Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Stocuri degradate calitativ. Cum le scadem din gestiune?

Ultima actualizare: 28 August 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stocuri degradate calitativ. Cum le scadem din gestiune?
Stocuri degradate calitativscadere gestiune stocuriscoatere din gestiune stocuri

Inca de la inceput trebuie sa mentionam ca scaderea din gestiune nu se face numai cu ocazia inventarierii anuale, ci ori de cat ori descoperiti ca aveti produse expirate /deterioarate/lipsa, etc. Pentru exemplificare, pornim de la urmatorul studiu de caz: o firma are in fiecare luna produse deteriorate, expirate. Specialistul nostru ne va explica in cele ce urmeaza daca este corect sa le scada din gestiune pe baza unui proces verbal de constatare si unul de declasare si sa plateasca TVA aferenta (colectata 635 = 4427).  Vom afla totodata cum se procedeaza in cazul TVA.

Scaderea din gestiune a stocurilor degradate calitativ

Pentru ca este vorba despre produse deteriorate/expirate - presupunem ca nu intentionati sa le comercializati in alta forma (caz in care s-ar utiliza procesul verbal de declasare), ci le veti casa.

Faceti un Proces verbal de casare in care explicati starea produselor, faptul ca le casati si ce ati facut cu ele.

De exemplu: au fost predate firmei de salubritate care va colecteaza deseurile sau au fost predate unui colector autorizat (in cazul in care sunt produse care genereaza desuri ce nu pot fi aruncate la gunoi) etc.

Pe baza lui inregistrati:
607 = 371.

In aceasta situatie nu trebuie sa ajustati TVA deoarece va aflati in situatia de la art. 304, alin. (2) din Codul fiscal:

(2) Nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:
a) bunurilor distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator de persoana impozabila. ( );

Normele metodologice de aplicare a art. 304 explica la punctul 78:
(10) In sensul art. 304 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal, persoana impozabila nu are obligatia ajustarii taxei deductibile in cazul bunurilor de natura celor prevazute la alin. (1) distruse, pierdute sau furate, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, in situatii cum ar fi, de exemplu, urmatoarele, dar fara a se limita la acestea:
( )


d) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate si pentru care se face dovada distrugerii;
( )
f) perisabilitatile, in limitele stabilite prin lege.
(11) Situatiile mentionate la alin. (10) nu sunt exhaustive; in orice alta situatie in care persoana impozabila aduce suficiente dovezi ca bunurile sunt distruse, pierdute sau furate, nu are obligatia ajustarii taxei. De asemenea, situatiile mentionate la alin. (10) pot fi aplicate cumulativ; de exemplu, pentru un stoc de produse exista o pierdere datorata unor perisabilitati, dar stocul respectiv poate fi distrus ca urmare a degradarii calitative, ceea ce conduce la neajustarea taxei.
 

Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X