email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Seitan: Nu se va plati niciun fel de penalizare pentru faptul ca nu s-au depus azi declaratiile

impozit drepturi autor

 

Persoanele platite pe drepturi de autor nu vor fi penalizate daca nu vor depune miercuri declaratiile, a afirmat ministrul Muncii, Mihai Seitan, intr-o conferinta de presa.

"Nu se va plati niciun fel de penalizare pentru faptul ca nu s-a platit azi. Toata aceasta saptamana se vor putea depune aceste declaratii", a precizat miercuri, intr-o conferinta de presa, Mihai Seitan.

In opinia acestuia, casele de pensii si de somaj sunt organizate, iar programul de lucru cu publicul a fost prelungit.

"Lucrurile sunt tinute sub control, sunt puse la punct. Noi ne-am organizat, casele de pensii si somaj sunt organizate. Programele de lucru s-au prelungit", a mentionat Seitan.

Termenul de depunere a declaratiilor privind contributiile individuale aferente drepturilor de autor pentru luna iulie expira miercuri. Conform normelor metodologice la modificarile aduse Codului fiscal, adoptate de Guvern la inceputul lunii august, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, au obligatia de a depune cate o declaratie privind asigurarea in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor pentru somaj, respectiv de a incheia contracte de asigurare in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Contributia de asigurari sociale de pensie este de 10,5% din venitul brut, cea de somaj - 0,5%, iar cea de sanatate - 5,5%.


Declaratiile de asigurare se depun o singura data, pana pe 25 a lunii pentru luna anterioara in care s-au realizat veniturile de natura profesionala, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.

Aceste declaratii, in baza carora vor fi platite contributiile individuale, au fost publicate pe site-urile Casei Nationale de Pensii si Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Noile reglementari prevad ca persoanele care primesc venituri ocazionale din drepturi de autor si au si un salariu pe cartea de munca trebuie sa fie scutite de contributiile la bugetul de pensii, la asigurarile de sanatate si la somaj aferente drepturilor de autor. In schimb, cei care primesc drepturi de autor pentru creatii in decursul unui an, fara sa aiba un salariu pe carte de munca, trebuie sa plateasca contributiile sociale mentionate pentru drepturile de autor aplicate la o baza echivalenta a maximum cinci salarii medii brute, anual, in functie de veniturile obtinute din creatie.

O alta categorie vizata de normele metodologice este cea a persoanelor care sunt remunerate cu un salariu lunar, pe cartea de munca, dar au si venituri lunare din drepturi de autor. Aceste persoane trebuie sa plateasca atat contributiile aferente salariului lunar, cat si pe cele aferente drepturilor de autor, calculate la o baza de taxare de maximum cinci salarii medii brute pe economie pe luna.

In sensul actului normativ, veniturile ocazionale sunt acelea care nu sunt obtinute in mod repetitiv, adica lunar, trimestrial sau semestrial.

Baza de calcul a acestor contributii este limitata la cinci salarii medii pe economie, asa cum este stabilit in bugetul de asigurari sociale. Salariul mediu, stabilit de Legea Bugetului pe 2010, este de 1.836 lei. Baza de calcul in acest moment este de 9.180 de lei (5×1.836 lei). Contributiile sociale, care totalizeaza 16,5% din venitul brut, sunt plafonate astfel la 1.514 lei.

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozit drepturi autor


Data aparitiei: 25 August 2010

Votati articolul "Seitan: Nu se va plati niciun fel de penalizare pentru faptul ca nu s-au depus azi declaratiile":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X