Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Altele

Cash flow-ul sau fluxul de numerar. Ce este si de ce aveti nevoie pentru o buna estimare a cash flow-ului

Data actualizarii: 15 Septembrie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cash flow-ul sau fluxul de numerar. Ce este si de ce aveti nevoie pentru o buna estimare a cash flow-ului
cash flowflux de numerarcash flow pozitivcash flow negativce inseamna cash flow

Fluxul de numerar are un rol important in evaluarea, planificarea si gestionarea financiara a unei afaceri. Monitorizarea atenta a fluxurilor de numerar poate contribui la luarea deciziilor financiare informate si la asigurarea stabilitatii si cresterii pe termen lung a afacerii. Cash flow-ul poate fi, de asemenea, utilizat pentru a evalua oportunitatile de investitii sau pentru a decide asupra strategiilor de finantare.

Asadar, va recomandam sa tineti seama de cash flow tocmai pentru ca este un instrument deosebit de util in analiza situatiei financiare.

Ce inseamna cash flow sau fluxul de numerar?

Cash flow (fluxul de numerar) este diferenta dintre incasarile si platile curente ale unei firme, pe o anumita perioada de timp.

Intrarile de numerar includ veniturile din vanzari, incasarile de la clienti, imprumuturile primite sau alte surse de finantare. In acelasi timp, iesirile de numerar includ cheltuielile pentru materiale si echipamente, plata salariilor si taxelor, achizitionarea de active fixe sau alte cheltuieli de functionare.

Cash flow-ul raspunde intrebarilor privind solvabilitatea si lichiditatea firmei si este o expresie a derularii fluxurilor comerciale.

Se poate afirma ca starea de solvabilitate si lichiditate a firmei implica rentabilitate, in timp ce nu intotdeauna rentabilitatea implica lichiditate. Frecvent, in situatii de instabilitate monetara, poate avea loc un fenomen de crestere a gradului de neincasare a veniturilor si o blocare a productiei vandabile (stocuri greu vandabile de produse finite).

Este o situatie intalnita in prezent in cadrul unor firme romanesti, care inregistreaza in bilantul contabil rezultate favorabile, dar nu si echivalentul lor monetar in conturile bancare.

In practica, cash flow-ul este un tabel, asemanator unei balante de verificare, si are dublu rol:

- ofera informatii despre ceea ce se va intampla/s-a intamplat din punctul de vedere al rezultatelor/rulajelor;

- va ajuta sa planificati activitatea viitoare a firmei.

Marele avantaj al acestui gen de evidenta este flexibilitatea: puteti include in cash flow toate/numai informatiile de care aveti nevoie.

De obicei, cash flow-ul se construieste pentru perioade de timp relativ mici (luna, trimestru etc.), dar il puteti realiza si pentru un an.

Lucrarea Bugete, cash flow, rentabilitate, risc - ghid practic va ofera acum solutii practice cu implementare imediata si va ajuta sa actionati eficient pentru siguranta financiara a afacerii dvs.! Comandati acum exemplarul dvs.! Pentru ca timpul inseamna bani! Banii dvs.!

Tipuri de cash flow

Exista trei tipuri principale de cash flow:

Cash flow operational: este rezultatul activitatilor principale ale unei afaceri, cum ar fi vanzarile si serviciile. Reprezinta diferenta dintre incasarile si platile operationale, reflectand astfel eficienta si performanta afacerii.

Cash flow de investitii: este generat de investitiile in active fixe, cum ar fi terenuri, cladiri, echipamente sau achizitii de actiuni si alte investitii. Reflecta suma de bani cheltuita sau incasata in urma acestor tranzactii.

Cash flow de finantare: reprezinta fluxul de numerar rezultat din activitatile de finantare ale unei afaceri, cum ar fi imprumuturile obtinute sau rambursate, platile de dividende si emisiunea sau rascumpararea de actiuni. Acesta reflecta sursele de finantare si modul in care acestea afecteaza lichiditatea afacerii.

Ce este o previziune a fluxului de numerar?

Previziunea fluxului de numerar reprezinta o estimare sau o proiectie a sumelor de numerar care sunt anticipate sa intre si sa iasa dintr-o afacere in viitorul apropiat sau pe o perioada specifica de timp. Este o tehnica utilizata de companii pentru a estima modul in care fluxurile de numerar vor evolua in timp si pentru a evalua lichiditatea si nevoile financiare ale afacerii.

