Vom afla in randurile urmatoare care este modalitatea de calcul a coeficientului K pentru scoaterea din gestiune a marfurilor.
Expertul nostru in domeniu ne prezinta baza legala si interpreteaza prevederile legislative din acest caz.
Cum se calculeaza coeficientul K la o gestiune cu amanuntul: raspunsul specialistului
Potrivit Art. 286 din OMFP 1802/2014 pentru aprobarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, repartizarea diferentelor de pret asupra valorii bunurilor iesite si asupra stocurilor se efectueaza cu ajutorul unui coeficient care se calculeaza astfel:
K = 100 x [Soldul initial al diferentelor de pret (sold creditor initial an cont 378) + Diferente de pret aferente intrarilor in cursul perioadei (rulaj creditor cumulat pe total an cont 378)] / [(Soldul initial al stocurilor la pret de inregistrare (sold initial an cont 371 - SIC an cont 4428) + Valoarea intrarilor in cursul perioadei la pret de inregistrare (rulaj debitor cumulat pe total an cont 371 - RC 4428)]
La calcularea procentului mediu de adaos comercial, soldul initial al contului de marfuri si valoarea intrarilor de marfuri nu vor include TVA neexigibila (cont 4428). Practic, din contul 371 se elimina TVA neexigibila aferenta marfurilor.
Acest coeficient se inmulteste cu valoarea bunurilor iesite din gestiune la pret de inregistrare, iar suma rezultata se inregistreaza in conturile corespunzatoare in care au fost inregistrate bunurile iesite.
Coeficientii de repartizare a diferentelor de pret pot fi calculati la nivelul conturilor sintetice de gradul I si II, prevazute in Planul de conturi general, pe grupe sau categorii de stocuri.
La sfarsitul perioadei, soldurile conturilor de diferente se cumuleaza cu soldurile conturilor de stocuri, la pret de inregistrare, astfel incat aceste conturi sa reflecte valoarea stocurilor la costul de achizitie sau costul de productie, dupa caz.
Chei de verificare in balanta:
Rulajul debitor al contului 378 = Rulaj creditor cont 707 x coeficient k
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Examen Consultant Fiscal 2024
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Cartea verde a contabilitatii
Rulaj debitor cont 607 = Rulaj creditor cont 371 – rulaj debitor cont 378 – rulaj debitor cont 4428
Raspun oferit pe portalcontabilitate.ro de Simona Stanculescu - Economist.