email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Precizari privind: Declaratia 225 si Declaratia 102

codul fiscaldeclaratia 225declaratia 102
Declaratia 225 - documentar fiscal

Obligatie
Potrivit actului normativ precizat mai sus, contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise, incepand cu 1 iulie 2010, au obligatia sa declare castigurile/pierderile nete realizate si sa plateasca impozitul pentru aceste castiguri trimestrial, ca plata anticipata in contul impozitului pe castigul net anual impozabil.
 
Termen de depunere
Contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare trebuie sa completeze si sa depuna formularul 225, trimestrial, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare fiecarui trimestru, pe baza informatiilor (fisele de portofoliu), transmise de intermediari, societatile de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit sau ori de cate ori contribuabilul constata erori in declaratia anterioara.

Pentru trimestrul III al anului  2010, formularul 225 se va depune pana pe 25 octombrie 2010 si va cuprinde castigurile sau pierderile obtinute din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise realizate in perioada 1 iulie - 30 septembrie 2010
 
Completare si depunere
Formularul se completeaza in doua exemplare din care un exemplar se depune la organul fiscal in a carui raza teritoriala contribuabilul are adresa de domiciliu, potrivit legii, sau adresa unde locuieste efectiv, in cazul in care aceasta este diferita de domiciliu, pentru persoanele fizice care au domiciliul fiscal in Romania. Pentru ceilalti contribuabili care nu au domiciliul fiscal in Romania, acest formular se depune la organul fiscal in a carei raza are domiciliul fiscal imputernicitul.

Cel de-al doilea exemplar se pastreaza de catre contribuabil sau de catre imputernicitul acestuia.

Atentie! Indiferent de numarul tranzactiilor efectuate sau numarul intermediarilor/societatilor de administrare a investitiilor sau alti platitori de venit prin intermediul carora au fost realizate aceste castiguri, contribuabilul va  depune o singura declaratie.

Pentru anul 2010, randurile 1-4 din formularul 225 - castiguri cumulate, pierderi cumulate, castigul net si pierderea neta - se completeaza cu sumele inregistrate cumulat incepand cu 1 iulie 2010 pana la sfarsitul trimestrului de raportare (1 iulie - 30 septembrie 2010 pentru trimestrul III, 1 iulie - 31decembrie 2010 pentru trimestrul IV).

Randul 5 „Impozit datorat pe castigul net cumulat de la inceputul anului pana la sfarsitul perioadei de raportare”- se completeaza cu suma rezultata prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra castigului net la sfarsitul perioadei de raportare la care se refera declaratia. In situatia in care la sfarsitul trimestrului de raportare a rezultat pierdere neta la acest rand se inscrie cifra 0. Pentru anul 2010, la acest rand se va evidentia suma rezultata din aplicarea cotei de 16% la castigul net realizat in trimestrul III (1 iulie - 30 septembrie 2010)  si in trimestrul IV (1 iulie - 31decembrie 2010).

Formularul 225 se poate procura direct de la unitatile fiscale teritoriale sau poate fi descarcat de pe website-ul ANAF, www.anaf.ro, categoria Formulare fiscale/ Toate formularele cu explicatii,  din prima pagina.

De retinut! Contribuabilii persoane fizice care au realizat castiguri din transferul titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise in perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2010, au obligatia sa determine castigul net/pierderea neta aferente acestei perioade in functie de perioada de detinere a acestor titluri de valoare (pana  la 365 de zile si mai mari de 365 de zile) si sa-l declare in formularul 200 „Declaratie privind veniturile realizate” pana la data de 25 mai 2011, conform legislatiei valabile pana la 30 iunie 2010.

Declaratia 102 - documentar fiscal

Potrivit modificarilor aduse de Ordin, contributiile individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj datorate de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala stabilite prin OUG nr. 82/2010 se declara de catre platitorii de venit in formularul 102 „Declaratie privind obligatiile de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale”.

Astfel, anexa nr. 16 „Nomenclatorul obligatiilor de plata la bugetele asigurarilor sociale si fondurilor speciale” prevazuta in Ordinul presedintelui ANAF nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa se completeaza cu pozitiile:

- 27 „Contributia individuala de asigurari sociale datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala”;
- 28 „Contributia individuala de asigurari pentru somaj datorata de persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele de natura salariala”.
Contul in care se vor plati contributiile individuale de asigurari este cel prevazut la art. 4 din OPANAF  nr. 1.294/2007 privind impozitele, contributiile si alte sume reprezentand creante fiscale, care se platesc de contribuabili intr-un cont unic, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv contul 55.02 „Disponibil al bugetelor asigurarilor sociale si fondurilor speciale, in curs de distribuire”, deschis pe codul de identificare fiscala al contribuabililor, la unitatile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal competent in administrarea platitorului de venit.

Organele fiscale care administreaza platitorii de venit vor distribui sumele platite in contul mentionat mai sus si vor stinge contributiile individuale de asigurari declarate, in conformitate cu dispozitiile art. 114 si art. 115 din Codul de Procedura Fiscala.

Atentie! Prevederile se aplica incepand cu obligatiile de plata aferente lunii septembrie cu termen de declarare 25 octombrie 2010.

* Baza legala: Ordinul presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 2.559/2010 aprivind modificarea si completarea Ordinului nr. 101/2008 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea , nr. 692/15 octombrie 2010; Ordinul comun al ministrilor Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Finantelor Publice, nr. 1.475/2.466/2010, pentru aprobarea unor instructiuni privind declarare asi palta contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj prevazute la art. III din OUG nr. 58/2010.

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscaldeclaratia 225declaratia 102


Data aparitiei: 22 Octombrie 2010

Votati articolul "Precizari privind: Declaratia 225 si Declaratia 102":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X