email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Zero avantaje pentru PFA-uri. Ce aduce noul Cod fiscal

codul fiscalproiectulPFAdividendemicrointreprinderebeneficiiinfiintareavenituriimpozitul

Daca pana nu demult era avantajos sa iti infiintezi un PFA si beneficiai de anumite facilitati si scutiri de la plata unor taxe, proiectul noului Cod fiscal elimina aceste avantaje pentru PFA-uri si face ca balanta sa incline in favoarea microintreprinderilor. Efectul scontat este cel de crestere a numarului de locuri de munca, cel putin cele declarate la ITM. Cu toate acestea, spun unii specialisti, cei mai multi vor prefera sa isi infiinteze un SRL.

Oricum ar fi, nu putem spune ca obiectivul de crestere a locurilor de munca, cel putin pe hartie, nu va fi indeplinit.

Va reamintim ca in proiectul Codului fiscal, in ce priveste impozitul pe venit si contributii sociale, se introduce contributia de asigurari sociale (CAS) de 10,5% pentru toate veniturile din activitati independente.


Cu toate acestea, se aplica optiunea suplimentara de plata a contributiei angajatorului de 15,3%. Astfel, persoanele care vor plati doar contributia individuala vor avea stagiul de cotizare de o treime, desi valoarea contributiei lor in total contributii pentru pensie va fi de peste 40%.

In plus, contributia de sanatate (CASS)  nu mai este deductibila la determinarea impozitului pe venit, fapt care duce la o crestere reala a impozitului de la 16% la 16,88%.

Drept urmare, PFA-urile vor avea astfel de suferit deoarece cresterea impozitarii va ajunge de la 26% la venit net, la circa 43,5%.  Baza de calcul pentru CAS si CASS va fi plafonata la nivelul a cinci salarii medii pe economie lunare, fiind astfel avantajate persoanele care realizeaza venituri mai mari de cca. 145.000 lei pe an.

Despre acest subiect, avocatul Ciprian Paun, specializat pe drept fiscal si titularul cursului de dreptul afacerilor la Facultatea de stiinte Economice a UBB Cluj, a declarat pentru Clujust.ro ca PFA-urile nu vor mai avea niciun avantaj dupa noul cod fiscal propus si ca va fi mai avantajos ca cineva sa isi infiinteze o microintreprindere:

"PFA-urile nu vor mai avea niciun fel de avantaj fiscal. Va fi mult mai ieftin daca iti transformi PFA-ul sau iti infiintezi o noua microintreprindere si platesti 3% pe venituri, fara sa mai platesti 16%

impozitul pe dividende, ceea ce va crea o mare problema, ulterior, pentru ca vom avea un numar foarte mare de PFA-uri care se vor transforma in societati. si daca azi avem o practica a PFA-urilor, pe noul cod fiscal vom avea pe microintreprinderi.

Ori, interesul Statului Roman care era? Sa creasca numarul de contracte de munca inregistrate la ITM. Din punctul meu de vedere, se va ajunge la o situatie hilara in care decat sa inregistram contracte de munca, ne vom infiinta SRL-uri.".
De asemenea, in opinia sa, noul Cod fiscal, care nu a fost inca aprobat, va accentua diferentele dintre segmentele sociale, oferind multe drepturi si beneficii companiilor si detinatorilor de capitaluri, in vreme ce se mentin impozitele pentru angajati.


"Tu, ca sa angajezi un om, sa-i dai 1.000 de lei net, trebuie sa platesti 1.800 de lei brut, adica ai un cost fiscal de 80% pentru un angajat din valoarea pe care o primeste, clar ca vei incerca sa folosesti alte parghii legale ca sa poti sa-i dai un beneficiu cat mai bun. Rolul Statului ar trebui sa fie cresterea numarului celor angajati cu contract de munca pe perioada de 8 ore si ar trebui sa scada presiunea fiscala pe angajator pentru plata contributiilor", a mai declarat acesta pentru Clujust.ro.

Atat proiectul Codului fiscal, cat si proiectul Codului de procedura fiscala, odata aprobate de Parlament, ar urma sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016.

 


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
codul fiscalproiectulPFAdividendemicrointreprinderebeneficiiinfiintareavenituriimpozitul


Data aparitiei: 22 Aprilie 2015

Votati articolul "Zero avantaje pentru PFA-uri. Ce aduce noul Cod fiscal":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 28 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X