email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

PRODUSE ALE INDUSTRIEI PRELUCRATOARE

D PRODUSE ALE INDUSTRIEI PRELUCRATOARE

Activitatea de prelucrare reprezinta transformarea mecanica, fizica sau chimica a materialelor, substantelor sau componentelor in produse noi. Materialele, substantele sau componentele transformate sunt materii prime ce constituie produse ale agriculturii, silviculturii, pescuitului, industriei extractive, precum si produse ale altor activitati de prelucrare.

Unitatile din sectiunea privind industria prelucratoare sunt adesea descrise ca fiind uzine, fabrici sau intreprinderi si utilizeaza in mod caracteristic masini actionate electric si echipament pentru manipularea materialelor. In aceasta sectiune sunt incluse, de asemenea, unitati de transformare manuala sau la domiciliul lucratorului, a materialelor sau substantelor, in produse noi; vanzarea catre publicul general a produselor, in aceleasi localuri in care sunt produse, cum sunt de exemplu brutariile si atelierele pentru croitorie de comanda. Unitatile de prelucrare pot prelucra materiale, sau pot incheia contracte cu alte unitati care sa prelucreze materialele in folosul lor. In industria prelucratoare sunt incluse ambele tipuri de unitati.

Produsul nou prelucrat poate fi finisat, in sensul ca este gata pentru utilizare sau consum ori poate fi semi-finit, pentru a deveni materie prima in vederea unei prelucrari ulterioare. De exemplu, produsul rafinariei de alumina reprezinta materia prima utilizata in productia primara a aluminiului; aluminiul primar constituie materia prima pentru o uzina de sarma din aluminiu; iar sarma din aluminiu este materia prima pentru o fabrica de produse fabricate din sarma.

Asamblarea partilor componente ale produselor prelucrate este considerata industrie prelucratoare, cu exceptia cazurilor in care activitatea este clasificata in mod corespunzator, in orice clasa a diviziunii 45 (Constructii).

Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentelor in unitatile extractive, prelucratoare, comerciale si alte unitati, atunci cand este executata ca o activitate specializata, este clasificata in aceeasi clasa a industriei prelucratoare, ca si producerea articolului instalat.

Asamblarea si instalarea masinilor si echipamentului, care este executata ca un serviciu auxiliar ocazionat de vanzarea marfurilor de catre o unitate angajata in primul rand in prelucrare, comert cu ridicata sau cu amanuntul, este clasificata impreuna cu principala sa activitate.

Intretinerea si repararea masinilor si echipamentelor industriale, comerciale si similare este in general clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea marfurilor.

Totusi, repararea masinilor de birou si de calcul este clasificata in clasa 72.50. Repararea articolelor de menaj si a echipamentului casnic, a mobilierului, vehiculelor cu motor si a altor bunuri de consum este clasificata, de regula, in clasa corespunzatoare a diviziunii 50 (Comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu amanuntul al carburantilor) sau 52 (Comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; repararea bunurilor personale si gospodaresti), in concordanta cu tipul de marfuri/bunuri care sunt reparate.

Modificarea substantiala, renovarea sau reconstruirea bunurilor este in general considerata drept prelucrare. Ca regula generala, prelucrarea pieselor componente si a partilor specializate, a accesoriilor si anexelor la masini si echipamente este clasificata in aceeasi clasa ca si fabricarea masinilor si echipamentelor carora le sunt destinate piesele si accesoriile. Fabricarea de componente si parti nespecializate ale masinilor si echipamentelor, de ex. motoare, pistoane, motoare electrice, ansambluri electrice, supape, roti dintate, rulmenti cu role este clasificata in clasa de prelucrare corespunzatoare, indiferent de masinile si echipamentele in care aceste articole pot fi incluse.

Granitele dintre sectorul de prelucrare si celelalte sectoare ale sistemului de clasificare pot fi, oarecum neclare. Activitatea de prelucrare este angajata in transformarea materialelor in produse noi. Rezultatul este un produs nou. Dar definitia a ceea ce reprezinta un produs nou poate fi, oarecum, subiectiva. Pentru clasificare, in cadrul CAEN sunt considerate drept prelucrare, urmatoarele activitati:

- Pasteurizarea si inbutelierea laptelui;

- Prelucrarea pestelui proaspat (cojirea stridiilor, transarea fileului de peste);

- Tiparirea si activitatile conexe;

- Productia betonului gata de turnare;

- Prelucrarea pielii;

- Conservarea lemnului;

- Electroplacarea, placarea, tratarea si polizarea la cald a metalelor;

- Fabricarea indicatoarelor si a panourilor de afisaj;

- Reconstruirea sau refabricarea unor organe de masini (de ex., motoarele de automobil);

- Repararea si renovarea navelor;

- Resaparea cauciucurilor.

Dinpotriva, exista activitati care sunt considerate uneori drept prelucrare, dar care, pentru CAEN, sunt clasificate in alta sectiune (adica, nu sunt clasificate drept prelucrare). Acestea includ:

- Exploatarea forestiera, clasificata in sectiunea A (Agricultura, vanatoare, silvicultura);

- Imbogatirea minereurilor si a altor minerale, clasificate in sectiunea C (Industria extractiva);

- Construirea de structuri si operatiunile de prelucrare efectuate pe santierul de constructii, clasificate in sectiunea F (Constructii);

- Activitatea de fragmentare si redistribuire in loturi mai mici, inclusiv ambalarea, reambalarea sau imbutelierea produselor, cum ar fi bauturile alcoolice sau substantele chimice; asamblarea computerelor conform cerintei clientului; sortarea deseurilor; amestecarea culorilor la comanda clientului; taierea metalelor la comanda clientului, toate produc o versiune modificata a aceluiasi produs (nu un produs nou) si se clasifica in sectiunea G (Comert cu ridicata si cu amanuntul).

DA INDUSTRIA ALIMENTARA, A BAUTURILOR SI A TUTUNULUI

Industria alimentara prelucreaza produsele provenite din agricultura, zootehnie si pescuit, in alimente si bauturi pentru oameni sau animale. Tot aici se include productia de diverse produse intermediare, care nu constituie in mod direct produse alimentare. Activitatea genereaza, adesea, produse secundare de valoare mai mare sau mai mica (de ex. piei provenite de la abatoare, sau turte de ulei rezultate din fabricarea uleiului).

Fiecare diviziune este organizata pe activitati referitoare la diverse tipuri de produse, precum: carne, peste, fructe si legume, grasimi si uleiuri, produse lactate, produse de morarit, produse pentru hrana animalelor, alte produse alimentare, bauturi, tutun. Productia se poate realiza in folos propriu, dar si pentru terte parti, ca de pilda taieri de animale pentru clienti.

Unele activitati, de exemplu cele desfasurate de brutarii, patiserii si magazine cu preparate din carne etc., care isi vand productia proprie, sunt considerate ca fiind prelucrare, chiar daca exista comert cu amanuntul al produselor in magazinul propriu, insa, acolo unde prelucrarea este minimala si nu duce la o transformare reala (de ex. macelarii, pescarii etc.), unitatea este clasificata la sectiunea G (Comert cu ridicata si cu amanuntul;...)

Tratarea resturilor provenite de la abatoare pentru a obtine produse destinate hranei animalelor, este clasificata in 15.7, in timp ce prelucrarea deseurilor de alimente, bauturi si tutun si obtinerea de materii prime secundare, este clasificata in 37.20, iar indepartarea deseurilor de alimente, bauturi si tutun - in 90.

15 Industria alimentara si a bauturilor

151 Productia, prelucrarea si conservarea carnii si a produselor din carne

1511 Productia si conservarea carnii

Aceasta clasa include:

- productia de carne proaspata, refrigerata sau congelata, in carcasa;

- productia de carne proaspata, refrigerata sau congelata, transata.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- productia de piei provenite din abatoare, inclusiv scoaterea lanei de pe ovine;

- obtinerea de grasimi comestibile de origine animala;

- prelucrarea organelor si maruntaielor rezultate din taierea animalelor;

- productia de lana.

Aceasta clasa exclude:

- obtinerea grasimilor de pasare, comestibile, vezi 1512;

- ambalarea carnii, pe cont propriu, de catre comerciantii cu ridicata, vezi 51.32;

- ambalarea carnii, pe baza de tarif sau contract, vezi 74.82

1512 Productia si conservarea carnii de pasare

Aceasta clasa include:

- sacrificarea in abatoare, a pasarilor;

- prepararea carnii de pasare;

- productia de carne de pasare, proaspata sau congelata, in portii individuale;

- obtinerea grasimilor comestibile de pasare.

Aceasta clasa include de asemenea:

- sacrificarea iepurilor si a animalelor similare;

- prepararea carnii de iepure si a carnii provenite de la alte animale similare;

- productia de pene si puf.

Aceasta clasa exclude:

- ambalarea, pe cont propriu, a carnii de pasare, in cadrul comertului cu ridicata, vezi 51.32;

- ambalarea carnii de pasare, pe baza de tarif sau contract.

1513 Prepararea produselor din carne (inclusiv din carne de pasare)

Aceasta clasa include:

- productia de carne uscata, sarata sau afumata;

- obtinerea produselor din carne:

. carnati, salam, caltabosi, pate, sunca fiarta, extracte si sucuri de carne;

. productia de mancaruri preparate din carne.

Aceasta clasa exclude:

- ambalarea carnii si a carnii de pasare, pe cont propriu, in cadrul comertului cu ridicata, vezi 51.32;

- ambalarea carnii si a carnii de pasare, pe baza de tarif sau contract, vezi 74.82

152 Prelucrarea si conservarea pestelui si a produselor din peste

1520 Prelucrarea si conservarea pestelui si a produselor din peste

Aceasta clasa include:

- pregatirea si conservarea pestelui, a crustaceelor si molustelor: congelarea, uscarea, afumarea, sararea, prepararea saramurii, prepararea conservelor;

- obtinerea produselor din peste, crustacee si moluste: peste gatit, fileuri de peste, icre, caviar, inlocuitori de caviar etc;

- productia de mancaruri preparate din peste;

- productia de produse din peste, pentru hrana animalelor.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- activitati ale navelor angajate numai in prelucrarea si conservarea pestelui.

Aceasta clasa exclude:

- activitati ale vaselor angajate atat in pescuit, cat si in prelucrarea si conservarea pestelui, vezi 05.01;

- productia de uleiuri si grasimi din material marin, vezi 15.41;

- fabricarea supelor de peste, vezi 15.89

153 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor

1531 Prelucrarea si conservarea cartofilor

Aceasta clasa include:

- productia cartofilor preparati sau congelati;

- productia piureului de cartofi deshidratati;

- productia de gustari din cartofi;

- productia de cartofi crocanti;

- fabricarea fainei de cartofi.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- curatatul industrial al cartofilor.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea amidonului din cartofi, vezi 15.62

1532 Fabricarea sucurilor de fructe si legume

Aceasta clasa include, de asemenea:

- productia de concentrate din fructe si legume.

1533 Prelucrarea si conservarea fructelor si legumelor

Aceasta clasa include:

- conservarea fructelor, a nucilor sau a legumelor: congelarea, uscarea, conservarea in ulei sau in otet, fabricarea conservelor etc.;

- fabricarea produselor alimentare, din fructe si legume;

- fabricarea gemurilor, marmeladelor si jeleurilor.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea fainei din legume uscate, vezi 1561;

- conservarea in zahar a fructelor si a nucilor, vezi 15.84

154 Fabricarea uleiurilor si a grasimilor vegetale si animale

Fabricarea uleiurilor si a grasimilor brute (15.41) include productia de uleiuri si grasimi vegetale brute, nemodificate chimic, precum si productia de uleiuri si grasimi animale brute, nemodificate chimic. Fabricarea uleiurilor si grasimilor rafinate (clasa 15.42) include productia de uleiuri si grasimi vegetale rafinate, precum si productia de grasimi si uleiuri animale si vegetale si a produselor (fractiunilor) lor de distilare, hidrogenate partial sau total, inter-esterificate sau eladinizate, indiferent ca sunt rafinate sau nu, dar fara alta preparare consecutiva.

1541 Fabricarea uleiurilor si grasimilor brute

Aceasta clasa include:

- productia de uleiuri vegetale brute: ulei de masline, floarea soarelui, soia, rapita, in,; seminte de dovleac etc.;

- productia fainei oleaginoase nedegresate.

Aceasta clasa include de asemenea:

- productia de uleiuri si grasimi animale, necomestibile;

- extragerea uleiurilor de peste si din mamifere marine.

Nota: Linter-ele de bumbac, turtele si alte produse reziduale ale fabricarii uleiului, constituie sub-produse ale acestei clase.

Aceasta clasa exclude:

- topirea si rafinarea unturii si a altor grasimi animale comestibile, vezi 15.11;

- macinarea cerealelor, vezi 15.62;

- fabricarea uleiurilor esentiale, vezi 24.63

1542 Fabricarea uleiurilor si a grasimilor rafinate

Aceasta clasa include:

- productia uleiurilor vegetale rafinate: ulei de masline, ulei de soia etc.;

- prelucrarea uleiurilor vegetale: suflare, fierbere, oxidare, polimerizare, deshidratare, hidrogenare etc.

Aceasta clasa exclude:

- productia uleiului de masline realizat din masline din productia proprie, vezi 01.13;

- productia uleiurilor si grasimilor animale, necomestibile vezi 15.41;

- extragerea uleiului (unturii) de peste si a uleiurilor provenite de la mamifere marine, vezi 15.41

1543 Fabricarea margarinei si produselor comestibile similare

Aceasta clasa include:

- fabricarea margarinei;

- fabricarea amestecurilor pentru tartine;

- fabricarea grasimilor de gatit, combinate.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de untura de porc si seu (de bovine, ovine etc.), vezi 15.11

155 Fabricarea produselor lactate

1551 Fabricarea produselor lactate si a branzeturilor

Aceasta clasa include:

- productia de lapte lichid proaspat, pasteurizat, sterilizat, omogenizat si/sau tratat la cald;

- productia bauturilor nealcoolice pe baza de lapte;

- productia de smantana din lapte lichid proaspat, pasteurizat, sterilizat, omogenizat;

- fabricarea laptelui praf sau concentrat, indulcit sau neindulcit;

- fabricarea untului;

- fabricarea iaurtului;

- fabricarea branzei si a cheagului;

- obtinerea zerului;

- fabricarea cazeinei si lactozei.

Aceasta clasa exclude:

- productia de lapte de vaca brut, vezi 01.21

1552 Fabricarea inghetatei

Aceasta clasa include:

- productia de inghetata si specialitati de inghetata.

Aceasta clasa exclude:

- activitati ale cofetariilor specializate in prepararea inghetatei, vezi 55.30

156 Fabricarea produselor de morarit, amidonului si produselor din amidon

1561 Fabricarea produselor de morarit

Aceasta clasa include:

- moraritul: productia de faina, arpacas, crupe sau pelete din grau, secara, ovaz, porumb sau alte cereale;

- macinarea orezului: productia de orez macinat, glazurat, semi-fiert; sau productia de faina de orez;

- macinarea legumelor: productia de faina sau pudra de legume uscate sau fructe comestibile;

- fabricarea cerealelor pentru micul dejun;

- fabricarea fainei in amestec, pentru paine, prajituri, biscuiti sau clatite.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea fainei de cartofi, vezi 15.31;

- macinarea porumbului, vezi 15.62

1562 Fabricarea amidonului si a produselor din amidon

Aceasta clasa include:

- fabricarea amidonului din orez, cartofi, porumb etc.;

- macinarea porumbului;

- fabricarea glucozei, siropului de glucoza, maltozei etc.;

- fabricarea glutenului;

- fabricarea uleiului (din germeni) de porumb.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea lactozei, vezi 15.51;

- productia de zahar din sfecla sau trestie de zahar, vezi 15.83

157 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor

1571 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor de ferma

Aceasta clasa include:

- fabricarea produselor pentru hrana animalelor de ferma, inclusiv a suplimentelor alimentare pentru animale;

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de produse din peste, pentru hrana animalelor, vezi 15.20;

- productia de turte din oleaginoase, vezi 15.41

1572 Fabricarea produselor pentru hrana animalelor de companie

158 Fabricarea altor produse alimentare

1581 Fabricarea painii; fabricarea produselor proaspete de patiserie

Aceasta clasa include:

- fabricarea painii si specialitatilor de panificatie;

- fabricarea produselor proaspete de patiserie, placintelor, checurilor, tartelor etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea produselor din paste fainoase, vezi 15.85

1582 Fabricarea biscuitilor, piscoturilor si altor produse similare

Aceasta clasa include:

- fabricarea piscoturilor, biscuitilor si produselor "uscate" de panificatie;

- fabricarea produselor de patiserie si prajiturilor conservate;

- fabricarea produselor pentru gustari, dulci sau sarate.

1583 Fabricarea zaharului

Aceasta clasa include:

- fabricarea sau rafinarea zaharului (zaharozei) si a inlocuitorilor de zahar, din sfecla de zahar, suc de trestie de zahar, artar si palmier.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea glucozei, siropului de glucoza, maltozei, vezi 15.62

1584 Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase

Aceasta clasa include:

- fabricarea de cacao, unt de cacao, grasime si ulei de cacao;

- fabricarea ciocolatei si bomboanelor de ciocolata;

- fabricarea produselor zaharoase;

- fabricarea gumei de mestecat;

- conservarea in zahar a fructelor, samburilor de fructe si a altor parti ale plantelor;

- fabricarea pastilelor si tabletelor (mentolate, gen "TIC-TAC" etc.).

Aceasta clasa exclude:

- productia zaharozei, vezi 15.83

1585 Fabricarea macaroanelor, taiteilor, cus-cus-ului si a altor produse fainoase similare

Aceasta clasa include:

- fabricarea pastelor fainoase, ca: macaroanele si taiteii;

- fabricarea cus-cus-ului

1586 Prelucrarea ceaiului si cafelei

Aceasta clasa include:

- decafeinizarea si prajirea cafelei;

- obtinerea produselor din cafea:

. cafea macinata;

. cafea solubila;

. extracte si concentrate din cafea;

- fabricarea inlocuitorilor de cafea;

- amestecarea ceaiului si frunzelor de mate;

- ambalarea ceaiului, inclusiv in doze (pliculete).

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea infuziilor din plante (menta, musetel, verbina etc.).

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea ceaiului, asociata cu plantatiile de ceai, vezi 01.13;

- fabricarea infuziilor din plante, daca sunt considerate medicinale, vezi 24.62

1587 Fabricarea condimentelor

Aceasta clasa include:

- fabricarea mirodeniilor, sosurilor picante si condimentelor:

. maioneza;

. faina de mustar;

. mustar etc.;

- fabricarea otetului.

Aceasta clasa exclude:

- cultivarea plantelor pentru mirodenii, vezi 01.13;

- fabricarea sarii de masa, vezi 14.40

1588 Fabricarea preparatelor alimentare omogenizate si alimentelor dietetice

Aceasta clasa include:

- fabricarea produselor alimentare pentru utilizari nutritionale speciale (Directivele Consiliului, OJ Nr. L 186, din 30.06.1989):

. lapte praf pentru sugari;

. lapte si alte alimente pentru copii mici;

. alimente pentru sugari;

. alimente cu continut redus de calorii, pentru controlul greutatii;

. alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale;

. alimente cu continut redus de sodiu, inclusiv sare fara sodiu;

. alimente fara gluten;

. alimente recomandate in efortul muscular intens, in special pentru sportivi;

. alimente pentru persoanele ce sufera de dereglari ale metabolismului carbohidratilor (diabet).

1589 Fabricarea altor produse alimentare n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea de supe si ciorbe;

- fabricarea drojdiei de bere, prafului de oua etc.;

- fabricarea produselor alimentare imbogatite cu vitamine, proteine etc.

159 Fabricarea bauturilor

1591 Fabricarea bauturilor alcoolice distilate

Aceasta clasa include:

- fabricarea bauturilor alcoolice distilate: whisky, coniac, gin, lichioruri etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea bauturilor alcoolice nedistilate, vezi 15.92; 15.93 si 15.94

1592 Fabricarea alcoolului etilic de fermentatie

Aceasta clasa include, de asemenea:

- productia alcoolurilor neutre.

