In randurile urmatoare veti afla care este tratamentul contabil al dividendelor prescrise si cadrul legislativ care reglementeaza din punct de vedere contabil si fiscal dividendele neridicate.
Dividende prescrise: tratament contabil si fiscal
Potrivit specialistilor PortalCodulFiscal.ro, tratamentul contabil si cadrul legislativ asociat cu dividendele prescrise implica atat aspecte contabile, cat si fiscale, conform reglementarilor in vigoare.
Aspecte contabile:
Pentru scaderea din evidenta a dividendelor nete prescrise, este necesar sa se demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale pentru decontarea acestora. Aceasta se bazeaza pe prevederile din Reglementarile contabile (Ordinul 1802/2014).
Nota contabila utilizata pentru scaderea dividendelor prescrise este:
457 = 7588
Contul 457 "Dividende de plata" se debiteaza pentru sumele reprezentand dividende datorate actionarilor/asociatilor, care sunt prescrise conform legii. Acest lucru indica scoaterea din evidenta contabila a datoriilor reprezentate de dividende prescrise.
Aspecte fiscale
Din punct de vedere fiscal, venitul inregistrat in contul 7588, ca urmare a scaderii din evidenta a dividendelor, este considerat un venit impozabil la calculul impozitului pe profit. Codul Fiscal, prin articolul 20, enumera exhaustiv veniturile neimpozabile, iar veniturile rezultate din scaderea dividendelor prescrise nu se regasesc printre acestea. Prin urmare, orice suma inregistrata ca urmare a scaderii acestor datorii, trebuie tratata ca venit impozabil.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Aspecte juridice
Legea societatilor nr. 31/1990 (Art. 67) defineste dividendelor si termenul de prescriptie pentru actiunea de restituire a acestora. Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Atentie! Este important ca societatea sa urmeze aceste reglementari atat pentru a se asigura ca procedeaza corect din punct de vedere legal si contabil, cat si pentru a evita potentialele complicatii fiscale.
Dividende prescrise: Temei legal
Legea societatilor nr. 31/1990
Art. 67.
(1) Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
(5) Dreptul la actiunea de restituire a dividendelor, platite contrar prevederilor alin. (2) si (3), se prescrie in termen de 3 ani de la data distribuirii lor.
Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate din 29.12.2014 (Parte integranta din Ordinul 1802/2014)
328. - La scaderea din evidenta a creantelor si datoriilor ale caror termene de incasare sau de plata sunt prescrise, entitatile trebuie sa demonstreze ca au fost intreprinse toate demersurile legale, pentru decontarea acestora.
Foto: pexels.com