Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"
Potrivit art. 28 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cheltuielile aferente achizitionarii, producerii, construirii mijloacelor fixe amortizabile, precum si investitiile efectuate la acestea se recupereaza din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizarii potrivit prevederilor prezentului articol.
Mijlocul fix amortizabil este orice imobilizare corporala care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
- este detinut si utilizat in productia, livrarea de bunuri sau in prestarea de servicii, pentru a fi inchiriat tertilor sau in scopuri administrative;
- are o valoare fiscala egala sau mai mare decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, la data intrarii in patrimoniul contribuabilului;
- are o durata normala de utilizare mai mare de un an.
Nu reprezinta active amortizabile:
Regimul de amortizare pentru un mijloc fix amortizabil se determina conform politicilor contabile ale firmei, cu respectarea urmatoarelor reguli:
- in cazul constructiilor, se aplica metoda de amortizare liniara;
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
In cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.
Exemplu:
Se calculeaza amortizarea unui utilaj cu valoare de achizitie de 8.000 lei si durata de amortizare de 6 ani, potrivit Catalogului mijloacelor fixe prin metoda liniara:
La inceput de drum, cu totii avem o urma de nesiguranta si o sumedenie de informatii de acumulat. Afla de ce orice debutant in lumea contabilitatii ar trebui sa aiba Manualul Contabilului Incepator >>
In cazul metodei de amortizare degresiva, amortizarea se calculeaza prin multiplicarea cotelor de amortizare liniara cu unul dintre coeficientii urmatori:
a) 1,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 2 si 5 ani;
b) 2,0, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este intre 6 si 10 ani;
c) 2,5, daca durata normala de utilizare a mijlocului fix amortizabil este mai mare de 10 ani.
Rata multiplicata se aplica la valoarea ramasa de amortizat. Aplicarea se face pana in anul de functionare in care amortizarea anuala rezultata este egala sau mai mica cu/decat amortizarea anuala determinata prin raportul intre valoarea ramasa de recuperat si numarul de ani de functionare ramasi.
Exemplu:
Se calculeaza amortizarea unui utilaj cu valoare de achizitie de 8.000 lei si durata de amortizare de 6 ani, potrivit Catalogului mijloacelor fixe prin metoda degresiva:
In cazul metodei de amortizare accelerata, amortizarea se calculeaza dupa cum urmeaza:
a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;
b) pentru urmatorii ani de utilizare, amortizarea se calculeaza prin raportarea valorii ramase de amortizare a mijlocului fix la durata normala de utilizare ramasa a acestuia.
Exemplu:
Se calculeaza amortizarea unui utilaj cu valoare de achizitie de 8.000 lei si durata de amortizare de 6 ani, potrivit Catalogului mijloacelor fixe prin metoda accelerata:
Amortizarea fiscala se calculeaza incepand cu luna urmatoare celei in care mijlocul fix amortizabil se pune in functiune.
Foto: pixabay.com
Alerta in Contabilitate: noile modificari din legislatie
Ghidul practic al contabilitati prezinta detaliat noile modificari:
• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Articole similare
Amortizarea Mijloacelor Fixe: Ghid si Exemple PracticeReclasificarea unui mijloc fix partial amortizat in marfa: Tratament contabil si fiscalModificarea duratei de functionare a mijloacelor fixe - studiu de caz pentru contabiliAmortizarea Contabila si Fiscala: diferente cheie si doua exemple practiceMijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de cazUltimele articole
Scoaterea din functiune a mijloacelor fixe neamortizate integral. Tratamentul contabil si fiscal al cheltuielilor cu amortizareaObiectele de inventar. Ce sunt, valoarea lor si cum le diferentiem de mijloacele fixeMonografie contabila pentru fast food. Recomandarile specialistului Irina DumitrescuAMORTIZARE MIJLOACE FIXE proprii si inchiriate. Ce tratament contabil se aplica?Totul despre cheltuielile DEDUCTIBILE si nedeductibile in 2015Articole similare
Amortizarea Mijloacelor Fixe: Ghid si Exemple PracticeAmortizarea Contabila si Fiscala: diferente cheie si doua exemple practiceAmortizarea mijloacelor fixe neutilizate. Reglementari complete pentru toate societatile din RomaniaControlul financiar de gestiune: legislatia si documentele necesareSfatul expertului Robert Gearba: Amortizarea fiscala in 2016Ultimele articole
Amortizare accelerata la echipament. Se poate inregistra amortizarea liniara?Garantia ca vei avea inregistrari contabile corecte la aplicarea amortizariiMETODE DE AMORTIZARE contabila diferite de de metodele permise de legislatia fiscalaCe METODE DE AMORTIZARE prevede legislatia pentru imobilizarile corporale?Cum se trece de la metoda de amortizare degresiva la metoda de amortizare liniara?