1593 Fabricarea vinurilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea vinului:

. vin de masa;

. VCPAR (vin de calitate, produs in anumite regiuni);

- fabricarea vinului spumos;

- fabricarea vinului din must de struguri concentrat

Aceasta clasa include de asemenea:

- fabricarea vinului slab alcoolizat sau fara alcool

Aceasta clasa exclude:

- productia de vin din struguri de productie proprie, vezi 01.13;

- imbutelierea si ambalarea fara transformare a vinului, vezi 51.34 si 74.82

1594 Fabricarea cidrului si a altor vinuri din fructe

Aceasta clasa include:

- fabricarea cidrului, cidrului de pere, miedului si altor vinuri din fructe, cat si a bauturilor mixte ce contin alcool

1595 Fabricarea altor bauturi nedistilate, obtinute prin fermentare

Aceasta clasa include:

- fabricarea vermutului si a altor bauturi similare.

1596 Fabricarea berii

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea berii slab alcoolizate sau fara alcool

1597 Fabricarea maltului

1598 Productia de ape minerale si bauturi racoritoare nealcoolice

Aceasta clasa include:

- productia de ape minerale naturale;

- productia de bauturi nealcoolice:

. bauturi nealcoolice aromatizate si/sau indulcite: limonada, oranjada, cola, bauturi energizante, bauturi din fructe, ape tonice etc.

Aceasta clasa exclude:

- productia de sucuri din fructe si legume, vezi 15.32

16 Fabricarea produselor din tutun

160 Fabricarea produselor din tutun

1600 Fabricarea produselor din tutun

Aceasta clasa include:

- fabricarea produselor din tutun: tigarete, tutun de tigarete, tigari de foi, tutun de pipa, tutun de mestecat si pentru prizat;

- fabricarea tutunului "omogenizat" sau "reconstituit".

Aceasta clasa exclude:

- cultivarea sau prelucrarea preliminara a tutunului, vezi 01.11

DB INDUSTRIA TEXTILA SI A PRODUSELOR TEXTILE

17 Fabricarea produselor textile

Aceasta diviziune include pregatirea si filarea fibrelor textile in fire, precum si tesutul materialelor textile, finisarea materialelor textile si a confectiilor de imbracaminte, fabricarea articolelor confectionate din textile, cu exceptia lenjeriei (de ex. lenjerie de pat, fete de masa, paturi, covoare, plus cord etc.) si fabricarea materialelor tricotate si crosetate si a articolelor din aceste materiale (de ex. ciorapi si pulovere). Cultura fibrelor naturale se regaseste in diviziunea 01 (Agricultura), in timp ce fabricarea fibrelor sintetice reprezinta un proces chimic ce trebuie sa fie clasificat in clasa 24.70 (Fabricarea fibrelor artificiale). Fabricarea confectiilor de imbracaminte se regaseste in diviziunea 18.

171 Pregatirea fibrelor si filarea in fire

1711 Pregatirea fibrelor si filarea in fire de bumbac si tip bumbac

Aceasta clasa include:

- operatiunile de pregatire a fibrelor tip bumbac, cardarea si pieptanarea;

- fabricarea firelor tip bumbac, fie din bumbac, fie din fibre artificiale sau sintetice, pentru tesut, tricotat etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea atei de cusut, vezi 17.16

1712 Pregatirea fibrelor si filarea in fire de lana cardata si tip lana cardata

Aceasta clasa include:

- operatiile de pregatire a fibrelor tip lana: degresarea si carbonizarea lanei, cardarea;

- fabricarea firelor tip lana, fie cu lana, fie cu fibre artificiale sau sintetice, pentru tesut, tricotat etc.

1713 Pregatirea fibrelor si filarea in fire de lana pieptanata si tip lana

Aceasta clasa include:

- pieptanarea fibrelor de lana;

- fabricarea firelor tip lana pieptanata, fie cu lana, fie cu fibre artificiale sau sintetice, pentru tesut, tricotat etc.;

- pregatirea si filarea in fire a fibrelor tip lana semi-pieptanata (cardata dar incomplet pieptanata).

1714 Pregatirea si filarea in fire a fibrelor tip in

Aceasta clasa include:

- melitarea inului;

- fabricarea firelor tip in, fie cu in, fie cu fibre artificiale sau sintetice, pentru tesut, tricotat etc.

1715 Prelucrarea si rasucirea matasii naturale si artificiale (inclusiv din scame) si a firelor sintetice

Aceasta clasa include:

- bobinarea, spalarea si racirea matasii naturale;

- cardarea si pieptanarea deseurilor de matase;

- fabricarea firelor tip matase, fie cu matase naturala, fie cu fibre artificiale sau sintetice, pentru tesut, tricotat, etc.;

- rasucirea, paralelizarea si inmuierea firelor sintetice sau artificiale.

1716 Fabricarea atei de cusut

Aceasta clasa include:

- fabricarea atei de cusut din orice material textil, inclusiv din amestecuri.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea firelor pentru tricotat si crosetat, vezi 17.11 la 17.15; 17.17

1717 Pregatirea fibrelor si filarea altor tipuri de fire

Aceasta clasa include:

- operatii de pregatire si filare in fire a altor fibre textile, cum ar fi fibrele de iuta sau liberiene.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea firelor, din celofibra.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea fibrelor si a cablurilor sintetice sau artificiale, fabricarea firelor nerasucite (inclusiv firul cu rezistenta mare si firul pentru covoare), din fibre sintetice sau artificiale, vezi 24.70;

- fabricarea fibrelor de sticla, vezi 26.14;

- filarea firului de azbest, vezi 26.82

172 Productia de tesaturi

1721 Tesaturi din bumbac si din fire tip bumbac

Aceasta clasa include:

- fabricarea tesaturilor din bumbac, fie cu fire de bumbac, fie cu fire artificiale sau sintetice.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea tesaturilor imitatie de blana sau din snur, a prosoapelor plusate, a voalului etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor textile pentru acoperirea podelelor, vezi 17.51;

- fabricarea materialelor textile netesute, vezi 17.53;

- fabricarea materialelor textile inguste (panglici), vezi 17.54;

- fabricarea materialelor textile tricotate sau crosetate, vezi 17.60

1722 Tesaturi din lana cardata si din fire tip lana cardata

Aceasta clasa include:

- fabricarea tesaturilor din fire tip lana, fie cu fire de lana, fie cu fire artificiale sau sintetice. Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor textile pentru acoperirea podelelor, vezi 17.51;

- fabricarea materialelor textile netesute, vezi 17.53;

- fabricarea materialelor tricotate si crosetate, vezi 17.60

1723 Tesaturi din lana pieptanata si din fire tip lana pieptanata

Aceasta clasa include:

- fabricarea tesaturilor din lana pieptanata, fie cu fire de lana, fie cu fire artificiale sau sintetice.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor textile pentru acoperirea podelelor, vezi 17.51;

- fabricarea materialelor textile netesute, vezi 17.53;

- fabricarea materialelor textile tricotate si crosetate, vezi 17.60

1724 Tesaturi din matase si din fire tip matase

Aceasta clasa include:

- fabricarea tesaturilor tip matase, fie cu fire de matase, fie cu fire artificiale sau sintetice.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor netesute, vezi 17.53

1725 Tesaturi din alte textile

Aceasta clasa include:

- fabricarea altor tesaturi, prin utilizarea fibrelor si firelor speciale, de in, canepa, iuta, liberiene;

- fabricarea materialelor textile din polipropilen.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea tesaturilor din fire de sticla.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor textile pentru acoperirea podelelor, vezi 17.51;

- fabricarea materialelor netesute, vezi 17.53;

- tesutul firelor de azbest, vezi 26.82

173 Finisarea materialelor textile

1730 Finisarea materialelor textile

Aceasta clasa include:

- albirea, vopsirea si imprimarea (inclusiv termoimprimarea) fibrelor, firelor, materialelor si articolelor textile, inclusiv a articolelor de imbracaminte care nu sunt productie proprie;

- apretarea, uscarea, expunerea la abur, repararea, sanforizarea, mercerizarea materialelor si a articolelor textile, inclusiv a articolelor de imbracaminte care nu reprezinta productie proprie.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- finisarea articolelor de imbracaminte din piele;

- albirea jeans-ilor;

- plisarea si alte lucrari similare, executate pe materiale textile.

Aceasta clasa exclude:

- finisarea articolelor textile executate din materiale produse de fabrica, vezi 17.1; 17.2; 17.5;

- imprimarea la cerere, pe loc, pe articole textile, vezi 52.74

174 Fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp)

1740 Fabricarea de articole confectionate din textile (cu exceptia imbracamintei si lenjeriei de corp)

Aceasta clasa include:

- fabricarea de articole confectionate din orice material textil, inclusiv din materiale tricotate sau crosetate:

. paturi, inclusiv cuverturi;

. lenjerie de pat, de masa sau de bucatarie;

. cuverturi, plapumi matlasate, plapumi de puf perne, saci de dormit etc.;

- fabricarea articolelor pentru decorarea locuintelor:

. perdele, draperii, jaluzele, cuverturi de pat, huse de mobila sau de masina etc.;

. prelate, corturi, articole pentru camping, panze pentru ambarcatiuni, parasolare, huse de automobil etc.;

. steaguri, drapele, fanioane etc.;

. carpe de praf, carpe de vase si articole similare, veste de salvare, parasute etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea partii textile a paturilor electrice, a produselor de camping, de navigatie;

- fabricarea de prelate, veste de salvare, steaguri, parasute, imbracaminte de protectie, saci si sacose, lavete pentru spalarea dusumelei, veselei, sters praful etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor textile pentru uz tehnic, vezi 17.54

175 Fabricarea altor articole textile

1751 Fabricarea de covoare si mochete

Aceasta clasa include:

- fabricarea de tesaturi si impletituri executate din textile, pentru acoperirea pardoselilor:

. carpete, covoare, mochete, presuri

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea stergatoarelor si rogojinilor, prin impletirea materialelor, vezi 20.52;

- fabricarea materialelor pentru acoperirea podelelor, din: pluta, cauciuc sau plastic, chiar cu o fata textila, vezi 36.63

1752 Fabricarea de franghii, sfori si plase

Aceasta clasa include:

- fabricarea de franghii, sfori, odgoane, cord si snururi, din fibre sau fasii textile, fie ca sunt sau nu impregnate sau acoperite cu cauciuc sau plastic;

- fabricarea plaselor din sfoara, cord sau franghie;

- fabricarea produselor din franghie si plasa: plase de pescuit, trancheti de nava, perne pentru descarcare, tapane, franghii sau cabluri prevazute cu inele metalice pentru incarcat navele etc. Aceasta clasa exclude:

- fabricarea plaselor pentru par, vezi 18.24

1753 Fabricarea de textile netesute si articole din acestea, cu exceptia confectiilor de imbracaminte

1754 Fabricarea altor articole textile n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea tesaturilor inguste (panglici), inclusiv materiale constand din urzeala fara batatura, obtinute cu ajutorul unui adeziv;

- fabricarea fetrului;

- fabricarea de etichete, cocarde etc.;

- fabricarea de pasmanterie ornamentala:

. trese, ciucuri, pampoane etc.;

- fabricarea tulului si a altor tesaturi tip plasa, a dantelei, broderiilor etc.;

- fabricarea materialelor impregnate, acoperite sau stratificate cu material plastic;

- fabricarea vatei si articolelor confectionate din vata (tampoane etc.);

- fabricarea firelor metalizate sau aurite, a firelor de cauciuc si a cordului acoperit cu material textil, a firelor sau benzilor textile acoperite, impregnate sau bordate cu cauciuc sau plastic;

- fabricarea de diverse materiale: tesaturi cord pentru anvelope, din fire artificiale rezistente; calc panzat; canava pentru utilizare in pictura; musama si materiale textile apretate similare, acoperite cu cauciuc, adezivi sau substante poliamidice;

- fabricarea de diverse articole textile: fitile textile, furtunuri, benzi rulante si alte produse similare, curele de transmisie, panza pentru strecurat.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor din pasla, pentru acoperirea podelelor, vezi 17.51;

- fabricarea panzei tesute din fire metalice, vezi 28.73

176 Fabricarea de metraje obtinute prin tricotare sau crosetare

1760 Fabricarea de metraje prin tricotare sau crosetare

Aceasta clasa include:

- fabricarea si prelucrarea in aceeasi unitate a metrajelor obtinute prin tricotare sau crosetare:

. materiale plusate si imitatie de blana;

. materiale tip plasa si pentru ferestre, tricotate pe masini Raschel sau similare;

. alte materiale tricotate sau crosetate.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor tip plasa si pentru acoperirea ferestrelor, gen dantela sau broderie, obtinute pe masini Raschel sau similare, vezi 17.54

177 Fabricarea de articole tricotate sau crosetate

1771 Fabricarea de ciorapi, sosete si ciorapi pantalon, tricotati sau crosetati

Aceasta clasa include:

- fabricarea de ciorapi, sosete si ciorapi pantalon.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de incaltaminte din materiale textile, fara talpi aplicate.

1772 Fabricarea de pulovere, veste si articole similare tricotate sau crosetate

Aceasta clasa include:

- fabricarea de pulovere, jachete, jerseuri, veste si articole similare, tricotate sau crosetate.

18 Fabricarea articolelor de imbracaminte; aranjarea si vopsirea blanurilor

Industria confectiilor de imbracaminte acopera toate activitatile de croitorie (pentru confectii de gata sau de comanda), din toate materialele (de ex. piele, tesaturi, materiale tricotate sau crosetate etc.) a tuturor articolelor de imbracaminte (de ex. haine, lenjerie pentru barbati, femei sau copii; imbracaminte de lucru, de oras sau de purtare etc.) si accesoriilor. Nu se face nici o distinctie intre imbracamintea pentru adulti sau copii, sau intre imbracamintea moderna si cea traditionala. Diviziunea 18 include, de asemenea, industria blanurilor (blanuri si haine de blana). Ea nu include fabricarea articolelor tricotate si crosetate (17.7) si finisarea articolelor de imbracaminte (17.30).

181 Fabricarea articolelor de imbracaminte din piele

1810 Fabricarea articolelor de imbracaminte din piele

Aceasta clasa include:

- fabricarea articolelor de imbracaminte din piele, sau din inlocuitori de piele.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea manusilor si curelelor din piele, vezi 18.24;

- fabricarea articolelor de imbracaminte din blana, vezi 18.30;

- fabricarea manusilor si castilor de sport, din piele, vezi 36.40

182 Fabricarea altor articole de imbracaminte si accesorii

Aceasta grupa exclude:

- fabricarea articolelor de imbracaminte din blana, vezi 18.30

1821 Fabricarea de articole de imbracaminte pentru lucru

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea incaltamintei, vezi 19.30;

- fabricarea imbracamintei de cauciuc sau plastic, neasamblate prin cusatura, ci doar lipite, vezi 25.13 si 25.24;

- fabricarea castilor de protectie, vezi 25.24 si 28.75;

- repararea articolelor de imbracaminte, vezi 52.74

1822 Fabricarea altor articole de imbracaminte (exclusiv lenjeria de corp)

Aceasta clasa include:

- fabricarea altor confectii din materiale tesute, tricotate sau crosetate, materiale netesute etc, pentru barbati, femei si copii:

. haine, costume, compleuri, jachete, pantaloni, fuste etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- croitoria de comanda.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor de imbracaminte din blana, vezi 18.30;

- fabricarea articolelor de imbracaminte din cauciuc si materiale plastice, neasamblate prin cusaturi, ci doar lipite, vezi 25.13 si 25.24;

- repararea articolelor de imbracaminte, vezi 52.74

1823 Fabricarea de articole de lenjerie de corp

Aceasta clasa include:

- fabricarea de articole de lenjerie de corp din materiale textile, tesute, tricotate sau crosetate, matase etc., pentru barbati, femei si copii:

. camasi, tricouri, chiloti, indispensabili, pijamale, camasi de noapte, halate de casa, bluze, slipuri, sutiene, corsete etc.

Aceasta clasa exclude:

- repararea articolelor de imbracaminte, vezi 52.74

1824 Fabricarea altor articole de imbracaminte si accesorii n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea articolelor de imbracaminte pentru sugari, a treningurilor, costumelor de schi, costumelor de baie etc.;

- fabricarea palariilor si sepcilor;

- fabricarea altor accesorii: manusi, curele, saluri, cravate, fileuri de par etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea articolelor din blana, pentru acoperit capul.

Aceasta subclasa elementara si respectiv, intreaga clasa 18.24, exclude:

- . fabricarea castilor de protectie, vezi 25.24 si 28.75;

- fabricarea manusilor si castilor din piele pentru sport, vezi 36.40;

- repararea articolelor de imbracaminte, vezi 52.74

183 Prepararea si vopsirea blanurilor; fabricarea articolelor din blana

1830 Prepararea si vopsirea blanurilor; fabricarea articolelor din blana

Aceasta clasa include:

- prepararea si vopsirea blanurilor si a pieilor cu par: razuirea, tabacirea, tratarea cu tananti, decolorarea (albirea), tunderea, pensarea si vopsirea blanurilor;

- fabricarea articolelor din blana:

. fabricarea hainelor si accesoriilor din blana;

. asamblari de blanuri, cum sunt: resturile de blana, rondelele, covorasele, fasiile din petice de blana etc.;

. diverse articole din blana: covorase, "pufuri" (taburete rotunde) neumplute, carpe pentru lustruire industriala.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea blanurilor artificiale si a articolelor din blana artificiala

Aceasta clasa exclude:

- productia de blanuri neprelucrate, vezi 01.25 si 01.50;

- productia de piei neprelucrate, vezi 15.11;

- fabricarea imitatiilor din blana (materiale cu par lung obtinute prin tesere sau tricotare), vezi 17.2 si 17.60;

- fabricarea palariilor de blana, vezi 18.24;

- fabricarea confectiilor garnisite cu blana, vezi 18.24;

- fabricarea cizmelor sau a pantofilor, cu garnituri din blana, vezi 19.30

DC INDUSTRIA PIELARIEI SI A PRODUSELOR DIN PIELE

In prezent, industria pielariei si a incaltamintei utilizeaza multe alte materiale pentru a-si fabrica produsele (de ex. articole de voiaj, incaltaminte etc.). Activitatea descrisa in aceasta diviziune include prepararea si tratarea cu tananti a pieilor brute produse de grupa 151.

19 Tabacirea si finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, a harnasamentelor si incaltamintei

191 Tabacirea si finisarea pieilor

1910 Tabacirea si finisarea pieilor

Aceasta clasa include:

- productia de piei tabacite;

- productia de piei velurate, piei lacuite sau metalizate;

- productia de piei, din componente.

Aceasta clasa exclude:

- productia de piei si piei brute, vezi 15.11;

- fabricarea imbracamintei din piele, vezi 18.10;

- tabacirea si finisarea pieilor de animale cu blana sau a pieilor de animale cu par, vezi 18.30;

- fabricarea imitatiilor din piele care nu se compun din piele naturala, vezi 17.2; 25.13; 25.24

192 Fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie si a articolelor de harnasament

1920 Fabricarea de articole de voiaj si marochinarie si a articolelor de harnasament

Aceasta clasa include:

- fabricarea de articole de voiaj, genti de mana si articole similare, din piele, piele din componente si din orice alt material, ca: panza de plastic, materiale textile, fibre vulcanizate sau carton, la obtinerea carora se utilizeaza aceeasi tehnologie ca si pentru piele;

- fabricarea cureluselor de ceas, nemetalizate;

- fabricarea de diverse articole din piele sau piele reconstituita: curele de transmisie, ambalaje etc.;

- fabricarea articolelor de harnasament.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea confectiilor din piele, vezi 18.10;

- fabricarea manusilor si palariilor din piele, vezi 18.24;

- fabricarea incaltamintei, vezi 19.30;

- fabricarea cureluselor metalice de ceas, vezi 33.50

193 Fabricarea incaltamintei

1930 Fabricarea incaltamintei

Aceasta clasa include:

- fabricarea de incaltaminte pentru toate scopurile, din orice material, prin orice procedeu, inclusiv prin turnare;

- fabricarea de jambiere, ghete si articole similare;

- fabricarea unor parti din incaltaminte: fabricarea caputelor si a unor parti ale caputelor, a talpilor si branturilor, tocurilor etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea incaltamintei din materiale textile, fara talpi, vezi 17.71;

- fabricarea incaltamintei din azbest, vezi 26.82;

- fabricarea pantofilor si ghetelor ortopedice, vezi 33.10

DD FABRICAREA LEMNULUI SI A PRODUSELOR DIN LEMN

20 Fabricarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din impletitura de pai si alte materiale

Aceasta diviziune include fabricarea produselor din lemn, cum sunt: cheresteaua, placajul, panourile de lemn, ambalajele de lemn, podelele din lemn, grinzi de lemn si cladiri prefabricate din lemn.

