Nebunia drepturilor de autor este in floare. 25 august este termenul limita pentru plata contributiilor de catre cei care realizeaza venituri independente, conform Normelor pentru noile prevederi fiscale. Din pacate insa nimeni nu stie exact ce trebuie platit, cum trebuie platit si unde trebuie platit.
Potrivit modificarilor aduse la Codul Fiscal, pentru orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se datoreaza contributiile individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, in cuantum de 16,5%, incepand cu 1 iulie. Astfel, pentru drepturi de autor se vor plati 10,5% contributii sociale, 0,5% somaj si 5,5% contributii pentru sanatate.
Noul formular al declaratiei la asigurarile de somaj, pentru veniturile profesionale, a fost publicat joi, 19 august in Monitorul Oficial. Reporterii HotNews.ro au sunat la ANOFM, departamentul juridic, pentru a intreba care este procedura de depunere a declaratiei. "Trebuie sa va prezentati cu formularul completat in doua exemplare la agentia locala a fortei de munca din localitatea de domiciliu. Acolo vi se calculeaza cota si vi se transmite contul unde trebuie platita contributia", a explicat o functionara de la departamentul juridic. Intrebare: "Nu putem sa le trimitem si prin altcineva?" Raspunsul functionarei: "Contactati-i pe cei de la agentia locala si vedeti ce va spun, poate accepta".
CLICK AICI PENTRU FORMULARUL DECLARATIE SOMAJ
In privinta asigurarilor de sanatate, reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate au declaratii care se bat cap in cap. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, vineri, ca persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. "Sunt trei situatii. Una care vizeaza persoanele ce obtin venituri, altele decat din drepturi de autor, si care platesc contributia la asigurarile de sanatate. Apoi, sunt cei care primesc venituri din drepturi de autor, dar au si carte de munca. Acestia platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Adica, o data pentru drepturile de autor, iar a doua oara pentru cartea de munca", a precizat presedintele CNAS, citat de Mediafax. A treia categorie este reprezentata de persoanele care obtin doar ocazional venituri din drepturile de autor. "In acest caz, nu este platita contributia la asigurarile sociale de sanatate", a explicat presedintele CNAS, Lucian Duta.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Tot de la aceeasi institutie insa, Dorin Ionescu, directorul executiv al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, impreuna cu "o colega care se ocupa cu detalii tehnice", dupa mai multe randuri de intrebari, e explicat: persoanele care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) pe langa salariu nu trebuie sa plateasca. Reprezentantii CNAS au si argumentat: asa cum este amintit si in Norme, modalitatea de plata a contributiilor se face cu respectarea Legii 95/2006, articolul 257, dat fiind ca este o Lege speciala. Deci practic, cotizatiiile pe care beneficiarii drepturilor de autor care au si carte de munca le vor plati la stat vor fi de 11% din venitul net (calculat ca venit brut - 20%, cheltuieli forfetare). Toate celelalte categorii de activitati independente, in schimb, platesc contributile care insumeaza 16,5%.
Cat priveste contributiile la asigurarile de pensii, Formularul nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial.