email
MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.

Se modifica legea contabilitatii! A fost aprobata Ordonanta nr. 37

legea contabilitatii nr. 82/1991OG nr. 37/2011modificarea legea contabilitatii


In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 181/21.III.2012, a fost publicata Legea privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2011 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 si pentru modificarea altor acte normative incidente.

Redam mai jos continutul textului publicat in Monitor:

Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37 din 13 aprilie 2011 pentru modificarea si completarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 si pentru modificarea altor acte normative incidente. publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 285 din 22 aprilie 2011.

Va informam, totodata, ca in Monitorul Oficial din 21 martie 2012 a fost publicat si Decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2011. Se promulga astfel legea privind aprobarea OG nr. 37/2011 pentru modificarea Legii contabilitatii nr. 82/1991 si pentru modificarea altor acte normative incidente si se dispune publicarea acestei legi in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Atentie! Redam in cele ce urmeaza dispozitiile pe care le stabilea Ordonanta de Guvern nr. 37/2011 la momentul emiterii. Iata modificarile:

Art. I. - Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 454 din 18 iunie 2008, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 1. - (1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetaredezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.

(2) Institutiile publice, asociatiile si celelalte persoane juridice cu si fara scop patrimonial au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.

(3) Subunitatile fara personalitate juridica, cu sediul in strainatate, care apartin persoanelor prevazute la alin. (1) si (2), cu sediul in Romania, precum si subunitatile fara personalitate juridica din Romania care apartin unor persoane juridice cu sediul in strainatate au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi.

(4) Organismele de plasament colectiv care nu sunt constituite prin act constitutiv, astfel cum sunt prevazute in legislatia pietei de capital, fondurile de pensii facultative, fondurile de pensii administrate privat si alte entitati organizate pe baza Codului civil au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara.

(5) Persoanele fizice care desfasoara activitati producatoare de venituri au obligatia sa conduca contabilitate simplificata, bazata pe regulile contabilitatii in partida simpla, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens. Aceste persoane intocmesc Registrul-jurnal de incasari si plati si Registrulinventar.

(6) Persoanele prevazute la alin. (1) - (4) organizeaza si conduc, dupa caz, si contabilitatea de gestiune, potrivit reglementarilor elaborate in acest sens."

2. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 2. - (1) Contabilitatea este o activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor prevazute la art. 1. In acest scop, contabilitatea trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si alte informatii referitoare la activitatea desfasurata, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitorii prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori."

3. La articolul 2 alineatul (2), litera d) se abroga.

4. La articolul 3, alineatul (3) se abroga.

5. La articolul 4, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(3) Normele si reglementarile contabile specifice anumitor domenii de activitate se elaboreaza si se emit de institutiile cu atributii in acest sens, cu avizul Ministerului Finantelor Publice, dupa cum urmeaza:

a) de catre Banca Nationala a Romaniei, pentru institutiile de credit, institutiile financiare nebancare, definite potrivit reglementarilor legale, inscrise in Registrul general, institutiile
de plata si institutiile emitente de moneda electronica, definite potrivit legii, care acorda credite legate de serviciile de plata si a caror activitate este limitata la prestarea de servicii de plata, respectiv emitere de moneda electronica si prestare de servicii de plata si pentru Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar;
b) de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, pentru entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de aceasta institutie;
c) de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, pentru entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de aceasta institutie;
d) de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, pentru entitatile autorizate, reglementate si supravegheate de aceasta institutie."

6. La articolul 5, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 5. - (1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) - (4) au obligatia sa conduca contabilitatea in partida dubla si sa intocmeasca situatii financiare anuale, potrivit reglementarilor contabile aplicabile. Subunitatile deschise in Romania de societati rezidente in state apartinand Spatiului Economic European au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea proprie, potrivit prezentei legi, fara a intocmi situatii financiare anuale pentru propria activitate."

7. La articolul 5, dupa alineatul (1) se introduc patru noi alineate, alineatele (11) - (14), cu urmatorul cuprins:

"(11) Persoanele care in exercitiul financiar precedent au inregistrat cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.

(12) Prin sistem simplificat de contabilitate se intelege un set de reguli de baza privind evaluarea, inregistrarea elementelor patrimoniale utilizand un plan de conturi simplificat si prezentarea acestora in situatiile financiare anuale ce cuprind bilant si cont de profit si pierdere simplificate, avand in vederesi prevederile comunitare in domeniu.

(13) Incadrarea in criteriile prevazute la alin. (11) se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale, respectiv a balantei de verificare, incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizandu-se cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii aceluiasi exercitiu financiar.

(14) Nivelul indicatorilor prevazuti la alin. (11) se poate modifica prin hotarare a Guvernului."

de Mihaela Pascu

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
legea contabilitatii nr. 82/1991OG nr. 37/2011modificarea legea contabilitatii

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 21 Martie 2012


Votati articolul "Se modifica legea contabilitatii! A fost aprobata Ordonanta nr. 37":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Second hand

Intrebare: Buna ziua as vrea sa stiu de ce acte am nevoie pentru deschiderea unui magazin second hand. Am un PFA inregistrat la registrul comertului cu posibilitatea desfasurari mai multor activitati care nu lam mai folosit de ceva timp dar am totul platit la el. De asemenea am si spatiul unde se va desfasura activitatea. Casa de mancat voi cumpara de la o firma specializata si din cate am inteles depozitele de faine care vand la second handuri ofera si certificatul de dezinfectie al produselor. Pe langa toate acestea mai am nevoie de ceva? Multumesc.

Raspuns: Mai aveti nevoie de autorizarea de functionare de la primarie, aviz isu, sanepid, politie.... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 21 Martie 2012 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 7 - 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii articol

Postat de: ju*****
Prin modificarea legii nr.82-Legea Contabilitatii- este obligatoriu ca fiecare agent economic sa-si organizeze compartimentul de contabilitate iar in cadrul acestuia sa existe un MANUAL DE POLITICI CONTABILE. Ma intreb si intreb dece s-a dat in atributiile Inspectorilor fiscali atributia controlului si sanctionarea contraventionala a corectitudinii acestui MANUAL DE POLITICI CONTABILE. Mare parte din Inspectorii dfiscali care sunt RANGHINOSI cu Contabilii care nu au nicoi-un fel de relatii cu peroane din Administratiile fiscale , au pregatire juridica, administrativa sau alte pregatiri afara de contabilitate. Dar stiu unele elemente de contabilitate din rutina si din 'erorile "unor contabili adevarati. Acest atribut al controlului Politicilor Contabile trebuia acordat CECCAR, -sINGURA ORGANIZATIE PROFESIONALA- care ar fi depistat si pe asa zisii contabili care fac concurenta neloiala ,in special salariati cu relatii ai Administratiilor financiare -sub acoperire- Sunt multe de comentat in acest sens, dar ma opresc aici. Va multumesc ca ati citit aceasta parere.
Data adaugarii: 14-Apr-2012
Postat de: AN*****
MULTUMESC PENTRU CA EXISTATI
Data adaugarii: 23-Mar-2012
Postat de: st*****
Va rog sa precizati daca asociatiile de proprietari de apartamente trebuie sa isi tina contabilitate dubla? Cu multumiri, Stefan C-Brasov
Data adaugarii: 22-Mar-2012


Subiectele saptamanii

Stiri si analize economice
SATI

Atentie, Contabili!

Modificari in Codul Fiscal 2020 - ATENTIE la noile Proceduri Contabile!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARILE din Contabilitate in 2020 - 9 Proceduri Contabile actualizate la zi"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X