Procesele de productie includ: taierea cu fierastraul, rindeluirea, fasonarea, laminarea si asamblarea produselor din lemn, incepand de la taierea bustenilor sau de la cherestea, care poate fi taiata ulterior, ori fasonata la strung sau cu alte unelte de fasonat. Cheresteaua sau alte produse fasonate din lemn transformat pot fi, de asemenea, rindeluite ulterior si asamblate in produse finite, cum ar fi ambalajele din lemn.

Cu exceptia joagarelor si a unitatilor de ocrotire a padurilor, unitatile sunt grupate in ramuri industriale care se bazeaza, in principal, pe produsele specifice fabricate.

Diviziunea nu include nici fabricarea mobilei (36.1), nici instalarea de accesorii din lemn de productie proprie (vezi 45.42).

201 Taierea si rindeluirea lemnului; impregnarea lemnului

2010 Taierea si rindeluirea lemnului; impregnarea lemnului

Aceasta clasa include:

- taierea, rindeluirea si prelucrarea mecanica a lemnului;

- fabricarea traverselor de cale ferata;

- fabricarea podelelor neasamblate din lemn;

- fabricarea talasului, a rumegusului, aschiilor, particulelor de lemn.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- uscarea lemnului;

- impregnarea sau tratarea chimica a lemnului, cu conservanti si alte materiale.

Aceasta clasa exclude:

- taierea copacilor si productia de lemn brut, vezi 02.01;

- fabricarea sindrilei si a cofrajelor, vezi 20.30

202 Fabricarea de produse stratificate din lemn

2020 Fabricarea de produse stratificate din lemn: placaj, panel, furnire, placi din aschii de lemn, placi fibrolemnoase etc.

203 Fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie, pentru constructii

2030 Fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie pentru constructii

Aceasta clasa include:

- fabricarea produselor din lemn, ce urmeaza a fi utilizate in principal in industria de constructii:

. barne, grinzi, suporti pentru acoperis;

. usi, ferestre, obloane si cadrele lor;

. scari, balustrade;

. cofraje din lemn, sindrila;

. parchete asamblate in panouri;

- fabricarea caselor prefabricate din lemn, sau a unor elemente ale acestora.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea lamelelor neasamblate de lemn, pentru parchet, vezi 20.10

204 Fabricarea ambalajelor din lemn

2040 Fabricarea ambalajelor din lemn

Aceasta clasa include:

- fabricarea cutiilor din lemn, a lazilor, cilindrilor si altor ambalaje similare din lemn;

- fabricarea paletior, a paletilor pentru cutii si a altor platforme de incarcare, din lemn;

- fabricarea butoaielor, ciuberelor, putinilor, doagelor si altor produse de dogarie;

- fabricarea tamburilor din lemn, pentru cablu.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor de voiaj, vezi 19.20;

- fabricarea de lazi sau cutii din material impletit, vezi 20.52

205 Fabricarea altor produse din lemn; fabricarea articolelor din pluta, paie si impletituri

2051 Fabricarea altor produse din lemn

Aceasta clasa include:

- fabricarea de diverse produse din lemn:

. manere din lemn si diferite monturi pentru unelte, maturi, perii;

. sanuri din lemn, pentru ghete si pantofi; umerase pentru haine;

. ustensile casnice si vase de bucatarie din lemn; cuiere pentru haine si palarii;

. statuete si ornamente din lemn, marchetarie de lemn, intarsii din lemn;

. casete din lemn pentru bijuterii, tacamuri si articole similare;

. sicrie de lemn;

. linguri, scafe, bobine, mosoare pentru ata de cusut si articole similare din lemn curbat;

. alte articole din lemn.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor de voiaj, vezi 19.20;

- fabricarea incaltamintei din lemn, vezi 19.30;

- fabricarea de corpuri si montaje de iluminat, vezi 31.50;

- fabricarea carcaselor de ceas, vezi 33.50;

- fabricarea de mobila, vezi 36.1;

- fabricarea jucariilor din lemn, vezi 36.50;

- fabricarea imitatiilor de bijuterii, vezi 36.61;

- fabricarea de perii si maturi, vezi 36.62;

- fabricarea bastoanelor si umbrelelor de mana, vezi 36.63;

- fabricarea chibriturilor, vezi 36.63

2052 Fabricarea articolelor din pluta, paie si impletituri

Aceasta clasa include:

- prelucrarea plutei naturale;

- fabricarea articolelor din pluta naturala si aglomerata;

- fabricarea de impletituri si produse din materiale impletite: rogojini, covorase, etc.;

- fabricarea de cosuri si impletituri din nuiele.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de rogojini sau impletituri de materiale textile, vezi 17.51;

- fabricarea de mobila, vezi 36.1

DE FABRICAREA CELULOZEI, HARTIEI SI A PRODUSELOR DIN HARTIE; EDITAREA SI TIPARIREA PUBLICATIILOR

21 Fabricarea celulozei, hartiei si a produselor din hartie

Aceasta diviziune cuprinde fabricarea celulozei, hartiei si produselor din hartie reciclata. Fabricarea acestor produse este inclusa in aceeasi grupa, deoarece ele constituie o serie de procese conectate pe verticala. Mai multe din aceste procese se desfasoara adesea, intr-o singura unitate. In esenta, exista trei activitati si anume:

- Fabricarea celulozei, ce implica separarea fibrelor de celuloza de alte impuritati din lemn sau din deseurile de hartie.

- Fabricarea hartiei, ce implica alcatuirea colilor din aceste fibre.

- Fabricarea produselor din hartie reciclata, rezultate din hartie si alte materiale, ce implica diverse tehnici de taiere si modelare si include activitati de acoperire si laminare. Articolele din hartie pot fi tiparite (de ex. tapet, ambalaje pentru cadouri etc.), atat timp cat informatia tiparita nu reprezinta scopul principal.

211 Fabricarea celulozei, hartiei si cartonului

2111 Fabricarea celulozei

Aceasta clasa include:

- fabricarea celulozei albite, semi-albite sau nealbite, prin procese mecanice, chimice (cu sau fara dizolvare) sau semichimice;

- eliminarea cernelii si fabricarea celulozei din deseuri de hartie.

2112 Fabricarea hartiei si cartonului

Aceasta clasa include:

- fabricarea hartiei si cartonului, destinate prelucrarii industriale ulterioare.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- acoperirea si impregnarea hartiei si a cartonului;

- fabricarea hartiei creponate;

- fabricarea hartiei de ziar si a altor tipuri de hartie pentru tiparituri si hartie de scris;

- fabricarea hartiei pentru rotativa.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea cartonului ondulat, vezi 21.21;

- fabricarea articolelor din hartie prelucrata ulterior, vezi 21.22; 21.23; 21.24; 21.25

212 Fabricarea articolelor din hartie si carton

2121 Fabricarea hartiei si cartonului ondulat si a ambalajelor din hartie sau carton

Aceasta clasa include:

- fabricarea hartiei si cartonului ondulat;

- fabricarea ambalajelor din hartie sau carton ondulat;

- fabricarea ambalajelor din carton pliabil;

- fabricarea ambalajelor din carton rezistent;

- fabricarea altor ambalaje din hartie si carton;

- fabricarea sacilor si pungilor de hartie;

- fabricarea dosarelor de birou si a articolelor similare.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea plicurilor, vezi 21.23;

- fabricarea articolelor din pasta de hartie sau carton, prin presare sau mulare (de exemplu cofraje de oua), vezi 21.25

2122 Fabricarea produselor de uz gospodaresc si sanitar, din hartie sau carton

Aceasta clasa include:

- fabricarea produselor de uz gospodaresc si pentru igiena personala, din hartie si pasta de celuloza:

. servetele pentru curatat tenul;

. batiste, prosoape, servetele de masa;

. hartie igienica;

. tampoane igienice, scutece si captuseli de scutece pentru copii;

. cesti, farfurii si tavi.

2123 Fabricarea articolelor de papetarie

Aceasta clasa include:

- fabricarea hartiei de tiparituri si de scris, gata pentru utilizare;

- fabricarea hartiei de imprimanta;

- fabricarea hartiei de copiat, gata pentru utilizare;

- fabricarea indigoului si a hartiei sablon, pentru multiplicat;

- fabricarea hartiei de lipit sau adezive, gata pentru utilizare;

- fabricarea plicurilor si a cartilor postale;

- fabricarea cutiilor, mapelor, truselor pentru scris, continand hartie de scris asortata.

2124 Fabricarea tapetului

Aceasta clasa include:

- fabricarea tapetelor de hartie si a altor materiale similare, pentru lipit pe pereti, inclusiv tapete acoperite cu vinil;

- fabricarea materialelor textile pentru acoperirea peretilor.

2125 Fabricarea altor articole din hartie si carton n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea etichetelor;

- fabricarea hartiei si cartonului de filtru;

- fabricarea bobinelor, mosoarelor, canetelor etc., din hartie si carton;

- fabricarea cofrajelor de oua si a altor produse de ambalat, din pasta mulata (turnata);

- fabricarea cartelelor de hartie sau carton, utilizate la masinile de tricotat Jacquard.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea hartiei sau cartonului in vrac (desfacut), vezi 21.12;

- fabricarea cartilor de joc, vezi 36.50;

- fabricarea jocurilor si jucariilor, din hartie sau carton, vezi 36.50

22 Edituri, poligrafie si reproducerea pe suporti a inregistrarilor

Aceasta diviziune include editarea ziarelor, revistelor, a altor periodice si a cartilor.

In general, unitatile cunoscute ca edituri publica copii ale unor lucrari pentru care poseda, de obicei, dreptul de reproducere (copyright). Lucrarile pot avea un singur format sau mai multe formate, inclusiv forma poligrafica traditionala, banda audio, CD-ROM sau on-line. Editorii pot publica lucrari originale, create de altii, pentru care au obtinut drepturile respective si/sau lucrari pe care le-au creat in interiorul editurii.

Activitatile poligrafice reprezinta tiparirea de produse, cum sunt: ziare, carti, periodice, formulare comerciale, felicitari si alte materiale si executa, de asemenea, lucrari anexe cum sunt: lucrarile de legatorie, serviciile de reproducere pe clisee etc.

Activitatile anexe cuprinse aici fac parte integranta din industria poligrafica si aceste operatiuni furnizeaza aproape intotdeauna un produs (o placa tipografica, o carte legata sau un disc, ori un fisier magnetic) ce face parte integranta din industria poligrafica.

Procesele utilizate in poligrafie includ o varietate de metode utilizate pentru a transfera o imagine de pe o plansa, un ecran sau dintr-un fisier de calculator, pe un suport oarecare, cum ar fi: hartia, materialele plastice, metalul, articolele textile sau lemnul. Cea mai utilizata dintre aceste metode este transferarea imaginii de pe o plansa sau ecran pe un suport (tiparire litografica, a unei gravuri, a unui ecran sau flexografica). O noua tehnologie care se dezvolta cu rapiditate utilizeaza un fisier de calculator in scopul actionarii directe a mecanismului de tiparire pentru a crea imaginea si noi echipamente electrostatice sau alte tipuri de echipament (tiparire digitala sau non-impact).

Desi tiparirea si editarea sunt adesea executate de aceeasi unitate (de ex. un ziar), situatiile in care aceste activitati distincte sunt efectuate in aceeasi unitate sunt din ce in ce mai rare.

Aceasta diviziune exclude:

- editarea de programe, vezi 72.21

- editarea on-line fara legatura cu alt tip de editare, se regaseste in 72.40

221 Activitatea editurilor

2211 Editarea cartilor

Aceasta clasa include:

- editarea cartilor, brosurilor, pliantelor si materialelor similare, inclusiv editarea dictionarelor si a enciclopediilor;

- editarea hartilor si a schemelor.

2212 Editarea ziarelor

Aceasta clasa include:

- editarea ziarelor, inclusiv a presei publicitare.

2213 Editarea revistelor si periodicelor

2214 Editarea inregistrarilor sonore

Aceasta clasa include:

- editarea discurilor, a CD-urilor, DVD-urilor si benzilor magnetice cu muzica sau alte inregistrari sonore;

- editarea partiturilor muzicale tiparite.

2215 Alte activitati de editare

Aceasta clasa include:

- editarea de:

. fotografii, gravuri de carti postale;

. orare;

. formulare;

. afise, reproduceri ale operelor de arta;

. alte tiparituri, cum sunt: cartile postale ilustrate, reproduse prin mijloace mecanice si foto-mecanice.

222 Tiparirea si activitati anexe

2221 Tiparirea ziarelor

Aceasta clasa include:

- imprimarea ziarelor si a altor publicatii periodice.

2222 Alte activitati de tiparire n.c.a.

Aceasta clasa include:

- tiparirea de reviste si de alte periodice, carti, brosuri, partituri si manuscrise muzicale, harti, atlase, afise, cataloage publicitare, prospecte si alte tiparituri publicitare, timbre postale, timbre fiscale, bilete de banca, cecuri, registre, albume, jurnale de zi, calendare, formulare administrative si alte materiale imprimate comerciale, hartie de scris cu antet personal si alte tiparituri (de ex. etichete de plastic, pungi de plastic si placi de sticla, articole din metal), cu ajutorul presei de tipar inalt, la offset, prin fotogravura, imprimare flexografica, tiparire de pe ecran si cu alte prese de tiparit, masini de multiplicat, imprimante de calculator, masini de tiparit in relief, fotocopiatoare si termocopiatoare.

Aceasta clasa exclude:

- tiparirea etichetelor, vezi 21.25;

- editarea, vezi 22.1

2223 Legatorie

Aceasta clasa include:

- legarea foilor tiparite, de ex. pentru a forma carti, brosuri, reviste, cataloage etc., prin pliere, asamblare, coasere, lipire, colare, insailare, legare cu ajutorul adezivilor, taiere, precum si imprimarea cu litere aurite.

2224 Servicii pregatitoare pentru pretiparire

Aceasta clasa include:

- lucrari de compozitie, culegere, fotoculegere, introducere a datelor, inclusiv scanare si recunoasterea caracterelor optice, cosmetizare electronica;

- lucrari de creare a documentelor, editare pe calculator si toate celelalte lucrari de conceptie;

- servicii de pregatire a datelor digitale, adica extindere, selectie, codificarea legaturii intre programe;

- servicii de proiectare asistata de calculator, prelucrare asistata de calculator, procesare electronica;

- servicii de paginare digitala;

- lucrari de executare a planselor, inclusiv fixarea imaginii si a paginilor cu ilustratii (pentru tipar inalt si offset);

- lucrari de fatuire a cilindrilor, pentru gravura;

- lucrari de prelucrare, executate direct pe placa (si placi din fotopolimeri);

- placi si vopsele pentru lucrari de imprimare sau tiparire in relief;

- lucrari de arta, inclusiv pietre pentru litografii si blocuri din lemn preparat.

2225 Alte lucrari de tipografie

Aceasta clasa include:

- lucrari de realizare a produselor reprografice;

- lucrari de realizare a suporturilor de prezentare, de ex. diapozitive pentru proiectie si alte forme digitale de prezentare;

- lucrari de design al produselor tipografice, de ex. schite, planuri, machete;

- alte lucrari grafice ca: vopsire, scufundare in baie sau imprimare, copiere in alfabetul braille, perforare, tiparire in relief, glazurare si laminare, colare si intercalare, creponare.

223 Reproducerea inregistrarilor pe suporti

2231 Reproducerea inregistrarilor audio

Aceasta clasa include:

- reproducerea dupa matrita a discurilor de patefon, CD-urilor, DVD-urilor si casetelor cu muzica, sau cu alte inregistrari audio.

2232 Reproducerea inregistrarilor video

Aceasta clasa include:

- reproducerea dupa matrita a benzilor video si DVD-urilor cu filme si alte inregistrari video.

2233 Reproducerea inregistrarilor informatice

Aceasta clasa include:

- reproducerea dupa matrita a inregistrarilor informatice (programe si date), pe discuri si benzi.

DF FABRICAREA PRODUSELOR DE COCSERIE, A PRODUSELOR OBTINUTE PRIN RAFINAREA PETROLULUI SI A COMBUSTIBILILOR NUCLEARI

23 Industria de prelucrare a titeiului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari

Aceasta diviziune se bazeaza pe transformarea titeiului si a carbunelui brut in produse utilizabile si include de asemenea industriile nucleare. Partea de prelucrare din sectorul energetic este aceea care incepe in sectiunea C (Industria extractiva) fiind, de asemenea, prezenta si in sectiunea E (Energia electrica, gaze si apa). Procesul dominant este rafinarea titeiului, care implica separarea titeiului brut in produsele componente prin tehnici cum sunt: cracarea si distilarea. Aceasta diviziune acopera si fabricarea, in cont propriu, a unor produse caracteristice (de ex. cocs, butan, propan, benzina, petrol lampant, ulei combustibil, combustibil nuclear etc.)f precum si servicii de prelucrare (de ex. rafinare la cererea clientului, tratarea deseurilor nucleare etc.).

Aceasta diviziune include numai fabricarea gazelor cu puritate scazuta (sub 95% pentru etan, etilena si butan; sub 90% pentru propan (propilena), butan (butilena) si butadiena).

Nu este inclusa fabricarea gazelor cu grad inalt de puritate (24.14), fabricarea gazelor industriale (24.11), extractia hidrocarburilor (metan, etan, butan sau propan - 11.10) si productia gazelor, altele decat cele provenite din prelucrarea titeiului (de ex. gaz provenit din prelucrarea carbunelui, din apa, gaz provenit din procese gazogene, uzine de gaz - 40.21).

231 Fabricarea produselor de cocserie

2310 Fabricarea produselor de cocserie

Aceasta clasa include:

- producerea cocsului;

- producerea gazelor de la cuptoarele de cocs;

- producerea gudroanelor de carbune si lignit

Aceasta clasa exclude:

- aglomerarea antracitului, vezi 10.10;

- aglomerarea lignitului, vezi 10.20;

- productia de smoala, vezi 24.14;

- transformarea gazelor de la cuptoarele de cocs, pentru distributie prin conducte principale, vezi 40.21

232 Fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului

2320 Fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului

Aceasta clasa include:

- fabricarea carburantilor: benzina, kerosenetc.;

- fabricarea de combustibili: ulei combustibil usor, mediu si greu, gaze de rafinarie ca: etan, propan, butan etc.;

- fabricarea uleiurilor sau grasimilor lubrifiante pe baza de titei, inclusiv din reziduuri de titei;

- fabricarea de produse pentru industria petrochimica si pentru prepararea bitumului;

- fabricarea diferitelor produse: white-spirit, vaselina, parafina etc.

233 Prelucrarea combustibililor nucleari

2330 Prelucrarea combustibililor nucleari

Aceasta clasa include:

- producerea de uraniu imbogatit;

- producerea elementelor combustibile, pentru reactoarele nucleare;

- producerea elementelor radioactive, pentru uzul industrial sau medical;

- prelucrarea combustibililor nucleari si tratarea reziduurilor nucleare radioactive.

Aceasta clasa exclude:

- extractia si concentrarea minereurilor de uraniu si thoriu, vezi 12.00;

- fabricarea oxidului de uraniu, vezi 12.00;

- tratarea si indepartarea reziduurilor radioactive, de tranzitie, din spitale, vezi 90.02*1)

──────────────

*1) Tip de reziduuri radioactive (in principal de origine medicala) care se vor degrada in perioada depozitarii temporare si pot fi adecvate unei manipulari in afara sistemului de control reglementar.

DG FABRICAREA SUBSTANTELOR, A PRODUSELOR CHIMICE SI A FIBRELOR SI FIRELOR SINTETICE SI ARTIFICIALE

Aceasta subsectiune se bazeaza pe transformarea materiilor prime organice si anorganice printr-un proces chimic si prepararea produselor pe baza unei formule. Ea face distinctie intre productia substantelor chimice de baza, care cuprind prima grupa industriala, si productia de produse intermediare si finale obtinute prin prelucrarea ulterioara a substantelor chimice de baza, care formeaza restul grupelor de activitate.

24 Fabricarea substantelor si a produselor chimice

241 Fabricarea produselor chimice de baza

2411 Fabricarea gazelor industriale

Aceasta clasa include:

- fabricarea gazelor industriale sau medicale, lichefiate sau comprimate:

. gaze primare (elementare);

. aer lichefiat sau comprimat;

. gaze de refrigerare;

. gaze industriale mixte;

. gaze inerte, ca bioxidul de carbon;

. gaze izolatoare.

Aceasta clasa exclude:

- extractia de metan, etan, butan saupropan, vezi 11.10;

- fabricarea, in rafinarii de petrol, a combustibililor gazosi pe baza de etan, butan sau propan, vezi 23.20

2412 Fabricarea colorantilor si a pigmentilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de coloranti si pigmenti, din orice sursa, sub forma de baza sau concentrata.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea produselor de tipul celor folosite ca agenti fluorescenti sau ca substante luminofere.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea vopselelor si pigmentilor preparati, vezi 24.30.

2413 Fabricarea altor produse chimice anorganice de baza

Aceasta clasa include:

- fabricarea de elemente chimice, cu exceptia metalelor, a gazelor elementare industriale si a elementelor radioactive produse de industria combustibililor nucleari;

- fabricarea acizilor anorganici, cu exceptia acidului nitric;

- fabricarea bazelor, lesiilor si a altor baze anorganice, cu exceptia amoniacului;

- fabricarea altor compusi anorganici.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea acidului azotic si sulfonitric, vezi 24.15;

- fabricarea amoniacului, vezi 24.15;

- fabricarea clorurii de amoniu, vezi 24.15;

- fabricarea nitritilor si a nitratilor de potasiu, vezi 24.15;

- fabricarea carbonatilor de amoniu, vezi 24.15

2414 Fabricarea altor produse chimice organice de baza

Aceasta clasa include:

- fabricarea altor substante chimice organice de baza, ca:

. hidrocarburi aciclice, saturate si nesaturate;

. hidrocarburi ciclice, saturate si nesaturate;

. alcooli aciclici si ciclici, inclusiv alcool etilic de sinteza;

. acizi mono-si poli-carboxilici, inclusiv acid acetic;

. alti compusi cu functii oxigenate, inclusiv aldehide, cetone, chinone si compusi cu functie duala sau poli-oxigenata;

. compusi organici cu functii azotate, inclusiv amine;

. alti compusi organici, inclusiv produse obtinute prin distilarea lemnului etc.;

- fabricarea carbunelui de lemn;

- producerea de bitum si cocs de bitum;

- fabricarea produselor aromatice sintetice;

- distilarea gudronului de carbune.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea alcoolului etilic, din substante fermentate, vezi 15.92 ;

- fabricarea materialelor plastice informe primare, vezi 24.16;

- fabricarea cauciucului sintetic in forme primare, vezi 24.17;

- fabricarea acidului salicilic si O-acetilsalicilic, vezi 24.41;

- fabricarea glicerolului brut, vezi 24.51;

- fabricarea uleiurilor esentiale, vezi 24.63

2415 Fabricarea ingrasamintelor si produselor azotoase

Aceasta clasa include:

- fabricarea ingrasamintelor:

. ingrasaminte azotoase, fosfatice sau potasice, simple sau complexe;

. uree, fosfati naturali bruti si saruri naturale de potasiu, brute;

- fabricarea produselor asociate ale azotului:

. acid nitric si sulfonic, amoniac, clorura de amoniu, nitriti si nitrati de potasiu.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea produselor agrochimice, vezi 24.20;

- tratarea reziduurilor prin compostare cu plante, in scopul indepartarii si al obtinerii unui produs derivat (compost), vezi 90.02

2416 Fabricarea materialelor plastice in forme primare

Aceasta clasa include:

- fabricarea materialelor plastice in forme primare:

. polimeri, inclusiv cei din etilena, propilena, stiren, clorura de vinii, acetat de vinii si acrilice;

. poliamide;

. rasini fenolice, epoxidice si poliuretan;

. rasini aldehidice si poliesterice, precum si polieteri;

. siliconi;

. modificatori ionici pe baza de polimeri.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea celulozei.

Aceasta clasa exclude:

- reciclarea materialelor plastice, vezi 37.20

2417 Fabricarea cauciucului sintetic in forme primare

Aceasta clasa include:

- fabricarea cauciucului sintetic, in forme primare:

. cauciuc sintetic;

. fractiuni chimice;

- fabricarea amestecurilor de cauciuc sintetic si cauciuc natural.

242 Fabricarea pesticidelor si a altor produse agrochimice

2420 Fabricarea pesticidelor si a altor produse agrochimice

Aceasta clasa include:

- fabricarea insecticidelor, rodenticidelor, fungicidelor, ierbicidelor;

- fabricarea inhibitorilor de germinare, a biostimulatorilor;

- fabricarea dezinfectantilor;

- fabricarea altor produse agrochimice n.c.a., exclusiv ingrasamintele artificiale si compusii azotului n.c.a.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de ingrasaminte artificiale si compusi ai azotului n.c.a., vezi 24.15

243 Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice si masticurilor

2430 Fabricarea vopselelor, lacurilor, cernelii tipografice si masticurilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea vopselelor si a lacurilor;

- fabricarea pigmentilor finiti, a opacifiantilor si a culorilor finite; fabricarea emailurilor vitroase si a glazurilor, a angobelor si substantelor analoge;

- fabricarea masticurilor;

- fabricarea compusilor pentru calafatuit navele si a preparatelor nerefractare similare, de umplere sau de acoperire a suprafetelor;

- fabricarea solventilor si diluantilor organici complecsi; fabricarea dizolvantilor finiti, pentru vopsele si lacuri;

- fabricarea cernelii tipografice.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea colorantilor si a pigmentilor, vezi 24.12;

- fabricarea cernelii de scris si de desen, vezi 24.66

244 Fabricarea de medicamente, produse farmaceutice si naturiste

2441 Fabricarea produselor farmaceutice de baza

Aceasta clasa include:

- producerea de substante active din punct de vedere medicinal, ce urmeaza a fi utilizate pentru proprietatile lor farmacologice, la fabricarea medicamentelor;

- prelucrarea sangelui.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea zaharurilor pure din punct de vedere chimic;

- prelucrarea glandelor si fabricarea extractelor glandulare etc.

2442 Fabricarea preparatelor farmaceutice

Aceasta clasa include:

- fabricarea medicamentelor, definite ca atare in legislatia Comunitatii:

. antiseruri si alte fractii ale sangelui;

. vaccinuri;

. diverse medicamente, inclusiv preparate homeopatice;

- fabricarea produselor chimice anticonceptionale pentru uz extern si a medicamentelor anticonceptionale hormonale;

- fabricarea materialelor utilizate pentru plombe dentare si a cimenturilor pentru reconstructia oaselor.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea vatei, tifonului, feselor, bandajelor medicinale impregnate, a catgutului chirurgical etc.

245 Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere, cosmetice si de parfumerie

2451 Fabricarea sapunurilor, detergentilor si a produselor de intretinere

Aceasta clasa include:

- fabricarea agentilor organici activi, de suprafata;

- fabricarea sapunului;

- fabricarea glicerolului;

- fabricarea preparatelor active, de suprafata:

. prafuri de curatat sub forma solida sau lichida, precum si detergenti;

. preparate pentru spalatul vaselor;

. produse pentru inmuierea materialelor textile;

- fabricarea produselor de curatat si lustruit:

. preparate pentru parfumarea si dezodorizarea incaperilor;

. ceara artificiala si ceara preparata;

. creme de ghete si produse de lustruit pielea;

. creme si produse de lustruit lemnul;

. produse de lustruit pentru caroserii, sticla si metal;

. paste si prafuri de curatat.

2452 Fabricarea parfumurilor si a produselor cosmetice (de toaleta)

Aceasta clasa include fabricarea de:

. parfumuri si ape de toaleta;

. preparate de infrumusetare si farduri;

. preparate pentru prevenirea arsurilor la plaja si pentru bronzat;

. preparate pentru manichiura si pedichiura;

. sampoane, lacuri fixative pentru par, preparate pentru ondularea si intinderea parului;

. produse pentru igiena bucala si dentara, inclusiv preparate pentru fixarea danturii false;

. preparate pentru ras;

. deodorante si saruri de baie;

. depilatoare.

Aceasta clasa exclude:

- extragerea si rafinarea uleiurilor esentiale, vezi 24.63

246 Fabricarea altor produse chimice

2461 Fabricarea explozivilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea pulberilor propulsive;

- fabricarea explozivilor;

- fabricarea produselor pirotehnice,

2462 Fabricarea cleiurilor si gelatinelor

Aceasta clasa include:

- fabricarea gelatinei si a derivatilor sai, a cleiului si adezivilor finiti, inclusiv cleiurile si adezivii pe baza de cauciuc.

2463 Fabricarea uleiurilor esentiale

Aceasta clasa include:

- fabricarea extractelor din produse aromatice naturale;

- fabricarea rasinilor;

- fabricarea apelor aromatice distilate;

- fabricarea mixturilor de produse odorifere, utilizate la prepararea parfumurilor sau a alimentelor.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea produselor aromatice sintetice, vezi 24.14;

- fabricarea parfumurilor si a preparatelor de toaleta, vezi 24.52

2464 Fabricarea preparatelor chimice de uz fotografic

Aceasta clasa include:

- fabricarea placilor fotografice, a filmelor, hartiei fotosensibile si a altor materiale fotosensibile neexpuse;

- fabricarea preparatelor chimice pentru uz fotografic.

2465 Fabricarea suportilor destinati inregistrarilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea suportilor de inregistrare audio si video;

- fabricarea dischetelor si a benzilor magnetice pentru calculatoare.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea peliculei cinematografice, vezi 24.64

2466 Fabricarea altor produse chimice n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea diverselor produse chimice, ca de ex.:

. peptone, derivati ai peptonelor, alte substante proteice si derivatele lor n.c.a.;

. uleiuri si grasimi modificate chimic;

. materiale folosite la finisarea materialelor textile si a pielii;

. pulberi si paste utilizate in sudura;

. decapanti pentru metale;

. aditivi finiti pentru cimenturi;

. carbon activat, aditivi pentru lubrifianfi, acceleratori finiti ai cauciucului, catalizatori si alte produse chimice de uz industrial;

. preparate antidetonante, antigeluri, lichide pentru transmisia hidraulica;

. reactivi complecsi de diagnostic si laborator.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea cernelii de scris si de desen.

247 Fabricarea fibrelor si firelor sintetice si artificiale

2470 Fabricarea fibrelor si firelor sintetice si artificiale

Aceasta clasa include:

- fabricarea filamentelor sintetice sau artificiale;

- fabricarea fibrelor sintetice sau artificiale, necardate, nepieptanate sau prelucrate altfel, utilizate pentru filarea in fire;

- fabricarea firului simplu, sintetic sau artificial, inclusiv a firului de inalta rezistenta;

- fabricarea monofilamentelor sau a benzilor inguste, sintetice sau artificiale.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea atei de cusut din fire artificiale, vezi 17.16;

- filarea fibrelor sintetice sau artificiale (obtinerea firelor), vezi 17.1

DH FABRICAREA PRODUSELOR DIN CAUCIUC SI MASE PLASTICE

Industria de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice se caracterizeaza prin materiile prime utilizate. Aceasta nu inseamna insa, ca toate produsele fabricate din aceste materiale se incadreaza, in mod necesar, in aceasta subsectiune.

25 Fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice

251 Productia de articole din cauciuc

2511 Fabricarea anvelopelor si a camerelor de aer

Aceasta clasa include:

- fabricarea anvelopelor din cauciuc pentru vehicule, echipamente, masini mobile si pentru alte utilizari:

. anvelope pneumatice;

. anvelope solide sau tampon;

- fabricarea camerelor de aer interioare, pentru anvelope;

- fabricarea suprafetelor (benzilor) de rulare intersanjabile, pentru pneuri; aflapsurilor, benzilor ("cocoasa de camila"), pentru reconditionarea anvelopelor etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor pentru repararea cauciucului, vezi 25.13;

- repararea de anvelope si camere (vulcanizare), vezi 50.20

2512 Resaparea anvelopelor

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor pentru repararea cauciucului, vezi 25.13;

- repararea penelor de cauciuc, vezi 50.20

2513 Fabricarea altor produse din cauciuc

Aceasta clasa include:

- fabricarea altor produse din cauciuc natural sau sintetic, nevulcanizat, vulcanizat sau solidificat:

. placi, foi, benzi, baghete, profile din cauciuc;

. tuburi, conducte si furtunuri de cauciuc;

. curele de transmisie si benzi transportoare din cauciuc;

. articole de igiena si farmacie, din cauciuc: prezervative, tetine, buiote etc.;

. articole de imbracaminte din cauciuc;

. covoare si presuri din cauciuc;

. materiale textile cauciucate;

. ata si franghie din cauciuc;

. fire si tesaturi cauciucate;

. inele si garnituri din cauciuc;

. invelisuri din cauciuc, pentru role de conducere;

. saltele gonflabile din cauciuc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea materialelor pentru repararea cauciucului.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea suportului textil pentru anvelope, vezi 17.54;

- fabricarea imbracamintei din material textil elastic, vezi 18.2;

- fabricarea incaltamintei din cauciuc, vezi 19.30;

- fabricarea cleiurilor si adezivilor pe baza de cauciuc, vezi 24.62;

- fabricarea benzilor "cocoasa de camila", vezi 25.11;

- fabricarea de plute pneumatice si ambarcatiuni, vezi 35.12;

- fabricarea saltelelor din cauciuc spongios neacoperit, vezi 36.15;

- fabricarea articolelor sportive din cauciuc, vezi 36.40;

- fabricarea jocurilor si jucariilor din cauciuc, vezi 36.50;

- recuperarea cauciucului, vezi 37.20

252 Fabricarea articolelor din material plastic

2521 Fabricarea placilor, foliilor, tuburilor si profilelor din material plastic

Aceasta clasa include:

- fabricarea produselor semifabricate din material plastic:

. placi, folii, blocuri, pelicula, foi, benzi etc.

- fabricarea produselor finite din material plastic:

. tuburi, conducte, furtunuri si fitting-urile lor, din material plastic.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor plastice in forme primare, vezi 24.16;

- fabricarea elementelor optice de plastic, vezi 33.40;

- fabricarea saltelelor din plastic spongios neacoperit, vezi 36.15

2522 Fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic

Aceasta clasa include:

- fabricarea articolelor din material plastic, utilizate pentru ambalarea marfurilor:

. pungi, saci, containere, cutii, lazi, bidoane, sticle etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor de voiaj, din plastic, vezi 19.20;

- fabricarea articolelor din cauciuc natural sau sintetic, vezi 25.1;

- ambalarea produselor in material plastic, vezi 74.82

2523 Fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii

Aceasta clasa include:

- fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii:

. usi, ferestre, tocuri, obloane si articole similare, din plastic;

. bazine, rezervoare;

. pardoseli din material plastic, articole de acoperit peretii sau plafonul, sub forma de suluri sau dale etc.;

. articole sanitare din material plastic: cazi, cuve de dus, chiuvete, lavoare, bideuri etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor din cauciuc natural sau sintetic, vezi 25.1;

- fabricarea linoleumului si a materialelor tari, de acoperire a podelelor, altele decat cele din materiale plastice, vezi 36.63

2524 Fabricarea altor produse din material plastic

Aceasta clasa include:

- fabricarea articolelor de menaj din material plastic (vesela, vase de bucatarie si articole de toaleta);

- fabricarea diverselor articole din plastic:

. casti de protectie din material plastic, piese izolante, parti din material plastic pentru corpuri de iluminat, rechizite scolare sau de birou, articole de imbracaminte, fittinguri pentru mobila, statuete, curele de transmisie si benzi transportoare etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor de voiaj, din material plastic, vezi 19.20;

- fabricarea incaltamintei din plastic, vezi 19.30;

- fabricarea instrumentelor medicale si dentare din plastic, vezi 33.10;

- fabricarea elementelor optice din materiale plastice, vezi 33.40;

- fabricarea mobilei din plastic, vezi 36.1;

- fabricarea saltelelor din plastic spongios neacoperit, vezi 36.15;

- fabricarea rechizitelor sportive din plastic, vezi 36.40;

- fabricarea jocurilor si jucariilor din plastic, vezi 36.50;

- fabricarea linoleumului si a materialelor tari de acoperire a podelelor, altele decat cele din material plastic, vezi 36.63

DI FABRICAREA ALTOR PRODUSE DIN MINERALE NEMETALICE

Aceasta diviziune grupeaza diferite domenii care au, toate, legatura cu o singura substanta de origine minerala, in primul rand, sticla si articolele din sticla (de ex. sticla plata, sticla cu goluri, fibrele din sticla, sticlaria tehnica etc.). Urmeaza apoi produsele ceramice, dalele, tiglele si produsele din lut ars; urmate de ciment si ipsos, de la materia prima pana la articolele finite. Piatra fasonata si finisata, precum si alte produse din minerale nemetalice, completeaza aceasta diviziune.

26 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice

261 Fabricarea sticlei si a articolelor din sticla

2611 Fabricarea sticlei plate

Aceasta clasa include:

- fabricarea sticlei plate, inclusiv a sticlei plate cu armatura de sarma, sticlei plate colorate sau cu tente de culoare,

2612 Prelucrarea si fasonarea sticlei plate

Aceasta clasa include:

- fabricarea sticlei securit, a sticlei trase in foi, arcuita, cu marginile prelucrate, gaurita, acoperita cu email sau prelucrata printr-un alt procedeu (dar nu pentru pus in rama);

- fabricarea oglinzilor din sticla;

- fabricarea de izolatori cu mai multi pereti din sticla.

2613 Fabricarea articolelor din sticla

Aceasta clasa include:

- fabricarea sticlelor si a altor recipienti, din sticla sau cristal;

- fabricarea paharelor si a altor articole casnice, din sticla si cristal.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea jucariilor din sticla, vezi 36.50

2614 Fabricarea fibrelor din sticla

Aceasta clasa include:

- fabricarea fibrelor din sticla si a produselor din ele, cu exceptia tesaturilor.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea materialelor tesute cu fire de sticla, vezi 17.25;

- fabricarea cablurilor cu fibre optice, pentru transmisii de date codate, vezi 31.30;

- fabricarea fibrelor optice si a cablurilor cu fibre optice, pentru transmisia imaginilor in direct: endoscopice, imagini optice directe, vezi 33.40

2615 Fabricarea de sticlarie tehnica

Aceasta clasa include:

- fabricarea de produse din sticla pentru laborator, pentru industria farmaceutica (inclusiv fiole);

- fabricarea de geamuri pentru ceasuri si sticle analoge, de sticle neprelucrate optic, pentru ochelari;

- fabricarea de sticla colorata pentru margele din sticla si pentru realizarea de imitatii de bijuterii;

- fabricarea de izolatori electrici din sticla;

- fabricarea de sticla in masa neprelucrata, sub forma de sfera (in afara de microsfere), baghete si tuburi.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea seringilor, vezi 33.10;

- fabricarea elementelor optice din sticla prelucrata optic, vezi 33.40

262 Fabricarea produselor din ceramica refractara si nerefractara (exclusiv cele pentru constructii)

2621 Fabricarea articolelor ceramice pentru uz gospodaresc si ornamental

Aceasta clasa include:

- fabricarea de articole de menaj din ceramica si alte produse pentru uz casnic si de toaleta;

- fabricarea de statuete si ornamente din ceramica.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea jucariilor ceramice, vezi 36.50;

- fabricarea imitatiilor de bijuterii, vezi 36.61

2622 Fabricarea de obiecte sanitare din ceramica

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor din ceramica refractara, vezi 26.26;

- fabricarea materialelor de constructie ceramice, vezi 26.30; 26.40

2623 Fabricarea izolatorilor si pieselor izolante din ceramica

Aceasta clasa include:

- fabricarea de izolatori electrici din ceramica, armatura izolata din ceramica pentru masini electrice, dispozitive si utilaje.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor din ceramica refractara, vezi 26.26

2624 Fabricarea de produse ceramice de uz tehnic

Aceasta clasa include:

- fabricarea de produse din ceramica pentru laboratoare, uz industrial si alte scopuri tehnice.

2625 Fabricarea altor produse ceramice

Aceasta clasa include:

- fabricarea altor produse din ceramica (exclusiv, cele folosite in constructii), neclasificate in alta parte (recipienti si similare, pentru transport sau ambalare).

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor din ceramica refractara, vezi 26.26;

- fabricarea materialelor de constructie ceramice, vezi 26.30; 26.40

2626 Fabricarea produselor ceramice refractare

Aceasta clasa include:

- fabricarea de ciment refractar, mortare, betoane si alte materiale refractare analoge;

- fabricarea de produse din ceramica refractara:

. caramizi, blocuri, placi si alte materiale ceramice izolatoare, din bioxid de siliciu;

. caramizi refractare, blocuri din ceramica refractara, placi si alte materiale de constructii din ceramica refractara;

. alte produse din ceramica refractara ca: retorte, creuzete, mufe, coturi, tuburi etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de articole continand magnezita, dolomita sau cromita.

