email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Oficial: Plata defalcata a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Facilitati pentru firmele care opteaza pentru split TVA de la 1 octombrie

plata defalcata tvaplata tva 1 octombrie 2017noul cont de tvaoug 23/2017cont separat tva

Potrivit anuntului facut de ministrul finantelor in cadrul sedintei de guvern de miercuri, sistemul de plata defalcata a TVA sau split TVA se va aplica obligatoriu incepand cu 1 ianuarie 2018.

Cu toate acestea, exista si posibilitatea ca firmele sa opteze pentru acest sistem de la 1 octombrie anul acesta, beneficiind astfel de anumite facilitati fiscale. 

 

Cititi si Ce presupune mecanismul de plata defalcata TVA sau split TVA?

Prin urmare, companiile care opteaza pentru introducerea anticipata a platii defalcate a TVA vor beneficia de o reducere la impozitul pe profit de 5 procente. 

Cititi si: DOSAR: Noile modificari de TVA, valabile din luna septembrie

In plus, firmele care nu au obligatiile fiscale la zi vor beneficia de scutirea de penalitati daca achita TVA-ul datorat. 

Conform Ministerului de Finante, sustin ca mecanismul split TVA va aduce in plus la buget 6 miliarde de lei in perioada 2018-2020, deci 2 miliarde de lei anual.

Firmele vor avea deschis gratuit un cont de TVA in lei, la trezorerie incepand de la 1 ianuarie 2018, in baza mecanismului "split TVA", au anuntat miercurea trecuta reprezentantii Ministerului Finantelor.

Potrivit MFP, acest cont va fi gratuit  comisioane sau alte costuri. In perioada octombrie-decembrie 2017,split TVA va fi optional iar de la 1 ianuarie 2018, obligatoriu. Platitorii de TVA pot deschide aceste conturi si la banci, dar ele vor fi deschise in mod automat la unitatile Trezoreriei.

Premierul Mihai Tudose i-a atras atentia, la inceputul sedintei de Guvern, ministrului de Finante sa comunice intens pe aceasta tema pentru ca toata lumea sa inteleaga cum functioneaza acest mecanism.

"Sper ca nu veti pregeta sa comunicati foarte intens zilele acestea cu toata lumea aceste lucruri pentru a intelege toata lumea cum functioneaza, care sunt beneficiile, facilitatile, dar si impunerile", a adaugat Tudose.

Facilitatile promise firmelor care opteaza pentru Split TVA de la 1 octombrie constau in anularea penalitatilor de intarziere aferente obligatiilor fiscale principale reprezentand TVA, restante la 30 septembrie 2017, in anumite conditii, sau acordarea unei bonificatii de 5% la plata impozitului pe profit sau, dupa caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Manualul de Inventariere a fost actualizat cu Legea 296/2023 si OMFP 1447/2023!


 ATENTIE!

Acum exista reguli noi privind procedura de inventariere, introduse de:

  • Codul fiscal
  • OMFP 3067/2018
  • Legea 163/2018 care permite distribuirea de dividende pe parcursul anului
  • OMFP 3103/2017
  • Legea 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung
  • OMFP 1447/2023 pentru modificarea si completarea unor reglementari privind documentele financiar-contabile

  Explicatii complete gasiti in ghidul Manualul de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
plata defalcata tvaplata tva 1 octombrie 2017noul cont de tvaoug 23/2017cont separat tva


Data aparitiei: 30 August 2017
Ultima actualizare: 31 August 2017

Votati articolul "Oficial: Plata defalcata a TVA, obligatorie de la 1 ianuarie 2018. Facilitati pentru firmele care opteaza pentru split TVA de la 1 octombrie":
Rating:

Nota: 1.78 din 5 din 9 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X