email
E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023

Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023
raportare contabilamonografia contabilamicrointreprindere

Afacerea dvs. este incadrata ca microintreprindere? Atunci cu siguranta vi se pare o mare provocare sa cunoasteti in detaliu cadrul legislativ, avand in vedere ca multe prevederi sunt greu de interpretat si ca au aparut recent o multime de noutati fiscale. 

Regimul fiscal aplicabil unei microintreprinderi se afla intr-un amplu proces de schimbare din 2015 pana in prezent, astfel ca a devenit destul de greu sa tineti pasul cu toate modificarile. OG nr. 16/2022 este actul normativ care a adus modificari radicale Codului fiscal. Dar nu va faceti probleme! V-am pregatit un ghid de exceptie - Microintreprinderi - masuri fiscale de ultima ora. Acesta explica impecabil, intr-un stil clar si excelent argumentat, ce obligatii aveti, ce aspecte trebuie sa urmariti cu precadere si – foarte important! - va ofera o selectie a celor mai frecvente si controversate spete intalnite in practica.

Desigur, pentru a fi incadrat ca microintreprindere trebuie sa indepliniti anumite conditii, actualizate prin OG nr. 16/2022, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023. Si, in plus, trebuie sa stiti ca va veti confrunta cu numeroase situatii interpretabile, unde puteti comite usor erori costisitoare (conform Codului de procedura fiscala, amenzile ajung la 27.000 de lei!). 

Ce este microintreprinderea si ce conditii trebuie sa fie indeplinite?

O microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent: 

- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 1.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;

*Incepand cu 1 ianuarie 2023, scade plafonul venitului la suma de 500.000 Euro.

- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;

- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Tot de la 1 ianuarie 2023 se vor introduce noi conditii pentru microintreprinderi: 

- a realizat venituri, altele decat cele din consultanta si/sau management, in proportie de peste 80% din veniturile totale;
- are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3);

- are asociati/actionari care detin peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor, incluzand si persoana care verifica indeplinirea conditiilor prevazute de prezentul articol. 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - «Hoteluri si alte facilitati de cazare similare», 5520 - «Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata», 5530 - «Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere», 5590 - «Alte servicii de cazare», 5610 - «Restaurante», 5621 - «Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente», 5629 - «Alte servicii de alimentatie n.c.a.», 5630 - «Baruri si alte activitati de servire a bauturilor» pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu, fara sa aplice prevederile art. 52. 

Nu intra sub incidenta prezentului titlu urmatoarele persoane juridice romane:

a) Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, constituit potrivit legii;

b) Fondul de compensare a investitorilor, infiintat potrivit legii;

c) Fondul de garantare a pensiilor private, infiintat potrivit legii;

d) Fondul de garantare a asiguratilor, constituit potrivit legii;

e) entitatea transparenta fiscal cu personalitate juridica. 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, potrivit pct. 7 al art. I,  la articolul 47 alineatul (3), dupa litera e) se introduc patru noi litere, lit. f)-i), cu urmatorul cuprins:

f) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul bancar;
g) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniile asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusiv cea care desfasoara activitati de intermediere in aceste domenii;
h) persoana juridica romana care desfasoara activitati in domeniul jocurilor de noroc;
i) persoana juridica romana care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale.


Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, potrivit pct. 8 al art. I, la articolul 47, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (4), cu urmatorul cuprins:

(4) In aplicarea prevederilor alin. (1) lit. h), in cazul in care oricare dintre asociatii/actionarii persoanei juridice romane detine peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la mai mult de trei persoane juridice romane care se incadreaza sa aplice sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor si nu au codurile CAEN prevazute la alin. (2), acestia trebuie sa stabileasca cele trei persoane juridice romane care aplica prevederile prezentului titlu, pentru restul persoanelor juridice urmand sa fie aplicabile prevederile titlului II. 

Cotele de impozitare ale microintreprinderii

Cotele de impozitare pe veniturile microintreprinderilor sunt: 

- 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati;
- 3%, pentru microintreprinderile care nu au salariati.

Incepand de la 1 ianuarie 2023, ramane doar cota de impozitare de 1%, insa cu conditia de a avea cel putin un salariat. Asadar, va disparea cota de impunere de 3% pe cifra de afaceri pentru firmele care nu aveau salariati. 

Prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;

b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. 

Microintreprindere numar de angajati 

Pentru ca o firma sa ramana in anul 2023 platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent (2022) societatea trebuie sa aiba cel putin un salariat cu norma intreaga, altfel trece la impozit pe profit. 

Potrivit prevederilor art. 48 alin. (2) modificate prin OG nr. 16/2022, aplicabile incepand cu 01 ianuarie 2023, persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu. 

Cititi continuarea AICI.►

Plafon microintreprindere dupa OG 16/2022

Luam cazul unei societati platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor care are la sfarsitul lunii septembrie venituri inregistrate in valoare de 760.000 euro si avansuri facturate pentru vanzarea unor apartamente 640.000 euro. Acestea vor deveni venituri abia la finalizarea vanzarii in anul 2023). 

Potrivit prevederilor art. 54 din Codul fiscal, pentru incadrarea in conditiile privind nivelul veniturilor prevazute la art. 47 alin. (1) lit. c) si art. 52 se vor lua in calcul aceleasi elemente care constituie baza impozabila prevazuta la art. 53.
Potrivit prevederilor de la art. 53 alin. (1), baza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, din care se scad: veniturile de la lit. a) la lit. n).