263 Fabricarea placilor si dalelor, din ceramica

2630 Fabricarea placilor si dalelor din ceramica

Aceasta clasa include:

- fabricarea de placi si calupuri din ceramica nerefractara, pentru fatuirea sobelor sau peretilor;

- fabricarea placilor si pavelelor pentru pavaj, din ceramica nerefractara.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea produselor din ceramica refractara, vezi 26.26

264 Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii, din argila arsa

2640 Fabricarea caramizilor, tiglelor si altor produse pentru constructii, din argila arsa

Aceasta clasa include:

- fabricarea de produse pentru constructii, din argila arsa:

. fabricarea de caramizi, tigle, umbrele pentru cosuri de fum, tuburi, conducte etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de elemente pentru pardosire, din argila arsa.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea produselor ceramice refractare structurale, vezi 26.26;

- fabricarea dalelor si pardoselelor ceramice, vezi 26.30

265 Fabricarea cimentului, varului si ipsosului

2651 Fabricarea cimentului

Aceasta clasa include:

- fabricarea de clincher, ciment Portland, ciment aluminos, ciment de zgura si alte cimenturi hidraulice asemanatoare.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea cimenturilor utilizate in stomatologie, vezi 24.42;

- fabricarea mortarelor si betoanelor refractare, vezi 26.26;

- fabricarea articolelor din ciment, vezi 26.6;

- fabricarea betoanelor si mortarelor pregatite pentru a fi folosite, vezi 26.63; 26.64

2652 Fabricarea varului

Aceasta clasa include:

- fabricarea varului stins, nestins si a varului hidraulic.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea dolomitei calcinate.

2653 Fabricarea ipsosului

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor din ipsos, vezi 26.6

266 Fabricarea elementelor din beton, ciment si ipsos

2661 Fabricarea elementelor din beton pentru constructii

Aceasta clasa include:

- fabricarea de:

. placi, placute, caramizi, tuburi, conducte etc.;

. produse din ciment, beton sau piatra artificiala, pentru constructii;

- componente prefabricate din beton, pentru cladiri si constructii ingineresti.

2662 Fabricarea elementelor din ipsos pentru constructii

Aceasta clasa include:

- fabricarea de produse pe baza de ipsos pentru constructii:

. placi, foi si alte elemente arhitecturale

2663 Fabricarea betonului

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea cimenturilor refractare, vezi 26.26

2664 Fabricarea mortarului

Aceasta clasa include:

- fabricarea mortarelor, in unitati organizate de tip industrial.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea mortarelor refractare, vezi 26.26

2665 Fabricarea produselor din azbociment

Aceasta clasa include:

- fabricarea de produse pentru constructii, pe baza de substante vegetale (deseuri de lemn, paie, alte fibre vegetale);

- fabricarea de articole din fibre celulozice cu ciment, cum ar fi:

. panouri, blocuri, tigle, tuburi, tevi, rezervoare, bazine etc.

2666 Fabricarea altor elemente din beton, ciment si ipsos

Aceasta clasa include:

- fabricarea de alte produse din beton, ciment si ipsos:

. statui, basoreliefuri, vaze si ghivece de flori etc.

267 Taierea, fasonarea si finisarea pietrei

2670 Taierea, fasonarea si finisarea pietrei

Aceasta clasa include:

- taierea, fasonarea si prelucrarea pietrei si marmurei destinate constructiilor de cladiri, constructiilor de monumente funerare, de drumuri si pentru alte aplicatii.

Aceasta clasa exclude:

- activitati de cariere, de exemplu: productia de pietre neprelucrate, vezi 14.11;

- productia de pietre de moara, pietre abrazive si produse similare, vezi 26.81

268 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice

2681 Fabricarea de produse abrazive

Aceasta clasa include:

- fabricarea de pietre de moara, pietre de polizor, tocila si alte pietre abrazive, naturale sau artificiale; praf sau granule din abraziv natural sau artificial, aplicat pe suport textil sau hartie etc.

2682 Fabricarea altor produse din minerale nemetalice, n.c.a.

Aceasta clasa include:

- obtinerea de fibre confectionate din azbest; amestecuri pe baza de azbest si carbonat de magneziu; produse din astfel de amestecuri sau din azbest. Produse din asfalt sau materiale analoge. Amestecuri de bitum pe baza de asfalt natural, bitum natural, bitum de petrol, smoala minerala sau gudron mineral. Grafit artificial, grafit coloidal sau semicoloidal; produse pe baza de grafit sau altfel de carbon sub forma de semifabricate. Corindon artificial. Produse minerale nemetalice, neincluse in alte clase (vata minerala, minerale poroase, mica prelucrata, produse din mica, produse neelectrice din grafit sau altfel de carbon si produse din tuf vulcanic).

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de vata de sticla si a produselor din aceasta, vezi 26.14;

- fabricarea de produse din minerale nemetalice n.c.a. (imbracaminte, incaltaminte, sfoara, hartie, funii, pasla etc.);

- fabricarea materialelor de frictiune;

- fabricarea de materiale izolatoare, pe baza de minerale nemetalice:

. vata minerala;

. vermiculita exfoliata;

. minerale expandate si izolanti termici, sonori sau absorbanti fonici;

- fabricarea de articole din diverse substante minerale:

. mica prelucrata si articole din mica;

. smoala sau grafit (altele decat cele electrice) etc.

DJ INDUSTRIA METALURGICA SI A PRODUSELOR DIN METAL

27 Industria metalurgica

Aceasta diviziune include activitatile de turnare si/sau rafinare de metale feroase si neferoase din minereu, lingouri sau deseuri, utilizand tehnologii metalurgice diverse (inel. electrice). Aceasta subsectiune cuprinde si fabricarea de aliaje metalice si superaliaje, prin introducerea de elemente chimice in metalele pure. Produsele rezultate dupa topire si rafinare, de obicei obtinute sub forma de lingouri, sunt utilizate pentru laminare, tragere sau extrudare, pentru a obtine table, benzi, bare, profile tije sau fire, ori sunt folosite in stare topita la realizarea de piese turnate.

271 Productia de metale feroase sub forme primare si semifabricate

2710 Productia de metale feroase sub forme primare si cea de feroaliaje

Aceasta clasa include:

- producerea de fonte brute sau oglinda sub forma de lingouri, blocuri sau alte forme primare;

- producerea de feroaliaje;

- producerea de semifabricate din fier sau otel nealiat;

- producerea de lingouri, alte forme primare si semifabricate, din otel aliat si inoxidabil;

- producerea de profile din otel aliat si inoxidabil;

- producerea de bare forjate, din otel aliat si inoxidabil;

- producerea de laminate plate din fier si o fel nealiat;

- producerea de profile din fier si otel nealiat;

- producerea de bare forjate din fier si otel nealiat;

- producerea de profile pentru cai de rulare (sine);

- producerea de tabla subtire.

272 Productia de tuburi din fonta si otel

2721 Productia de tuburi (tevi) din fonta

Aceasta clasa include:

- fabricarea de tuburi (tevi) turnate din fonta, inclusiv tuburile turnate centrifugal din otel;

- fabricarea de accesorii de fevarie (caturi, mansoane si diverse racorduri), din fonta si din otel turnat.

2722 Productia de tuburi (tevi) din otel

Aceasta clasa include:

- fabricarea de tevi prin laminare, tragere sau extrudare la cald ori prin laminare sau tragere la rece;

- fabricarea de tuburi prin deformare plastica la cald si sudare, prin deformare plastica sau tragere la rece, sau prin deformare plastica la cald;

- fabricarea de accesorii de tevarie din otel:

. flanse plate si flanse cu umar, forjate;

. fittinguri filetate si alte fittinguri din otel;

. fittinguri ce se monteaza prin sudura, din otel.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea tuburilor fara sudura (realizate dintr-o bucata), din otel turnat centrifugal, vezi 27.21

273 Alte activitati metalurgice

2731 Tragere la rece

Aceasta clasa include:

- fabricarea de bare si profile din otel, prin tragere la rece.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de fire obtinute prin trefilare, vezi 27.34

2732 Laminare la rece

Aceasta clasa include:

- fabricarea de laminate plate din otel, cu o latime <600mm, din otel nealiat, obtinute prin relaminarea la rece a produselor laminate la cald.

2733 Productia altor profile obtinute la rece

Aceasta clasa include:

- fabricarea de profile laminate si fasonate, din otel nealiat, otel inoxidabil si alte tipuri de otel aliat, obtinute prin finisare la rece, dar neprelucrate ulterior.

2734 Trefilare

Aceasta clasa include:

- fabricarea de sarma din otel nealiat, otel inoxidabil si alte tipuri de otel aliat, la rece.

274 Productia metalelor pretioase si a altor metale neferoase

2741 Productia metalelor pretioase

Aceasta clasa include:

- producerea de metale pretioase de baza:

. producerea si rafinarea metalelor pretioase: aur, argint, platina etc.;

- producerea de aliaje din metale pretioase;

- producerea de semifabricate din metale pretioase;

- producerea de metale comune, suflate cu argint;

- producerea de metale comune sau argint, suflate cu aur;

- producerea de platina si de metale comune, aur sau argint, suflate cu platina.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea carcaselor de ceas, din metal pretios, vezi 33.50;

- fabricarea bijuteriilor din metale pretioase, vezi 36.22

2742 Metalurgia aluminiului

Aceasta clasa include:

- producerea de aluminiu din alumina;

- producerea de aluminiu prin rafinarea catalitica a deseurilor de aluminiu;

- producerea de aliaje pe baza de aluminiu;

- producerea de semifabricate din aluminiu.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- producerea oxidului de aluminiu (alumina);

- fabricarea foilor subtiri din aluminiu.

2743 Productia plumbului, zincului si cositorului

Aceasta clasa include:

- producerea de plumb, zinc si cositor, din minereuri;

- producerea de plumb, zinc si cositor, prin rafinarea electrolitica a deseurilor de plumb, zinc si cositor;

- producerea de aliaje de plumb, zinc si cositor;

- producerea de semifabricate din plumb, zinc sau cositor.

2744 Metalurgia cuprului

Aceasta clasa include:

- producerea de cupru din minereu;

- producerea de cupru, prin separarea electrolitica a deseurilor de cupru;

- producerea de aliaje de cupru;

- fabricarea de benzi si sarma de cupru;

- producerea de semifabricate din cupru.

2745 Productia altor metale neferoase

Aceasta clasa include:

- producerea de crom, magneziu, nichel etc., din minereuri si oxizi;

- producerea de crom, magneziu, nichel etc, prin rafinare electrolitica sau aluminotermie, a deseurilor de crom, magneziu, nichel etc.;

- producerea de aliaje pe baza de crom, magneziu, nichel etc.;

- producerea de semifabricate din crom, magneziu, nichel etc.

275 Turnarea metalelor

Aceasta grupa include:

- fabricarea de produse semifinite si diverse produse obtinute prin turnarea metalelor, produse realizate pentru terte parti, conform specificatiilor lor.

Aceasta grupa exclude:

- turnarea produselor finite din metal, de ex: 27.21 tuburi (tevi) din fonta etc.; cazane pentru incalzirea centrala si radiatoare, vezi 28.2 si 28.3; fabricarea altor articole de uz casnic din metal, vezi 28.75 etc.

2751 Turnarea fontei

Aceasta clasa include:

- turnarea de semifabricate din fonta;

- turnarea fontei cenusii;

- turnarea fontei cu grafit sferoidal;

- turnarea de piese din fonta maleabila.

Aceasta clasa exclude:

- turnarea realizata in cadrul operatiilor de fabricare a produselor metalice, vezi diviziunile 27-36.

2752 Turnarea otelului

Aceasta clasa include:

- turnarea de semifabricate din otel;

- turnarea otelului in forme finite.

Aceasta clasa exclude:

- turnarea realizata in cadrul operatiilor de fabricare a produselor metalice, vezi diviziunile 27-36.

2753 Turnarea metalelor neferoase usoare

Aceasta clasa include:

- turnarea de semifabricate din aluminiu, magneziu, titan, beriliu, scandiu etc;

- turnarea metalelor usoare, in forme finite.

Aceasta clasa exclude:

- turnarea realizata in cadrul operatiilor de fabricare a produselor metalice, vezi diviziunile 27-36.

2754 Turnarea altor metale neferoase

Aceasta clasa include:

- turnarea in forme finite, a metalelor neferoase grele;

- turnarea in forme finite, a metalelor pretioase.

Aceasta clasa exclude:

- turnarea realizata in cadrul operatiilor de fabricare a produselor metalice, vezi diviziunile 27-36.

28 Industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii)

In timp ce diviziunea 28 se ocupa de fabricarea produselor din metal "pur" (cum ar fi piese, parti componente, containere si structuri), de obicei cu o functie statica, imobila, diviziunile 29-36 se refera la combinatii sau asamblari ale unor astfel de produse metalice (uneori cu alte materiale) in ansambluri complexe care, daca nu sunt in totalitate electrice, electronice sau optice, functioneaza cu parti componente mobile.

281 Fabricarea de constructii metalice

2811 Fabricarea de constructii metalice si parti componente ale structurilor metalice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de structuri metalice pentru constructi;

- fabricarea de structuri metalice industriale (structuri pentru furnale, pentru echipamente de ridicat si manevrat etc.);

- fabricarea de constructii prefabricate din metal:

. baraci metalice, elemente modulare pentru expozitii etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea elementelor de structura pentru nave, vezi 35.11

2812 Fabricarea de elemente de dulgherie si tamplarie din metal

Aceasta clasa include:

- fabricarea de usi, ferestre, rame de usi si ferestre, praguri pentru usi, din metal.

282 Productia de rezervoare, cisterne si containere metalice; productia de radiatoare si cazane pentru incalzire centrala

2821 Productia de rezervoare, cisterne si containere metalice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de rezervoare, cisterne si alte containere metalice, cu o capacitate mai mare de 300 l;

- fabricarea de containere metalice, pentru gaze comprimate sau lichefiate.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de butoaie, bidoane, canistre, cuve, cutii metalice etc. care sa nu depaseasca 300 l, vezi 28.7;

- fabricarea de containere pentru transportul materialelor, vezi 34.20

2822 Productia de radiatoare si cazane pentru incalzire centrala

283 Productia generatoarelor de aburi (cu exceptia cazanelor pentru incalzire centrala)

2830 Productia generatoarelor de aburi (cu exceptia cazanelor pentru incalzire centrala)

Aceasta clasa include:

- fabricarea de reactoare nucleare;

- fabricarea de cazane cu aburi si alte generatoare de aburi;

- fabricarea de echipamente auxiliare utilizate pentru cazanele cu abur:

. condensatoare, economizoare, supraincalzitoare, cilindri colectori de aburi si acumulatori de aburi.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea separatoarelor de izotopi, vezi 29.56

284 Fabricarea produselor metalice obtinute prin deformare plastica; metalurgia pulberilor

2840 Fabricarea produselor metalice obtinute prin deformare plastica; metalurgia pulberilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de produse finite sau semifinite din metal, obtinute prin: forjare, presare, matritare, ambutisare si laminare;

- metalurgia pulberilor: fabricarea produselor metalice, obtinute plecand direct de la pulberi metalice, tratate termic sau presate.

Aceasta clasa exclude:

- productia de pulbere metalica fina, vezi 27.

285 Tratarea si acoperirea metalelor; operatiuni de mecanica generala

2851 Tratarea si acoperirea metalelor

Aceasta clasa include:

- acoperirile metalice, tratamentul anodic etc., pentru metale;

- tratamentul termic al metalelor;

- operatiunile de debavurare, sablare si curatire a metalelor;

- vopsirea si gravarea metalelor;

- acoperirea metalelor cu nemetale:

. plastifierea, emailarea, lacuireaetc.;

- calirea metalelor.

Aceasta clasa exclude:

- acoperirea prin laminare a metalelor comune cu metale pretioase, vezi 27.41

- efectuarea unor reparatii de urgenta la articolele casnice, vezi 52.74

2852 Operatiuni de mecanica generala

Aceasta clasa include:

- activitatile de gaurire, polizare, frezare, alezare, filetare, strunjire, sudare etc. a pieselor din metal ;

- activitatile de taiere si gravare cu fascicul laser;

- operatiunile de intretinere si reparatii cu caracter general, ale utilajelor.

286 Productia de unelte si articole de fierarie

2861 Fabricarea produselor de taiat si de uz casnic

Aceasta clasa include:

- fabricarea de obiecte casnice de taiat (cutite), precum si alte obiecte de uz casnic: furculite, linguri etc.;

- fabricarea de diverse articole pentru taiat:

. aparate de barbierit si lame pentru acestea;

. foarfeci pentru taiat corespondenta sau pentru coafura/frizerie.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea lamelor de taiere pentru masini, vezi 28.62;

- fabricarea castroanelor alimentare si a veselei de masa, din metal, vezi 28.75;

- fabricarea tacamurilor si a veselei de masa din metal pretios, vezi 36.22

2862 Fabricarea uneltelor de mana

Aceasta clasa include:

- fabricarea de cutite si lame taietoare, pentru masini si utilaje;

- fabricarea de unelte de mana, ca: pile, chei pentru piulite etc.;

- fabricarea partilor active, interschimbabile, pentru uneltele de mana (chiar actionate electric), sau pentru masini unelte: freze, burghie, poansoane, matrite, filiere, panze de fierastrau;

- fabricarea de unelte pentru fierarie: forje, nicovale etc.;

- fabricarea de menghine, clesti.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea sculelor de mana, cu actionare mecanica, vezi 29.41

2863 Fabricarea articolelor de feronerie

Aceasta clasa include:

- fabricarea de incuietori, lacate, zavoare, chei si alte articole de lacatuserie, pentru cladiri, mobilier, vehicule etc.

287 Fabricarea altor produse prelucrate din metal

2871 Fabricarea de recipienti, containere si alte produse similare din otel

Aceasta clasa include:

- fabricarea de butoaie, bidoane, cutii etc. (exclusiv cele pentru gaze), confectionate din otel, cu o capacitate sub 300 l;

- fabricarea de galeti, rezervoare cu capacitate sub 300 l etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea cisternelor si rezervoarelor, vezi 28.21

2872 Fabricarea ambalajelor din metale usoare

Aceasta clasa include:

- fabricarea de containere, butoaie, bidoane, cutii cilindrice si capacitati asemanatoare, confectionate din metale usoare (aluminiu);

- fabricarea de:

. dopuri, capace, capacele, capace care se insurubeaza (pentru sticle), mansoane cu filet, acoperitoare de siguranta pentru mansoane;

. alte dispozitive de astupat, din metale.

2873 Fabricarea articolelor din fire metalice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de cabluri metalice, benzi si articole similare;

- fabricarea de articole din fire metalice: sarma ghimpata, sarma rasucita pentru imprejmuiri, grilaje, retele din sarma, plase etc.;

- fabricarea de ace de cusut, ace cu gamalie si ace de siguranta.

2874 Fabricarea de suruburi, buloane, lanturi si arcuri

Aceasta clasa include:

- fabricarea de cuie, pioneze, scoabe, saibe si articole similare;

- fabricarea de suruburi, buloane, piulite;

- fabricarea de arcuri:

. arcuri din foi, arcuri elicoidale, bare de torsiune;

. foi pentru arcuri;

- fabricarea lanturilor, cu exceptia lanturilor de transmisie mecanica.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea lanturilor cu transmisie mecanica, vezi 29.14;

- fabricarea orologiilor sau ceasurilor cu arc, vezi 33.50

2875 Fabricarea altor articole din metal

Aceasta clasa include:

- fabricarea de articole casnice, din metal:

. sosiere, tigai si alte ustensile neelectrice, pentru utilizare la masa sau in bucatarie;

. vesela metalica;

. accesorii pentru bucatarii (inclusiv articole pentru curatat: razuitoare, bureti de sarma etc.);

- fabricarea de cazi, chiuvete, bazine de spalator si articole similare;

- fabricarea de articole marunte pentru birou (cleme, agrafe etc.);

- fabricarea de seifuri, casete, usi blindate etc.

- fabricarea de spade, sabii, baionete si de teci pentru acestea

- fabricarea de elici navale si palete pentru acestea

- fabricarea de diverse articole din metal:

. casti de protectie, din metal

. capse, catarame, carlige

. panouri indicatoare etc.

DK INDUSTRIA DE MASINI SI ECHIPAMENTE

29 Industria de masini si echipamente

Diviziunea 29 cuprinde fabricarea de masini si echipamente care actioneaza in mod independent asupra materialelor, fie in mod mecanic, fie termic, sau executa operatiuni pe materiale (cum ar fi manipulare, pulverizare, cantarire sau ambalare), incluzand componentele lor mecanice care produc si aplica forta, si orice parti componente fabricate special. Aceasta categorie include dispozitive fixe si mobile sau portabile, indiferent daca sunt destinate utilizarii industriale, militare, in constructii, in agricultura, sau sunt de uz casnic. Fabricarea armamentului si a echipamentelor speciale pentru transportul de pasageri sau de marfuri, in cadrul instalatiilor care apartin, de asemenea, acestei diviziuni.