Se bazeaza pe informatiile disponibile despre veniturile anticipate, cheltuielile planificate si alte tranzactii care pot afecta disponibilitatea de numerar a afacerii. Aceasta poate include incasarile din vanzari, platile catre furnizori, salarii si taxe, investitii planificate, obtinerea de imprumuturi, rambursarea datoriilor si alte evenimente care ar putea influenta fluxurile de numerar.

Previzionarea cash flow-ului si urmarirea rezultatelor efective ale acestuia sunt doua activitati esentiale aflate in stransa legatura.

O buna previzionare a cash flow-ului, numita si buget de cash flow, sta la baza procesului financiar al unei firme si este deosebit de importanta pentru supravietuirea acesteia.

Cum altfel va puteti asigura ca aveti resursele financiare necesare pentru a va extinde afacerea sau macar pentru a plati salariile daca nu va planificati, cu un grad mai mic sau mai mare de probabilitate, intrarile si iesirile de lichiditati pe saptamani, luni, ani?

Daca este intocmit corect, bugetul de cash flow va oferi afacerii dvs. controlul financiar necesar pentru a va ghida activitatile si pentru a castiga increderea bancilor.

De asemenea, el va mentine sub control impulsul de a se cheltui sau de a se investi mai mult decat isi poate permite firma.

Bugetul dvs. de cash flow nu trebuie sa fie complicat pentru a fi eficient. Puteti folosi un tabel realizat in Excel, puteti cumpara un program simplu de contabilitate sau puteti chiar sa faceti estimarea cu creionul pe hartie. Ceea ce conteaza cu adevarat este sa aveti o previzionare pe care sa va puteti baza.

De ce aveti nevoie pentru o buna estimare a cash flow-ului

Pentru a va crea bugetul de cash flow folositi-va de previzionarea lunara a contului de rezultate (profit/pierdere), precum si de rezultatele contabile ale anului anterior si urmati acesti pasi:

o Revedeti conditiile economice actuale.

Analizati felul in care acestea va pot afecta afacerea.

o Prevedeti vanzarile pentru perioada bugetata.

o Prevedeti cheltuielile pentru perioada bugetata.

o Pregatiti o previzionare a rezultatului (profit sau pierdere).

o Verificati inca o data veridicitatea cifrelor.

o Anticipati incasarile pentru perioada bugetata:

- Evidentiati incasarile estimate din facturile emise lunar.

Daca termenul dvs. de incasare este de 30 de zile, iar clientii va platesc de obicei in 45 de zile, folositi aceasta informatie ca baza pentru estimarile dvs. De exemplu, in aceasta situatie, sumele de pe facturile emise in martie vor fi incasate in mai.

- Pentru primele luni ale anului mentionati cand trebuie sa incasati restantele.

Daca aveti de primit 20.000 lei pentru care s-au emis facturi in decembrie, adaugati cei 20.000 lei ca sume de primit in a doua luna a bugetului pe anul viitor, respectiv februarie.

- Identificati orice incasare la care va puteti astepta.

Includeti, intre incasari, si sumele provenite din imprumuturi bancare sau compensari, returnari de bani si plati in avans ale clientilor.

o Anticipati platile pentru perioada bugetata:

- Fiti atent la cheltuieli si la distributia lor.

Atentie la cheltuielile din lunile precedente si din luna curenta: identificati momentul in care vor fi efectuate. Identificati, de asemenea, achizitiile de mijloace fixe sau platile imprumuturilor pe care le veti face in timpul anului.

- Revedeti soldul conturilor de credite platibile la sfarsitul lunii decembrie, pentru a identifica momentul in care aceste imprumuturi vor trebui sa fie platite.

Adaugati sumele la cash flow, cu titlu de plati.

o Nu includeti decat platile si incasarile efectiv facute.

Sumele precum amortizarea sau scutirea pentru profitul reinvestit nu implica sume fizice de plata sau de incasat; ele sunt incluse in declaratiile financiare ale firmei, dar nu trebuie sa figureze in cash flow.

o Modificati termenii controlabili pentru a asigura cel mai bun flux de cash pozitiv posibil.

Incercati, de exemplu, sa micsorati scadenta unor incasari, sa mariti scadenta unor plati etc.

o Pregatiti bugetul de cash flow.

Aceasta este previziunea finala a fluxului de numerar.

- Discutati cash flow-ul cu sefii celor mai importante departamente din firma.

Ei sunt cei care trebuie sa va ajute sa va atingeti scopurile financiare si previziunile. Analizati impreuna perioadele de cash flow negativ, precum si perioadele neobisnuit de pozitive. In cazul cash flow-ului negativ (iesirile de numerar sunt mai mari decat intrarile), discutati modalitatile de imbunatatire a situatiei.

o Comparati rezultatele efective cu cele previzionate in fiecare luna.

