email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ordinul nr. 222 privind preturile de transfer. Procedura de stabilire a preturilor

Stabilire preturi transferbaza impozitareforumul unit UEOrdinul nr. 222/2008

Inspectia fiscala poate fi suspendata pana la punerea la dispozitie a dosarului preturilor de transfer. Conform art. (3), in situatia in care contribuabilul declina prezentarea unui dosar al preturilor de transfer sau prezinta unul incomplet, acest lucru indreptateste organele de control fiscal sa estimeze cuantumul preturilor de transfer conform procedurilor din anexa 3 la Ordinul nr. 222/2008.

Conform art. (5) din ordinul mentionat, in cazul in care contribuabilul aplica acorduri de pret in avans emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, nu mai este necesara intocmirea si prezentarea dosarului preturilor de transfer pentru tranzactiile si peri oadele la care se refera acordurile.

Stabilirea dosarului preturilor de transfer este deci un proces laborios si care necesita cheltuieli destul de mari, deoarece presupune mai mult decat cunostinte de fiscalitate si contabilitate. Va fi nevoie sa detineti si sa analizati informatii despre procesul de productie al bunurilor sau serviciilor tranzactionate, despre pietele pentru aceste bunuri, functionarea si tendintele acestor piete si modul in care fluctuatiile acestor tendinte influenteaza preturile tranzactiilor pe care le realizati.

De asemenea, pe langa implicarea practic a tuturor departamentelor din organizatie, trebuie sa asigurati transparenta totala privind modul de organizare a grupului, a fluxurilor banesti in cadrul grupului, sa obtineti o prezentare detaliata a costurilor si a modului de formare a preturilor interne si, mai ales, trebuie sa aveti acces la sau sa construiti o baza de date cu tranzactii similare atat in ceea ce priveste filialele apartinand aceleiasi companii, dar activand in tari diferite, cat si baze de date referitoare la tranzactii similare si modul de formare a preturilor in aceeasi tara intre contribuabili activand in aceeasi industrie, dar apartinand unor corporatii diferite.

Pe 25 ianuarie 2010, Comisia Europeana (CE) a decis sa prelungeasca mandatul Forumului Unit al Uniunii Europene pentru Preturile de Transfer (FMPT) pana in luna martie 2015. Sarcinile acestui grup sunt urmatoarele:

1. sa creeze o platforma unde expertii din cadrul intreprinderilor si al administratiilor fiscale nationale sa poata discuta probleme legate de preturile de transfer care constituie obstacole pentru activitatile comerciale transfrontaliere din cadrul Uniunii;

2. sa consilieze Comisia cu privire la aspectele fiscale legate de preturile de transfer;

3. sa sprijine Comisia in gasirea unor solutii practice, compatibile cu Ghidul OCDE referitor la preturile de transfer pentru companiile multinationale si administratiile fiscale, pentru a asigura o aplicare mai uniforma a normelor privind preturile de transfer in cadrul Uniunii.

Propunerea pentru o Baza de impozitare consolidata comuna pentru corporatii pe care grupul intentioneaza sa o inainteze in acest an, poate oferi posibilitatea ca in viitor sa fie eliminata aceasta sarcina administrativa de pregatire a dosarului preturilor de tranfer, deoarece se pune problema eliminarii din calculul bazei de impozitare a veniturilor, respectiv cheltuielilor aferente a tranzactiilor realizate cu persoane afiliate rezidente in state membre ale Uniunii Europene, avand in vedere ca veniturile obtinute de o persoana afiliata dintr-un stat membru al Uniunii Europene au in corespondenta cheltuieli la nivelul celeilalte persoane afiliate rezidente in celalalt stat membru.

de Mihaela Pascu

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Stabilire preturi transferbaza impozitareforumul unit UEOrdinul nr. 222/2008


Data aparitiei: 31 Mai 2012

Votati articolul "Ordinul nr. 222 privind preturile de transfer. Procedura de stabilire a preturilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X