Aceasta diviziune exclude fabricarea produselor metalice de uz general (Diviziunea 28), a dispozitivelor de control asociate, a calculatoarelor, a aparaturii de masura si control, aparatelor pentru distributie si comanda electrica (Diviziunile 30-33) si a vehiculelor cu motor de utilizare generala (Diviziunile 34 si 35).

Diviziunea 29 face distinctia intre fabricarea echipamentelor si componentelor de utilizare generala si cele cu utilizari speciale. Titlurile incep cu "Fabricarea de..."

- motoare (cu exceptia motoarelor electrice), turbine, pompe, compresoare, supape si organe mecanice de transmisie;

- cuptoare industriale, arzatoare, echipamente de ridicat si manipulat, echipamente de ventilare si conditionare a aerului, alte echipamente de utilizare generala (de ex: echipamente pentru ambalat, masini de cantarit si echipamente pentru purificarea apei);

- masini agricole, masini unelte, alte masini cu destinatie industriala specifica (de ex. pentru metalurgie, constructii, extractie sau pentru fabricarea produselor alimentare, textile, a hartiei, tipariturilor, a produselor din mase plastice si cauciuc)

- armament si munitie;

- masini si aparate de uz casnic (electrice si neelectrice).

291 Fabricarea de echipamente pentru producerea si utilizarea energiei mecanice (cu exceptia motoarelor pentru avioane, autovehicule si motociclete)

2911 Fabricarea de motoare si turbine (cu exceptia motoarelor pentru avioane, autovehicule si motociclete.)

Aceasta clasa include:

- fabricarea de motoare (cu piston) cu combustie interna si a partilor lor, cu exceptia motoarelor pentru aviatie, autoturisme si motociclete:

. motoare navale;

. motoare pentru locomotive;

- fabricarea de turbine si a partilor lor:

. turbine cu aburi sau alti vapori;

. turbine hidraulice, roti hidraulice;

. turbine cu gaze.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea turbinelor de vant, vezi 29.12;

- fabricarea de generatoare electrice, vezi 31.10;

- fabricarea componentelor si echipamentelor electrice pentru masini cu combustie interna, vezi 31.61;

- fabricarea de autovehicule, aparate de zbor sau motociclete, vezi 34.10; 35.30; 35.41;

- fabricarea turboreactoarelor si turbopropulsoarelor, vezi 35.30

2912 Fabricarea de pompe si compresoare

Aceasta clasa include:

- fabricarea de pompe de aer sau vid, compresoare de aer sau alte gaze;

- fabricarea de pompe pentru lichide, echipate sau nu cu instrumente de masura.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de motoare hidraulice si pneumatice; motoare eoliene.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea echipamentelor de transmisie hidraulica, vezi 29.14

2913 Fabricarea de articole de robinetarie

Aceasta clasa include:

- fabricarea de robineti si valve industriale, inclusiv valve regulatoare si robineti de admisie;

- fabricarea de robineti si valve pentru instalatii sanitare;

- fabricarea de robineti si valve pentru instalatii de incalzire.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor de robinetarie din cauciuc vulcanizat nerigid, sticla sau din materiale ceramice, vezi 25.13; 26.15 sau 26.24;

- fabricarea supapelor de admisie si evacuare pentru motoare cu combustie interna, vezi 34.30; 35.30

2914 Fabricarea lagarelor, angrenajelor si organelor mecanice de transmisie

Aceasta clasa include:

- fabricarea de rulmenti cu bile sau role si a partilor lor componente;

- fabricarea echipamentului de transmisie a energiei mecanice:

. arbori de transmisie si manivele (inel. arbori cu came);

. carcase de rulmenti si lagare;

- fabricarea de angrenaje (inel. cu roti dintate), cutii de viteze si alte dispozitive de schimbare a vitezelor;

- fabricarea ambreiajelor si cuplajelor mecanice;

- fabricarea de volanti si scripeti;

- fabricarea lanturilor articulate;

- fabricarea echipamentului de transmisie hidraulica.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea altor lanturi, vezi 28.74;

- fabricarea ambreiajelor electromagnetice, vezi 31.62

292 Fabricarea de masini de utilizare generala

2921 Fabricarea cuptoarelor industriale si arzatoarelor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de cuptoare electrice, cuptoare industriale si de laborator (inclusiv incineratoare);

- fabricarea arzatoarelor.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de vetre automate, gratare si dispozitive pentru evacuarea cenusei.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea masinilor de uscat produse agricole, vezi 29.53;

- fabricarea cuptoarelor de brutarie neelectrice, vezi 29.53;

- fabricarea uscatoarelor pentru lemn, hartie sau carton, vezi 29.56;

- fabricarea cuptoarelor de uz casnic, vezi 29.71;

- fabricarea sterilizatoarelor medico-chirurgicale sau de laborator, vezi 33.10

2922 Fabricarea echipamentelor de ridicat si manipulat

Aceasta clasa include:

- fabricarea de echipamente de ridicat, manipulat, incarcat, descarcat:

. palane de ridicare; trolii si cabestane, vinciuri;

. poduri rulante, macarale, suporturi suspendate de prindere etc.;

. utilaje mobile, dotate sau nu cu echipament de ridicat sau manipulat, autopropulsate sau nu, de tipul celor folosite in fabrici;

. manipulatori si roboti industriali specializati pentru operatii de ridicare, incarcare sau descarcare;

- fabricarea de conveioare, teleferice etc.;

- fabricarea de lifturi, elevatoare si scari si trotuare rulante.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- intretinerea lifturilor, scarilor rulante si elevatoarelor

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea ascensoarelor si transportoarelor cu actiune continua, pentru mine sau pentru alte lucrari subterane, vezi 29.52;

- fabricarea excavatoarelor, a cupelor mecanice si incarcatoarelor de excavare, vezi 29.52;

- fabricarea robotilor industriali pentru utilizari multiple, vezi 29.56;

- fabricarea macaralelor plutitoare, macaralelor de pe vagoane de cale ferata si autocamioane, vezi 34.10; 35.11; 35.20

2923 Fabricarea echipamentelor industriale de ventilatie si frigorifice (cu exceptia celor pentru uz casnic)

Aceasta clasa include:

- fabricarea de echipament industrial de racit si congelat;

- fabricarea de echipament pentru conditionarea aerului;

- fabricarea de schimbatori de caldura;

- fabricarea ventilatoarelor de uz industrial.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea masinilor de uscat pentru produse agricole, vezi 29.53;

- fabricarea echipamentelor de refrigerare sau congelare casnice, vezi 29.71;

- fabricarea ventilatoarelor casnice, vezi 29.71

2924 Fabricarea altor echipamente de utilizare generala

Aceasta clasa include:

- fabricarea de masini pentru cantarit (altele decat balantele sensibile de laborator):

. cantare casnice si pentru magazine, platforme de cantarire, dispozitive de cantarire continua, rame suspendate pentru cantarire, greutati etc.;

- fabricarea de aparate si dispozitive pentru filtrarea si purificarea lichidelor;

- fabricarea de echipamente pentru proiectarea, dispersia sau pulverizarea de lichide sau substante pulverulente:

. pistoale- pulverizatoare, stingatoare de foc, masini de sablat, masini de curatat cu abur etc.;

- fabricarea de masini pentru impachetat si ambalat:

. masini de etichetat, capsulat, sigilat, inchis, umplut etc.;

- fabricarea de masini de spalat sau uscat sticle si pentru gazeiflcarea bauturilor;

- fabricarea de dispozitive de distilare sau filtrare pentru rafinarii, industria chimica, industria alimentara etc.,

- fabricarea generatoarelor de gaz;

- fabricarea de calandre, masini de valtuit si a cilindrilor pentru acestea;

- fabricarea de masini centrifugale;

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea masinilor si aparatelor de pulverizare pentru agricultura, vezi 29.32;

- fabricarea masinilor de laminare a metalelor, sticlei si a cilindrilor acestora, vezi 29.51; 29.56;

- fabricarea separatoarelor de creme sau frisca, vezi 29.53;

- fabricarea ventilatoarelor casnice, vezi 29.71;

- fabricarea cantarelor de precizie, vezi 33.20

293 Fabricarea de masini agricole si forestiere

2931 Fabricarea tractoarelor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de tractoare agricole si forestiere;

- fabricarea motocultoarelor.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea tractoarelor rutiere pentru semi-remorci auto, vezi 34.10;

- fabricarea remorcilor sau semiremorcilor auto, vezi 34.20

2932 Fabricarea altor masini si utilaje agricole si forestiere

Aceasta clasa include:

- fabricarea de masini de cosit (inclusiv pentru gazon);

- fabricarea de remorci sau semiremorci agricole, cu autoincarcare sau autodescarcare;

- fabricarea de masini agricole pentru pregatirea, cultivarea sau fertilizarea solului:

. pluguri, grape, grape cu disc, cultivatoare, scarificatoare etc.;

- fabricarea de masini de secerat sau treierat:

. seceratori, masini de treierat, sortat etc.;

- fabricarea masinilor de muls;

- fabricarea de masini de pulverizat, pentru agricultura;

- fabricarea de masini agricole diverse:

. incubatoare si closti artificiale, echipament pentru prepararea furajelor, apicultura etc.;

. masini de curatat, sortat sau calibrat oua, fructe, seminte, cereale etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea sculelor agricole de mana, vezi 28.62;

- fabricarea separatoarelor de creme sau frisca, vezi 29.53;

- fabricarea de remorci sau semiremorci auto, vezi 34.20;

- fabricarea de utilaje mobile de incarcat-descarcat, vezi 29.22

294 Fabricarea masinilor-unelte

2941 Fabricarea masinilor-unelte portabile actionate electric

Aceasta clasa include:

- fabricarea uneltelor manuale, actionate pneumatic sau cu motor;

- fabricarea partilor componente ale fierastraielor cu lant; parti componente ale masinilor-unelte pneumatice; parti componente ale masinilor-unelte manuale, fara motor electric;

- fabricarea de parti componente ale masinilor-unelte manuale cu motor electric.

2942 Fabricarea altor masini-unelte pentru prelucrarea metalului

Aceasta clasa include:

- fabricarea masinilor-unelte pentru prelucrarea metalelor, cu laser si procedee similare; centre de prelucrare si similare;

- fabricarea de strunguri, masini de gaurit si frezat, pentru prelucrarea metalelor;

- fabricarea altor masini-unelte, pentru prelucrarea metalelor;

- fabricarea de piese componente si accesorii destinate masinilor-unelte, pentru prelucrarea metalelor.

2943 Fabricarea altor masini-unelte n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea de masini unelte pentru prelucrarea pietrei, lemnului si a altor materiale similare; prese pentru fabricarea panourilor din particule si similare;

- fabricarea de masini pentru cositorit, lipit si sudat; masini si aparate de calire a suprafetelor sau de acoperire prin pulverizare de metal topit;

- fabricarea deport-scule (inel. cele cu autodeschidere);

- fabricarea de mandrine pentru fixarea pieselor ce se prelucreaza pe masini unelte;

- fabricarea de capete divizoare si alte dispozitive speciale pentru masini unelte;

- fabricarea de parti si accesorii pentru masini unelte destinate prelucrarii lemnului, plutei, ebonitei si a altor materiale similare;

- fabricarea de parti si accesorii pentru echipamentele de sudura.

295 Fabricarea altor masini cu destinatie specifica

2951 Fabricarea utilajelor pentru metalurgie

Aceasta clasa include:

- fabricarea de masini si echipamente pentru manipularea metalului topit:

. convertizoare, lingotiere, oale de turnare, masini de turnat;

- fabricarea de laminoare si cilindri pentru laminoare.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de sasiuri si matrite pentru turnatorie (exclusiv blocuri metalice), vezi 29.56

2952 Fabricarea utilajelor pentru extractie si constructii

Aceasta clasa include:

- fabricarea de elevatoare si benzi transportoare cu actiune continua, pentru lucrari subterane;

- fabricarea de masini de forat, taiat, sapat tuneluri etc.;

- fabricarea de masini de separare, sortare, cernere etc., pentru materiale minerale;

- fabricarea de utilaje pentru fabricarea betonului si mortarului;

- fabricarea de utilaje pentru constructii:

. buldozere, gredere, screpere, compresoare, nivelatoare, masini de curatat zapada etc;

- fabricarea de utilaje pentru baterea si scoaterea pilotilor; masini de tencuit, masini de asfaltat etc.;

- fabricarea de lame pentru buldozer.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de echipamente de ridicat si manipulat, vezi 29.22;

- fabricarea de tractoare pe pneuri, vezi 29.31 si 34.10;

- fabricarea de masini unelte pentru prelucrarea pietrei, vezi 29.4;

- fabricarea de autobetoniere vezi 34.10

2953 Fabricarea utilajelor pentru prelucrarea produselor alimentare, bauturilor si tutunului

Aceasta clasa include:

- fabricarea uscatoarelor pentru produse agricole;

- fabricarea de utilaje pentru industria laptelui:

. separator de coceni sau hrisca;

. utilaje de prelucrare a laptelui (omogenizatoare si iradiatoare);

. utilaje pentru transformarea laptelui in diverse produse (unt, lapte praf etc.);

. utilaje pentru produse omogenizate, pudre, produse presate (branza, cascaval, pudra de frisca etc.);

- fabricarea de utilaje pentru industria moraritului:

. masini de curatare, triere si marunfire; masini si echipamente pentru producerea fainei, arpacasului si a altor produse de morarit);

- fabricarea de prese si zdrobitoare pentru producerea vinului, cidrului, a sucurilor de fructe etc.;

- fabricarea de masini pentru panificatie, patiserie si paste fainoase:

. cuptoare neelectrice pentru brutarii, malaxoare pentru aluat, dozatoare de aluat, masini de taiat felii etc.;

- fabricarea de masini si echipamente pentru produse alimentare diverse:

. masini de fabricat bomboane, ciocolata, zahar; masini pentru fabrici de bere; masini pentru prelucrarea carnii; masini pentru procesarea fructelor, nucilor sau legumelor; masini pentru prelucrarea pestelui; alte masini pentru prelucrarea sau fabricarea industriala a alimentelor si bauturilor;

- fabricarea de utilaje pentru extractia si prepararea grasimilor si uleiurilor vegetale sau animale;

- fabricarea de masini pentru industria tutunului, fabricarea tigaretelor si a tutunului pentru pipa;

- fabricarea de masini si utilaje pentru prepararea hranei in hoteluri si restaurante.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea utilajelor de ambalare, impachetare si cantarire, vezi 29.24;

- fabricarea utilajelor de curatire, sortare sau clasificare pentru oua, fructe etc., vezi 29.32

2954 Fabricarea utilajelor pentru industria textila, a imbracamintei si a pielariei

Aceasta clasa include:

- fabricarea de utilaje pentru industria textila:

. masini pentru prepararea, producerea, extrudarea, tragerea, teserea sau debitarea (taierea) fibrelor, firelor, materialelor textile, sintetice sau artificiale;

. masini pentru prepararea fibrelor textile: masini de daracit, de depanat, urzit, curatat, carbonizat, rasucit si similare;

. masini de tors;

. masini pentru prepararea firelor textile: masini de bobinat, tesut si similare;

. masini de tesut (razboaie), inclusiv razboaie de tesut actionate manual;

. masini de tricotat;

. masini de fabricat plase, tul, dantela, panglici etc.;

- fabricarea de dispozitive si masini auxiliare, pentru masinile utilizate de industria textila:

. masini Jacquard, dispozitive automate de oprire a miscarii, mecanisme de schimbare a suveicilor, axe si fusuri pentru masini etc.;

- fabricarea de utilaje pentru prelucrarea produselor textile:

. utilaje pentru spalarea, albirea, apretarea, vopsirea, acoperirea sau impregnarea produselor textile;

. fabricarea masinilor de rulat, derulat, pliat, croit sau dantelat tesaturi;

- fabricarea masinilor de tipul celor utilizate in spalatorii:

. masini de calcat, inclusiv prese;

. masini de spalat si uscat;

. masini pentru curatatorii chimice uscate;

- fabricarea de masini de cusut, a capetelor si acelor pentru acestea;

- fabricarea de masini pentru producerea sau finisarea fetrului sau materialelor netesute;

- fabricarea de masini pentru prelucrarea pielii:

. utilaje pentru prepararea, tanarea sau prelucrarea pieilor

. fabricarea de masini pentru confectionarea sau repararea incaltamintei si a altor articole din piele.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea cartelelor din hartie sau carton, utilizate pe masini Jacquard, vezi 21.25;

- fabricarea masinilor de calcat, vezi 29.24;

- fabricarea masinilor utilizate in legatoriile de carte, vezi 29.56;

- fabricarea masinilor casnice de spalat si uscat, vezi 29.71

2955 Fabricarea utilajelor pentru industria hartiei si cartonului

Aceasta clasa include:

- producerea de masini pentru fabricarea pastei celulozice pentru hartie;

- producerea de masini pentru fabricarea hartiei si cartonului;

- producerea de masini pentru fabricarea articolelor din hartie sau carton.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de masini pentru uscarea hartiei, vezi 29.56

2956 Fabricarea altor masini si utilaje specifice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de utilaje pentru prelucrarea cauciucului sau a materialelor plastice si pentru fabricarea de produse din aceste materiale:

. extrudoare, modelatoare, masini de fabricat sau resapat si alte masini specifice pentru fabricarea de produse din cauciuc sau mase plastice;

- fabricarea de masini de imprimat sau legat carti;

- fabricarea de matrite pentru orice material: placi de baza, matrite model (etalon); sabloane;

- fabricarea de masini de uscat pentru: lemn, celuloza, hartie sau carton;

- fabricarea de uscatoare centrifugale;

- fabricarea de masini si echipamente speciale, diverse:

. masini de asamblat lampi electrice si electronice, tuburi electrice sau electronice, becuri;

. masini pentru fabricarea sau prelucrarea la cald a sticlei, articolelor din sticla sau a firelor din fibre de sticla;

. masini si aparate pentru separarea izotopica;

. masini de fabricat funii etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de utilaje sau echipamente pentru lucrari cu cauciuc siplasticuri tari, sau prelucrarea sticlei la rece, vezi 29.43;

- fabricarea de masini si aparate de uz casnic, vezi 29.7

296 Fabricarea armamentului si munitiei

2960 Fabricarea armamentului si munitiei

Aceasta clasa include:

- fabricarea de tancuri si alte vehicule de lupta;

- fabricarea de piese de artilerie si rachete balistice;

- fabricarea de arme usoare;

- fabricarea de munitie de razboi.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de arme de foc si a munitiei aferente, pentru: vanatoare, sport, protectie;

- fabricarea de dispozitive explozive, ca: bombe, mine si torpile.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea amorselor, capsulelor detonante si rachetelor de semnalizare, vezi 24.61;

- fabricarea cosorilor (de taiat tufisuri), spadelor, sabiilor, baionetelor etc., vezi 28.75;

- fabricarea de autovehicule blindate pentru transportul bancnotelor sau obiectelor de valoare, vezi 34.10

297 Fabricarea masinilor si aparatelor pentru uz casnic

2971 Fabricarea de masini si aparate electrocasnice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de frigidere si congelatoare, masini de spalat rufe si vase, aspiratoare, masini de lustruit pardoseala, dispozitive pentru indepartarea gunoaielor menajere, mixere, rasnite, storcatoare de fructe, masini electrice de barbierit, perii de dinti, capace de aerisire;

- fabricarea de aparate electrotermice casnice:

. incalzitoare de apa, paturi si perne electrice, uscatoare de par, droturi; fiare de calcat; aeroterme; cuptoare electrice, cuptoare cu microunde, plite electrice, prajitoare de paine, fierbatoare de cafea sau ceai, tigai electrice, rotisoare, gratare, rezistente pentru aparate de incalzit etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea masinilor de cusut, vezi 29.54;

- fabricarea uscatoarelor centrifugale, vezi 29.56

2972 Fabricarea de aparate neelectrice, de uz casnic

Aceasta clasa include:

- fabricarea echipamentului casnic, neelectric, de gatit si incalzit:

. aparate neelectrice de incalzit camere, aragaze, gratare, sobe, incalzitoare de apa; dispozitive pentru gatit, incalzitoare de farfurii.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de utilaje pentru prepararea mancarurilor in bucatarii comerciale, vezi 29.53

DL INDUSTRIA DE ECHIPAMENTE ELECTRICE SI OPTICE

30 Industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou

Fabricarea masinilor de birou (de ex. fotocopiatoare, masini inregistratoare de casa etc.) si a echipamentului electronic de calcul (de ex. calculatoare, procesoare de texte si unitati periferice) este considerata a include instalarea, dar nu intretinerea (72.5), furnizarea de programe (72.2) sau productia componentelor electronice (32.1).