Analizati orice variatie semnificativa fata de cash flow-ul previzionat.

o Revedeti periodic (ori de cate ori este nevoie) previziunile si planurile dvs.

Actualizati-va previziunile bugetare initiale in momentul in care aflati informatii importante, de exemplu o vanzare de proportii pe care nu ati prevazut-o.

Sfatul nostru: Nu va asteptati sa aveti un cash flow perfect „din prima“.

Incercati sa efectuati plati in limita bugetului dvs., in asa fel incat sa va incadrati in fluxul de cash net (sincronizare a incasarilor cu platile) din bugetul dvs.

Flux de numerar pozitiv vs. flux de numerar negativ

Analiza fluxului de numerar poate ajuta la identificarea problemelor de lichiditate intr-o afacere. Daca fluxul de numerar este negativ sau exista perioade lungi in care lichiditatile sunt scazute, poate indica faptul ca afacerea are dificultati financiare si necesita ajustari pentru a-si gestiona eficient fluxurile de numerar.

Un flux de numerar pozitiv indica faptul ca afacerea dispune de suficient numerar pentru a-si plati furnizorii, angajatii si alte obligatii financiare la timp. O afacere cu un flux de numerar constant si pozitiv este mai stabila si mai rezistenta in fata provocarilor financiare neprevazute.

Este important sa se monitorizeze cash flow-ul in mod regulat si sa se ia decizii financiare informate pentru a asigura stabilitatea si dezvoltarea unei afaceri.

Cum sa procedati pentru redresarea firmei in perioadele cu cash flow negativ

Pentru acoperirea eventualelor goluri (deficite) de trezorerie, va recomandam sa actionati mai intai pentru:

- micsorarea scadentei unor incasari previzibile – prin reducerea volumului creditelor comerciale acordate clientilor sau prin solicitarea incasarii in avans a unor vanzari;

- amanarea unor plati.

Totodata, puteti incerca amanarea unor cheltuieli (investitii etc.) si realizarea unor venituri exceptionale (prin vanzari de active disponibile nenecesare, care nu si-au incheiat durata de viata).

Daca totusi soldul trezoreriei se pastreaza deficitar, il puteti acoperi prin noi credite, care vor duce insa la cresterea gradului de indatorare a firmei dvs. si la costuri suplimentare.

Cum sa valorificati perioadele cu cash flow pozitiv

In ceea ce priveste valorificarea soldurilor pozitive ale trezoreriei, este necesara mai intai o analiza a provenientei lor.

Ele se datoreaza fie unor imprumuturi bancare pe care le-ati contractat fara sa le dati o intrebuintare imediata, fie unei scadente a platilor mai mare decat cea a incasarilor.

In primul caz, trebuie sa va puneti problema alegerii intre costul datoriilor pe termen lung si randamentul plasamentelor pe termen scurt, desi in principiu aceste doua operatiuni nu este recomandabil a fi facute impreuna (nu se fac atrageri de capital pe termen lung pentru investitii pe termen scurt, rata dobanzii in primul caz fiind mai mare decat in cel de-al doilea).

In al doilea caz, in care, de exemplu, incasarile le faceti la 15 zile si platile la 30 de zile, trebuie mai intai sa analizati daca aceasta politica comerciala nu conduce la indepartarea unor clienti sau furnizori nemultumiti de aceste termene.

Daca politica poate fi mentinuta, trebuie sa gasiti cele mai bune oportunitati de a investi aceste surplusuri monetare (reinvestire in ciclul productiv, depozite bancare, cumparare de titluri financiare etc.).

5 semne care va avertizeaza ca aveti probleme cu cash flow-ul

Supravegheati-va fluxul de numerar si fiti atent la aceste avertismente; de cele mai multe ori ele va semnaleaza faptul ca aveti probleme cu cash flow-ul:

1. lichiditati scazute (vi se termina capitalul de lucru);

2. investitii peste nivelul programat si peste posibilitatile financiare actuale;

3. datorii excesive pe termen scurt;

4. discount-uri pierdute din cauza platii tarzii;

5. incasari intarziate, nejustificate contractual.

In concluzie, cash flow-ul este esential pentru succesul si stabilitatea unei afaceri. O gestionare adecvata a fluxului de numerar permite proprietarilor de afaceri sa ia decizii informate, sa planifice eficient si sa ramana pe calea sustenabilitatii si cresterii pe termen lung.
 

Foto: unsplash.com

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X