Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Bani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societatea

Data aparitiei: 10 Februarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bani lipsa din casierie: Monografia contabila si ce sanctiuni risca societatea
lipsa bani din casierielipsa numerar in casierieminus in casierie

Fiecare contabil stie ca o evidenta corecta a tranzactiilor financiare este esentiala, atat pentru buna functionare a afacerii, cat si pentru respectarea reglementarilor legale. Atunci cand exista o diferenta intre soldul scriptic si cel real, acest lucru poate atrage atentia autoritatilor fiscale si poate duce la sanctiuni. De exemplu, intr-o situatie in care o societate inregistreaza un sold scriptic de 100.000 lei in contul 5311 „Casa”, dar in casierie sunt doar 10.000 lei, exista un risc de neconformitate ce poate declansa un control fiscal. Chiar daca astfel de situatii nu sunt placute, este important sa stim care sunt riscurile si ce sanctiuni ar putea aparea, astfel incat sa le putem remedia rapid si eficient.

Bani lipsa din casierie: Studiu de caz

Intrebare: "O societate are un sold scriptic in contul contabil 5311 Casa de 100.000 lei. Faptic, in casierie sunt doar 10.000 lei. In cazul unui control, ce sanctiuni risca societatea respectiva?"

Raspuns: Presupun ca in urma inventarierii anuale se constata minusul din casierie in sensul in care aveti un sold scriptic in casierie de 100.000 lei si nu exista suma respectiva si in seiful firmei dvs.(faptic sunt 10.000 lei).

Comisia de inventariere incheie un proces verbal cu constatarile sale si emite recomandari catre administratorul care a dispus efectuarea inventarierii elementelor de active si pasiv.

In situatia in care, cu ocazia unor controale sunt constatate minusuri in numerarul din casierie, in functie de indiciile existente, organele de control pot sa procedeze astfel:
-sa sanctioneze contraventional societatea, in baza prevederilor art.41 si 42 din Legea nr.82/1991 a contabilitatii;

Bani lipsa din casierie: Sanctiuni

Art. 41. - Constituie contraventie urmatoarele fapte:
(...)
2. nerespectarea reglementarilor emise de Ministerul Finantelor Publice, respectiv de institutiile cu atributii de reglementare in domeniul contabilitatii prevazute la art. 4 alin. (3), cu privire la:
(...)
d) efectuarea inventarierii;
3. prezentarea de situatii financiare care contin date eronate sau necorelate, inclusiv cu privire la identificarea persoanei raportoare;


(...)
Art. 42. - (1) Contraventiile prevazute la art. 41 se sanctioneaza cu amenda, dupa cum urmeaza:
(...)
e) cea prevazuta la pct. 3, cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei;
f) cele prevazute la pct. 2 lit. d), pct. 4 si 5, cu amenda de la 400 lei la 5.000 lei;(...)

-sau mai grav, sa sesizeze organele de urmarire si cercetare penala daca sunt indicii de frauda, evaziune fiscala.

Informatii oferite de expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.

Contul 5311 poate sa nu mai reflecte corect realitatea atunci cand exista retrageri de numerar nejustificate, plati fara documente justificative sau cheltuieli personale. Alte situatii care pot duce la aceasta diferenta includ erori sau omisiuni in evidenta operatiunilor cu numerar, greseli la numararea banilor in timpul incasarilor sau platilor, inregistrarea in registrul de casa a unor documente de incasari in numerar fara ca sumele efectiv incasate sa fie depuse la casierie, eliberarea de sume din casierie fara inregistrarea lor ca plati in registrul de casa din lipsa documentelor corespunzatoare sau sustragerea sumelor din casieria societatii.

Daca se identifica minusuri in casierie, conducatorul societatii trebuie sa ia masuri pentru identificarea persoanelor vinovate si recuperarea pagubei.

Daca nu se mai poate identifica persoana vinovata, printr-o decizie aprobata de catre administrator se poate regla soldul de casa astfel:

Dpdv fiscal aceste sume de bani vor fi considerate venituri din alte surse pentru administrator, in baza art. 114 alin. (2) lit. i) din Codul fiscal.
Art. 114 - Definirea veniturilor din alte surse
(1) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 61 lit. a) - h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu.
(2) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
- suma platita unui participant la o persoana juridica, in folosul personal al acestuia, pentru bunurile sau serviciile achizitionate de la acesta, peste pretul pietei pentru astfel de bunuri ori servicii;( )

Conform art. 115 din Codul fiscal:
Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul acordarii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevazute la art. 114 (...)
Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.

Impozitul astfel retinut se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut.

Totodata, trebuie sa luati in considerare si riscul ca organele de control pot sa reconsidere suma in cauza (numerar lipsa in casierie) ca fiind sume utilizate in folos personal de catre administratorul societatii si sa le impoziteze ca venituri asimilate salariilor in temeiul art. 76 alin. 2 lit. s din Codul fiscal(daca acesta este salariat).

Lipsa numerar in casierie - Monografia contabila

Monografia contabila poate fi urmatoarea:

Inregistrarea minusului in casierie:
6588 = 5311

Imputarea minusului persoanei responsabile(daca este cazul):
461/4282 = 7581

Calculul si inregistrarea impozitului pe venituri din alte surse, prin procedeul sutei marite:
6588=446


Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com









Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X