la licitatia de preschimbare trebuie sa fie mai mare sau egal cu costul brut total al titlurilor de stat oferite spre preschimbare de respectivul participant sau client, diferenta in
lei urmand a fi platita catre Ministerul Finantelor la data decontarii operatiunii. Diferenta in lei dintre costul brut total al titlurilor nou-emise/redeschise solicitate si costul brut total al titlurilor oferite spre preschimbare nu trebuie sa depaseasca costul brut individual al unui titlu de stat nou-emis/redeschis, calculat la pretul cel mai mare specificat in oferta respectivului participant sau client.

Art. 5. — Participantii la operatiunile de preschimbare de titluri de stat sunt dealerii primari, care prezinta oferta in cont propriu si in contul clientilor lor, detinatori legali de titluri de stat din seriile anuntate pentru etapa de rascumparare a operatiunii de preschimbare.

Art. 6. — In cadrul licitatiilor de preschimbare:
1. Ofertele de preschimbare sunt competitive si necompetitive.
2. In cadrul ofertei competitive de preschimbare de titluri de stat se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 8.1 la Norma Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2022 pentru aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2022 privind operatiunile de administrare a datoriei publice guvernamentale
efectuate de catre Ministerul Finantelor pe piata titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei.
3. Numarul cotatiilor de pret nu este restrictionat.
4. Ofertele de preschimbare necompetitive pot fi depuse de persoane fizice si juridice, cu exceptia institutiilor de credit, asa cum sunt acestea definite in Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu
modificarile si completarile ulterioare, in calitate de clienti ai dealerilor primari.
5. In cadrul ofertei de preschimbare necompetitive se vor indica elementele cuprinse in anexa nr. 8.2 la Norma Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2022 pentru aplicarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 8/2022 privind operatiunile de administrare a datoriei publice guvernamentale efectuate de catre Ministerul Finantelor pe piata titlurilor de stat administrata de Banca Nationala a Romaniei. Se admit oferte de preschimbare necompetitive intr-o pondere de 25% din totalul valorii indicative anuntate pentru fiecare operatiune de preschimbare de titluri de stat. Oferta necompetitiva depusa de dealerul primar in contul unui singur client nu va putea depasi valoarea calculata prin aplicarea ponderii anterior mentionate. Executarea acestora se va efectua la nivelul pretului mediu ponderat al ofertelor competitive pentru titlurile nou-emise/redeschise rezultat in procesul de licitatie.
6. Fiecare transa a ofertei de preschimbare competitive sau necompetitive va avea o valoare minima egala cu valoarea nominala unitara aferenta instrumentelor oferite spre preschimbare (etapa de rascumparare).
Art. 7. — Ministerul Finantelor anunta pretul net cu 4 zecimale aferent titlurilor oferite spre preschimbare (etapa de rascumparare), pana la ora de incepere a primirii ofertelor, prin publicarea pe website-ul Ministerului Finantelor si/sau pe platformele electronice de stiri financiare.
Art. 8. — (1) Ofertele de preschimbare a titlurilor de stat se transmit la Banca Nationala a Romaniei, ce actioneaza in calitate de administrator al pietei primare si secundare a titlurilor de stat si al sistemului de inregistrare/depozitare, in ziua licitatiei, in intervalul orar 10.00—12.00.
(2) Sedinta de licitatie incepe dupa incheierea orarului de transmitere a ofertelor de participare la licitatie specificat la alin. (1).
Art. 9. — In functie de necesitatile de finantare si/sau de nivelul randamentului rezultat in urma licitatiei, Ministerul Finantelor isi rezerva dreptul ca suma aferenta operatiunilor de preschimbare sa fie majorata, micsorata sau anulata.
Art. 10. — Rezultatele operatiunii de preschimbare a titlurilor de stat se vor stabili in ziua desfasurarii licitatiei de catre comisia de licitatie constituita in acest scop si vor fi date publicitatii.
Art. 11. — Evenimentele de plata aferente operatiunii de preschimbare a titlurilor de stat se gestioneaza in conformitate cu Regulile Sistemului de depozitare si decontare a instrumentelor financiare — SaFIR.
Art. 12. — Daca data la care trebuie efectuata una dintre decontarile aferente titlurilor de stat este o zi de sarbatoare sau o zi nelucratoare, plata se va face in urmatoarea zi lucratoare, fara obligarea la dobanzi moratorii. Titlurile de stat care se regasesc in aceasta situatie raman in proprietatea detinatorului
inregistrat si nu pot fi tranzactionate.
Art. 13. — Regimul fiscal al titlurilor de stat prevazute la art. 1 este reglementat de legislatia in vigoare.
Art. 14. — Sumele incasate de Ministerul Finantelor ca urmare a operatiunilor de preschimbare se utilizeaza pentru finantarea deficitului bugetar si refinantarea datoriei publice.


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa politicilor si procedurilor contabile!


Pachetul de POLITICI SI PROCEDURI CONTABILE va ajuta sa evitati o amenda de pana la 4.000 lei pentru lipsa setului complet de politici si procedur.

Atentie, cele doua lucrari mentionate mai sus sunt in perfecta concordanta cu noile reguli de intocmire a politicilor si a procedurilor contabile, reguli introduse de:

 •   OMFP nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulerioare;
 •   OMFP nr. 2.634/2015 privind documentele financiar-contabile;
 •   Legea nr. 227/2015 privind noul Cod fiscal.
 •   Legea 263/2019
 •   OUG 78/2019
...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
titluri de statpreschimbare titluri de statOrdinul 1.228/2023


Data aparitiei: 28 Martie 2023

Votati articolul "Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi: venituri incluse vs. excluse

  • SRL-ul platitor de impozit pe veniturile microintreprinderilor este forma pentru care opteaza adesea antreprenorii atunci cand deschid o afacere. Un aspect important in acest caz este baza impozabila a veniturilor unei microintreprinderi. Pentru a clarifica situatia, prezentam in continuare de ce venituri se tine cont la plata impozitului si care sunt cele excluse, potrivit ultimelor modificari.  ...» citeste mai departe aici

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile firmei. In rest,...» citeste mai departe aici

 • Control ANAF. Model de contestatie impotriva unei decizii de impunere

  • Contestatia este o cale administrativa de atac si nu inlatura dreptul la actiune al celui care se considera lezat in drepturile sale printr-un act administrativ fiscal. Contestatia se depune in termen de 45 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal, sub sanctiunea decaderii. Daca in actul administrativ fiscal nu au fost mentionate: posibilitatea de a fi contestat, termenul de depunere a contestatiei si organul fiscal la care se depune contestatia, ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X