La pct. 5 alin. din NM, se precizeaza ca baza impozabila asupra careia se aplica cotele de impozitare prevazute la art. 51 alin. (1) si (2) din Codul fiscal este reprezentata de totalul veniturilor trimestriale care sunt inregistrate in creditul conturilor din clasa a 7-a "Conturi de venituri", potrivit reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad categoriile de venituri mentionate la art. 53 alin. (1) si se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul fiscal. 

Cititi continuarea AICI.►

Trecerea optionala la impozitul pe profit. Care sunt conditiile pentru o microintreprindere din 2023

In baza modificarilor aduse art. 48 alin. 1 din Codul fiscal prin OG 16/2022 si care vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2023, impozitul pe veniturile microintreprinderilor a capatat caracter optional, in locul caracterului obligatoriu care se mentine pana la 31 decembrie 2022.

Potrivit art. 48 alin. 2 1 din Codul fiscal, introdus prin art. I pct. 10 din OG 16/2022 microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52, care reglementeaza situatiile in care microintreprinderile devin platitoare de impozit pe profit in cursul anului (venituri mai mari de 500.000 euro, ponderea veniturilor din consultanta si/sau management mai mare de 80%, lipsa cel putin un salariat). Optiunea se comunica organelor fiscale teritoriale competente potrivit Codului de procedura fiscala.

In cazul prezent, chiar daca la 31 decembrie 2022 societatea indeplineste in continuare conditiile pentru a ramane platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, ea poate opta pentru a deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu anul 2023. Optiunea se va exercita prin depunerea declaratiei de mentiuni 010 (sau declaratia 700), al carei formular probabil va fi modificat pentru a reflecta modificarile legislative intervenite.

Cititi continuarea AICI ►

Contract de mandat. Conditia pentru microintreprindere

Incepand din ianuarie 2023, societatile care nu au cel putin 1 salariat cu norma intreaga nu mai pot fi microintreprinderi. Contractul de mandat (administrator) va putea fi asimilat ca si salariat cu CIM daca valoarea acestuia este cel putin echivalentul unui salariu minim sau va fi obligatoriu sa un salariat cu CIM? 

Conditia referitoare la existenta unui salariat pentru ca societatea sa fie platitoare de impozit este considerata indeplinita si daca exista incheiat contract de administrare sau mandat daca remuneratia este cel putin la nivelul salariului minim brut pe tara.

Cititi continuarea AICI. ►


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Atentie: A aparut Ghidul Practic al Monografiilor Contabile!


Cele 70 de monografii grupate in aceste 16 domenii sunt complet noi!

• Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

Nu rata: Pretul lucrarii este REDUS CU 50%.

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportare contabilamonografia contabilamicrointreprindere

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 31 Octombrie 2022


Votati articolul "Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor. Ghid pentru 2023":
Rating:

Nota: 3.99 din 5 din 53 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Calculatia Costurilor. Ghid pe domenii de activitate (modele editabile)

  • Nu neglijati niciun aspect legat de calculatia costurilor! Nu are rost sa riscati erori fiscal-contabile si amenzi distrugatoare care pot ajunge pana la 4.000 lei. Operarea incorecta in contabilitate a costurilor de productie sau, si mai grav lipsa acestora din evidentele contabile, are consecinte cat se poate de grave asupra rezultatului contabil si, implicit, asupra rezultatului fiscal. Impozitul pe profit platit astfel catre bugetul de stat este incorect! ...» citeste mai departe aici

 • Declaratia unica 2023: termen de depunere si instructiuni noi pentru completare

  • ANAF a publicat noua Declaratie unica ce va fi depusa in anul 2023 pentru veniturile si taxele aferente 2022, dar si pentru estimarea celor de anul viitor.  OG 16/2022 a introdus numeroase modificari fiscale care au creat confunzie. Multe persoane fizice care obtin venituri din activitati independente au crezut ca regimul se va aplica direct de la 1 ianuarie 2023, insa este important de precizat ca sunt vizate veniturile de anul urmator. Acest lucru inseam...» citeste mai departe aici

 • Fiscul reorganizeaza lista contribuabililor mijlocii. Noutati privind datele pentru SAF-T

  • Reorganizarea contribuabililor mijlocii devine realitate, dupa ce Fiscul a publicat proiectul de ordin pentru modificarea unor ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii.  In referat se precizeaza ca nu se justifica actualizarea in acest an a listei contribuabililor mari, avand in vedere faptul ca aceasta lista a fost actualizata in...» citeste mai departe aici

 • Companiile ar putea primi lunar 2.250 lei daca angajeaza victime ale violentei domestice

  • Companiile ar putea primi de la stat o subventie lunara de 2.250 lei, pe o perioada de un an de zile, daca angajeaza victime ale violentei domestice, reiese dintr-un proiect legislativ inregistrat la Senat.  Initiatorii propunerii sustin ca victimele violentei domestice, somere, nu au fost luate in considerare la momentul modificarii si completarii Legii 76/2002. "De asemenea, victimele violentei domestice nu se numara printre categoriile ce beneficia...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Atentie, contabili!
Sistemele e-Factura si e-Transport vin cu noi OBLIGATII fiscale!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA si E-TRANSPORT. Top 10 intrebari si raspunsuri practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X