300 Productia de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou

3001 Fabricarea masinilor de birou

Aceasta clasa include:

- fabricarea de masini de scris electrice si neelectrice;

- fabricarea de masini de scris automate;

- fabricarea de aparate de fotocopiat si multiplicat, masini de imprimat adrese si masini de imprimat offset alimentate cu hartie (de birou);

- fabricarea masinilor de calculat, contabilizat, francat; a dispozitivelor (automate) de emis bilete etc,;

- fabricarea de masini si echipamente de birou, diverse:

. masini de sortat, numarat si ambalat monede; masini automate de distribuit bancnote; masini de ambalat in plicuri si sortat corespondenta; masini de ascutit creioane; masini de perforat si capsat etc.

3002 Fabricarea calculatoarelor si a altor echipamente electronice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de masini automate de prelucrare a datelor, inclusiv microcalculatoare:

. masini digitale

. masini analogice

. masini hibride

- fabricarea de unitati periferice:

. imprimante, terminale etc.;

. cititoare magnetice sau optice

. masini de transcriere a informatiei pe suporti, in format codat.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea pieselor electronice din utilajele de calcul, vezi 32.10;

- fabricarea de jocuri electronice, vezi 36.50;

- repararea si intretinerea sistemelor de calcul, vezi 72.50

31 Industria de masini si aparate electrice

311 Productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice

3110 Productia de motoare, generatoare si transformatoare electrice

Aceasta clasa include:

- fabricarea motoarelor de curent alternativ;

- fabricarea generatoarelor de curent alternativ;

- fabricarea motoarelor electrice universale, de curent continuu si alternativ;

- fabricarea motoarelor si generatoarelor de curent continuu;

- fabricarea grupurilor electrogene, de curent continuu sau alternativ;

- fabricarea convertizoarelor electrice, statice sau rotative;

- fabricarea transformatoarelor electrice.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de generatoare si demaroare pentru vehicule, vezi 31.61;

- fabricarea de becuri pentru diode, vezi 32.10;

- fabricarea de echipament de telefonie sau telegrafie, vezi 32.20

312 Productia de aparate pentru comanda si distributia electricitatii

3120 Productia de aparate pentru distributia si comanda electricitatii

Aceasta clasa include:

- fabricarea de aparatura electrica pentru comutarea sau protectia circuitelor electrice, sau pentru conectarea la, sau intr-un circuit electric:

. comutatoare, sigurante fuzibile, limitatoare de tensiune, intrerupatoare, prize, cutii dejontiune, relee, contactoare, dulii;

- fabricarea de panouri, pupitre, dulapuri si alte dispozitive pentru controlul si distributia curentului electric.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea firelor ori lamelelor pentru sigurante, vezi 27.4;

- fabricarea electrozilor, din carbon sau grafit, vezi 31.62;

- fabricarea tablourilor, panourilor, consolelor etc., utilizate pentru liniile telefonice sau telegrafice, vezi 32.20

313 Productia de fire si cabluri electrice si optice

3130 Productia de fire si cabluri electrice si optice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de fire, cabluri, benzi izolate si alti conductori izolati, echipati sau nu, cu elemente de conectare;

- fabricarea de cabluri cu fibra optica, pentru transmisii codate: telecomunicatii, video, de date etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de fire metalice neferoase, neizolate, vezi 27.4;

- fabricarea cablurilor metalice neizolate sau izolate, care nu sunt bune conducatoare de electricitate, vezi 28.73;

- fabricarea de seturi de instalatii electrice, vezi 31.61

314 Productia de acumulatori, baterii si pile electrice

3140 Productia de acumulatori, baterii si pile electrice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de pile si baterii de pile electrice;

- fabricarea de acumulatori electrici si parti ale acestora.

315 Productia de lampi electrice si echipamente de iluminat

3150 Productia de lampi electrice si echipamente de iluminat

Aceasta clasa include:

- fabricarea de lampi electrice, cu filament sau descarcare:

. lampi pentru raze ultraviolete sau infrarosii;

. lampi cu arc;

. lampi-blitz;

- fabricarea de echipamente de iluminat:

. lustre, veioze de masa, de pat, lampi cu picior;

. lanterne electrice portabile;

. tablouri si placute indicatoare iluminate;

. armaturi pentru iluminatul public si stradal;

. seturi pentru brazii de Craciun.

316 Productia de alte aparate, echipamente si materiale electrice

3161 Productia de componente electrice pentru motoare si vehicule n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea de echipament electric pentru aprinderea sau pornirea motoarelor cu combustie interna: magnetouri de aprindere, magneto-dinamuri, bobine de aprindere, bujii cu scanteie si cu incandescenta, startere, generatoare (dinamuri, alternatoare), regulatori de tensiune etc.;

- fabricarea de echipament de iluminat si de semnalizare acustica si vizuala, pentru autovehicule si motociclete: faruri, claxoane, sirene, semnale etc.;

- fabricarea seturilor de cabluri;

- fabricarea stergatoarelor de parbriz, a echipamentului electric de degivrare si desaburire, pentru autovehicule si motociclete;

- fabricarea de dinamuri pentru biciclete.

3162 Productia altor componente electrice n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea de aparataj electric de semnalizare, siguranta sau control al traficului, pentru autostrazi, strazi si drumuri, cai ferate (inel pt. tramvai), ape interioare, porturi si dane, aeroporturi;

- fabricarea de aparate electrice de semnalizare acustica si vizuala, diverse:

. clopote, sirene, placi indicatoare, alarme antiefractie si de incendiu etc.;

- fabricarea de electromagneti, magneti cu actiune permanenta, cuplaje electromagnetice, ambreiaje si frane, dispozitive electromagnetice de ridicat;

- fabricarea de izolatori electrici si armaturi izolante, in afara de cele din sticla sau ceramica;

- fabricarea de piese izolante pentru masini, aparate si instalatii electrice, cu exceptia celor din sticla si ceramica;

- fabricarea electrozilor din carbune sau grafit;

- fabricarea tubulaturii si a elementelor de conexiune pentru circuite electrice, din metal, captusite cu material izolator;

- fabricarea de masini si aparate electrice diverse:

. acceleratori de particule; generatoare de semnal, detectori pentru mine etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea invelisurilor de sticla pentru becuri, vezi 26.15;

- fabricarea de pulverizatoare electrice de mana, vezi 29.24;

- fabricarea de seceratoare electrice, vezi 29.32;

- fabricarea de masini electrice de barbierit, vezi 29.71;

- fabricarea de tuburi electronice, inclusiv tuburi catodice, vezi 32.10;

- fabricarea de aparate medicale electrice de mana sau instrumente dentare, vezi 33.10

32 Industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii

Aceasta diviziune cuprinde fabricarea echipamentelor de radiodifuziune si transmitere, receptoarelor radio si de televiziune, aparatelor de inregistrare si redare. Diviziunea acopera toate produsele intermediare, de la echipamentul profesional, la cel destinat publicului general

Trebuie subliniat faptul ca aceasta diviziune cuprinde si instalarea si repararea echipamentului profesional.

Pe de alta parte, repararea echipamentului din gospodarii intra in grupa 52.7 (Reparatii de articole personale si gospodaresti), iar instalarea cablurilor, antenelor sau alarmelor se incadreaza in sectiunea Constructii (45.3:

Lucrari de instalatii pentru cladiri).

321 Productia de tuburi electronice si alte componente electronice

3210 Productia tuburilor electronice si a altor componente electronice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de lampi si valve cu catod cald, rece saufotocatod:

. tuburi pentru televizoare, camere de televiziune; tuburi convertizoare si intensificatoare de imagine, tuburi pentru microunde; tuburi si valve pentru receptie sau amplificare;

- fabricarea de diode, tranzistori si dispozitive semiconductoare similare;

- fabricarea de dispozitive semiconductoare fotosensibile, inclusiv celule fotoelectrice;

- fabricarea de cristale piezoelectrice montate;

- fabricarea circuitelor electronice integrate si microansamblurilor:

. circuite integrate monolitice, circuite integrate hibride si microansamble electronice de micromodule sau de alte tipuri similare;

- fabricarea circuitelor imprimate;

- fabricarea condensatorilor, inclusiv a celor de putere;

- fabricarea rezistoarelor, inclusiv reostate si potentiometre.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de rezistoare pentru incalzit, vezi 29.71;

- fabricarea de transformatoare, vezi 31.10;

- fabricarea de intrerupatoare, vezi 31.20

322 Productia de emitatoare radio-televiziune, echipamente si aparate telefonice si telegrafice

3220 Productia de emitatoare radio-televiziune, echipamente si aparate telefonice si telegrafice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de aparate de transmisie pentru televiziune, inclusiv fabricarea de relee de emisie pentru televiziune si emitatoare de televiziune pentru uz industrial;

- fabricarea camerelor de televiziune;

- fabricarea aparatelor de transmisie pentru radiodifuziune;

- fabricarea aparatelor de transmisie pentru radiotelefonie:

. emitatoare si emitatoare-receptoare fixe, aparate de radio-telefonie pentru mijloace de transport, radio-telefoane, alte emitatoare etc.;

- fabricarea de aparatura pentru linii de telefonie:

. telefoane, fax-uri, echipament automat si neautomat de comutare si schimbare, aparatura pentru telex sau telefotografiere etc.;

- fabricarea de echipamente pentru transmisii de date.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- instalarea echipamentului de telecomunicatii.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de componente electronice, vezi 32.10;

- repararea telefoanelor mobile, vezi 52.74

323 Productia de receptoare de radio si televiziune; aparate de inregistrare si reproducere audio sau video

3230 Productia de receptoare de radio si televiziune; aparate de inregistrare si reproducere audio sau video

Aceasta clasa include:

- fabricarea receptoarelor de televiziune, inclusiv video-monitoare si video- proiectoare;

- fabricarea de aparate video cu inregistrare sau fara, DVD-uri cu inregistrare si fara;

- fabricarea de aparate fotografice digitale;

- fabricarea de aparate de radio;

- fabricarea casetofoanelor, magnetofoanelor si a altor aparate de inregistrare a sunetului, inclusiv roboti tefonici;

- fabricarea de aparate de inregistrare pe discuri, de aparate de reproducere a sunetului de pe casete, discuri, CD-uri etc.;

- fabricarea de microfoane, incinte acustice (boxe), casti, amplificatoare;

- fabricarea pick-up-urilor, a bratelor si dozelor pentru acestea, a capetelor de citire, a cablurilor convertoare, a decodoarelor TV.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea aparaturii electroacustice, a interfoanelor, aparatelor de traducere simultana, a sistemelor de vot electronic, a sistemelor de conferinta, a sistemelor acustice portabile.

Aceasta clasa exclude:

- editarea si reproducerea benzilor si discurilor audio-video, dupa matrita, vezi 22.1; 22.3; 92.11;

- fabricarea de suporti audio-video neinregistrati, vezi 24.65

33 Industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie

Diviziunea 33 nu cuprinde numai instrumentele stiintifice si tehnice (de ex. aparatura de electrodiagnostic), ci si aparatura fotografica si cinematografica, echipamentele pentru controlul proceselor industriale si articolele de uz personal (ceasuri de mana, ochelari etc.)

Diviziunea 33 include, de asemenea, instalarea si repararea echipamentelor industriale de acest gen, desi, repararea articolelor personale se incadreaza in grupa 52.7 (Reparatii de articole personale si gospodaresti).

331 Productia de aparatura si instrumente medicale

3310 Productia de aparatura si instrumente medicale

Aceasta clasa include:

- fabricarea de dispozitive si instrumente utilizate in medicina, chirurgie, stomatologie sau medicina veterinara:

. aparatura de electrodiagnostic, de tipul electrocardiograf aparate de diagnosticare cu ultrasunete, aparate ce folosesc rezonanta magnetica pentru stabilirea diagnosticului; freze stomatologice; sterilizatoare; instrumentar oftalmologie;

- fabricarea de seringi, ace pentru acestea, oglinzi, reflectoare, endoscoape etc.;

- fabricarea de aparatura cu raze X, beta sau gama, ce este utilizata in medicina umana si veterinara:

. tuburi pentru raze X, generatori de supratensiune, pupitre, tablouri de control, ecrane etc.;

- fabricarea de mobilier medical:

. mese pentru operatii, paturi de spital cu dispozitive mecanice, scaune stomatologice;

- fabricarea de dispozitive pentru mecano-terapie, aparate pentru masaj, aparate pentru teste psihologice, aparate pentru ozono-terapie, aparate pentru terapia cu oxigen, aparate pentru respiratie artificiala, masti de gaze etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de dispozitive ortopedice:

. carje, curele si bandaje chirurgicale, atele, dinti artificiali, proteze pentru corpul uman, proteze auditive, stimulatoare cardiace, incaltaminte ortopedica etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea cimentului utilizat in stomatologie, vezi 24.42;

- fabricarea de termometre, vezi 33.20;

- fabricarea lentilelor corectoare din sticla, a ramelor si microscoapelor optice, vezi 33.40

332 Productia de aparatura si instrumente de masura, verificare si control (cu exceptia echipamentelor de masura, reglare si control pentru procesele industriale)

3320 Productia de aparatura si instrumente de masura, verificare si control (cu exceptia echipamentelor de masura, reglare si control pentru procesele industriale)

Aceasta clasa include:

- fabricarea balantelor sensibile pentru laborator;

- fabricarea de instrumente pentru desen, trasare sau calcul matematic:

. tije si benzi pentru masurare, micrometre, sublere si etaloane etc.;

- fabricarea de microscoape (altele decat cele optice) si aparate de difractie;

- fabricarea de aparate pentru masurarea si verificarea marimilor electrice:

. osciloscoape, analizoare de spectru, instrumente pentru verificarea intensitatii tensiunii, rezistentei etc.;

- fabricarea de aparate pentru masurarea si verificarea marimilor neelectrice:

. reglarea autovehiculelor etc.;

- fabricarea de instrumente si aparate de navigatie, meteorologie, geodezie si similare:

. instrumente de analiza, instrumentar hidrologic sau oceanografie; seismografe, telemetre, piloti-automati, sextante, instrumente de sondare cu ultrasunete;

- fabricarea contoarelor pentru energie electrica, apa, gaze, produse petroliere etc.;

- fabricarea de masini pentru testarea proprietatilor mecanice ale materialelor;

- fabricarea de dispozitive si instrumente pentru analize fizice si chimice ale materialelor:

. magnetometre, fotometre, refractometre, spectometre, pH-metre, vascozimetre, instrumente pentru masurarea tensiunilor superficiale (de suprafata) etc.;

- fabricarea de aparate si instrumente pentru masurarea si controlul debitului, nivelului, presiunii sau a altor caracteristici a gazelor si lichidelor:

. debitmetre, tije de nivel, manometre, contoare de caldura etc.;

- fabricarea de aparate si instrumente de masura si control diverse:

. hidrometre, termometre, barometre, contoare de rotatii, taxometre, gedometre, tahometre, vitezometre, balansmetre, comparatoare etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de dispozitive si instrumente optice de masura si control:

. sisteme si instrumente de navigatie aeriana, aparate radar, telecomenzi, aparate de radionavigatie.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de pompe incorporate in aparate de masura, vezi 29.12;

- fabricarea instrumentelor medico-chirurgicale, vezi 33.10;

- fabricarea echipamentelor de control pentru procese industriale, vezi 33.30;

- fabricarea binoclurilor, monoclurilor si aparatelor optice similare, vezi 33.40;

- fabricarea de microscoape optice, vezi 33.40

333 Productia de echipamente de masura, reglare si control pentru procesele industriale

3330 Productia de echipamente de masura, reglare si control pentru procese industriale

Aceasta clasa include:

- proiectarea si asamblarea echipamentelor de masura, reglare si control pentru procesele industriale si instalatiile automatizate.

334 Productia de aparatura si instrumente optice si fotografice

3340 Productia de aparatura si instrumente optice si fotografice

Aceasta clasa include:

- fabricarea de elemente optice, montate sau nu:

. elemente optice neprelucrate, altele decat cele din sticla;

.prisme, lentile, oglinzi optice, filtre colorate, elemente polarizante etc., din sticla sau alte materiale;

. lentile pentru ochelari si lentile de contact;

. rame pentru ochelari si ochelari, indiferent daca lentilele sunt sau nu prelucrate optic: ochelari de soare, ochelari de protectie, ochelari de vedere etc.;

- fabricarea de instrumente optice:

. microscoape optice, echipamente pentru microfotografiere si microproiectie, lupe etc.;

. binocluri, monocluri, telescoape, echipamente pentru observari astronomice;

- fabricarea de echipament fotografic si cinematografic:

. camere foto;

. proiectoare de imagini; aparate de marit si micsorat;

. aparate blitz complete;

. aparate si echipamente pentru laboratoare foto si cinematografie, aparatura de proiectie a circuitelor sablon pe materiale semiconductoare senzitive, ecrane de proiectie.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea produselor fotochimice, vezi 24.64;

- fabricarea elementelor optice din sticla neprelucrata, vezi 26.15;

- fabricarea cablurilor din fibre optice pentru transmisii de date codate, vezi 31.30;

- fabricarea becurilor de blitz, vezi 31.50;

- fabricarea camerelor de luat vederi pentru televiziune, vezi 32.20;

- fabricarea de microscoape, altele decat cele optice, vezi 33.20;

- fabricarea de aparate si instrumente de verificare si masura tip optic, vezi 33.20

335 Productia de ceasuri

3350 Productia de ceasuri

Aceasta clasa include:

- fabricarea de ceasuri de toate tipurile (inclusiv, instrumente de control al timpului); carcase de ceasuri (inclusiv, carcase din metale pretioase); mecanisme pentru toate tipurile de ceasuri;

- fabricarea de echipamente de inregistrare a timpului si echipamente pentru masurarea, inregistrarea sau indicarea intervalelor de timp, ca de ex. contoare pentru parcari, contoare de timp pentru procese industriale, intrerupatoare orare si similare;

- fabricarea de componente pentru ceasuri: arcuri, rubine, cadrane, curele si bratari metalice pentru ceasuri, capace, telescoape si alte parti componente.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea curelelor de ceas nemetalice, vezi 19.20

DM INDUSTRIA MIJLOACELOR DE TRANSPORT

34 Industria mijloacelor de transport rutier

341 Productia de autovehicule

3410 Productia de autovehicule

Aceasta clasa include:

- fabricarea de autovehicule pentru pasageri;

- fabricarea de vehicule comerciale:

. dube, camioane, tractoare rutiere, basculante grele pentru circulatia in afara drumurilor publice etc.;

- fabricarea de autobuze, troleibuze si autocare;

- fabricarea de motoare pentru autovehicule;

- fabricarea de sasiuri echipate cu motoare;

- fabricarea de autovehicule diverse:

. autovehicule pentru terenuri de golf, pentru circulatia pe zapada; autovehicule amfibii;

. autovehicule speciale pentru stins incendii, de maturat strazile; biblioteci mobile; autovehicule blindate pentru transportul banilor etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea motoarelor pentru motociclete.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea tractoarelor industriale si agricole, vezi 29.31; 29.52;

- fabricarea de piese electrice pentru autovehicule, vezi 31.61;

- fabricarea de caroserii pentru autovehicule, vezi 34.20;

- fabricarea de piese si accesorii pentru autovehicule, vezi 34.30;

- intretinerea, repararea si modificarea autovehiculelor, vezi 50.20

342 Productia de caroserii, remorci si semiremorci

3420 Productia de caroserii, remorci si semiremorci

Aceasta clasa include:

- fabricarea de caroserii, inclusiv cabine pentru autovehicule;

- fabricarea de elemente de caroserie pentru toate tipurile de autovehicule si pentru remorci si semiremorci;

- fabricarea de remorci si semiremorci:

. tancuri pentru transportul lichidelor;

. remorci de tip caravana;

- fabricarea de containere destinate a fi utilizate pentru unul sau mai multe feluri de transport

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de remorci si semiremorci, special destinate pentru utilizare in agricultura, vezi 29.32

343 Productia de piese si accesorii pentru autovehicule si pentru motoare de autovehicule

3430 Productia de piese si accesorii pentru autovehicule si motoare de autovehicule

Aceasta clasa include:

- fabricarea de parti si accesorii pentru autovehicule:

. frane, cutii de viteza, roti, sisteme de suspensie (amortizoare), radiatoare, tobe si tevi de esapament, catalizatori, ambreiaje; cutii, coloane si cartere de directie;

