De regula, documentul "debit note" se emite de catre furnizor sau prestator ori de cate ori intervine o majorare de pret sau o corectare a informatiilor facturate initial, dupa ce livrarea de bunuri sau prestarea de servicii a fost deja efectuata. In randurile de mai jos prezentam 2 studii de caz de interes pentru contabili.
Debit note - inregistrare
Societatea noastra a primit un credit note valoric de la furnizor pentru marfa aferenta unui colet ratacit de transportator. Peste doua luni transportatorul gaseste coletul si furnizorul emite un debit note. Care ar fi nota contabila corecta pentru debit note?
Din punct de vedere fiscal, documentul "credit note" respectiv "debit note" sunt reglementat indirect, prin art. 319 din Codul fiscal, dispozitii care prevad ca in intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura.
Astfel, in aceste conditii, documentul credit note primit de la furnizor trebuie tratat ca o factura de stornare, atat d.p.d.v. contabil cat si d.p.d.v. fiscal.
De asemenea factura de debit note reprezinta de fapt o corectie, in sensul majorarii valorii facturii emise initial, insa, in cazul mentionat va corecta credit note prin repunerea in negru a sumelor stornate. Practic anulati stornarea prin inregistrarea in negru a sumelor stornate.
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Tratament fiscal Debit Note intracomunitar
SRL platitor de TVA livreaza in UE bunuri. Pentru probleme de calitate, clientul refuza o parte din produse, pentru care SRL-ul intocmeste factura storno. Pentru costurile non-calitate, clientul ne trimite "Debit Note" (nu mai primim ulterior un Invoice), sume pe care le deduce apoi din plata. Cum considerati ca ar trebui inregistrate si declarate corect aceste Debit Note? Le tratam ca si o achizitie de servicii intracomunitare (avand in vedere faptul ca indeplineste conditiile de la art.319) si facem taxare inversa sau nu intra in sfera tva-ului?
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
SAF-T Ghid de raportare corecta
Manual de politici contabile - Stick USB
Astfel cum rezulta din prevederile art. 319 din legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
(2) Orice document sau mesaj care modifica si care se refera in mod specific si fara ambiguitati la factura initiala are acelasi regim juridic ca o factura."
Inteleg din speta prezentata ca partenerul extern va factureaza serviciul de receptie propriu/verificare calitate conform standard impus astfel cum rezulta din intelegerile contractuale dintre persoana impozabila romana si cea din statul membru UE, operatiune ce reprezinta in opinia mea o achizitie intracomunitara de servicii din perspectiva legislatiei TVA pentru care societatea din Romania primeste documentul fiscal "Debit Note" (echivalent al unei facturi conform art. 319) si are obligatia sa declare aceasta achizitie intracomunitara de servicii in D300 la randurile corespunzatoare, respectiv in D390.
Ca o paranteza, d.p.d.v. economic nu mi se pare foarte corect ca receptia pe care clientul dvs. o efectueaza in directul sau interes sa o considere ca un serviciu prestat companiei dvs., ci eventual o reducere comerciala pe care compania din Romania ar putea fi obligata sa o acorde conform contractului pentru bunurile neconforme livrate companiei partenere din UE.
In fine, din perspectiva fiscala in ceea ce priveste TVA-ul lucrurile insa sunt suficient de clare, pentru modul de lucru prezentat in intrebare.
Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com