email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii intracomunitare: ONG are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA?

Achizitii intracomunitare: ONG are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA?
achizitii intracomunitare ongplatitor tva ONGmonografie contabila ONG

In randurile urmatoare veti afla daca o organizatie non-profit este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru achizitii si servicii intracomunitare. 

Achizitii intracomunitare ONG: inregistrarea in scopuri de TVA

Potrivit art. 317 din Codul Fiscal are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) ori alin. (2) sau (21), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;
................
c) persoana impozabila care isi are stabilit sediul activitatii economice in Romania, care nu este inregistrata si nu are obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu este deja inregistrata conform lit. a), b) sau d) ori alin. (2) sau (21), daca primeste de la un prestator, persoana impozabila stabilita in alt stat membru, servicii pentru care este obligata la plata taxei in Romania conform art. 307 alin. (2), inaintea primirii serviciilor respective.

Art. 307 alin. (2) prevede ca taxa este datorata de orice persoana impozabila, inclusiv de catre persoana juridica neimpozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317, care este beneficiar al serviciilor care au locul prestarii in Romania conform art. 278 alin. (2) si care sunt furnizate de catre o persoana impozabila care nu este stabilita pe teritoriul Romaniei sau nu este considerata a fi stabilita pentru respectivele prestari de servicii pe teritoriul Romaniei conform prevederilor art. 266 alin. (2), chiar daca este inregistrata in Romania conform art. 316 alin. (4) sau (6).

Persoana impozabila are intelesul de la art. 269 alin. (1) si reprezinta persoana fizica, grupul de persoane, institutia publica, persoana juridica, precum si orice entitate capabila sa desfasoare o activitate economica.

Persoana juridica neimpozabila reprezinta institutia publica, organismul international de drept public si orice alta persoana juridica, care nu este persoana impozabila, in sensul art. 269 alin. (1).

Art. 269 prevede ca este considerata persoana impozabila orice persoana care desfasoara, de o maniera independenta si indiferent de loc, activitati economice de natura celor prevazute la alin. (2), oricare ar fi scopul sau rezultatul acestei activitati.

Activitatile economice cuprind activitatile producatorilor, comerciantilor sau prestatorilor de servicii, inclusiv activitatile extractive, agricole si activitatile profesiilor liberale sau asimilate acestora. De asemenea constituie activitate economica exploatarea bunurilor corporale sau necorporale in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate.

In masura in care ONG-ul desfasoara si activitati economice aceasta este considerata persoana impozabila.

In aceasta situatie, are obligatia de a se inregistra ca

platitor de TVA in scop special, conform art. 317 din Codul Fiscal, inaintea achizitionarii serviciilor respective.

ONG-ul va furniza codul de TVA astfel primit iar furnizorul extern va emite factura fara TVA.

ONG-ul este obligat la plata taxei conform art. 307 alin (2), locul prestarii serviciului fiind in Romania.

Achizitii intracomunitare ONG - monografie contabila


Acesta va inregistra factura de servicii

628 = 401
Si TVA aferenta
635 = 446/analitic distinct

Va depune declaratia 301 cu completarea sectiunii 4 si 4.1 si va plati TVA catre bugetul de stat pana pe data de 25 a lunii urmatoare.
446/analitic = 5121

Pentru achizitiile de bunuri obligatia inregistrarii in scopuri speciale de TVA intervine la depasirea plafonului de 10.000 euro achizitii intracomunitare.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pexels.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Contabilitatea in partida simpla in 2023. Sfaturi si recomandari:


 Esti contabil aflat la inceput de drum, dornic sa:

-> gaseasca metode sigure, rapide si eficiente de tinere a contabilitatii in partida simpla?
-> isi eficientizeze eforturile de pastrare a evidentelor de contabilitate simpla?
-> isi rotunjeasca veniturile personale?
-> se achite corect si in timp util de cerintele forurilor legislative privind fiscalitatea si contabilitatea in partida simpla?
-> evite repercusiunile legii la incalcarea regulilor scrise privind contabilizarea in partida simpla?

Daca cel putin un raspuns a fost afirmativ, ai nevoie urgenta de Contabilitatea in partida simpla, lucrarea digitala pe stick!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitii intracomunitare ongplatitor tva ONGmonografie contabila ONG


Data aparitiei: 27 Septembrie 2023

Votati articolul "Achizitii intracomunitare: ONG are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X