- fabricarea de parti si accesorii pentru caroserii de autovehicule:

. centuri de siguranta, airbag-uri, usi, bare de protectie.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de valve pentru motoare cu ardere interna.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de baterii pentru vehicule, vezi 31.40;

- fabricarea de echipament electric pentru autovehicule, vezi 31.61;

- intretinerea, repararea si modificarea autovehiculelor, vezi 50.20

35 Industria altor mijloace de transport n.c.a.

351 Constructii si reparatii de nave

3511 Constructii si reparatii de nave

Aceasta clasa include:

- constructia navelor comerciale: vase de pasageri, feriboturi, vase pentru transport de marfuri, tancuri maritime si fluviale etc.;

- constructia navelor de razboi;

- constructia navelor de pescuit.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- constructia platformelor de foraj, plutitoare sau submersibile;

- constructia altor structuri plutitoare:

. docuri plutitoare, pontoane, drage aspiratoare, macarale plutitoare, barje, faruri plutitoare etc.;

- intretinerea, repararea si modificarea (transformarea) navelor.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de elice pentru nave, vezi 28.75;

- fabricarea de motoare pentru nave, vezi 29.11;

- fabricarea de instrumente pentru navigatie, vezi 33.20;

- fabricarea de vehicule amfibii, vezi 34.10;

- fabricarea de ambarcatiuni sau plute pneumatice, vezi 35.12

3512 Constructii si reparatii de ambarcatiuni sportive si de agrement

Aceasta clasa include:

- fabricarea ambarcatiunilor pneumatice;

- fabricarea barcilor cu rame si vele, cu sau fara motor auxiliar;

- fabricarea barcilor cu motor;

- fabricarea altor barci pentru sport sau agrement:

. canoe, caiace, schi/uri;

- intretinerea, repararea si transformarea ambarcatiunilor de agrement.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de motoare pentru nave, vezi 29.11

352 Constructia si repararea materialului rulant

3520 Constructia si repararea materialului rulant

Aceasta clasa include:

- fabricarea locomotivelor diesel sau electrice;

- fabricarea vagoanelor autopropulsate, pentru cai ferate sau tramvai; a vehiculelor (vagoane si platforme) autopropulsate pentru intretinerea si repararea caii ferate;

- fabricarea de vagoane pentru cai ferate sau tramvai, fara autopropulsie:

. vagoane de pasageri, vagoane de marja, vagoane-tanc, vagoane si platforme cu autodescarcare, vagoane atelier, vagoane-macara, tendere etc.;

- fabricarea de repere speciale pentru locomotive si material rulant:

. boghiuri, axe cu roti, frane si parti ale acestora, carlige si dispozitive de cuplare, tampoane si parti ale acestora, amortizoare; rame pentru vagoane si locomotive, caroserii, burdufuri de conectare etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de sine neasamblate, vezi 27.10;

- fabricarea de motoare si turbine, vezi 29.1l;

- fabricarea de motoare electrice, vezi 31.10;

- fabricarea de semnalizatoare electrice, echipamente de siguranta si control, sau comanda a traficului, vezi 31.62

 

353 Constructii si reparatii de aeronave si nave

3530 Constructii si reparatii de aeronave si nave

Aceasta clasa include:

- fabricarea de aeronave pentru transport de marfuri sau de pasageri, pentru fortele armate, pentru sport sau pentru alte scopuri;

- fabricarea de elicoptere;

- fabricarea de planoare si deltaplane;

- fabricarea de dirijabile si baloane;

- fabricarea de vehicule spatiale si vehicule lansatoare ale acestora; sateliti, sonde spatiale, statii orbitale etc.;

- fabricarea de parti si accesorii pentru aeronavele din aceasta clasa:

. subansamble ca: fuselaje, aripi, usi, fiapsuri si eleroane, trenuri de rulare, rezervoare de combustibil, nacele etc.;

. turbine, rotoare pentru elicoptere, propulsoare cu elice;

. motoare si masini specializate pentru aeronave;

. parti de turboreactoare si turbopropulsoare;

- fabricarea echipamentelor de lansare a aeronavelor si de amarare la sol;

- fabricarea simulatoarelor de antrenament.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea parasutelor, vezi 17.40;

- fabricarea rachetelor balistice militare, vezi 29.60;

- fabricarea de demaroare si alte parti electrice pentru motoare cu combustie interna, vezi 31.61;

- fabricarea instrumentelor utilizate pe aeronave, vezi 33.20;

- fabricarea sistemelor de navigatie aeriana, vezi 33.20

354 Productia de motociclete, biciclete si vehicule pentru invalizi

3541 Productia de motociclete

Aceasta clasa include:

- fabricarea motocicletelor, motoretelor si bicicletelor echipate cu motor;

- fabricarea de atase;

- fabricarea de parti si accesorii pentru motociclete.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea partilor de motoare de motocicleta, vezi 34.30;

- fabricarea de biciclete, vezi 35.42;

- fabricarea vehiculelor pentru invalizi, vezi 35.43;

- fabricarea motoarelor pentru motociclete, vezi 34.10

3542 Productia de biciclete

Aceasta clasa include:

- fabricarea de biciclete (inclusiv triciclete de transport);

- fabricarea de parti si accesorii pentru biciclete.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea bicicletelor cu motor auxiliar, vezi 35.41;

- fabricarea tricicletelor pentru copii, altele decat biciclete, vezi 36.50

3543 Productia de vehicule pentru invalizi

Aceasta clasa include:

- fabricarea de fotolii si alte vehicule pentru invalizi, cu sau fara motor;

- fabricarea de parti si accesorii pentru vehicule pentru invalizi.

355 Productia altor mijloace de transport n.c.a.

3550 Productia altor mijloace de transport, n.c.a.

Aceasta clasa include:

- fabricarea de vehicule cu tractiune manuala:

. roabe, platforme pentru bagaje, sarete tractate manual (ricse);

- fabricarea de vehicule cu tractiune animala.

DN ALTE ACTIVITATI INDUSTRIALE

36 Productia de mobilier si alte activitati industriale n.c.a.

Diviziunea 36 este o diviziune restanta, aici neaplicandu-se criteriile obisnuite pentru gruparea claselor in diviziuni.

Repararea produselor din diviziunea 36 se incadreaza in general in grupa 52.7 (Reparatii de articole personale si gospodaresti), cu exceptia reparatiilor de: mobilier, instrumente muzicale, echipament sportiv profesional echipament automatizat pentru popicarii si similare.

361 Productia de mobilier

3611 Productia de scaune

Aceasta clasa include:

- fabricarea de scaune si banchete pentru birouri, ateliere si locuinte, din orice material;

- fabricarea de scaune si banchete pentru teatre, cinematografe etc., din orice material;

- fabricarea de scaune si banchete pentru mijloace de transport, din orice material;

- fabricarea de canapele, canapele extensibile si fotolii;

- fabricarea de scaune si banci pentru gradina.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- finisarea scaunelor si banchetelor, cum ar fi tapitarea.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de mobilier medico-chirurgical, dentar sau veterinar, vezi 33.10

3612 Productia mobilierului pentru birou si magazine

Aceasta clasa include:

- fabricarea mobilierului pentru magazine: tejghele, vitrine, rafturi;

- fabricarea mobilierului pentru birou;

- fabricarea mobilierului pentru biserici, scoli, restaurante.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea corpurilor si montajelor de iluminat, vezi 31.50;

- fabricarea de mobilier medico-chirurgical, dentar sau veterinar, vezi 33.10

3613 Productia mobilierului pentru bucatarii

Aceasta clasa include:

- fabricarea mobilei ce se utilizeaza in bucatarii, din orice material.

3614 Productia altor tipuri de mobilier

Aceasta clasa include:

- fabricarea de mobilier pentru dormitoare, sufragerii, gradini etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- finisarea mobilierului cum ar fi: vopsirea, lacuirea si tapitarea, cu exceptia scaunelor si banchetelor.

3615 Productia de saltele si somiere

Aceasta clasa include:

- fabricarea de suporturi pentru saltele;

- fabricarea de saltele:

. saltele cu arcuri, saltele umplute cu orice tip de material;

. saltele din cauciuc poros neacoperite sau saltele din material plastic, neacoperite.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de perne, plapumi cu puf si cuverturi, vezi 17.40;

- fabricarea de saltele pneumatice, vezi 25.13

362 Fabricarea bijuteriilor si articolelor similare

3621 Baterea monedelor si medaliilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de monede, inclusiv cele utilizate ca masa monetara, din metale pretioase sau din alte metale, medalii si medalioane din metale pretioase sau din alte metale.

3622 Fabricarea bijuteriilor si articolelor similare din metale si pietre

Aceasta clasa include:

- producerea de perle prelucrate;

- producerea de pietre pretioase si semipretioase in stare prelucrata, inclusiv prelucrarea pietrelor sintetice si reconstituirea (restaurarea) pietrelor pretioase si semipretioase;

- producerea diamantelor;

- fabricarea bijuteriilor din: metale pretioase sau metale comune acoperite cu metale pretioase, din pietre pretioase sau semipretioase sau din combinatii intre metale pretioase si pietre pretioase sau semipretioase, intre ele, sau cu alte materiale;

- fabricarea de articole de giuvaergerie, din metale pretioase sau metale comune acoperite cu metale pretioase:

. vesela, articole de toaleta, articole de birou, articole de ritual religios, etc.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea articolelor din metal, placate cu metal pretios, vezi 28;

- fabricarea carcaselor de ceas si a curelelor metalice, vezi 33.50;

- fabricarea imitatiilor de bijuterii, vezi 36.61

363 Fabricarea instrumentelor muzicale

3630 Fabricarea instrumentelor muzicale

Aceasta clasa include:

- fabricarea instrumentelor muzicale cu corzi;

- fabricarea instrumentelor muzicale cu claviatura si corzi, inclusiv piane automate;

- fabricarea orgilor cu tuburi, inclusiv armonici si instrumente similare cu claviatura si ancii metalice;

- fabricarea de acordeoane si instrumente similare, inclusiv orgi "de gura";

- fabricarea instrumentelor muzicale de suflat;

- fabricarea instrumentelor muzicale de percutie;

- fabricarea instrumentelor muzicale al caror sunet este produs electronic;

- fabricarea cutiilor muzicale, flasnetelor etc.;

- fabricarea de parti si accesorii pentru instrumente muzicale:

. metronoame; diapazoane; cartele, discuri si cilindri pentru instrumente muzicale mecanice automate etc.

Aceasta clasa include, de asemenea:

- fabricarea de fluiere, goarne si alte instrumente de semnalizare acustica pe baza de suflat.

Aceasta clasa exclude:

- editarea si reproducerea benzilor si discurilor audio-video dupa matrita, vezi 22.1; 22.3; 92.11;

- fabricarea de microfoane, amplificatoare, incinte acustice, casti si componente similare, vezi 32.30;

- fabricarea aparatelor de inregistrare, magnetofoane si casetofoane si altele similare, vezi 32.30;

- fabricarea instrumentelor muzicale de jucarie, vezi 36.50;

- acordarea pianelor, vezi 52.74

364 Fabricarea articolelor pentru sport

3640 Fabricarea articolelor pentru sport

Aceasta clasa include:

- fabricarea de echipamente si articole pentru sport, jocuri in aer liber sau in sala:

. mingi tari, moi si gonflabile;

. rachete, bate si crose;

. schiuri, legaturi si bete;

. planse pentru sporturi nautice (wind-surf, surfing etc.);

. echipament pentru pescuit sportiv, inclusiv mincioguri;

. echipament pentru vanatoare, alpinism etc.;

. manusi de sport, din piele si casti pentru sportivi;

. bazine pentru inot si piscine cu valuri etc.;

. patine pentru gheata si patine cu rotile etc.;

. arcuri si sageti pentru tir sportiv;

. echipament pentru gimnastica, atletism sau intretinere corporala.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea velelor, vezi 17.40;

- fabricarea imbracamintei de sport, vezi 18;

- fabricarea produselor de selarie si curelarie, vezi 19.20;

- fabricarea incaltamintei de sport, vezi 19.30;

- fabricarea armamentului si munitiei, vezi 29.60;

- fabricarea vehiculelor de sport, altele decat tobogane sau altele similare, vezi 34.35;

- fabricarea ambarcatiunilor, vezi 35.12;

- fabricarea meselor de biliard si a echipamentelor de bowling, vezi 36.50;

- fabricarea de biciuri si cravase pentru calarie, vezi 36.63

365 Fabricarea jocurilor si jucariilor

3650 Fabricarea jocurilor si jucariilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de papusi, imbracaminte pentru papusi si accesorii;

- fabricarea de figurine reprezentand animale;

- fabricarea de jucarii cu roti, destinate a fi incalecate, inclusiv triciclete;

- fabricarea instrumentelor muzicale de jucarie;

- fabricarea de articole pentru amuzament, jocuri de masa si salon;

- fabricarea cartilor de joc;

- fabricarea de popice jocuri functionand cu fise, jocuri de biliard, mese speciale pentru cazinouri, piste pentru bawling-uri etc.;

- fabricarea jocurilor electronice: jocuri video, sah etc.;

- fabricarea de minimodele la scara si montaje tip constructor, trenulete electrice etc;

- fabricarea jocurilor tip puzzle.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea bicicletelor, vezi 35.42;

- fabricarea de articole pentru festivitati, carnavaluri si pentru alte reprezentatii de divertisment, vezi 36.63

366 Fabricarea altor produse n.c.a.

3661 Fabricarea bijuteriilor de fantezie

3662 Confectionarea maturilor si periilor

Aceasta clasa include:

- fabricarea de maturi si perii, inclusiv cele ce se constituie ca parti de masini si utilaje; maturi mecanice actionate manual, pamatufuri si pufuri pentru praf, pensule de vopsit (plane si cilindrice), maturi din cauciuc si alte perii, maturi, pamatufuri etc.;

- fabricarea de perii pentru curatat incaltamintea si imbracamintea.

3663 Fabricarea altor produse manufacturiere

Aceasta clasa include:

- fabricarea de creioane si stilouri de toate tipurile, inclusiv mecanice;

- fabricarea de penite;

- fabricarea stampilelor, dispozitivelor de imprimat manual si etichetat; garnituri pentru imprimare manuala, riboane si tusiere;

- fabricarea carucioarelor pentru copii;

- fabricarea de umbrele, parasolare, bastoane, cravase, biciusti, copci, butoni, nasturi, ebose pentru nasturi, fermoare etc.;

- fabricarea brichetelor si chibriturilor;

- fabricarea de articole de uz personal: pipe, piepteni, bigudiuri, pulverizatoare pentru parfum; mese pentru uz personal: peruci, barbi, gene si sprancene false;

- fabricarea de carusele-calusei, standuri de tir cu arme cu aer comprimat si alte articole de amuzament similare;

- fabricarea linoleumului si a altor acoperitoare de podea, cu suprafata din alte materiale dure;

- fabricarea de articole diverse: candele, lumanari si similare; flori, fructe si frunze artificiale; articole surpriza; site si ciururi de mana; manechine etc.;

- activitatile de impaiere. Aceasta clasa exclude:

- fabricarea fitilelor pentru brichete, vezi 17.54

37 Recuperarea deseurilor si resturilor de materiale reciclabile

Aceasta diviziune include:

- prelucrarea deseurilor, resturilor si a altor articole, folosite sau nefolosite, in materii prime secundare printr-un proces de transformare mecanic sau chimic. Este caracteristic faptul ca, in sensul de marfuri, materialele introduse constau in deseuri si resturi sortate sau nesortate, dar in mod normal necorespunzatoare utilizarii directe, in continuare, intr-un proces industrial, in timp ce produsul rezultat este corespunzator pentru utilizarea directa intr-un proces de fabricatie industriala. Materia prima secundara rezultata trebuie considerata drept o marfa cu valoare, dar nu reprezinta un produs final nou.

Aceasta diviziune exclude:

- fabricarea de produse finale noi, din materii prime secundare (fie ca sunt auto- fabricate sau nu), vezi 14 la 36;

- vanzarea cu ridicata a deseurilor si resturilor, inclusiv colectarea, sortarea, separarea, demontarea unor produse uzate cum sunt autoturismele, pentru a obtine piese componente reutilizabile, reambalarea, depozitarea si livrarea, dar fara un proces real de transformare, vezi 50, 51 si 52;

- vanzarea cu ridicata sau cu amanuntul a marfurilor de ocazie, vezi 50, 51 si 52.50;

- tratarea deseurilor, nu pentru utilizarea ulterioara intr-un proces de fabricatie industriala, ci cu scopul eliminarii lor, vezi 90.

371 Recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile

3710 Recuperarea deseurilor si resturilor metalice reciclabile

Aceasta clasa include:

- prelucrarea deseurilor, resturilor metalice si a articolelor din metal, in materie prima secundara.

Exemple de procese de transformare mecanica sau chimica sunt:

- strivirea mecanica a deseurilor metalice cum sunt automobilele uzate, masinile de spalat, bicicletele etc., urmata de sortare si separare;

- reducerea mecanica la dimensiuni mai mici a fierariei grele, cum sunt vagoanele de cale ferata;

- fragmentarea deseurilor metalice, a vehiculelor casate etc.;

- alte metode de tratare mecanica, de ex.: taierea, presarea pentru reducerea volumului.

Aceasta clasa exclude:

- fabricarea de metale finite noi sau produse metalice finite noi din materii prime metalice secundare, vezi 27 sau 28;

- santierele pentru demontarea automobilelor, demolarea utilajelor, a calculatoarelor, in scopul obtinerii de piese componente reutilizabile etc., inclusiv comertul cu piese de schimb la mana a doua, vezi 50; 51; si 52.50;

- indepartarea bunurilor uzate, cum sunt frigiderele, pentru a elimina deseurile nocive, vezi 90.

372 Recuperarea deseurilor si resturilor nemetalice reciclabile

3720 Recuperarea deseurilor si resturilor nemetalice reciclabile

Aceasta clasa include:

- prelucrarea deseurilor si resturilor nemetalice si a articolelor nemetalice in materii prime secundare.

Exemple de procese de transformare:

. recuperarea cauciucului, cum ar fi cauciucurile de masina uzate, pentru a produce materii prime secundare;

. sortarea si peletizarea materialelor plastice, in scopul producerii de materii prime pentru tuburi, ghivece de flori, paleti si altele;

. prelucrarea (curatarea, topirea, macinarea) deseurilor de materiale plastice sau cauciuc in granule;

. recuperarea substantelor chimice din deseurile de chimicale;

. zdrobirea, curatarea si sortarea sticlei;

. zdrobirea, curatarea si sortarea altor deseuri, cum ar fi resturile provenite din demolari, pentru a obtine materii prime secundare;

. zdrobirea mecanica si macinarea deseurilor provenite din constructii si demolari de cladiri (inclusiv lemn), a asfaltului;

. prelucrarea uleiurilor si grasimilor de gatit folosite, in materii prime secundare, pentru a obtine hrana pentru animalele de companie sau pentru animalele de ferma;

. prelucrarea altor deseuri alimentare si substante alimentare reziduale, in materii prime secundare.

Aceasta clasa exclude:

- obtinerea de produse finite noi din materii prime secundare, cum ar fi toarcerea firelor din material fibros gametat sau producerea celulozei din deseurile de hartie, ori resaparea cauciucurilor care trebuie clasificate la industria corespunzatoare, vezi 14 la 36;

- tratarea substantelor alimentare reziduale, pentru fabricarea produselor alimentare, vezi 15;

- tratarea resturilor de la abatoare, pentru a produce hrana pentru animale, vezi 15.7

- reprelucrarea combustibililor nucleari si tratarea deseurilor nucleare, vezi 23.30;

- prepararea compostului, vezi 24.15;

- comert cu ridicata al deseurilor si resturilor nemetalice, inclusiv colectarea, sortarea, ambalarea, tranzactionarea etc., dar fara un proces real de transformare, vezi 51.57;

- comert cu ridicata sau cu amanuntul al marfurilor de ocazie, vezi 50.51 si 52.50;

- incinerarea, indepartarea, ingroparea etc. deseurilor, vezi 90;

- tratarea si indepartarea deseurilor radioactive de tranzitie din spitale, laboratoare de profil etc., vezi 90;

- indepartarea reziduurilor de alimente, bauturi si tutun, vezi 90;

- tratarea gunoaielor cu ajutorul plantelor de compostare, in scopul indepartarii si a obtinerii unui produs secundar (compostul), vezi 90.02.

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<


Data aparitiei: 17 Septembrie 2006

Votati articolul "PRODUSE ALE INDUSTRIEI PRELUCRATOARE":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X